Consiliul Judeţean Harghita
marţi, 07 mai 2024 09:44:49
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței extraordinară a CJH din 01 iulie 2019

JUDEŢUL HARGHITA

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 1 iulie 2019

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 1 iulie 2019

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

 

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

9

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

10

DAJKA TÜNDE

UDMR

11

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

12

DOBREAN VASILE

PSD

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

INCZE CSONGOR

UDMR

15

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

16

KÁNTOR BOGLÁRKA

UDMR

17

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

18

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

19

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

20

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

21

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

22

PROCA ION

PNL

23

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

24

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

25

RUGINĂ DAN- CIPRIAN

PSD

26

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

27

SÁNDOR BARNA

UDMR

28

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

29

SÁNDOR KRISZTINA

EMNP-PPMT

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

 

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.              778 / 2019, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 2 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita în Sala de protocol al Consiliului Județean Harghita. Întreabă pe domnul secretar, dacă este cvorum ?

 

Doamna Antal Renáta, director general la Direcția generală administrație publică locală salută pe toţi cei prezenţi. Declară că din cei 31 de consilieri judeţeni sunt prezenți 21. Declară, că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, articolul 95, aliniatul 1, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă mai are cineva ceva de adăugat legat de Ordinea de zi, care are șapte puncte ?

 

Nu are nimeni.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Ordinea de zi modificată.

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului „Creșterea gradului de acoperire a nevoilor de servicii sociale în județul Harghita prin dezinstituționalizarea copiilor aflați în grija statului și dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire a acestora în comunitate” finanţat în cadrul POR 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale, Prioritatea de investiții 8.1 – Investițiile în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale, Obiectivul specific 8.3 – Creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale, Grup vulnerabil: copii, și a cheltuielilor legate de proiect

Inițiator : Biró Barna Botond vicepreşedinte

 

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici privind investiția „CONSTRUIRE CENTRU DE CONSILIERE SI SPRIJIN PENTRU PARINTI SI COPII, CASA DE TIP FAMILIAL CURCUBEU SI CASA DE TIP FAMILIAL WITTE SI REALIZARE BRANSAMENTE” și ,,DESFIINȚAREA CONSTRUCȚIILOR C1 (SERA DE FLORI-P), C2 (ANEXA-P), C6 (SPĂLĂTORIE-P) C7 (MORGA-P) ȘI C8 (ANEXA-P)”, aferentă proiectului „Creșterea gradului de acoperire a nevoilor de servicii sociale în județul Harghita prin dezinstituționalizarea copiilor aflați în grija statului și dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire a acestora în comunitate” finanţat în cadrul POR 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale, Prioritatea de investiții 8.1 – Investițiile în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale, Obiectivul specific 8.3 – Creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale, Grup vulnerabil: copii, precum și aprobarea participării UAT Județul Harghita, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita la derularea proiectului

Inițiator : Biró Barna Botond vicepreşedinte

 

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 90/2019 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 7,5%  din impozitul pe venit, pe anul 2019, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

 

Rezultatul votului: 20 Da.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului „Creșterea gradului de acoperire a nevoilor de servicii sociale în județul Harghita prin dezinstituționalizarea copiilor aflați în grija statului și dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire a acestora în comunitate” finanţat în cadrul POR 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale, Prioritatea de investiții 8.1 – Investițiile în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale, Obiectivul specific 8.3 – Creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale, Grup vulnerabil: copii, și a cheltuielilor legate de proiect

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că este de față doamna Feleki Ildikó, responsabilul Centrului de Plasament pentru Copii cu Handicap Sever, care va prezenta situația actuală a centrului. Spune, că va trebui să vorbească în limba română, pentru că încă nu este montat aparatura pentru traducere.  

 

Doamna Feleki Ildikó, responsabilul Centrului de Plasament pentru Copii cu Handicap Sever informează consiliul județean, că în acest moment centrul găzduiește 31 de copii și tineri cu dizabilități. Imobilul, unde se desfășoară activitatea este în proprietatea consilului local din Cristuru Secuiesc. Este o clădire de monument istoric, care nu prea corespunde cerințelor standardelor minime obligatorii. Pentru, că este necesar o îmbunătățire a vieții copiilor, Primăria din orașul Cristuru Secuiesc a oferit un teren, pe care din cadrul programului POR se dorește construirea unui imobil corespunzător. Proiectul trebuie depus azi, și necesită aprobarea consiliului județean.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă care este valoarea proiectului ?

 

Doamna Basa Jolán de la DGASPC Harghita răspunde, că suma totală este de 5.475.578 lei, din care suma nerambursabilă este 4.569.740 lei. În cadrul proiectului suma maximă, care se poate accesa este 1.000.000 euro, la un curs valutar de 4,6 lei/1 euro. Contribuția proprie ar fi 93.260 lei, din cauză, că finanțarea nerambursabilă a fost limitată, au mai apărut 812.578 lei, care sunt cheltuieli neeligibile. Speră, că se va putea realiza.

 

Domnul președinte Borboly Csaba concluzionează, că 1.000.000 euro vor merge la Cristuru Secuiesc și orașul ar primi înapoi clădirea monument numit Gyárfás Kúria.

 

Domnul consilier județean Proca Ion este mulțumit de cum evoluează lucrurile la Centrul de copii cu dizabilități din Cristuru Secuiesc. Dorește să mai primească câteva informații. Întreabă, dacă centrul s-a mutat din propria inițiativă din imobilul, în care era, sau au fost forțați să plece de acolo ?

 

Doamna Feleki Ildikó, responsabilul Centrului de Plasament pentru Copii cu Handicap Sever răspunde, că din  ianuarie prin lege va fi forțat centrul să plece, pentru că  va apare un proiect de lege din ianuarie 2020, prin care nu mai pot primi copii în centre de plasament, numai de tip familial.

 

Domnul consilier județean Proca Ion consideră, că este frumos, ca Gyárfás Kúria intră iar în circuitul local, dar cu toții trebuie să știe, că felul, în care arată acum, este rezultatul unei investiții private romano-franceze, partea franceză este Fundația SERA, care a investit acolo foarte mulți bani, și ar fi bucuros, dacă clădirea aceea ar avea o destinație nobilă, pentru că altcumva i-ar părea rău. I-a părut rău și la momentul inaugurării centrului, când autorii morali al investiției nu au fost nici măcar invitați. Este vorba despre Fundația SERRA și DGASPC Harghita. Se bucură de aceea investiție și informează consilierii județeni, că se află în fața a celor mai importante  100 de oameni ai județului prin prezența doamnei Feleki Ildikó. Spune aceasta, pentru că nimeni nu-și poate da seama ce înseamnă să fii conducătorul unei asemenea centre.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea proiectului „Creșterea gradului de acoperire a nevoilor de servicii sociale în județul Harghita prin dezinstituționalizarea copiilor aflați în grija statului și dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire a acestora în comunitate” finanţat în cadrul POR 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale, Prioritatea de investiții 8.1 – Investițiile în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale, Obiectivul specific 8.3 – Creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale, Grup vulnerabil: copii, și a cheltuielilor legate de proiect

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici privind investiția „CONSTRUIRE CENTRU DE CONSILIERE SI SPRIJIN PENTRU PARINTI SI COPII, CASA DE TIP FAMILIAL CURCUBEU SI CASA DE TIP FAMILIAL WITTE SI REALIZARE BRANSAMENTE” și ,,DESFIINȚAREA CONSTRUCȚIILOR C1 (SERA DE FLORI-P), C2 (ANEXA-P), C6 (SPĂLĂTORIE-P) C7 (MORGA-P) ȘI C8 (ANEXA-P)”, aferentă proiectului „Creșterea gradului de acoperire a nevoilor de servicii sociale în județul Harghita prin dezinstituționalizarea copiilor aflați în grija statului și dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire a acestora în comunitate” finanţat în cadrul POR 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale, Prioritatea de investiții 8.1 – Investițiile în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale, Obiectivul specific 8.3 – Creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale, Grup vulnerabil: copii, precum și aprobarea participării UAT Județul Harghita, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita la derularea proiectului

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici privind investiția „CONSTRUIRE CENTRU DE CONSILIERE SI SPRIJIN PENTRU PARINTI SI COPII, CASA DE TIP FAMILIAL CURCUBEU SI CASA DE TIP FAMILIAL WITTE SI REALIZARE BRANSAMENTE” și ,,DESFIINȚAREA CONSTRUCȚIILOR C1 (SERA DE FLORI-P), C2 (ANEXA-P), C6 (SPĂLĂTORIE-P) C7 (MORGA-P) ȘI C8 (ANEXA-P)”, aferentă proiectului „Creșterea gradului de acoperire a nevoilor de servicii sociale în județul Harghita prin dezinstituționalizarea copiilor aflați în grija statului și dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire a acestora în comunitate” finanţat în cadrul POR 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale, Prioritatea de investiții 8.1 – Investițiile în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale, Obiectivul specific 8.3 – Creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale, Grup vulnerabil: copii, precum și aprobarea participării UAT Județul Harghita, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita la derularea proiectului

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 90/2019 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 7,5%  din impozitul pe venit, pe anul 2019, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că în acest proiect de hotărâre sunt cuprinse două solicitări ale Municipiului Gheorgheni, care sunt foarte importante.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér explică, că este vorba despre optimizarea și înnoirea Serviciului de termoficare din Gheorgheni, de care beneficiază mai mult de jumătate dintre locuitorii orașului. Mai este și o altă solicitare din partea serviciului de pompieri, pentru că orașul a primit câteva ambulanțe noi, care nu mai încap în garajele existente. Trebuie extinse, reabilitate garajele în acest sens. Precum a aflat, aceste ambulanțe sunt foarte dotate, deja se pot  deplasa și medici cu ele. Legat de termoficare, poate se va ajunge acolo, ca să se poate vorbi despre reducerea costului acestui serviciu.  

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán  roagă, ca pe site-ul consiliului județean, pe care se găsesc aceste solicitări ale localităților, să fie puțin mai detaliată, pentru că nu este convins, că conține toate solicitările depuse, și nu sunt complete proiectele prezentate. Au numai descriere, dar nu conțin și valoarea acestora. Este o parte, din care se pot trage concluzii, că în ce măsură este urgentă, sau nu, dar nu conține suma totală a valorii proiectelor, și care este suma solicitată de la consiliul județean, ceea ce ar fi necesar pentru a urmări și a se putea face comparații cu sumele aprobate de consiliul județean în ședințe.      

   

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 90/2019 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 7,5%  din impozitul pe venit, pe anul 2019, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că la câteva programe, la care s-au făcut economii se vor lua înapoi sumele. Mai sunt alocări pentru Centrul de incubator de la Cristuru Secuiesc, trebuie continuat proiectul Centrului Militar. Centrul Cultural Județean a primit finanțări nerambursabile. Sunt mici modificări. Întreabă, dacă sunt obiecții ?

 

Nu sunt.    

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 1 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 2 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votului: 20 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 3 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 4 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 5 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea întregului proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votului: 21 Da.

  

Se trece la ultimul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică urgența acestui proiect de hotărâre prin faptul, că sunt tineri, care nu doresc să plece prin străinătăți să lucreze, și s-a găsit un inginer tânăr, care a terminat studiile la Cluj și care ar dori să lucreze la Consiliul județean. Cert este, că se va putea angaja numai după obținerea postului prin concurs. Poate vor fi și mai mulți la examen, dar prin acest proiect de hotărâre un post cu grad superior se va transforma într-una de începător, sau asistent în interesul  întăririi capacității de lucru la Direcția generală tehnică. Oricine va câștiga, se va putea oferi o perspectivă de carieră pentru un tânăr.

     

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că ședința ordinară din luna iulie se va ține în săptămâna 22-28 iulie.

Dorește să informeze consilierii, că este o problemă la DJ135. Nu se găsește executant, care să reabiliteze alunecările. Nici o societate din Harghita nu s-a prezentat, dar nici din alte județe. Din păcate, precum a semnalat primarul din comuna Avrămești, cu timpul în tot mai multe porțiuni apar alunecări noi. Este o situație, în care nu se găsesc executanți pentru lucrări, la care trebuie găsit o soluție. Dacă cineva discută cu societăți de profil, să propună să vină. Crede, că sunt puși destui bani pentru executarea lucrărilor. Mai multe proiecte au ajuns în faza de executare, este nevoie numai de executant.

 

Doamna consilier județean Sándor Krisztina semnalează, că în perioada 23-28 este în desfășurare ”Tusványos” la Băile Tușnad, care este un eveniment important din punct de vedere socio-politic pentru toate regiunile Transilvaniei, la care sunt așteptați și toți consilierii județeni. Roagă, ca la stabilirea datei ședințe ordinare să fie luat în vedere, că la data de 24 iulie înainte de masă se va desfășura deschiderea oficială a evenimentului. Dacă se poate, ar trebui ținută ședința luni sau marți, sau la careva dintre zilele 29 sau 30 iulie.        

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că atunci se va încerca să fie convocată ședința ordinară pentru marți, 23 iulie.

 

Domnul consilier județean Rácz Árpád vrea să transmită recunoștința locuitorilor din Valea Rece și din Lunca de Jos pentru intervenția promptă a Direcției generale tehnice și  conducătorilor Consiliului Județean Harghita, că după trecerea puhoaielor însemnate într-un timp relativ scurt s-a reușit repunerea în circulație a drumului de acces, care a rupt de lume în jur de 2.000 de locuitori. Totodată, speră, că podul rupt se va reface tot în acest ritm, pentru că mașinile mari nu se pot deplasa acum acolo. Cu mașini mici se poate trece, dar sunt întreprinzători în zonă, care se deplasează cu mijloace mai mari de transport, și sunt în momentul de față imobilizați.

Speră, că și acțiunea de întreținere de vară va începe, pentru că deja pe drumurile de acolo nu sunt gropi, sunt cratere pe asfalt. Este vorba despre DJ127A.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că s-a redat circulației foarte repede drumul județean DJ127A, iar acum ISC transmite, că este posibil să fie date amenzi pentru acest lucru, pentru că s-a lucrat fără proiect. Așa se întâmplă, când în loc să fie oferit ajutor din partea Guvernului, vin amenințări, că de ce s-a făcut așa de repede, de ce nu s-au cerut avize, etc. Cu privire la lucrările de plombări, s-a văzut, că s-a semnat contractul cu ocazia ședinței de la Betești.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter mulțumește conducerii consiliului județean, că în două zile acel drum, DJ127A s-a repus în circulație. Propune să fie preluat tronsonul din drumul național, care merge de la Frumoasa în direcția Ghimeș și Comănești. S-a văzut cum se execută acum lucrarea. Pe o porțiune se asfaltează, pe cealaltă se sapă. Parcă ar face locații de aterizare pentru elicoptere, deși circulația este foarte intensă. A mai spus de multe ori, trebuie discutat cu ei. Foarte mulți turiști fecventează zona Ghimeșului. În partea din Lunca de sus deja de o lună este săpat. Mai bine ar fi fost lăsat cum era dinainte. Revine și cu problema urșilor. Au apărut iar în număr mare în zona Ghimeșului. Deja într-o săptămână au fost 4 cazuri. Dacă un om acționează contrar legii, este închis, dar dacă ursul atacă, nimeni nu face nimic. Ar trebui adunate aceste animale feroce, și duse undeva departe de oameni. Nu se pot nici împușca. Guvernul crede, că puținii gospodarii, care au mai rămas și bunurile lor realizate cu greu trebuie sacrificați ? Ocrotesc acele gospodării familiale de secole, și  câteva animale de folos. Au ajuns, că nu mai îndrăznesc să iasă pe pășunile mai îndepărtate. Trebuie făcut ceva, pentru că nu mai contează dacă este ziua sau noaptea, ursul umblă în apropierea fermelor familiale. Deja pădurile sunt prea supraaglomerate. Domnul președinte s-a mai ocupat de această problemă, dar cel mai bine ar fi, dacă s-ar porni un proces internațional. Nu se poate aștepta până la pierderea de vieți omenești. Nu demult ursul a intrat în comună și la nici 200 de metri de fabrică a omorât un animal domestic. În toată zona muntoasă este o problemă arzătoare suprapopularea cu urși. Înțelege, că este specie protejată, și trebuie ocrotită, dar dacă ajunge să atace omul, viața de om are prioritate. În Africa, dacă un tigru atacă oamenii, este împușcat. Aici aceste urși periculoși eventual se relocă într-o altă zonă. Cineva a propus pe un site de socializare, ca să fie adormiți aceste exemplare nedorite și duși în Parlament, ca să fie abordat mai serios problema. Este o glumă, dar ceva trebuie făcut.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán amintește de o problemă, care a mai fost discutată în ședința consiliului județean acum 2 ani, și care nu este expres în competența consiliului județean. Este vorba despre gestionarea administrării actelor necesare la înregistrarea mașinilor și autovehiculelor. Crede, că este revoltător, că județul Harghita este singurul județ din zonă, în care trebuie așteptat 1-2 luni până se poate rezolva problema. Consideră, că consiliul județean ar trebui să se implice și să solicite o analiză asupra situației în interesul locuitorilor județului. Dacă altundeva se poate mai bine, atunci aici sunt problem de organizare. Dânsul a avut personal o experiență supărătoare. A pornit cu o lună înainte demersurile de reînnoire a  permisului de conducere și s-a putut programa numai peste 2 luni. A simulat o încercare prin accesarea site-ului de specialitate a județului Covasna, și ar fi putut să se programeze și pentru ziua următoare. Deci se poate rezolva. Roagă să fie luate măsuri în această problemă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că în cazul depunerii unei plângeri referitoare la acestă întâmplare, dânsul transmite documentul mai departe la Prefectură. Ce s-a putut face din partea consiliului județean, s-a făcut și până acum. Inclusiv în remedierea împrejurărilor, a comfortului încăperii, unde se derulează această activitate, s-au făcut îmbunătățiri din partea consiliului județean. Dar dacă va exista o plângere concretă, se va putea transmite mai departe la forurile competente.

           

Cu privire la drumul național amintit de comnul consilier județean, există un site al CNADNR, unde se pot depune plângeri legate de problemele menționate. Cu cât mai mulți localnici depun plângere din Ghimeș, cu atât  mai serios va părea problema. Consiliul județean a trimis de mai multe ori adrese, dar România este țara petițiilor. Petițiile sunt luate mult mai în serios, decât adresele oficiale de la instituții. Dacă petiționarii nu primesc răspuns în timp și  pe măsură, cineva trebuie să plătească suma de 10.000 lei penalizare, dacă se ajunge la proces. De aceea, propune să fie depuse plângeri cât mai multe din partea localnicilor. Acum nu este nici îngrădire de colaborare politică în Parlament, și nu vede de ce nu s-ar putea înainta problemele direct la instituțiile competente.

 

            Cu problema ursului s-a ocupat și săptămâna trecută, când a discutat cu domnul Karácsony András, care a fost atacat recent de un urs. Roagă consilierii județeani să transmită tuturor, să depună adrese cât mai multe despre aparițiile urșilor în zona locuită de oameni, despre eventualele atacuri, nu contează în ce  limbă. Până nu se adună plângeri depuse de către jumătate din sat, nu se ia în serios și nu se acordă dreptul de împușcare de către organele competente din București. Președintele consiliului județean numai atunci poate să vină cu argumente incontestabile, dacă poate prezenta o imagine locală foarte reală. Propune consilierilor județeni să solicite în scris plângerile localnicilor atacați de urs și să predea la consiliul județean. Dacă se adună de exemplu peste 100 de astfel de plângeri, atunci poate și dânsul să meargă mai departe la București.         

  

    

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la Ședinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita și închide şedinţa.

 

Minuta ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 01 iulie 2019,  cu număr de înregistrare  nr. 15026 / 02.07.2019  face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc,  11 iulie 2019

 

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Vágássy Alpár

 

 

Director general

Antal Renáta

consilier juridic

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter