Consiliul Judeţean Harghita
joi, 25 aprilie 2024 16:51:44
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 25 noiembrie 2019

JUDEŢUL HARGHITA

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 25 noiembrie 2019

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 25 noiembrie 2019

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

9

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

10

DAJKA TÜNDE

UDMR

11

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

12

DOBREAN VASILE

PSD

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

HÎRLAV COSTIN

PDS

15

INCZE CSONGOR

UDMR

16

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

17

KÁNTOR BOGLÁRKA

UDMR

18

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

19

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

20

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

21

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

22

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

23

PROCA ION

PNL

24

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

25

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

26

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

27

SÁNDOR BARNA

UDMR

28

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

29

SÁNDOR KRISZTINA

EMNP-PPMT

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  1198 / 2019, în conformitate cu prevederile art. 179 alin. 1, 2, lit. a din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

 

Domnul președinte Borboly Csaba salută pe toți cei prezenți în comuna Ciumani. Se bucură, că se ține aici ședința, unde dezvoltarea în comună este vizibilă și comunitatea înaintează într-o direcție bună. Este recunoscător domnului vicepreședinte Barti Tihamér, că a propus organizarea ședinței tocmai în această comună. Au trecut mai mulți ani, de când nu a fost consiliul județean aici pentru ținerea unei ședințe delegate. Mulțumește domnului primar Márton László Szilárd și colegilor dânsului pentru primire.  

Crede, că ședința de azi va fi una memorabilă, pentru că vor fi premiați câteva persoane din zona Gheorgheniului, membri grupurilor de pompieri voluntari, care în afară de viața lor, au grijă și de viața altora din comunitate. Au grijă de valorile oamenilor și de siguranța lor în caz de nevoie. Salută prezența la ședință a pompierilor voluntari din zona Gheorgheni. Le dorește activitate eficientă în viitor, la care va contribui mereu și consiliul județean prin programele de sprijinire.

Salută prezența reprezentantului Centrului Cultural și de Artă din Lăzarea, cine va ține mai târziu o prezentare cu privire la activitatea desfășurată în acest an.

 Roagă colegii prezenți de la Direcția generală management să-l ajute la derularea momentului festiv cu premierea. Punctele de pe Ordinea de zi vor fi discutate după aceea, dar nu înainte, ca domnul primar să mai facă cunoscute câteva probleme și domnul preot să binecuvânteze lucrările ședinței, mai ales, că azi va fi aprobat și o listă extinsă cu parohiile, care vor primi sprijin financiar de la consiliul județean în cadrul Programului de sprijinire a unităților de cult din județul Harghita. Măcar este timp pentru a citi lista distribuită la începutul ședinței, pentru că trebuia modificată și în ultimul moment din cauza cererilor depuse ulterior. Au fost anunțate toate parohiile cu privire la ultima versiune, și nu au fost primite propuneri de modificare. Împreună cu domnii vicepreședinți s-au uitat și la aspectul zonal al distribuirii sumelor, și se pare, că totul este în ordine. Au fost onorate toate solicitările, care s-au încadrat în prevederile legale.   

 

Doamna Gáspár Izabella de la Direcția generală management dă citire laudațiilor cu privire la grupurile de pompieri prezenți, care vor fi premiați.

Menționează, că vor primi premiul de ALTURISM, oferit de Consiliul Județean Harghita.

 

Se derulează festivitatea de premiere.

 

Domnul președinte Borboly Csaba adaugă că este recunoscător domnului vicepreședinte Bíró Barna Botond, cine coordoneză activitatea Programelor pentru sprijinirea proiectelor de finanțare în cadrul consiliului județean și domnului consilier județean Szentes Antal, cine încă de la începuturi a susținut de multe ori activitatea pompierilor voluntari. Are încredere, că această activitate contribuie foarte mult la dezvoltarea și siguranța vieții în județ.  

            Deschide ședința ordinară a consiliului județean din luna noiembrie în Sala comunală de sport din comuna Ciumani, Județul Harghita. Anunță, că poate săptămâna viitoare va trebui convocat încă o ședință, având în vedere, că se va ține o ședință de Guvern miercuri, la care se va decide asupra unei rectificări bugetare naționale, ceea ce va fi motivul ținerii unei alte ședințe de consiliu.

            Vor fi puncte Pe Ordinea de zi, care vor fi scoase.

Speră, că săptămâna viitoare vor mai fi sume de repartizat în urma ședinței de Guvern amintite, care vor veni în ajutorul comunităților din județ.  

Spune, că consiliul județean avea o datorie față de comuna Ciumani, care după multe discuții se pare, că s-a rezolvat. Are încredere, că colaborările fructuoase din anii trecuți vor urma și în viitor.      

 

Domnul Márton László Szilárd,  primarul comunei Ciumani salută pe toți cei prezenți și ține o prezentare cu privire la localitatea gazdă și problemele privind investițiile din comună.

 

Domnul Ferencz Antal, preot catolic binecuvântează lucrările ședinței.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér mulțumește conducerii comunei pentru primire. S-au ținut multe discuții despre necesitățile comunității de aici. Se bucură, că se sprijină de către toate părțile proiectul de construire a trotuarelor din comună. Și în viitor se vor sprijini investițiile din Ciumani. Chiar în această ședință vor mai fi și alte decizii cu privire la sprijinirea proiectelor de dezvoltare a comunei. Se bucură, că sunt exprimate în continuu planuri pentru proiecte de dezvoltare viitoare, pentru că dezvoltarea este vizibilă în urma celor realizate. Consideră, că este important ca ședințele să fie organizate în teritoriu, pentru a fi la curent cu problemele comunităților. Aici este o comunitate cu caracter, unde apar în continu idei de dezvoltare. Propune ca și în cadru familial să revină oricine ca turist în Ciumani, pentru că sunt multe posibilități de recreere. Roagă, ca la sfârșitul ședinței să nu plece nimeni în grabă, pentru că va fi organizat o vizită la investițiile majore din localitate.

 

Domnul Márton László Szilárd,  primarul comunei Ciumani atrage atenția asupra materialului publicitar distribuit înainte de începutul ședinței cu privire la atracțiile turistice locale, unde sunt bineveniți cu toții în scop de odihnă și recreere. Produsele din pachet sunt realizate de Asociația Fenyő. Amintește, că participă la aceste lucrări și consilierii locali, ca dovadă, că sunt interesați de deciziile, care privesc comuna și contează pe sprijinul consiliului județean în proiectele viitoare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează cu privire la Ordinea de zi, că sunt proiecte de hotărâri destule, dar sunt pregătite cum trebuie, și speră, că va fi parcurs fără probleme. Sunt 41 de puncte pe Ordinea de zi. După aceea, pot lua cuvântul cei din comuna Ciumani, iar în partea a treia pot lua cuvântul consilierii județeni la capitolul Diverse. În baza art. 228 din noul Cod Administrativ, întreabă consilierii, dacă cineva vrea să declare o stare de incompatibilitate conform căreia nu poate participa la votul vreunui punct. Citește textul din legislație :

 

Conform ART. 228, alin (2) din ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ  Nr. 57/2019

privind Codul administrativ:

 

În exercitarea funcţiei, consilierul judeţean aflat în situație de conflict de interese la adoptarea unei hotărâri, are obligaţia să anunţe la începutul şedinţei consiliului judeţean interesul personal pe care îl are la adoptarea hotărârii respective, anunţ care se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al şedinţei. 

 

Întreabă, dacă cineva are ceva de declarat în acest sens ?

 

Domnul consilier județean Kolumbán Dávid declară, că nu va vota la proiectul de hotărâre referitoare la sprijinirea cultelor religioase.  

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár salută pe toţi cei prezenţi.     Spune că toți cei 31 de consilieri judeţeni sunt prezenți. Declară, că în conformitate cu prevederile art. 180 alin. 1, 2,  din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că se va scoate de pe Ordinea de zi punctul 11 din cauză, că nu au sosit încă documentele care stau la baza contractului de colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai. Se va scoate organigrama DGASPC de la punctul 26. Se scoate punctul 2 cu privire la repartizarea  de 7,5%, pentru că se așteaptă ședința de Guvern din miercuri și după aceea se va vedea unde este mai mare nevoie de bani. Materialul nu a fost comunicat din acest motiv. În capitolul Diverse se află punctele începând de la numărul 28. Urgența a fost motivată la fiecare. S-au întocmit și rapoartele de specialitate,  care sunt favorabile. Deci se scot punctele 11, 26, 43, conform Ordinii de zi comunicat prima dată. Întreabă, dacă cineva are obiecții cu privire la punctele aflate la capitolul Diverse ?

 

Nu are.

        

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Ordinea de zi modificată,

 

  1. Procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 30 octombrie 2019

Inițiator : Vágássy Alpár secretarul general al județului

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 90/2019 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 7,5%  din impozitul pe venit, pe anul 2019, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind stabilirea cuantumului maxim lunar al indemnizaţiei lunare de care beneficiază consilierii judeţeni

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind darea în folosință gratuită a unor spații aflate în Palatul administrativ al judeţului Harghita, pentru Inspectoratul Școlar Județean Harghita și pentru Ministerul Turismului precum și modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 166/2005, privind unele măsuri de administrare a Palatului administrativ judeţean, cu modificările şi completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind încadrarea drumurilor județene pe nivel de viabilitate pentru iarna 2019-2020 și aprobarea planului operativ de acțiune pe perioada iernii 2019-2020

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea și republicarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 37/2009 privind restricţia masei maxime admise pe axă la 7,5 tone pentru autovehicule, pe unele sectoare de drumuri judeţene din judeţul Harghita, în perioada 1 octombrie - 30 aprilie pentru modificarea sectoarelor de drumuri judeţene cu restricţii de circulaţie și a masei maxime admise pe axă de la 7,5 tone, în masa totală maximă admisă mai mare de 12 tone pentru vehicule rutiere, altele decât cele destinate exclusiv transporturilor de persoane, în perioada 01 ianuarie - 31 decembrie

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 36/2009 privind instituirea de restricţii de circulație pe unele sectoare de drumuri județene, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea asocierii U.A.T. Județul Harghita cu U.A.T. Comuna Sâncrăieni în vederea realizării în comun a lucrărilor ” Construire trotuar lângă DJ 123D, în comuna Sâncrăieni, județul Harghita”, pe parcursul anilor bugetari 2019 și 2020

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre pentru aprobarea listei lucrărilor pe anul 2019 în cadrul programului privind ”Construire trotuare pe lângă drumurile judeţene din localităţile judeţului Harghita”, perioada 2016-2020, conform Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 110/2016, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea colaborării Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita cu Departamentul de Istorie în limba Maghiară al Facultății de Istorie-Filosofie din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, pentru realizarea colaborării instituționale și științifice pentru dezvoltarea regională

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind acordarea unui mandat special reprezentantului Județului Harghita în Adunarea Generală al Asociaţiilor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Hargita Víz Egyesület, la care Județul Harghita este membru asociat

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Actului Constitutiv și Statutul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „HARGITA VÍZ” Egyesület

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 37/2018 privind avizarea proiectului Regulamentului consolidat și armonizat al Serviciului de salubrizare la nivel județean pentru membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Sistem integrat de management al deșeurilor Harghita” precum și stabilirea unor contravenții în domeniul salubrizării

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea și rectificarea Anexelor nr. 1 şi 2 ale Hotărârii nr. 192/2019 cu privire la aprobarea modificării Anexelor nr. 1 și 2 la nr. 187/2018 a Consiliului Judeţean Harghita, privind stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea procedurii interne de atribuire pe bază de anunț public, în caz de urgență, pe o perioadă de 60 de zile, a unor trasee cuprinse în programul de tranport de persoane contra cost prin servicii regulate în trafic județean

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 24/2017 privind aprobarea devizului general actualizat ale documentațiilor tehnico-economice și a cofinanțării obiectivelor de investiții finanțate în cadrul Programului național de dezvoltare locală, subprogramul Infrastructură la nivel județean, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/2013, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 164/2018 privind aprobarea cofinanțării obiectivului de investiție ”Reabilitare sistem rutier pe DJ 135, km 63+100-74+210, de la DJ 136B până la Cobătești (DN 13C), Județul Harghita” finanțată prin Programul național de dezvoltare locală, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/2013, cu modificările și completările ulterioare, și aprobată prin Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene nr. 3288/16.06.2017, precum și aprobarea indicatorilor tehnico-economici

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind însușirea nivelului maxim al cotizaţiei Consiliului Județean Harghita către Asociaţia „Regiunea Cristuru Secuiesc”, pe anul 2019

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 361/2012 prin actualizarea Programului de transport rutier contra cost de persoane prin servicii regulate la nivel județean pentru perioada 02.12.2019 – 30.06.2023 în județul Harghita

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea procedurii de anulare a accesoriilor aferente obligațiilor principale restante la bugetul Județului Harghita, la data de 31 decembrie 2018

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii tronsonului de drum județean DJ 134/C de la km 1+150 până la km 1+600, împreună cu terenul aferent acestuia, proprietate publică a Județului Harghita, din administrarea Consiliului Județean Harghita în administrarea Consiliului Local al Comunei Lupeni

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 74/2019 cu privire la aprobarea programului „Reprezentarea şi promovarea judeţului Harghita pe lângă instituţiile Uniunii Europene și Adunarea Regiunilor Europene” pe anul 2019 

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 73/2019 cu privire la aprobarea derulării Programului de sprijinire şi dezvoltare  a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anul 2019, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea numărului de delegați la vizită oficială  în județul Pest ,Ungaria, în luna decembrie 2019

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea  Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 160/2004 privind organizarea şi funcţionarea  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, cu modificările  şi completările ulterioare

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea alocării sumelor ce constituie sprijin financiar  unităţilor de cult în cadrul programului de sprijinire pe anul 2019 a cultelor religioase recunoscute de lege, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Harghita sesiunea a II-a

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot punerea pe Ordinea de zi la capitolul Diverse a proiectelor de hotărâri de la nr. 28 până la 41.

 

Diverse

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 96/2008 privind asocierea Județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita cu unitățile administrativ teritoriale, situate în bazinul hidrografic al râului Olt din județul Harghita în vederea înființării Asociația de dezvoltare intercomunitară ”Hargita Víz”

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 374/2012 privind aprobarea participării județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita în calitatea de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita – Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 239/2011 privind aprobarea participării Județul Harghita, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Turistică ”Ciomad-Balvanyos”, ” Csomád – Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás” cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 232/2010 privind aprobarea participării Județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita – Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete 

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 3/2009 privind aprobarea participării Județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Alcsík” cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 146/2007 privind aprobarea participării Județul Harghita, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Centrul Transilvaniei” cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 28/2013 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc cu modificări și completări ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea numărului de delegați la vizită oficială în Regiunea Tirolul de Sud, Italia, în perioada 27-30 noiembrie 2019

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea nivelului maxim a cotizaţiei Județului Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Ciomad – Balvanyos”, „Csomád – Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás” pe anul 2019

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 60/2016 privind asocierea Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita în vederea înființării, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Pro Cultura Siculi” Közösségek Közti Társulás

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 4/2002 privind aprobarea participării Consiliului Județean Harghita ca membru fondator la constituirea Asociației ”ASOCIAȚIA PENTRU JUDEȚUL HARGHITA – HARGITA MEGYÉÉRT EGYESÜLET”

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii dreptului real de folosință gratuită Consiliului Local al comunei Joseni, a terenului cu suprafața de 179 mp., situat de – a lungul tronsonului de drum județean DJ 126, între pozițiile Kilometrice 12+390 - 12+445, aflat între platforma drumului și zona de protecție, și care se află în domeniul public al județului Harghita

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 190/2010 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii al Editurii Hargita Népe, cu completările şi modificările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2019

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 30 octombrie 2019

  

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 30 octombrie 2019

Rezultatul votul: 30 Da, 1 Abț.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că sunt două amendamente, în urma unor solicitări venite în ultimele zile. Într-una unitățile subordonate solicită câteva regrupări de sume. Cealaltă se referă la sumele alocate drumurilor județene, unde beneficiarii vor fi comunele Ciumani și Remetea. Mai întâi se va aproba amendamentul, care se referă la alocările sumelor pentru drumuri, apoi cea, cu regruparea sumelor la unitățile subordonate. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Amendamentul de fond cu nr. 27410 / 22.11.2019 la proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Amendamentul de fond cu nr. 27469 / 25.11.2019 la proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba precizează înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă, dacă plata salariilor de la DGASPC este în pericol pentru luna decembrie, având în vedere data întârziată a ședinței de Guvern din miercuri, unde eventual se vor aloca sume în acest sens ? Întreabă, pentru că vede, că în acest proiect de hotărâre nu există nici un leu destinat direcției DGASPC.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond răspunde, că nu.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 1 din Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 2 din Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 3 din Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 4 din Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 5 din Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 6 din Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 7 din Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 8 din Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 9 din Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 10 din Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 11 din Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 12 din Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 13 din Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 14 din Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 15 din Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot întregul Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind stabilirea cuantumului maxim lunar al indemnizaţiei lunare de care beneficiază consilierii judeţeni

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că conform noului Cod Administrativ, indemnizația consilierilor județeni poate fi 10% din salariul președintelui consiliului județean.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán roagă să fie corectat în art. 3 data hotărârii, care va fi modificată, pentru, că se modifică hotărârea 203/2017, nu o altă hotărâre din 2019.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că probabil în faza comunicării era greșit, dar între timp s-a corectat hotărârea, dar nu s-a comunicat ulterior varianta corectată.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectul de hotărâre privind stabilirea cuantumului maxim lunar al indemnizaţiei lunare de care beneficiază consilierii judeţeni, varianta corectată

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind darea în folosință gratuită a unor spații aflate în Palatul administrativ al judeţului Harghita, pentru Inspectoratul Școlar Județean Harghita și pentru Ministerul Turismului precum și modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 166/2005, privind unele măsuri de administrare a Palatului administrativ judeţean, cu modificările şi completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică, că este vorba despre colaborarea cu Inspectoratul Școlar și cu Ministerul Turismului cu privire la folosirea unor suprafețe din sediul CJH.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind darea în folosință gratuită a unor spații aflate în Palatul administrativ al judeţului Harghita, pentru Inspectoratul Școlar Județean Harghita și pentru Ministerul Turismului precum și modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 166/2005, privind unele măsuri de administrare a Palatului administrativ judeţean, cu modificările şi completările ulterioare

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind încadrarea drumurilor județene pe nivel de viabilitate pentru iarna 2019-2020 și aprobarea planului operativ de acțiune pe perioada iernii 2019-2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că este vorba despre încadrarea drumurilor județene cu privire la întreținerea de iarnă. Este important, pentru că fiecare criteriu de încadrare atrage alt tip de intervenție. Trebuie procedat în baza legii. Nu poate deplasa un utilaj în continu pe aceeași traseu încolo și înapoi. Se poate deconta intervenția numai în condițiile legii.  Roagă, să citească cu toții foarte atent legislația. Este un normativ AND 525, și numai cu respectarea celor stabilite se poate lucra. Intervențiile se desfășoară la trei nivele. Drumurile județene asfaltate de calitate bună sunt în categoria I. În categoria a II-a intră drumurile județene, care nu sunt atât de frecventate, și au calitatea mai slabă. Iar cele din categoria a III-a sunt cele cu calitate slabă și nesupuse circulației intense. Pentru fiecare tip de drum este  stabilită o procedură diferită.      

    

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă, dacă drumul județean 123D din zona Ciucului, care leagă comuna Sâncrăieni de localitatea Sântimbru Băi a ajuns în categoria a II-a din cauza calității drumului ? Merge spre o stațiune turistică, deci conform legii ar putea fi trecută în categoria a I-a.

 

Domnul Chiorean Adrian, director general de la Direcția generală tehnică explică faptul, că pe drumurile, care duc spre o localitate, în care nu sunt înregistrați locuitori, și traficul este doar ocazional, cu toate că este trafic de turism, nu există curse de autobuz regulate, astfel nu necesita activități de deszăpezire zilnice.       

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectul de hotărâre privind încadrarea drumurilor județene pe nivel de viabilitate pentru iarna 2019-2020 și aprobarea planului operativ de acțiune pe perioada iernii 2019-2020

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și republicarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 37/2009 privind restricţia masei maxime admise pe axă la 7,5 tone pentru autovehicule, pe unele sectoare de drumuri judeţene din judeţul Harghita, în perioada 1 octombrie - 30 aprilie, pentru modificarea sectoarelor de drumuri judeţene cu restricţii de circulaţie și a masei maxime admise pe axă de la 7,5 tone, în masa totală maximă admisă mai mare de 12 tone pentru vehicule rutiere, altele decât cele destinate exclusiv transporturilor de persoane, în perioada 01 ianuarie - 31 decembrie.

 

Domnul președinte Borboly Csaba crede, că acest punct vizează locuitorii comunelor Ciumani și Joseni. Din motivul accentuării traficului de gabarit depășit s-a încercat restricționarea tonajului de trecere la 7,5 t. Dar colegii au semnalat, că organele de Poliție nu au dat aviz favorabil acestei solicitări. Se poate merge mai departe și așa, că se aprobă acestă hotărâre fără acel aviz, măcar până la momentul respingerii hotărârii din partea Prefecturii, ajutând pe moment localitatea. Întreabă pe domnul primar și pe domnul vicepreședinte, dacă este bine să fie aprobată hotărârea fără avizul Poliției? Intenția consiliului județean nu era, ca circulația în comună să fie îngreunată. Nici drumurile, nici casele nu au fost construite ca să suporte această circulație intensă. În aceste zile au fost publicate propuneri și soluții alternative pentru Municipiul Gheorgheni din partea colegilor de la Consiliul Județean Harghita. Întrebarea este cum se va merge mai departe în contextul, în care domnul secretar general al județului va semna numai cu obiecții hotărârea.

 

Domnul consilier județean Mezei János atrage atenția, că nu se pune problema astfel, că se votează sau nu se votează despre această hotărâre. Dacă există un cadru legislativ, se va merge mai departe conform acestuia. Mai bine să se aștepte până la următoarea ședință.  Sunt destule ședințe extraordinare, și cu toții încearcă să ajungă la cât mai multe dintre ele. Nu ar trebui luate decizii, care vor fi atacate sigur de Prefectură. Anunță locuitorii din comuna Ciumani, că în Municipiul Gheorgheni este în desfășurare o reabilitare de drum, care este motivul devierii circulației în trei direcții, prin 3 comune. Unul dintre traseele de ocolire trece prin Ciumani și deranjează populația. Apelează la înțelegerea și răbdarea locuitorilor pentru că până acum circulația camioanelor a trecut de foarte mulți ani prin Municipiul Gheorgheni pe un drum foarte deteriorat, care acum a ajuns să fie refăcut. Este nevoie de suportul locuitorilor din aceste comune, ca să poată derula această investiție. Dacă se închid aceste trasee ocolitoare, nu mai au unde să treacă camionale. O altă variantă ar fi fost, ca să treacă  prin centrul Municipiului Gheorgheni, dar nu pot să treacă prin sensul giratoriu. Crede, că orice decizie, care nu va fi sprijinită de organele de Poliție, nu va fi executabilă. Trebuie găsite împreună soluții optime la probleme. Dacă se fac reabilitări de drumuri în comuna Ciumani, se va devia circulația spre Municipiul Gheorgheni, și invers. Altă soluție nu există. Localitățile dintr-o zonă trebuie să se ajute reciproc.                  

 

Domnul Márton László Szilárd,  primarul comunei Ciumani adaugă, că așteaptă cu nerăbdare investiția prin care se va devia circulația de la comuna Ciumani spre Municipiul Gheorgheni. Crede, că în viitorul apropiat nu vor fie asemenea cazuri. Dar invită membrii consiliului județean la o plimbare pe drumul județean în cauză. Vor constata, că locuitorii nu puțin, sunt foarte deranjați de trecerea camioanelor. Se bucură, că este în desfășurare o reabilitare serioasă în Municipiul Gheorgheni, și dânsul frecventează acel traseu de multe ori și se bucură de dezvoltarea orașului. Dar ar fi fost necesar discuții în prealabil planificării lucrărilor. Acum în această fază ulterioară dânsul solicită sprijinul consiliului județean în găsirea unei soluții legale, care ar veni în ajutorul locuitorilor, care sunt foarte deranjați de accentuarea traficului de mare tonaj. Celelalte localități sunt într-o situație mai bună, pentru că și drumul național trece prin ele. Dar în Ciumani viața se desfășoară pe marginea drumului județean. Copiii merg la școală și la grădiniță pe acest drum. Vrea să arate consilierilor județeni cum trec aceste camioane prin comună.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter consideră, că trebuie avut grijă de drumurile județene, care sunt reabilitate. Dar mai întâi dorește să dea glas satisfacției cu privire la calitatea drumului județean din Valea Uzului. De 30 de ani nu a fost drumul de acolo într-o stare așa de bună. Crede, că trebuie controlat cumva modul cum circulă camioanele prin comună, mai ales în timp de iarnă. Tot acolo a văzut, că într-un loc au tras buștenii pe partea carosabilă, au distrus o porțiune, și ar trebui solicitat, să refacă cum a fost. Dacă cumva s-a reușit reabilitarea și a rezultat un drum cum nu a mai fost în ultimii 30 de ani acolo, atunci trebuie avut grijă de aceasta, să și rămână așa, ca reparațiile ulterioare să nu fie costisitoare. Acum se poate merge și cu un automobil Mercedez până la Dărmănești. Ar trebui discutat cu drumarii, ca să aibă grijă să rămâne așa. Cine va provoca distrugeri, să refacă cum a fost.

 

Domnul consilier județean Mezei János înțelege grija domnului primar și a locuitorilor, este justă, dar nu există o alternativă în situația prezentă. Dacă se reduce gabaritul acceptat la 7,5 t traficul de mare tonaj, care de mai multe decenii s-a desfășurat în Municipiul Gheorgheni pe acel drum deteriorat nu va avea un traseu alternativ. Și nici aplicarea unor soluții neavizate de organele de Poliție nu este binevenită. Dacă se aprobă hotărârea fără aizul Poliției, va fi atacat de Prefectul județului. Dacă se montează indicatoarele conform hotărârii, se îngreunează circulația traficului național de marfă. În Municipiul Gheorgheni este deviat circulația, în piața din centrul orașului, la sens giratoriu nu pot întoarce camioanele, deci nu există alte soluții.                  

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că din păcate nu s-au făcut temele de casă cum trebuia la vremea respectivă. Nu s-au luat măsurile corespunzătoare înainte de începerea investiției. În anul 2015 consiliul județean s-a angajat, să construiască jumătate din drumul ocolitor, care ar fi deservit traficul deviat acum. Nu este nimeni răspunzător din aparatul consiliului județean că Municipiul nu a predat în administrarea consiliului județean acel tronson. Nici conducerea comunelor Ciumani, Joseni și Suseni nu sunt răspunzători de această situație, care acum se confruntă cu o problemă de care nu pot scăpa. Îi pare rău de locuitorii din Municipiul Gheorgheni, unde traficul de mare tonaj s-a derulat în fața caselor, dar consiliul județean a avut propuneri de soluționare la vremea respectivă, la care nu a primit răspuns. Pe de altă parte, nu s-a ținut cont de prevederile legislative cu ocazia devierii circulației. Municipiul nu are numai obligații de informare, trebuia să solicite avizul consiliului județean, precum solicită și consiliul județean avizul de la organele de Poliție. Colegii consiliului județean au reușit să traseze o rută ocolitoare acceptabilă de către toți pentru devierea circulației, care ar fi ocolit și centrul Gheorgheniului. În acest sens, crede, că problema nu este rezolvată, mai trebuie clarificat, ca să nu fie îngreunat viața locuitorilor din cele trei comune. A așteptat să vină avizul Poliției în cursul ședinței, dar nu a sosit. Astfel nu se poate aproba hotărârea. Concluzia este, că nu se poate dezvolta pe seama neplăcerilor cauzate altora, mai ales, că s-ar fi putut preveni cele întâmplate. La investițiile viitoare cu toții trebuie să respecte legea cu toate prevederile.     

  

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot scoaterea Proiectului de hotărâre privind modificarea și republicarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 37/2009 privind restricţia masei maxime admise pe axă la 7,5 tone pentru autovehicule, pe unele sectoare de drumuri judeţene din judeţul Harghita, în perioada 1 octombrie - 30 aprilie, pentru modificarea sectoarelor de drumuri judeţene cu restricţii de circulaţie și a masei maxime admise pe axă de la 7,5 tone, în masa totală maximă admisă mai mare de 12 tone pentru vehicule rutiere, altele decât cele destinate exclusiv transporturilor de persoane, în perioada 01 ianuarie - 31 decembrie

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 36/2009 privind instituirea de restricţii de circulație pe unele sectoare de drumuri județene, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că și acest punct se leagă de cel dinainte, și din acest motiv propune și scoaterea acestuia de pe Ordinea de zi.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot scoaterea Proiectului de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 36/2009 privind instituirea de restricţii de circulație pe unele sectoare de drumuri județene, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea asocierii U.A.T. Județul Harghita cu U.A.T. Comuna Sâncrăieni în vederea realizării în comun a lucrărilor ” Construire trotuar lângă DJ 123D, în comuna Sâncrăieni, județul Harghita”, pe parcursul anilor bugetari 2019 și 2020

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că trebuie corectat la articolul 1 denumirea drumului, pentru că s-a trecut greșit DJ126.

                                                                                                                                           

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectul de hotărâre privind aprobarea asocierii U.A.T. Județul Harghita cu U.A.T. Comuna Sâncrăieni în vederea realizării în comun a lucrărilor ” Construire trotuar lângă DJ 123D, în comuna Sâncrăieni, județul Harghita”, pe parcursul anilor bugetari 2019 și 2020, varianta corectată

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre pentru aprobarea listei lucrărilor pe anul 2019 în cadrul programului privind ”Construire trotuare pe lângă drumurile judeţene din localităţile judeţului Harghita”, perioada 2016-2020, conform Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 110/2016, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că se alătură și comuna Sâncrăieni la program. Va fi cea de a șasea colaborare în cadrului programului.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre pentru aprobarea listei lucrărilor pe anul 2019 în cadrul programului privind ”Construire trotuare pe lângă drumurile judeţene din localităţile judeţului Harghita”, perioada 2016-2020, conform Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 110/2016, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind acordarea unui mandat special reprezentantului Județului Harghita în Adunarea Generală al Asociaţiilor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Hargita Víz Egyesület, la care Județul Harghita este membru asociat

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că s-a pregătit Studiul de fezabilitate pentru programul referitor la distribuirea apei potabile în județ. Trebie mandatat o colegă, ca să poată vota în Consiliul de Administrație. 

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că pe Avizul CTE comunicat azi nu se vede, dacă este sau nu aprobată studiul, deși este semnat de către toți membri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că se propune aprobarea, deci este aprobată.

 

Doamna Bíró Emese, director general adjunct de la Direcția generală economică spune, că au studiat documentul și s-a constatat, că este în ordine.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind acordarea unui mandat special reprezentantului Județului Harghita în Adunarea Generală al Asociaţiilor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Hargita Víz Egyesület, la care Județul Harghita este membru asociat

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Actului Constitutiv și Statutul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „HARGITA VÍZ” Egyesület

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că acest punct se va scoate, pentru că mâine va fi ședința de constituire a asociației și conform noului cod administrativ, trebuie să participe mereu reprezentantul legal în Consiliul de Administrație.

 

Doamna Bíró Emese, director general adjunct de la Direcția generală economică explică, că se modifică ROF-ul asociației, pentru ca Municipiul Odorheiu Secuiesc să poate vota.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că atunci aceasta nu este hotărârea, care trebuie scoasă de pe Ordinea de zi, aceasta este așteptat de Municipiul Odorheiu Secuiesc, deci supune la vot.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea modificării Actului Constitutiv și Statutul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „HARGITA VÍZ” Egyesület

Rezultatul votul: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 37/2018 privind avizarea proiectului Regulamentului consolidat și armonizat al Serviciului de salubrizare la nivel județean pentru membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Sistem integrat de management al deșeurilor Harghita” precum și stabilirea unor contravenții în domeniul salubrizării

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că este vorba despre ROF-ul ADI SIMD.

 

Doamna Bíró Emese, director general adjunct de la Direcția generală economică adaugă, că trebuie modificate câteva denumiri în Statutul asociației, conform modificării legislației. Este o modificare de ROF.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond spune, că deși este inițiatorul hotărârii, nu a fost consultat de către colegi cu ocazia semnării acestuia. Are câteva întrebări de clarificat. Nu vede Municipiul Odorheiu Secuiesc inclus în nici o zonă. Probabil de aceea, că acum va fi aprobat ca membru. Dar având în vedere, că se vor iniția procedurile de achiziție publică, ar trebui să figureze și Odorheiul în lista localităților în ROF. Nu vede detalierea colectării deșeurilor selective, hârtie, plastic. sticlă, etc. la pagina 5 a ROF-ului, și nici posibilitatea plății selective în funcție de volumul și calitatea deșeurilor produse. Legea 21/2019 privind gestionarea deșeurilor solicită expres ca aceste aspecte să fie stabilite. Roagă colegii, ca să ia exemplu documentația întocmită recent de către comuna Corund, care este completă și după părerea specialiștilor este în conformitate cu legislația actuală. În această formă nu se poate aproba această hotărâre, pentru că nu conține toate cerințele legale.   

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot scoaterea Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 37/2018 privind avizarea proiectului Regulamentului consolidat și armonizat al Serviciului de salubrizare la nivel județean pentru membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Sistem integrat de management al deșeurilor Harghita” precum și stabilirea unor contravenții în domeniul salubrizării

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și rectificarea Anexelor nr. 1 şi 2 ale Hotărârii nr. 192/2019 cu privire la aprobarea modificării Anexelor nr. 1 și 2 la nr. 187/2018 a Consiliului Judeţean Harghita, privind stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că există un Amendament de fond, și roagă, ca să fie explicat ce conține.

 

Domnul Szőcs Mátyás István, director general la Direcția generală management explică că ANFP-ul a solicitat câteva modificări, și în Raportul de specialitate s-a solicitat, ca acest lucru să apară ca un articol separat în proiectul de hotărâre.  Aceasta este conținutul Amendamentului de fond. Modificările sunt detaliate în Referatul de aprobare. Deci s-au pus în două locuri, într-o parte modificările, și în altă parte rectificarea. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că în primul articol în loc de ”se introduce…” se va pune ”se aprobă rectificarea anexelor…”.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentul de fond la Proiectul de hotărâre privind modificarea și rectificarea Anexelor nr. 1 şi 2 ale Hotărârii nr. 192/2019 cu privire la aprobarea modificării Anexelor nr. 1 și 2 la nr. 187/2018 a Consiliului Judeţean Harghita, privind stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea și rectificarea Anexelor nr. 1 şi 2 ale Hotărârii nr. 192/2019 cu privire la aprobarea modificării Anexelor nr. 1 și 2 la nr. 187/2018 a Consiliului Judeţean Harghita, privind stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea procedurii interne de atribuire pe bază de anunț public, în caz de urgență, pe o perioadă de 60 de zile, a unor trasee cuprinse în programul de tranport de persoane contra cost prin servicii regulate în trafic județean

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond menționează, că este vorba despre o procedură internă, care trebuie aprobată conform legii până în luna decembrie. S-a întocmit și Referat de urgență, care este alăturat la hotărâre.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea procedurii interne de atribuire pe bază de anunț public, în caz de urgență, pe o perioadă de 60 de zile, a unor trasee cuprinse în programul de tranport de persoane contra cost prin servicii regulate în trafic județean

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 24/2017 privind aprobarea devizului general actualizat ale documentațiilor tehnico-economice și a cofinanțării obiectivelor de investiții finanțate în cadrul Programului național de dezvoltare locală, subprogramul Infrastructură la nivel județean, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/2013, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că este vorba despre colaborarea cu Guvernul prin PNDP. Se pun la loc sumele, unde investiția este finalizată. De fapt este vorba despre tronsonul dintre Cristuru Secuiesc și Șoimușu Mic.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 24/2017 privind aprobarea devizului general actualizat ale documentațiilor tehnico-economice și a cofinanțării obiectivelor de investiții finanțate în cadrul Programului național de dezvoltare locală, subprogramul Infrastructură la nivel județean, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/2013, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 164/2018 privind aprobarea cofinanțării obiectivului de investiție ”Reabilitare sistem rutier pe DJ 135, km 63+100-74+210, de la DJ 136B până la Cobătești (DN 13C), Județul Harghita” finanțată prin Programul național de dezvoltare locală, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/2013, cu modificările și completările ulterioare, și aprobată prin Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene nr. 3288/16.06.2017, precum și aprobarea indicatorilor tehnico-economici

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 164/2018 privind aprobarea cofinanțării obiectivului de investiție ”Reabilitare sistem rutier pe DJ 135, km 63+100-74+210, de la DJ 136B până la Cobătești (DN 13C), Județul Harghita” finanțată prin Programul național de dezvoltare locală, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/2013, cu modificările și completările ulterioare, și aprobată prin Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene nr. 3288/16.06.2017, precum și aprobarea indicatorilor tehnico-economici

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind însușirea nivelului maxim al cotizaţiei Consiliului Județean Harghita către Asociaţia „Regiunea Cristuru Secuiesc”, pe anul 2019

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că trebuie incluse comisiile de specialitate în preambulul hotărârii.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind însușirea nivelului maxim al cotizaţiei Consiliului Județean Harghita către Asociaţia „Regiunea Cristuru Secuiesc”, pe anul 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 361/2012 prin actualizarea Programului de transport rutier contra cost de persoane prin servicii regulate la nivel județean pentru perioada 02.12.2019 – 30.06.2023 în județul Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 361/2012 prin actualizarea Programului de transport rutier contra cost de persoane prin servicii regulate la nivel județean pentru perioada 02.12.2019 – 30.06.2023 în județul Harghita

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea procedurii de anulare a accesoriilor aferente obligațiilor principale restante la bugetul Județului Harghita, la data de 31 decembrie 2018

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică, că  este vorba despre anularea dobânzilor la cei, care reușesc să restituie datoriile. De fapt este vorba despre comuna Tușnad, care tot trebuie ajutat de către consiliul județean, dacă ajunge în impas.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea procedurii de anulare a accesoriilor aferente obligațiilor principale restante la bugetul Județului Harghita, la data de 31 decembrie 2018

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii tronsonului de drum județean DJ 134/C de la km 1+150 până la km 1+600, împreună cu terenul aferent acestuia, proprietate publică a Județului Harghita, din administrarea Consiliului Județean Harghita în administrarea Consiliului Local al Comunei Lupeni

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică, că se solicită transferarea dreptului de administrare a unui tronson de drum județean. Pot realiza o reabilitare a drumului din Bulgăreni, la care va contribui și Consiliul Județean Harghita. Prin lucrarea realizată s-a legat satul Bulgăreni cu comuna Dealu. S-a realizat o investiție foarte serioasă în cursul verii, iar acum se va aplica un strat asfaltic.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea transmiterii tronsonului de drum județean DJ 134/C de la km 1+150 până la km 1+600, împreună cu terenul aferent acestuia, proprietate publică a Județului Harghita, din administrarea Consiliului Județean Harghita în administrarea Consiliului Local al Comunei Lupeni

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 74/2019 cu privire la aprobarea programului „Reprezentarea şi promovarea judeţului Harghita pe lângă instituţiile Uniunii Europene și Adunarea Regiunilor Europene” pe anul 2019 

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán solicită să fie trecute Comisiile de specialitate în preambulul hotărârii.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 74/2019 cu privire la aprobarea programului „Reprezentarea şi promovarea judeţului Harghita pe lângă instituţiile Uniunii Europene și Adunarea Regiunilor Europene” pe anul 2019  Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 73/2019 cu privire la aprobarea derulării Programului de sprijinire şi dezvoltare  a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anul 2019, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 73/2019 cu privire la aprobarea derulării Programului de sprijinire şi dezvoltare  a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anul 2019, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea numărului de delegați la vizită oficială  în județul Pest ,Ungaria, în luna decembrie 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea numărului de delegați la vizită oficială  în județul Pest ,Ungaria, în luna decembrie 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba îndeamnă consilierii județeni, să se prezinte cât mai curând la Cancelarie cei care vor să participe, ca documentele să poate fi întocmite în timp.

  

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea alocării sumelor ce constituie sprijin financiar  unităţilor de cult în cadrul programului de sprijinire pe anul 2019 a cultelor religioase recunoscute de lege, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Harghita sesiunea a II-a

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că se sprijină cultele religioase din județ cu 3,1 milioane lei. Amintește, că la începutul anului s-a putut acorda o sumă mai mică pentru că nu erau pregătite proiectele necesare, pentru a putea fi depuse. Acum s-au realizat mai multe documentații cu investiții importante. Între altele, figurează în listă și proiectul de finanțare a Bisericii catolice din comuna Ciumani. Are încredere, că banii ajung unde este neapărat nevoie, și vor servi la realizarea locațiilor, unde se pot forma comunități puternice.

 

Domnul consilier județean Kolumbán Dávid amintește, că nu va participa la votarea acestui punct, pentru că este administratorul Bisericii reformate din satul Cechești.

 

Doamna consilier județean Sándor Krisztina amintește, că anul trecut a solicitat ca să primească mai repede lista din anexă, nu la începutul ședinței. Ar dori să vadă care biserici au depus cereri de finanțare, dar nu au primit, și suma, care a fost solicitat de fiecare. Dacă nu se poate oferi acum aceste date, se pot pune și pe site-ul consiliului județean, și ulterior sunt folositoare.

 

Domnul consilier județean Mezei János  speră, că pot cheltui bisericile sumele primite, pentru că este numai o lună din acest an, și precum se știe, în acest an banii trebuie cheltuiți. Sunt sume destul de mari și lucrări exterioare pe imobile.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că nu au fost cereri de finanțare respinse. Îi pare rău, că sunt câteva biserici, care intenționat nu depun proiecte, deși în acele sate mici imobilele bisericești sunt într-o stare destul de deteriorate. Ceea ce s-a putut accepta, a fost primit. Acceptabilitatea înseamnă, că s-au încadrat în prevederile legii. Nu ar dori, ca să afișeze la vedere peste tot lista cu sumele acordate, deși o poate studia oricine, cine este interesată, pentru că  de exemplu, dacă cineva a solicitat 100.000 lei și conform legii poate primi numai 5.000 lei, s-ar crea o imagine distorsionată. Legislația este foarte restrictivă, birotică nu se poate, orgă nu se poate, gard nu se poate, etc., lista este foarte lungă. Cineva pe dinafară percepe numai aceea informație, că a solicitat 100.000 lei și a primit numai 5.000 lei, deși a primit tot, ce s-a putut acorda conform legii. În acest sens se poate studia de către oricine,  fiecare caz. Informează pe domnul consilier județean Mezei János, că nu este precum spune dânsul. Sumele primite se pot cheltui până la 30 iunie 2020.

            Este și un Amendament de fond, pentru că ieri încă se purtau discuții cu Biserica Armeană din Gheorgheni, aceasta este și motivul pentru care această listă se pregătește mereu în ultimul moment. Au analizat lista împreună cu domnii vicepreședinți, ca atât condițiile zonale, componența cultelor, cât și părerea  conducătorilor cultelor să fie respectate. Citește articolul modificat, pentru că nu a fost distribuit : ”Se aprobă alocarea sumei de 3.141.100 lei ce constituie sprijin financiar unităților de cult în cadrul Programului de sprijinire pe anul 2019 a cultelor religioase recunoscute de lege, care desfășoară activitate în județul Harghita, sesiunea a II-a, conform anexei nr.1.”    

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond la Proiectul de hotărâre privind aprobarea alocării sumelor ce constituie sprijin financiar  unităţilor de cult în cadrul programului de sprijinire pe anul 2019 a cultelor religioase recunoscute de lege, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Harghita sesiunea a II-a

Rezultatul votul: 30 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea alocării sumelor ce constituie sprijin financiar  unităţilor de cult în cadrul programului de sprijinire pe anul 2019 a cultelor religioase recunoscute de lege, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Harghita sesiunea a II-a

Rezultatul votul: 30 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba este recunoscător Comisiei de selecție și doamnei directoare Zonda Erika pentru efortul depus, ca cât mai mulți să primească finanțare în condiții legale. Se vede la calitatea proiectelor depuse, că părțile sunt mereu informate corect și la timp cu privire la componența documentațiilor. Nu mai sunt probleme semnificative, ceea ce se datorează eforturilor acestei comisii. Nu mai sunt restituiri ulterioare și nici Curtea de Conturi nu a găsit nereguli în cursul verificărilor.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 374/2012 privind aprobarea participării județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita în calitatea de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita – Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 374/2012 privind aprobarea participării județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita în calitatea de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita – Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 239/2011 privind aprobarea participării Județul Harghita, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Turistică ”Ciomad-Balvanyos”, ” Csomád – Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás” cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 239/2011 privind aprobarea participării Județul Harghita, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Turistică ”Ciomad-Balvanyos”, ” Csomád – Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás” cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 232/2010 privind aprobarea participării Județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita – Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 232/2010 privind aprobarea participării Județului Harghita, prin Consiliul Județean Harghita în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita – Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete 

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 3/2009 privind aprobarea participării Județului Harghita, prin Consiliul Județean Harghita în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Alcsík” cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 3/2009 privind aprobarea participării Județului Harghita, prin Consiliul Județean Harghita în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Alcsík” cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 146/2007 privind aprobarea participării Județului Harghita, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Centrul Transilvaniei” cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 146/2007 privind aprobarea participării Județului Harghita, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Centrul Transilvaniei” cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 28/2013 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc cu modificări și completări ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 28/2013 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc cu modificări și completări ulterioare

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea numărului de delegați la vizită oficială în Regiunea Tirolul de Sud, Italia, în perioada 27-30 noiembrie 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că va pleca o delegație în această regiune cu scopul de a discuta despre învățământul profesional, turism și proiecte Europene.  Delegația va pleca în acest sfârșit de săptămână.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea numărului de delegați la vizită oficială în Regiunea Tirolul de Sud, Italia, în perioada 27-30 noiembrie 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea nivelului maxim a cotizaţiei Județului Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Ciomad – Bálványos”, „Csomád – Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás” pe anul 2019

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că a parcurs raportul de activitate al asociației și s-a întrebat, dacă această asociație se va dizolva ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că s-au redus obiectivele asociației pentru că Direcția Arhitect șef se ocupă cu realizarea PUZ-ul. Conducerea anterioară a lăsat în urmă o datorie și trebuie rezolvată problema. Planurile legate de zona Lacu Sfânta Ana sunt în derulare, nu sunt sistate, numai că sunt continuate de Direcția generală Arhitect șef. Au fost angajați persoane și practicanți, care se ocupă de această problemă.

  

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea nivelului maxim a cotizaţiei Județului Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Ciomad – Bálványos”, „Csomád – Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás” pe anul 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 60/2016 privind asocierea Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita în vederea înființării, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Pro Cultura Siculi” Közösségek Közti Társulás

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că s-a modificat Regulamentul de organizare și funcționare conform noilor prevederi legale.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 60/2016 privind asocierea Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita în vederea înființării, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Pro Cultura Siculi” Közösségek Közti Társulás

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 4/2002 privind aprobarea participării Consiliului Județean Harghita ca membru fondator la constituirea Asociației ”ASOCIAȚIA PENTRU JUDEȚUL HARGHITA – HARGITA MEGYÉÉRT EGYESÜLET”

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 4/2002 privind aprobarea participării Consiliului Județean Harghita ca membru fondator la constituirea Asociației ”ASOCIAȚIA PENTRU JUDEȚUL HARGHITA – HARGITA MEGYÉÉRT EGYESÜLET”

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii dreptului real de folosință gratuită Consiliului Local al comunei Joseni, a terenului cu suprafața de 179 mp., situat de – a lungul tronsonului de drum județean DJ 126, între pozițiile Kilometrice 12+390 - 12+445, aflat între platforma drumului și zona de protecție, și care se află în domeniul public al județului Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că împreună cu domnul vicepreședinte Barti Tihamér au vizitat aceea locație din comuna Joseni unde doresc să amenajeze o parcare vizavi de școala din localitate, unde părinții să poată lua copii de la școală în siguranță. Comuna are fonduri rămase din proiecte Europene.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea transmiterii dreptului real de folosință gratuită Consiliului Local al comunei Joseni, a terenului cu suprafața de 179 mp., situat de – a lungul tronsonului de drum județean DJ 126, între pozițiile Kilometrice 12+390 - 12+445, aflat între platforma drumului și zona de protecție, și care se află în domeniul public al județului Harghita

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 190/2010 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Editurii Hargita Népe, cu completările şi modificările ulterioare

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă, dacă în articolul 1 și 2 a proiectului de hotărâre este menționat, că se vor schimba anexele 1 și 2 din hotărârea inițială, atunci de ce este nevoie de articolul 3, unde este scris, că se șterg anexele 1 și 2 ? Dacă se schimbă, atunci de ce se șterg ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că juriștii au propus aceeași lucru, deci va propune spre aprobare fără articolul 3.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 190/2010 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii al Editurii Hargita Népe, cu completările şi modificările ulterioare

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Se trece la ultimul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că urmează cazul drumurilor din cele două comune, Ciumani și Remetea. Vor fi alocați sumele de 150.000 lei pentru comuna Ciumani și 140.000 lei pentru comuna Remetea.

 

Domnul consilier județean Szentes Antal amintește, că și în zona Ciucului sunt câteva probleme cu drumurile comunale. Sunt proiecte Europene finalizate, care trebuiau  realizate, dar au rămas afară câteva tronsoane de 150-200 de metri. Ar trebui alocat și lor niște fonduri, ca să poată termina de tot. Propune să fie luat în calcul pentru ședința următoare alocarea sumelor necesare în zona Ciucului la cele două localități.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că va fi pe Ordinea de zi a următoarei ședințe și această problemă, dar poate până atunci reprezentanții Parlamentari ai zonei respective vor reuși să facă rost de ajutor miercuri, cu ocazia ședinței de Guvern. Atunci se va vedea mai bine cum stau lucrurile. La ședința de consiliu, care urmează va fi pe Ordinea de zi și sprijinul pentru zona Ciucului.

   

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2019

Rezultatul votul: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă de la primarul comunei Ciumani, la care drum se va cheltui acest sprijin ?

 

Domnul Márton László Szilárd,  primarul comunei Ciumani răspunde, că se va pune la lucrările de la drumul comunal DC61, care va primi un strat de asfalt. Respectivul drum este cel, care merge de la drumul județean spre pârtia de schi.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond spune, că și în zona Odorhei sunt câteva drumuri comunale, care necesită reabilitări. Are încredere, că pe lângă drumurile din zona Ciucului și cele din zona Odorhei vor fi puse pe listă. Apelează la înțelegerea tuturor celor prezenți, pentru că din motive de sănătate trebuie să plece mai repede.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că se va ține o prezentare de către domnul Kolcsár Béla, managerul Centrului Cultural și de Arte Lăzarea despre activitatea desfășurată în acest an.

 

Domnul Kolcsár Béla, managerul Centrului Cultural și de Arte Lăzarea ține prezentarea.

 

Domnul președinte Borboly Csaba felicită pe domnul manager pentru activitatea bogată și reușită a centrului. Mai ales, că s-a reușit suplimentarea veniturilor proprii. Sunt puține evenimente în zona Gheorgheniului, unde nu sunt prezenți. Dorește și în viitor activitate fructuoasă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă localnicii prezenți vor să ia cuvântul în vreo problemă.

 

Domnul Székely Levente, consilier local din comuna Ciumani se bucură, că s-au realizat multe investiții în comună. Întreabă dacă există în cadrul consiliului județean o preocupare pentru frânarea exodului întreprinzătorilor ? Când dânsul a fost copil mai erau trei clase elementare, iar acum este numai una. Poate anul viitor vor fi iar două clase, dar tot variază între una sau două clase. Poate este problema tuturor, nu numai a comunei Ciumani, dar trebuie făcut ceva, ca populația să nu scadă într-un ritm așa de alert. Știe, că sunt sprijiniți agricultorii prin proiecte de finanțare, pot achiziționa tractoare, dar și întreprinzătorii tineri de la sate trebuie ajutați. În primul rând ar trebui ajutați să clarifice proprietățile, terenurile agricole, ca să poată depune proiectele de finanțare. Este foarte important să primească titlurile de proprietate. Ar fi bine să vină investitori străini aici, ca să nu plece tineretul. Până la urmă vor exista aici drumuri bune, școli frumoase, amenajate corespunzător, și nu cumva peste 30 de ani să nu mai fie cine să le folosească.

 

Domnul Kürtös Levente, consilier local are două întrebări. În primul rând, dacă cineva poate să garanteze, că drumul, care trece prin comună nu va rămâne pe post de drum ocolitor și după finalizarea lucrărilor de la Municipiul Gheorgheni. Mai mulți locuitori sunt speriați, că și după finalizarea lucrărilor din Gheorgheni tot aici va trece traficul de mare tonaj. Cealaltă problemă se referă la sistemul de gestionare a deșeurilor din județ, mai exact când se va pune în funcțiune Centrul de colectare din Remetea? În prezent dânsul este interesat de centrul din Remetea.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde la acele întrebări, care se referă la probleme, la care dânsul este coordonator. Cu privire la sprijinul acordat tinerilor întreprinzători, transmite, că Agenția de dezvoltare județeană a consiliului județean desfășoară o activitate foarte voluminoasă în acest sens. Recent a fost organizat în Municipiul Gheorgheni o conferință cu tema sprijinirii întreprinzătorilor la pornirea afacerii. Sunt și rezultate, dar legislația nu conferă autoritate consiliului județean de a ajuta concret. De exemplu nu se poate oferi în mod direct sprijin financiar, de aceea tot se inventează sisteme de programe de finanțare prin care totuși să poată oferi ajutor. Crede, că ar fi foarte important, ca după Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc și Cristuru Secuiesc, unde deja sunt documentații aprobate, să se realizeze și în Gheorgheni Incubator de afaceri. Se dorește atragerea, revenirea întreprinzătorilor de peste hotare,  care ar avea și fonduri, și ar dori să dezvolte afaceri acasă. Este în curs  elaborarea noii strategii economice și de dezvoltare a județului până la anul 2030, va cuprinde ce și cum trebuie să fie făcute. Ceea ce permite legea cu privire la tinerii întreprinzători, va fi cuprins în această strategie. Oricând este posibil, ca colegii de la Agenția de dezvoltare județeană, și inclusiv dânsul să vină la invitația consiliului local la discuții despre aceste lucruri. Anunță, că între 14-16 decembrie va fi în județ o delegație din China și dacă sunt oferte și idei de colaborare pentru investiții realizate în comun cu investitori din Republica China în zona Gheorgheniului, vor fi binevenite. Eventual se va putea aduce delegația chineză aici, dacă se dorește. Este vorba despre un județ chinez înfrățit cu județul Harghita cu 5 milioane de locuitori. Dar toate ideile bune în toate domeniile sunt mereu binevenite.

            Cu privire la problema drumului ocolitor, s-a putut vedea, că consiliul județean nu a dorit, ca traficul de mare tonaj să treacă prin comuna Ciumani. Are încredere, că se va rezolva până la urmă. Vor lucra împreună cu domnii vicepreședinți la remedierea acestei probleme, mai ales, că de ani de zile deja există o altă alternativă pentru cazuri asemănătoare. Ar fi putut să rezolve altfel Municipiul Gheorgheni, ca nici locuitorii orașului și nici cei din satele din jur să nu fie deranjați. Crede, că în timp se va rezolva problema.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér anunță, că și dânsul a participat la conferința menționată de către domnul președinte, organizată la Municipiul Gheorgheni de către Agenția de dezvoltare județeană, de domnul Király Szabolcs, cine se trage din comuna Ciumani și desfășoară activitatea prin mai multe proiecte de finanțare Europeană, prin care vin bani Europeni în județ. Se fac dezvoltări, cursuri de formare, etc., prin care se pot găsi răspunsuri la multe probleme ale tinerilor întreprinzători. Trebuie învățate și aceste proceduri pentru a descurca și este bine, dacă se implică cât mai mulți și aici în comună.

            Cu privire la sistemul de gestionarea a deșeurilor în județ anunță, că acum este în faza finalizării analiza financiară, ceea ce însemană, că până la sfârșitul anului se vor comunica informațiile cu privire la punerea în funcțiune a centrului către localitățile județului. Se vor anunța licitațiile de către consiliul județean în două părți. Una se referă la zona Gheorgheni, pentru stația de primire. Cealaltă se referă la activitatea de colectare, care se va anunța de către ADI SMID, dar numai după consultarea cu fiecare localitate. Caietul de achiziție publică va fi distribuită pentru fiecare UAT. Dacă vor fi întrebări, să fie comunicate în timp util.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán anunță consiliul județean, că între 7-10 noiembrie a participat cu o delegație la o vizită în județul Tolna, Ungaria. A constatat, că deși de numai un an s-a întocmit contractul de colaborare între județele Tolna și Harghita, este vorba despre o relație, care se dezvoltă foarte dinamic, și din materialul anexat reiese, că deja sunt rezultate vizibile și concrete ale colaborării.

 

Domnul consilier județean Albert Mátyás transmite colegilor din consiliul județean solicitarea primarului din orașul Vlăhița cu privire la un sprijin financiar în vederea amenajării și punerii în funcțiune a unei aparat Roentgen nou achiziționat recent. Au realizat și studiul de caz referitoare la Stațiunea Wellness din Homorod Băi. Dacă se poate acum la sfârșit de an, ar fi binevenit sprijinul financiar pentru proiectele menționate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță consiliul județean, că a participat împreună cu domnul consilier județean Becze István la evenimentul Kárpátexpo în Budapesta, Ungaria. Au participat la consultări la Universitatea din Óbuda despre educația Stem. Va veni o delegație aici în județul Harghita și va prezenta despre ce este vorba.      

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita și închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 25 noiembrie 2019,  cu număr de înregistrare  nr.29708 / 13.12.2019  face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc,  13 decembrie 2019

 

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Vágássy Alpár

 

 

Director general

Antal Renáta

consilier juridic

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter