Consiliul Judeţean Harghita
vineri, 29 martie 2024 16:48:02
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 30 octombrie 2019

JUDEŢUL HARGHITA

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 30 octombrie 2019

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 30 octombrie 2019

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

9

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

10

DAJKA TÜNDE

UDMR

11

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

12

DOBREAN VASILE

PSD

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

HÎRLAV COSTIN

PDS

14

INCZE CSONGOR

UDMR

15

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

16

KÁNTOR BOGLÁRKA

UDMR

17

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

18

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

19

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

20

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

21

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

22

PROCA ION

PNL

23

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

24

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

25

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

26

SÁNDOR BARNA

UDMR

27

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

28

SÁNDOR KRISZTINA

EMNP-PPMT

29

SZENTES ANTAL

UDMR

30

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  1105 / 2019, în conformitate cu prevederile art. 179 alin. 1, 2, lit. a din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința ordinară din luna octombrie în Sala de marmură al Consiliului Județean Harghita. Salută pe toți cei prezenți. Spune, că încă se așteaptă întocmirea raportului de specialitate pentru hotărârea referitoare la repartizarea  de 7,5%, pentru că și azi au fost trimise solicitări din partea unor primari, precum spun colegii, acum 3 ore a sosit și solicitarea primarului din Băile Tușnad legat de Stația de salvare din localitate. Juriștii spun, că întocmirea raportului de specialitate necesită mai mult timp. Domnul secretar general al județului spune, că trebuie așteptat întocmirea Raportului de specialitate înainte de votarea Ordinii de zi. Până se așteaptă raportul de specialitate, propune să fie discutate alte teme de la capitolul Diverse. Dacă cineva are ceva de comunicat, poate să ia cuvântul. Propune, ca doamna Pethő Zsuzsánna, șef serviciu de la Direcția generală tehnică să prezinte detaliile tehnice și informative legate de proiectele de hotărâri referitoare la investiții și de lucrările de întreținere și reabilitare la drumurile județene.

 

Doamna Pethő Zsuzsanna ține prezentarea menționată.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că la ora 15 trebuie să plece, și dacă sunt întrebări, la care se așteaptă răspuns de la dânsul, să fie puse acum.

 

Domnul consilier județean Proca Ion constată, că atmosfera este puțin tensionată. Totuși mai trebuie să intensifice această tensiune. Are o întrebare legată de o situație excepțională. Vede, că suma nerepartizată legată de repartizarea de 7,5% este în jur de 1.600.000 lei. Înțelege, că din acești bani se poate folosi pentru orice situație neprevăzută. Întreabă, pentru că încă nu s-a întâmplat până acum, dacă se poate ajuta o primărie pentru o lună de salarii, sumă, care evident se va recupera ulterior. Este o situație excepțională la Primăria din Bălan, care nu are bani să plătească salariile angajaților pentru luna octombrie. Întreabă, dacă este posibil să li se acorde ajutor, fiind vorba despre o situație excepțională la capitolul neprevăzutului.    

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că din păcate nu a fost făcută rectificarea bugetară națională așteptată, care s-a promis pe timpul verii. Se știe, că acolo mai este o sumă, care va fi repartizată. O parte deja a fost repartizată către primării, și s-a aflat de la domnul senator UDMR Tánczos Barna, că primările, care întradevăr au rămas fără bani, au primit bani. Ca și cum se procedeză cu privire la DGASPC, se iau banii de la drumuri și se pun la Protecția copilului. Se iau bani de la investiții. Dacă nu a primit primăria acum bani printr-un H.G., înseamnă, că mai are bani de cheltuit, dar nu are la capitolul funcționare. Trebuie să repartizeze banii de la investiții la funcționare, cum se face și la consiliul județean în cazul protecției sociale. Este o soluție, care se poate face. Eventual, investițiile să fie oprite până la primirea altor fonduri. Se poate da și ajutor de la consiliul județean, dar trebuie să demonstreze, că nu are bani, ceea ce dânsul crede, că nu poate demonstra. Nu are bani la capitolul de funcționare. Când va ajunge la incapacitate de plată, atunci se poate oferi ajutor, dar mai întâi trebuie să reloce sume de la investiții la funcționare.

     

Domnul consilier județean Albert Mátyás spune, că comuna Căpâlnița dorește să fie partener cu consiliul județean la investiții și pentru realizarea studiului de prefezabilitate, în cursul anului a solicitat 100.000 lei. Imediat se termină anul, și ar dori să știe când poate spera la suma solicitată. Este vorba despre un teren pentru drum cuprins în proiectul Regiunii de schi.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond răspunde, că tocmai din acest motiv este consiliul județean în așteptare.  Se așteaptă aducerea a altor două proiecte de hotărâri, printre care într-unul este cuprins și această solicitare de la Căpâlnița. La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc evenimentul Ziua gospodarilor din comuna Căpâlnița, unde a fost amintită această solicitare de către domnul primar și a fost discutat și în cadrul grupului UDMR. Deoarece sunt cuprinși pe lista unei investiții cu valoare de peste 10 milioane de euro, solicitarea este sprijinită. Este vorba despre o investiție importantă și pentru regiunea munților Harghita, cât și pentru economia județului.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér spune, că de la ultima ședință de consiliului județean a participat la o deplasare în delegație în Armenia, unde s-a semnat contractul pentru înfrățirea județului Harghita cu județul Lori din Armenia. Acum 4 sau 5 ani Municipiul Gheorgheni a semnat un contract de înfrățire cu un oraș din județul Lori, Alaverdi. A avut mai multe discuții cu conducerea județului, dar și cu Ministrul Administrației și Transporturilor din Armenia. S-a întâlnit cu conducătorii mai multor organizații neguvernamentale și guvernamentale, cu asociații și IMM-uri. Speră, că aceste discuții se vor materializa și prin relații de colaborare între instituții și asociații din județul Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba roagă, ca să fie parcurs de către toți Ordinea de zi nouă, care este distribuit tuturor. S-a încercat punerea temelor în altă ordine, ca ceea ce este mai important să fie mai în față, dar de fapt toate sunt importante. Ceea ce este legat de buget, de domeniu public s-a pus mai în față, ca să poată da răspuns, cât mai este prezent la ședință. Explică, că s-a distribuit și un tabel, cu titlurile proiectelor de hotărâri, în care se pot regăsi atât numerele inițiale ale acestora pe Ordinea de zi, cât și noua numerotare. Între timp s-a găsit o soluție constructivă cu  privire la proiectul de hotărâre, unde nu este finalizat încă raportul de specialitate. Felicită pe domnul  secretar, că se gândește și la soluții, nu vrea să împiedice bunul mers al lucrurilor. S-au înțeles, că se va decide punerea celor două proiecte de hotărâri ulterior pe Ordinea de zi, la sfârșitul ședinței. Astfel ședința acum  poate să înceapă. Întreabă pe domnul secretar general, dacă este cvorum ?

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár salută pe toţi cei prezenţi. Anunță, că acum jumătate de oră s-au primit două materiale pentru analiză și întocmirea rapoartelor de specialitate, care astfel nu pot fi puse deocamdată pe Ordinea de zi. Este vorba despre hotărârea cu repartizarea de 7,5% și repartizarea sumelor din TVA  pentru drumurile comunale. Aceste hotărâri, care au și Referate de urgență conform art. 136 din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ  pot fi puse și ulterior pe Ordinea de zi ca să fie aprobate. Din acest motiv, se va aproba punerea lor pe Ordinea de zi în cursul ședinței. 

     Declară că din cei 31 de consilieri judeţeni sunt prezenți 28. Kolumbán Dávid și Nagy Pál sunt în delegație în străinătate. Lipsește și doamna Sándor Krisztina.  Declară, că în conformitate cu prevederile art. 180 alin. 1, 2,  din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Ordinea de zi modificată, cu mențiunea, că cele două proiecte de hotărâri amintite se vor pune ulterior, iar ultimul punct va fi discutat fără prezența publicului :

 

  1. Proiect de hotărâre privind validarea mandatului consilierului județean Hîrlav Costin

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 184/2016 privind declararea ca legal constituit al Consiliului Judeţean Harghita cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 189/2016 privind stabilirea componenței nominale a comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţean Harghita cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea includerii în domeniul public al județului Harghita al imobilului compus din teren având suprafața de 246 mp. și din construcție având o suprafață de 215 mp., înscris în CF nr. 64893, situat în Municipiul Miercurea Ciuc, str. Vânătorilor nr. 1/A, județul Harghita și completarea Anexei nr. 1 al Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 61/2018 privind însușirea Inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al Județului Harghita

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea asocierii Consiliului Județean Harghita cu Consiliul Local al comunei Corund în vederea realizării lucrărilor de reconstruire a podului peste pârâul Corund, și execuția drumului pe sectorul 0+410 – 0+616 km, str. Sórét, comuna Corund, judeţul Harghita

Inițiator : Barti Tihamér vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea asocierii Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita la Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA) și aprobarea achitării taxei de membru

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: “Pod pe DJ 153D KM 11+795, Subcetate, comuna Subcetate, județul Harghita”

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind darea în administrare Centrului de Transfuzie Sanguină Harghita a generatorului de curent electric ,,Grup electrogen ESE 44 DW” aparţinând patrimoniului judeţului Harghita

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 190/2010 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Editurii Hargita Népe, completările şi modificările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 298/2018, privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții aprobarea indicatorilor tehnico-economici precum și asigurarea cofinanțării din bugetul local a cheltuielilor pentru obiectivul de investiții: ”Reabilitare sistem rutier pe DJ 153D, sector km 1+000-4+500”, finanțată în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 82/2019 privind aprobarea Documentaţiei tehnico-economice pentru obiectivul de investiţii: “Pod peste Târnava Mare pe DJ 137 la km 12+260, satul Porumbenii Mari, comuna Porumbeni”

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind însușirea Raportului de evaluare întocmit de către Civis Prest SRL, precum și aprobarea cumpărării de către Județul Harghita a imobilului situat în Municipiul Miercurea-Ciuc, str. Progresului nr. 37, care constă în construcții și teren în suprafață de 7.646 mp., înscris în CF nr. 52248

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind  modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 2/2019, privind aprobarea utilizării excedentului anilor precedenți precum și a listei provizorii a programelor de investiţii publice ale Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2019

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli  al judeţului Harghita la 30 septembrie 2019

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea și republicarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 37/2009 privind restricţia masei maxime admise pe axă la 7,5 tone pentru autovehicule, pe unele sectoare de drumuri judeţene din judeţul Harghita, în perioada 1 octombrie - 30 aprilie, pentru modificarea sectoarelor de drumuri judeţene cu restricţii de circulaţie și a masei maxime admise pe axă de la 7,5 tone, în masa totală maximă admisă mai mare de 12 tone pentru vehicule rutiere, altele decât cele destinate exclusiv transporturilor de persoane, în perioada 01 ianuarie - 31 decembrie

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Școlii Profesionale Speciale “Szent Anna” Miercurea Ciuc  pentru anul școlar 2019-2020

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Centrului Școlar Pentru Educație Incluzivă Ocland pentru anul școlar 2019-2020

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor pentru anul şcolar 2019 – 2020

Inițiator : Barti Tihamér vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 176/2019 privind aprobarea Planului anual de formare profesională pentru anul 2019 pentru aparatul de specialitate al Consiliului Județean Harghita

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea taxelor de frecvență, de admitere, de eliberare a diplomelor, de folosire a instrumentelor, de examene la Școala Populară de Artă și Meserii Vámszer Géza pentru anul școlar 2019-2020

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr.119/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, a Organigramei şi a Statului de funcţii ale Şcolii Populare de Artă şi Meserii Vámszer Géza

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea numărului de delegați la vizită oficială în județul Tolna ,Ungaria, în perioada 07- 10 noiembrie 2019

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 73/2019 cu privire la aprobarea derulării Programului de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anul 2019, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 74/2019 cu privire la aprobarea programului „Reprezentarea şi promovarea judeţului Harghita pe lângă instituţiile Uniunii Europene și Adunarea Regiunilor Europene” pe anul 2019

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la modificarea Hotărârea Consilului Județean Harghita nr. 224/2019 cu privire la aprobarea numărului de delegați la vizită oficială în județul Somogy ,Ungaria, în perioada 24- 27 septembrie 2019

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind constituirea Comisiei pentru coordonarea implementării măsurilor necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor din așezările informale ale județului Harghita și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a acesteia

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 204/2017 privind aprobarea nivelului salariilor de bază la gradaţia zero corespunzătoare funcției, gradului/treptei profesionale pentru funcțiile publice și funcțiile de natură contractuală utilizate în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Harghita și în cadrul serviciilor publice din subordinea acestuia, rectificată prin Hotărârea nr. 221/2017, modificată cu Hotărârea nr. 367/2018 și cu Hotărârea nr. 203/2019

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare, privind aprobarea înființării ,, Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statului de funcții și Organigramei ale acesteia

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind derularea programului „Săpături arheologice în judeţul Harghita” pe anul 2019

Inițiator : Barti Tihamér vicepreşedinte

 

  1. Procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 23 iulie 2019

Inițiator : Vágássy Alpár secretarul general al județului

 

  1. Procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 6 august 2019

Inițiator : Vágássy Alpár secretarul general al județului

 

  1. Procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 3 septembrie 2019

Inițiator : Vágássy Alpár secretarul general al județului

 

  1. Procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 16 septembrie 2019

Inițiator : Vágássy Alpár secretarul general al județului

 

  1. Procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 1 octombrie 2019

Inițiator : Vágássy Alpár secretarul general al județului

 

  1. Proiect de hotărâre privind acordarea Premiului PRO HARGHITA pe anul 2019

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

Rezultatul votul: 26 Da.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind validarea mandatului consilierului județean Hîrlav Costin

  

Domnul președinte Borboly Csaba salută prezența noului consilier județean, care va înlocui pe domnul Rugină Dan Ciprian, cu care s-a putut lucra foarte eficient în timpul,

Cât a fost consilier județean. Speră, că și cu domnul Hârlav Costin va exista o colaborare foarte bună în cursul celor 8 luni până la finalul mandatului.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind validarea mandatului consilierului județean Hîrlav Costin

Rezultatul votul: 26 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță începerea festivității de depunere a jurământului a noului consilier județean.

 

Domnul consilier județean Hârlav Costin depune jurământul.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 184/2016 privind declararea ca legal constituit al Consiliului Judeţean Harghita cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că de acum încolo consiliul județean va fi iar în formație completă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 184/2016 privind declararea ca legal constituit al Consiliului Judeţean Harghita cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votul: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 189/2016 privind stabilirea componenței nominale a comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţean Harghita cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 189/2016 privind stabilirea componenței nominale a comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţean Harghita cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votul: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea includerii în domeniul public al județului Harghita al imobilului compus din teren având suprafața de 246 mp. și din construcție având o suprafață de 215 mp., înscris în CF nr. 64893, situat în Municipiul Miercurea Ciuc, str. Vânătorilor nr. 1/A, județul Harghita și completarea Anexei nr. 1 al Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 61/2018 privind însușirea Inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al Județului Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că s-a primit de la Municipiul Miercurea Ciuc un imobil, care va fi preluat în domeniul public al consiliului județean.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea includerii în domeniul public al județului Harghita al imobilului compus din teren având suprafața de 246 mp. și din construcție având o suprafață de 215 mp., înscris în CF nr. 64893, situat în Municipiul Miercurea Ciuc, str. Vânătorilor nr. 1/A, județul Harghita și completarea Anexei nr. 1 al Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 61/2018 privind însușirea Inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al Județului Harghita

Rezultatul votul: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea asocierii Consiliului Județean Harghita cu Consiliul Local al comunei Corund în vederea realizării lucrărilor de reconstruire a podului peste pârâul Corund, și execuția drumului pe sectorul 0+410 – 0+616 km, str. Sórét, comuna Corund, judeţul Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că consiliul județean s-a ținut de cuvânt. Este recunoscător domnilor vicepreședinți, că au reușit să scoată la capăt cu această problemă. Deja au fost postate mai multe mesaje de recunoștință la site-urile de socializare a dânsului. S-au respins toate acuzațiile și denunțurile de către instanțele de judecată,  și s-a hotărât definitiv în favoarea consiliului județean. Mulți dintre locuitori, care s-au împotrivit la început, s-au convins, că au fost derutați în scopuri politice.

    

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă, dacă contractul din anexa hotărârii a fost corectat conform celor menționate în raportul de specialitate, pentru că nici în varianta comunicată ulterior nu este corectată. Este menționat, că se include în domeniul public al consiliului județean, dar de fapt este în domeniul public al comunei Corund și este dat în administrarea consiliului județean.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectul de hotărâre privind aprobarea asocierii Consiliului Județean Harghita cu Consiliul Local al comunei Corund în vederea realizării lucrărilor de reconstruire a podului peste pârâul Corund, și execuția drumului pe sectorul 0+410 – 0+616 km, str. Sórét, comuna Corund, judeţul Harghita, corectat conform raportului de specialitate.

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

Rezultatul votul: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea asocierii Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita la Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA) și aprobarea achitării taxei de membru

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică, că este vorba despre o participare la o organizație internațională. Efortul financiar este neglijabil, 1.200  de euro, dar conferă statutul de membru într-un consorțiu internațional prin care se pot aduce mai multe sute de mii de euro în județ. Propune intrarea județului în acest parteneriat. 

  

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea asocierii Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita la Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA) și aprobarea achitării taxei de membru

Rezultatul votul: 28 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba citește un fragment de text din legislație.

 

Conform ART. 228, alin (2) din ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ  Nr. 57/2019

privind Codul administrativ:

 

În exercitarea funcţiei, consilierul judeţean aflat în situație de conflict de interese la adoptarea unei hotărâri, are obligaţia să anunţe la începutul şedinţei consiliului judeţean interesul personal pe care îl are la adoptarea hotărârii respective, anunţ care se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al şedinţei. 

 

Întreabă, dacă cineva are ceva de declarat în acest sens ?

Nu are.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: Pod pe DJ 153D KM 11+795, Subcetate, comuna Subcetate, județul Harghita”

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: Pod pe DJ 153D KM 11+795, Subcetate, comuna Subcetate, județul Harghita”

Rezultatul votul: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind darea în administrare Centrului de Transfuzie Sanguină Harghita a generatorului de curent electric ,,Grup electrogen ESE 44 DW” aparţinând patrimoniului judeţului Harghita

 

Domnul consilier județean Albert Mátyás menționează, că nu dorește să voteze la discutarea punctului cu privire la modificarea bugetului.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind darea în administrare Centrului de Transfuzie Sanguină Harghita a generatorului de curent electric ,,Grup electrogen ESE 44 DW” aparţinând patrimoniului judeţului Harghita

Rezultatul votul: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 190/2010 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii al Editurii Hargita Népe, completările şi modificările ulterioare

                                                                                                                                           

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 190/2010 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii al Editurii Hargita Népe, completările şi modificările ulterioare

Rezultatul votul: 26 Da, 1 Abținere

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 298/2018, privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții aprobarea indicatorilor tehnico-economici precum și asigurarea cofinanțării din bugetul local a cheltuielilor pentru obiectivul de investiții: ”Reabilitare sistem rutier pe DJ 153D, sector km 1+000-4+500”, finanțată în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că contractul deja a existat, și acum s-a procedat la recalcularea bugetului investiției din cauza majorării prețului manoperei. Există deja societate executantă. Este vorba despre Multipland SRL. Ar trebui să lucreze, ca să avanseze.

 

Între timp, felicită practicanții tineri, care vor lucra la consiliul județean de luni și vor fi și plătiți. Desfășoară activitatea în mai multe birouri. Are încredere, că se vor familiariza cu activitatea administrației publice, eventual pot și ocupa cândva definitiv un loc de muncă la consiliul județean. Toate acestea au fost posibile în urma inițiativei legislative a domnului senator UDMR Antal Loránd, și în premieră în țară au fost înființate 10 locuri disponibile pentru practicanți plătiți la Consiliul Județean Harghita.    

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 298/2018, privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții aprobarea indicatorilor tehnico-economici precum și asigurarea cofinanțării din bugetul local a cheltuielilor pentru obiectivul de investiții: ”Reabilitare sistem rutier pe DJ 153D, sector km 1+000-4+500”, finanțată în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală

Rezultatul votul: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 82/2019 privind aprobarea Documentaţiei tehnico-economice pentru obiectivul de investiţii: “Pod peste Târnava Mare pe DJ 137 la km 12+260, satul Porumbenii Mari, comuna Porumbeni”

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că și aici trebuie majorat bugetul. Societatea lucrează într-un ritm foarte lent, dar nu este nimic de făcut. Măcar există o societate, care să lucreze la acest pod.   

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 82/2019 privind aprobarea Documentaţiei tehnico-economice pentru obiectivul de investiţii: “Pod peste Târnava Mare pe DJ 137 la km 12+260, satul Porumbenii Mari, comuna Porumbeni”

Rezultatul votul: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind însușirea Raportului de evaluare întocmit de către Civis Prest SRL, precum și aprobarea cumpărării de către Județul Harghita a imobilului situat în Municipiul Miercurea-Ciuc, str. Progresului nr. 37, care constă în construcții și teren în suprafață de 7.646 mp., înscris în CF nr. 52248

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că în această temă a avut o luare de poziție și Comisia de învățământ, cultură. Mulți copii din clasele primare au nevoie de educație specială, și acest fapt îngreunează procesul de învățământ, afectează timpul de predare pentru ceilalți copii. Este vorba despre problemele legate de CESS. O mare parte din  acești copii ar trebui să învețe într-un cadru special. Posibilitatea acordării unei astfel de educații speciale acum este în comunele Bilbor, cu predare în limba română, și în limba maghiară la Ocland. Părinții probabil nu vor fi de acord, ca  copii mici de vârsta grădiniței, sau de școală elementară să locuiască în internate în alte localități. Este o necesitate arzătoare construirea unei școli și a internatului aferent, care să primească copii de vârsta grădiniței și din clasele primare. Se va reduce gradul de nivel al școlii Szent Anna astfel, ca să poată primi și copii cu vârste de grădiniță. De un an tot caută colegii locație pentru o astfel de școală, și acum s-a ivit o ocazie specială, la care achiziția unui imobil se poate realiza la un preț foarte convenabil. Imobilul se situează lângă strada Progresului, peste pârâu, nu neste departe de centru. Aceasta trebuie aprobat acum.  Înseamnă, că în cazul unor eventuale soluții potrivite, imobilul situat la Șumuleu va fi dat Ordinii Franciscane, care probabil va trebui să plătească pentru ea. Astfel consiliul județean va dispune de o sumă de pornire pentru construcții.             

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectul de hotărâre privind însușirea Raportului de evaluare întocmit de către Civis Prest SRL, precum și aprobarea cumpărării de către Județul Harghita a imobilului situat în Municipiul Miercurea-Ciuc, str. Progresului nr. 37, care constă în construcții și teren în suprafață de 7.646 mp., înscris în CF nr. 52248

Rezultatul votul: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 2/2019, privind aprobarea utilizării excedentului anilor precedenți precum și a listei provizorii a programelor de investiţii publice ale Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind  modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 2/2019, privind aprobarea utilizării excedentului anilor precedenți precum și a listei provizorii a programelor de investiţii publice ale Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că principala modificare a bugetului este în interesul DGASPC Harghita. Trebuie alocat suma de 4,5 milioane de lei pentru salarii și alte cheltuieli. Sunt câteva modificări propuse de către subunități, virări de credite. Sunt două Amendamente de fond. Primul se referă la achiziționarea unei cafetiere profesionale și a unui aparat de fotografiat. Celălalt Amendament de fond se referă la acordarea unor sume pentru drumurile locale.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond nr. 25126/2019 asupra proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 26 Da, 1 Abținere.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă legat de faptul, că după 31 octombrie nu se poate modifica Lista de investiții, și nu va fi rectificare din partea Guvernului, din ce se va finanța DGASPC în ultimile luni din acest an ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că se poate modifica Lista de investiții, dacă sunt argumente serioase. Nu se pot include noi poziții pe listă. Că ceva merge mai încet, sau se scot unele sau altele, nu se consideră o problemă, dacă sunt argumente serioase. Tocmai din aceste considerente s-a discutat despre contractarea unor credite la nevoie, procedură, care deja este în faza de achiziție publică. Dar ca și în alte cazuri, dacă sunt probleme, informează consilierii județeni în timp util. Deocamdată nu sunt probleme.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond nr. 25163/2019 asupra proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 27 Da, 1 Nu.

 

Domnul președinte Borboly Csaba precizează înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 1 din Proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 26 Da, 1 Nu.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 2 din Proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 26 Da, 1 Nu.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 3 din Proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 26 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 4 din Proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 27 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 5 din Proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 27 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 6 din Proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 27 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 7 din Proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 27 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 8 din Proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 27 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 9 din Proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 26 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 10 din Proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 26 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 11 din Proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 27 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 12 din Proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 27 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 13 din Proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 26 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot întregul Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votul: 24 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că Proiectul de hotărâre privind modificarea și republicarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 37/2009 privind restricţia masei maxime admise pe axă la 7,5 tone pentru autovehicule, pe unele sectoare de drumuri judeţene din judeţul Harghita, în perioada 1 octombrie - 30 aprilie, pentru modificarea sectoarelor de drumuri judeţene cu restricţii de circulaţie și a masei maxime admise pe axă de la 7,5 tone, în masa totală maximă admisă mai mare de 12 tone pentru vehicule rutiere, altele decât cele destinate exclusiv transporturilor de persoane, în perioada 01 ianuarie - 31 decembrie, care ar fi urmat, și s-a scos de pe Ordinea de zi a fost inițiat la propunerea primarului din comuna Ciumani. Organele poliției încă nu au eliberat avizul necesar ca să fie aprobată de consiliul județean. Se știe, că în comuna Ciumani și în jurul acestuia sunt probleme cu devierea circulației autovehiculelor de transport marfă. S-a solicitat de la primăria Municipiului Gheorgheni, să respecte prevederile legii și să efectueze cum trebuie devierea circulației de transport marfă. S-a încercat aplicarea dungilor vibratoare pe drumuri dar locuitorii nu acceptă. Deocamdată nu s-a găsit soluția, care ar putea fi acceptată de locuitorii comunei Ciumani. Se caută o soluție fizică, care să încetinească circulația. Problema nu este, că trec camioane de transport marfă, dar trec cu o viteză prea mare.

Dar înainte de acest proiect de hotărâre, mai este una pe Ordinea de zi.    

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli  al judeţului Harghita la 30 septembrie 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli  al judeţului Harghita la 30 septembrie 2019

Rezultatul votul: 26 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că se va scoate următorul punct, pentru că nu a venit avizul ANFP-ului pentru modificările planificate.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot scoaterea  de pe Ordinea de zi a  Proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votul: 25 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și republicarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 37/2009 privind restricţia masei maxime admise pe axă la 7,5 tone pentru autovehicule, pe unele sectoare de drumuri judeţene din judeţul Harghita, în perioada 1 octombrie - 30 aprilie, pentru modificarea sectoarelor de drumuri judeţene cu restricţii de circulaţie și a masei maxime admise pe axă de la 7,5 tone, în masa totală maximă admisă mai mare de 12 tone pentru vehicule rutiere, altele decât cele destinate exclusiv transporturilor de persoane, în perioada 01 ianuarie - 31 decembrie

 

Domnul președinte Borboly Csaba amintește, că a explicat motivul scoaterii acestui punct de pe Ordinea de zi. Dar oricine are idei cu privire la soluționarea problemei, ca camioanele de 50 t să nu meargă cu viteză prin comună,  să semnaleze.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot scoaterea de pe Ordinea de zi a Proiectului de hotărâre privind modificarea și republicarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 37/2009 privind restricţia masei maxime admise pe axă la 7,5 tone pentru autovehicule, pe unele sectoare de drumuri judeţene din judeţul Harghita, în perioada 1 octombrie - 30 aprilie, pentru modificarea sectoarelor de drumuri judeţene cu restricţii de circulaţie și a masei maxime admise pe axă de la 7,5 tone, în masa totală maximă admisă mai mare de 12 tone pentru vehicule rutiere, altele decât cele destinate exclusiv transporturilor de persoane, în perioada 01 ianuarie - 31 decembrie

Rezultatul votul: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Școlii Profesionale Speciale “Szent Anna” Miercurea Ciuc  pentru anul școlar 2019-2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că va fi desemnat ca reprezentant al Consiliului Județean Harghita în Consiliul de administrație al Școlii Profesionale Speciale “Szent Anna” Miercurea Ciuc  domnul consilier județean Salamon Zoltán.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Școlii Profesionale Speciale “Szent Anna” Miercurea Ciuc  pentru anul școlar 2019-2020

Rezultatul votul: 26 Da.

 

Votul secret privind desemnarea d-lui Salamon Zoltán, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Harghita, ca reprezentant în Consiliul de administraţie al Școlii Profesionale Speciale „Szent Anna” Miercurea Ciuc pentru anul școlar 2019-2020

Rezultatul votul: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Centrului Școlar Pentru Educație Incluzivă Ocland pentru anul școlar 2019-2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că va fi desemnat în Consiliul de Administrație ca reprezentant al Consiliului Județean Harghita în Consiliul de administrație al Centrului Școlar Pentru Educație Incluzivă Ocland domnul consilier județean Sándor György.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Centrului Școlar Pentru Educație Incluzivă Ocland pentru anul școlar 2019-2020

Rezultatul votul: 27 Da.

 

Votul secret privind desemnarea d-lui Sándor György, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Harghita, ca reprezentant în Consiliul de Administrație al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Ocland pentru anul școlar 2019-2020

Rezultatul votul: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor pentru anul şcolar 2019 – 2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba informează consiliul, că a intervenit o modificare. Va fi desemnat ca reprezentant al Consiliului Județean Harghita în Consiliul de administrație al Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor domnul consilier județean Hârlav Costin. Transmite domnului Hârlav Costin, să depună o declarație, în care specifică, că acceptă numirea.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor pentru anul şcolar 2019 – 2020

Rezultatul votul: 26 Da.

 

Votul secret privind desemnarea d-lui Hîrlav Costin, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Harghita, ca reprezentant în Consiliul de administraţie al Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor pentru anul școlar 2019-2020

Rezultatul votul: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 176/2019 privind aprobarea Planului anual de formare profesională pentru anul 2019 pentru aparatul de specialitate al Consiliului Județean Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că conform prevederilor legii, de fiecare dată, când sunt modificări în lista specializărilor la care se țin cursurile de formare profesională, hotărârea trebuie aprobată iar de consiliul județean.  

 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 176/2019 privind aprobarea Planului anual de formare profesională pentru anul 2019 pentru aparatul de specialitate al Consiliului Județean Harghita

Rezultatul votul: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea taxelor de frecvență, de admitere, de eliberare a diplomelor, de folosire a instrumentelor, de examene la Școala Populară de Artă și Meserii Vámszer Géza pentru anul școlar 2019-2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea taxelor de frecvență, de admitere, de eliberare a diplomelor, de folosire a instrumentelor, de examene la Școala Populară de Artă și Meserii Vámszer Géza pentru anul școlar 2019-2020

Rezultatul votul: 25 Da, 1 Nu.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr.119/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, a Organigramei şi a Statului de funcţii ale Şcolii Populare de Artă şi Meserii Vámszer Géza

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr.119/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, a Organigramei şi a Statului de funcţii ale Şcolii Populare de Artă şi Meserii Vámszer Géza

Rezultatul votul: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea numărului de delegați la vizita oficială în județul Tolna ,Ungaria, în perioada 07- 10 noiembrie 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba amintește, că deplasarea va fi suportată printr-un proiect de finanțare câștigat.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea numărului de delegați la vizita oficială în județul Tolna ,Ungaria, în perioada 07- 10 noiembrie 2019

Rezultatul votul: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 73/2019 cu privire la aprobarea derulării Programului de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anul 2019, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 73/2019 cu privire la aprobarea derulării Programului de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anul 2019, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votul: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 74/2019 cu privire la aprobarea programului „Reprezentarea şi promovarea judeţului Harghita pe lângă instituţiile Uniunii Europene și Adunarea Regiunilor Europene” pe anul 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că cu ocazia formării noii Comisii Europene vor fi prezentate o serie de documente de informare despre județul Harghita și câteva suveniruri specifice zonei, care sunt primite mereu cu mult entuziasm.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 74/2019 cu privire la aprobarea programului „Reprezentarea şi promovarea judeţului Harghita pe lângă instituţiile Uniunii Europene și Adunarea Regiunilor Europene” pe anul 2019

Rezultatul votul: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la modificarea Hotărârea Consilului Județean Harghita nr. 224/2019 cu privire la aprobarea numărului de delegați la vizită oficială în județul Somogy ,Ungaria, în perioada 24- 27 septembrie 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre cu privire la modificarea Hotărârea Consilului Județean Harghita nr. 224/2019 cu privire la aprobarea numărului de delegați la vizită oficială în județul Somogy ,Ungaria, în perioada 24- 27 septembrie 2019, cu modificările solicitate de către Prefectură.

Rezultatul votul: 25 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind constituirea Comisiei pentru coordonarea implementării măsurilor necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor din așezările informale ale județului Harghita și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a acesteia

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică, că acest proiect de hortărâre este afișat, și nu poate fi aprobat încă 45 de zile. Propune să fie scos de pe Ordinea de zi.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii de pe Ordinea de zi a Proiectului de hotărâre privind constituirea Comisiei pentru coordonarea implementării măsurilor necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor din așezările informale ale județului Harghita și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a acesteia

Rezultatul votul: 25 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 204/2017 privind aprobarea nivelului salariilor de bază la gradaţia zero corespunzătoare funcției, gradului/treptei profesionale pentru funcțiile publice și funcțiile de natură contractuală utilizate în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Harghita și în cadrul serviciilor publice din subordinea acestuia, rectificată prin Hotărârea nr. 221/2017, modificată cu Hotărârea nr. 367/2018 și cu Hotărârea nr. 203/2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică,că în cazul unor subunități trebuie reîncadrați contabilii, pentru că au fost înregistrați cu strudii medii, dar au studii superioare. Se vor reîncadra conform funcției lor ca contabili.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 204/2017 privind aprobarea nivelului salariilor de bază la gradaţia zero corespunzătoare funcției, gradului/treptei profesionale pentru funcțiile publice și funcțiile de natură contractuală utilizate în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Harghita și în cadrul serviciilor publice din subordinea acestuia, rectificată prin Hotărârea nr. 221/2017, modificată cu Hotărârea nr. 367/2018 și cu Hotărârea nr. 203/2019

Rezultatul votul: 25 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare, privind aprobarea înființării ,, Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statului de funcții și Organigramei ale acesteia

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că modificarea va permite realizarea unor site-uri online, care va permite pornirea sau generarea unor proiecte de finanțare, care vor putea fi de folos nu numai consiliului județean, ci și pentru alte persoane fizice și juridice interesate, care să poată dezvolta sistemul propriu de accesare a proiectelor de finanțare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare, privind aprobarea înființării ,, Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statului de funcții și Organigramei ale acesteia

Rezultatul votul: 25 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind derularea programului „Săpături arheologice în judeţul Harghita” pe anul 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că nu sunt cuprinse în hotărâre toate regiunile județului deocamdată, dar vor fi compensați în anul viitor. Măcar ce s-a putut include, să avanseze. Este vorba despre lucrări arheologice, care sunt importante pentru trecutul nostru, dar și pentru viitor și sunt și obiective turistice. Pot oferi multiple posibilități.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind derularea programului „Săpături arheologice în judeţul Harghita” pe anul 2019

Rezultatul votul: 25 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 23 iulie 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Procesului verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 23 iulie 2019

Rezultatul votul: 25 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 6 august 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Procesului verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 6 august 2019

Rezultatul votul: 25 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 3 septembrie 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Procesului verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 3 septembrie 2019

Rezultatul votul: 25 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 16 septembrie 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Procesului verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 16 septembrie 2019

Rezultatul votul: 24 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 1 octombrie 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Procesului verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 1 octombrie 2019

Rezultatul votul: 24 Da, 1 Abținere.

 

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că trebuie să plece și lasă conducerea ședinței pentru unul dintre vicepreședinți.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond preia conducerea ședinței. Întreabă de la domnul secretar general al județului, dacă au sosit cele două Rapoarte de specialitate, care sunt necesare pentru a continua ședința.

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár răspunde, că încă se lucrează cu ele.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind acordarea Premiului PRO HARGHITA pe anul 2019

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond amintește, că această hotărâre va fi aprobată ca și în anii precedenți, în mod secret. Din acest motiv, propune spre aprobare, ca de acum încolo, ședința să fie continuată ca ședință închisă pentru public.

Rezultatul votul: 25 Da.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond roagă publicul și alți participanți prezenți să părăsească sala de ședință.

 

După plecarea publicului, domnul vicepreședinte spune, că mai întâi se va aproba proiectul de hotărâre, după care așteaptă propunerea pentru o persoană de etnie maghiară și una de etnie română, care să primească premiul Pro Harghita pentru anul 2019.  De obicei, în fiecare al patrulea an se acordă premiul Pro Harghita pentru două persoane, una maghiară, cealaltă română.

 

Domnul consilier județean Proca Ion solicită o pauză pentru consultare, având în vedere, că a venit un nou consilier județean de etnie română.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond este de acord, și acordă o pauză de cinci minute, dar roagă consilierii județeni să nu iasă din sală.

 

PAUZĂ

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond reia ședința.

Supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind acordarea Premiului PRO HARGHITA pe anul 2019.

Rezultatul votul: 26 Da.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond roagă pe domnul vicepreședinte Barti Tihamér, ca în numele consilierilor județeni din zona Gheorgheni să propună o persoană, care să primească premiul Pro Harghita.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér propune pe domnul Balázs Attila, un întreprinzător, cine conduce Clubul de Hochei pe gheață din Municipiul Gheorgheni. În viitor multe afaceri vor porni cu sprijinul dânsului. De aceea trebuie transmis un mesaj de apreciere și către întreprinzători, că sunt așteptați cu mult drag să investească în județul Harghita.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond întreabă, dacă mai sunt și alte propuneri ?

 

Domnul consilier județean Mezei János este de acord cu numirea domnului Balázs Attila. Cei, care vin acasă și investesc ajutând la dezvoltarea economică a județului, și oferă locuri de muncă celor de aici, trebuie apreciați. Nu numai personalități din domeniul culturii trebuie apreciați. Întreprinzătorul Balázs Attila se ocupă și de viața sportivă a locuitorilor, conducând echipa de hochei pe gheață a orașului. Dar și relansarea vechii fabrici de lapte praf este meritul dânsului. A aflat, că și construcția unui aeroport local s-a început cu sprijinul dânsului. Toată activitatea economică pozitivă a dânsului trebuie apreciată și ajutată.      

 

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond întreabă, dacă mai sunt și alte propuneri pentru premiantul de etnie maghiară ?

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond atrage atenția asupra caracterului ședinței închise, care nu este publică. Înseamnă, că informațiile și deciziile luate nu sunt publice, sunt secrete.

 

Votul secret privind acordarea Premiul PRO HARGHITA pe anul 2019, domnului Balázs Attila.

Rezultatul votul: 24 Da, 2 Nu.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond întreabă consilierii români, dacă au o propunere de nominalizare la premiul Pro Harghita ?

 

Domnul consilier județean Ciobanu Adrian George propune pentru premiere pe poetul Ionel Simota din Miercurea Ciuc. Este un poet cunoscut pe plan național cât și internațional, mai ales în Republica Moldova. Este președintele Cenaclului ”Buna Vestire”. Este un om implicat în foarte multe activități culturale și are mai multe volume de poezii publicate. Nu demult a primit și un premiu din partea Uniunii Scriitorilor din România pe regiunea Brașov.

 

Votul secret privind acordarea Premiul PRO HARGHITA pe anul 2019, domnului Ionel Simota.

Rezultatul votul: 24 Da.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond întreabă de la domnul secretar general al județului, dacă s-au făcut cele două rapoarte de specialitate pentru cele două proiecte de hotărâri, care mai trebuie aprobate azi ? Deja s-a așteptat mai mult de o oră pentru întocmirea lor. Cât timp mai este necesar pentru finalizarea lor ?

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár răspunde, că mai sunt necesare în jur de 10 minute să sosească, și vor fi copiate pentru a fi distribuite.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond dispune o pauză de cinci minute, până sosirea rapoartelor de specialitate. Roagă consilierii județeni să nu iasă din sală, să nu plece, pentru că este vorba despre două proiecte de hotărâri foarte importante.

 

PAUZĂ

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond reia ședința.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot punerea pe Ordinea de zi a celor două proiecte de hotărâri :

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 90/2019 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 7,5%  din impozitul pe venit, pe anul 2019, cu modificările și completările ulterioare

 

Proiect de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2019

 

Rezultatul votul: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 90/2019 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 7,5%  din impozitul pe venit, pe anul 2019, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond atrage atenția, că raportul de specialitate este în parte nefavorabil. Domnul secretar general spune, că din motivul repartizării unei sume pentru Municipiul Gheorgheni a luat naștere acest raport de specialitate nefavorabil. Repartizarea unor sume pentru sprijinirea taberei de schi nu îndeplinește condițiile legale. De aceea, se va scoate acest punct și se va vota fără suma pentru tabăra de schi.

 

Domnul consilier județean Dobrean Vasile anunță, că comuna Subcetate a încărcat pe site o solicitare pentru sprijinirea unui proiect de finanțare. Vede, că la sumele repartizate sunt trecute în total 1.600.000 lei. Comuna Subcetate are repartizați 83.000 lei. Este una dintre cele mai mici sume acordate și întreabă de ce nu figurează comuna Subcetate pe listă ?

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond  spune, să fie chemat domnul director general Bicăjanu Vasile și să dea informațiile solicitate.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér menționează, că în orașele, unde sunt școli sportive, sunt anumite greutăți, care trebuie depășite. Clasa de schi s-a înțeles cu Școala de sport local asupra depunerii unor solicitări comune, dar nu numai pentru organizarea taberelor. Era vorba și despre sprijin pentru investiții, care se încadrează în cadrul legal. La o următoare ocazie se va include și aceea solicitare. 

 

Domnul consilier județean Mezei János a cerut cuvântul tot pentru clarificarea problemei cu tabăra de schi, dar s-a lămurit.

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár repetă, că raportul de specialitate este în parte nefavorabil. Legea bugetului cu nr.50, la art. 6 specifică, că aceste sume pentru consiliile locale se pot acorda pentru dezvoltări și pentru proiecte de investiții. Dacă condiția nu este îndeplinită, nu este motivată repartizarea.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond  spune, că între timp s-a lămurit problema cu comuna Subcetate. Precum a înțeles, domnul primar a vorbit cu domnul președinte, și s-au înțeles, că la următoarea ședință va fi rezolvată problema. Mai sunt bani și se va rezolva.

    

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 90/2019 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 7,5%  din impozitul pe venit, pe anul 2019, cu modificările și completările ulterioare, fără punctul, care cuprinde tabăra de schi de la Gheorgheni. 

Rezultatul votul: 26 Da.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond menționează că între timp a sosit și domnul director general Bicăjanu Vasile și roagă să clarifice problema cu privire la sprijinul pentru comuna Subcetate pentru domnul consilier.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2019

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond explică, că vor fi alocați sume cu scopul întreținerii drumurilor locale pentru câteva consilii locale.  Întreabă, dacă raportul de specialitate este favorabilă ?

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár răspunde, că proiectul de hotărâre trebuie clarificată. Se pare, că una dintre solicitări menționează o sumă mai mică, decât ce s-a cuprins în listă. Dar se clarifică acum.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond întreabă despre care consiliu local este vorba ?

Discută problema cu domnul secretar general.

Clarificând problema, spune, că este vorba despre comuna Dealu, care a depus o solicitare de 600.000 lei pentru un tronson de drum local. Și ulterior a mai încărcat încă o solicitare de 200.000 lei. Precum înțelege, trebuie aprobat numai prima solicitare pentru că cea de a doua este o greșeală, sau este o completare. Se mai așteaptă și solicitarea comunei Merești. Între timp dă cuvântul domnului consilier județean Albert Mátyás.

 

 

Domnul consilier județean Albert Mátyás întreabă, dacă suma pentru comuna Dealu se completează pentru refacerea surpării de la satul Tibod ?

 

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond răspunde, că aceste sume se dau pentru drumuri comunale, nu pentru cele județene. Este vorba despre drumul comunal de la satul Ulcani.

 

 

Domnul consilier județean Albert Mátyás întreabă, că atunci surparea de la Tibod când se va reface ?

 

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond explică, că este în curs și proiectul pentru acel tronson. Colegii lucrează la aceasta și nu știe concret în ce fază este proiectul, dar se va interesa de la Direcția generală technică.

Vede, că raportul de specialitate pentru ultimul proiect de hotărâre din ziua de azi este favorabilă. În rest numai câteva probleme de formă mai trebuie clarificate.

 

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2019

Rezultatul votul: 26 Da.

 

 

 

DIVERSE

 

Domnul consilier județean Szentes Antal   anunță colegii, că la sfârșitul săptămânii trecute a participat la al 23-lea festival al cârnaților la Békéscsaba, la invitația conducerii județului Békés, Ungaria. A participat și la o ședință de consiliu. S-au cunoscut cu noua conducere al județului. La festivalul cârnaților a fost însoțit de primarii și viceprimarii din zona Ciucului de sus.                     

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond mulțumește pentru participare la ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita și închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 30 octombrie 2019,  cu număr de înregistrare  nr.         / 25.09.2019  face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc,  14 noiembrie 2019

 

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Ptr. Secretarul Judeţului

Vágássy Alpár

 

 

Ptr. Director general

Antal Renáta

consilier juridic

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter