Consiliul Judeţean Harghita
duminică, 28 aprilie 2024 08:07:14
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 28 ianuarie 2016

ROMÂNIA

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 28 ianuarie  2016

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 28 ianuarie 2016

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. Crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1.

BORBOLY CSABA

UDMR

2.

AMBRUS SÁNDOR

UDMR

3.

ANDRÁS ATTILA

UDMR

4.

BARTI TIHAMÉR

UDMR

5.

BECZE ISTVÁN

UDMR

6.

BEGE KÁROLY

UDMR

7.

BENDE SÁNDOR

UDMR

8.

BENYOVSZKI LAJOS

UDMR

9.

BÍRÓ BARNA BOTOND

UDMR

10.

BURUS-SIKLÓDI BOTOND

UDMR

11.

CSILLAG PÉTER

MPP - PCM

12.

DAJKA TÜNDE

UDMR

13.

DANGULY ERVIN

EMNP - PPMT

14.

FERENCZ-SALAMON ALPÁR

UDMR

15.

INCZE CSONGOR

UDMR

16.

JÉRE ELEMÉR

UDMR

17.

KOZMA ISTVÁN FLORIN

UDMR

18.

MARCU RĂDUCU IOAN

PSD

19.

MIKLOS GHEZA

UDMR

20.

OROSZ-PÁL LEVENTE

EMNP - PPMT

21.

POP ADRIAN

PNL

22.

PROCA ION

PNL

23.

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

24.

SALAMON ZOLTÁN

MPP - PCM

25.

SÁNDOR BARNA

UDMR

26.

SEBESTYÉN CSABA-ISTVÁN

MPP - PCM

27.

SORBÁN ATTILA

EMNP - PPMT

28.

SZENTES ANTAL

UDMR

29.

THAMÓ CSABA

MPP - PCM

30.

TÓÁSÓ LÁSZLÓ

UDMR

31.

VÁNYOLÓS ISTVÁN ALBERT

UDMR

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  36 / 2016, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba deschide şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita în Căminul Cultural din satul Ineu, comuna Cârța.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba anunță, că se va discuta mai întâi proiectul de hotărâre cu privire la bugetul de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean Harghita, și se vor parcurge pe rând toate capitolele, ca toți cei interesați să aibă posibilitate de interpelare. Va fi o discuție amplă, cu referire la toate modificările efectuate.  Salută toți reprezentanții la ședința ordinară delegată a Consiliului Județean Harghita din  ianuarie 2016. Mulțumește pentru invitația domnului consilier județean Jére Elemér, care este din satul Ineu, și a domnului primar din comuna Cârța. Este recunoscător pentru înțelegerea colegilor din zona Odorheiului, că au acceptat amânarea onorării invitației din partea comunei Mugeni, care s-a oferit mai demult să fie gazda unei  ședințe delegate. Este nevoie de aceste ședințe delegate, pentru o colaborare bună între autoritățile locale și județene. În fața locului se percep mai bine problemele locale, și activitatea Consiliului județean devine mai transparentă. Speră că în acest mandat Consiliul județean va ajunge și în zona nordică a județului. Până la sfârșit de mandat mai sunt câteva ședințe. Deja au fost ținute ședințe delegate în zona de nord, în localitățile Toplița, Gălăuțaș, Borsec, și Tulgheș. Dacă va fi o invitație și un evenimet pe măsură, Consiliul județean va onora invitația. După cum amintește, în comuna Cârța, care este compus din Cârța, și satul Ineu, mereu era o bună înțelegere, o atmosferă relaxată între conducătorii comunei, când discutau despre proiectele viitoare. Salută reprezentanții celor două localități al comunei Cârța, care sunt invitați la această ședință, domnul primar Gábor László, domnul viceprimar Szőcs László, domnul vicar Farkas Árpád, la care transmite, că nu toate s-au întâmplat, conform discuțiilor, dar poate în viitor se vor realiza cele planificate. Salută în continuare pe cantorul parohiei, domnul Bálint Zoltán, pe notarul comunei, doamna Karda Melánia, pe responsabilul I.S.U, domnul Nagy József Lóránt. Azi se va vota și un proiect de hotărâre cu privire la pompieri, ca să poată să depună proiecte.

 Salută directorul școlii din localitate, care este și consilier local în comună, domnul Gábor János. Este planificată înființarea unei clase cu profil sport. Dar este prezent și domnul Fülöp László, fostul director de școală, care a fost învățătorul domnului Kelemen Hunor, președintele UDMR. Sigur au contribuit acei ani de școală la ascensiunea carierei președintelui UDMR. Între invitați se află și președintele composesoratului din localitate, domnul János Géza, și vicepreședintele composesoratului, domnul Zsók József, și alți membri din conducere, domnul Dr.Antal Vidor, doamna Ferencz Aranka . Sunt aici și mulți consilieri locali ai comunei Cârța, domnii Antal Ernő, Bartalis Levente, Karda Csaba, Márton Zsolt, Zsók Szilárd. Este prezent și domnul Nagy Attila, care este din Miercurea Ciuc, dar lucrează mult în interesul comunei Cârța, și va lua cuvântul mai târziu. Consiliul Județean Harghita a încercat pe parcursul acestui mandat să fie prezent în viața acestei comune, să sprijine inițiativele de dezvoltare. Are în față o listă de 10 pagini cu realizările comunei din anul 2008. Nu va da citire acestei liste, dar este convins, că la majoritatea lor Consiliul Județean Harghita a fost partener într-o oarecare măsură, cum și în sprijinirea activităților multor asociații civile, care funcționează în localitate. Și Căminul Cultural Ady Endre, clădirea, în care se ține această ședință a fost reabilitată cu contribuția Consiliului Județean Harghita. Colaborarea cu domnul primar Gábor Tibor a fost impecabilă. Era între puținii primari din județ, care s-a mulțumit mereu cu ceea ce a primit, nu a forțat mâna președintelui județean, nu a făcut niciodată scandal, nu a dovedit nemulțumire. Era o colaborare exemplară între autoritățile locale și județene. Este recunoscător domnului primar, și pentru că s-au oferit să primească fracțiunea UDMR ieri seara pentru a ține o ședință. Fracțiunea UDMR a terminat ședința de ieri la ora trei noaptea, pentru că vor fi decizii foarte grele în această ședință, suma de împărțit fiind foarte mică.

 

Domnul Gábor Tibor, primarul comunei Cârța se simte onorat că poate găzdui prima ședință de consiliu al Consiliului Județean Harghita din 2016. Nu a văzut aceea listă cu investiáiile, de care vorbește domnul președinte Borboly Csaba, dar probabil toate sunt adevărate, ce sunt trecute acolo. În parcursul anilor au fost multe realizări în comună cu sprijinul Consiliului Județean Harghita. Nu le înșirează, dar pomenește numai de  Căminul Cultural Ady Endre din Ineu, clădirea în care se ține această ședință. Anul trecut s-a finalizat reabilitarea, lucrare, care a fost sprijinită de  Consiliul Județean Harghita cu 70.000 lei în anul 2014, și cu 74.000 lei în anul 2015. Este recunoscător pentru sumele primite în cursul anilor pentru toate lucrările, care s-au derulat. Cu privire la viitor, este planificat reabilitarea Băii Madicsa, de lângă comuna Cârța. Eventual, dacă va avea resurse destule, roagă Consiliul județean să nu se abțină de la votul favorabil dacă se va depune solicitare de sprijin din partea comunei pentru această lucrare. Ar fi foarte important reabilitarea acestei băi din mai multe considerente.

 

Domnul Farkas Árpád, vicarul comunei binecuvântează lucrările ședinței.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că comuna Cârța cândva a fost centru de raion. Poate și din aceste considerente, dar conform înțelegerii comunelor din zona Ciucului de sus aici s-a construit primul pationoar comunal din țară. Nu este întâmplător, pentru că în această zonă se consideră sport național hocheiul pe gheață.  De aceea, cu toate că mulți colegi au fost împotrivă la înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitare Felcsik, până la urmă s-a dovedit foarte utilă și importantă. Astfel, în urma înțelegerii între asociați, și Consiliul Județean Harghita își va dubla contribuția pentru această societate. Are încredere, că generația de hochei, care va crește aici, va aduce rezultate bune.

 

Domnul Nagy Attila, reprezentantul Asociației de Dezvoltare Intercomunitare Felcsik este foarte mulțumit, că consilierii județeni au o abordare așa de pozitivă, că iau în serios problema hocheiului în regiune. Se simte onorat, că poate lua cuvântul la ședința Consiliului județean. Este convins, că unde există colaborare, acolo este și înaintare și prin înaintare vin rezultatele scontate. De patru ani s-a înființat Patinoarul din comuna Cârța, și în trei ani s-a ajuns în poziția de a avea o echipă de juniori campioni la grupa de vârstă de 12 ani. Dar nu numai în țară, și în străinătate au câștigat campionat la categoria de această vârstă, doar că nu era anunțat un clasament oficial la această categorie. Mulțumește pentru sprijinul oricui, cine a contribuit la această realizare. Pentru copii din zonă este o posibiltate de a învăța să patineze, să devină jucători talentați. Este convins, că efortul nu va fi de prisos. Peste câțiva ani aici se vor găsi cei mai buni jucători tineri rezerviști.  Roagă câțva tineri hocheiști, să distribuie câte un puc de joc și o emblemă ca amintire.    

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba anunță procesul de derulare a ședinței. Mai întâi se vor parcurge punctele de pe Ordinea de zi, iar la prima parte a capitolului Diverse se va da cuvântul localnicilor. În a doua parte vor lua cuvântul consilierii județeni. Are rugămintea de a fi lăsat să plece la ora 12,00, pentru că dă un interviu la postul de radio din Târgu Mureș. Ședința, dacă nu se va termina, va fi condusă în continuare de domnul vicepreședinte Barti Tihamér.    

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului salută pe cei prezenţi, și  declară că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Din cei 31 de membrii în funcție, din care 30 de consilieri judeţeni,  este absent 1 consilier județean :  Burus Siklódi Botond, care este la înmormânatare. Consiliul județean este legal întrunit cu 30 de membrii prezenți la ședință, respectiv 29 consilieri județeni și președintele Consiliului Județean Harghita. Ședința este statutară.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea absenței domnului consilier județean, ca absență motivată.

Rezultatul votului : 30 Da

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că Ordinea de zi are 23 de puncte. Vor fi câteva proiecte de hotărâri, care vor fi scoase, dar le va anunța când se va ajunge la punctul respectiv.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea punctelor de pe proiectul Ordinii de zi cu 23 de puncte.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

 

Proiectul de hotarâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2016 și estimările pe anii 2017-2019.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba consideră bugetul Consiliului Județean Harghita destul de mare pentru acest an, dar sarcinile și problemele sunt și mai mari. Nu sunt bani suficienți pentru a le rezolva. Au văzut colegii, că de dimineață de la cicnci se duce o muncă istovitoare ca să se găsească cumva rezolvare măcar pentru o parte de probleme. Sâmbătă dimineață încă erau minus 32 milioane lei în bugetul instituției. S-a tot vehiculat pe seama unor sume de încasat, care ar ajusta această situație. Poate România de aceea nu poate accesa fondurile Europene, pentru că nici până în ziua de astăzi nu s-au virat banii, îngreunând situația județelor. În anul trecut Consiliul județean a putut sprijini localitățile în plata facturilor neachitate. În acest an poate se va ajunge în situația, în care conturile Consiliului județean vor fi blocate. Nu e vorba de câteva sute de mii, ci de milioane de Euro. Acesta datorită nepunerii de acord între Ministere în a vira sumele necesare. Județele simt efectele acestor conflicte, mai ales bugetul județelor. Astfel, din pornire județul are o lipsă de casă, și se vor aduna facturile neachitate de la sfârșitul anului trecut și cele de la început de an. S-a tot așteptat virarea banilor, s-a tot reîntocmit bugetul, de aceea în cursul săptămânii trecute s-au tot trimis mai multe variante de buget consilierilor. Înțelege, că erau destul de greu de urmărit  modificările. În aceste zile s-a clarificat, că încă mai sunt 10 milioane de lei, care ar trebui să intre în conturile Consiliului județean, care ar mai ajusta bugetul. Din acest motiv s-a mai discutat și aseară până noapte târzie posibilitățile de a pune cumva în ordine acest buget, care se va parcurge punct cu punct, ca nimeni să nu voteze în necunoștință de cauză. Poate spune, că acesta este un buget de austeritate. Este una foarte strânsă și sunt tăieri foarte drastice în bugetul aparatului propriu. Luni trebuie finalizate investițiile majore începute, care au fost asumate.  Este  vorba  despre  Drumul 132, sau  de  Programul  managementului deșeurilor,  sau  Casa de incubator,  la  care  trebuie  obligatoriu  alocați

 53.000.000 lei. Pentru asigurarea acestei sume, trebuiau tăiate alte capitole. Reducerile de sume sunt mai mult la capitolul cheltuielilor de funcționare pentru aparatul propriu. În patru ani, încă nu s-a întâmplat să fie tăiate cheltuielile de funcționare. Are încredere totuși, că va fi o rectificare de buget, care să asigure cheltuielile necesare pentru trimestrul patru al acestui an. S-a tăiat și la personal, la protocol, la media, peste tot, unde a fost posibil. Nu numai investițiile din bani Europeni, dar sunt și alte contracte încheiate pentru alte lucrări, care din pornire necesită bani pentru a fi începute. S-a tăiat și la cheltuielile cu autoturisme. Nu au fost tăieri la cotizații, deoarece acele sume asigură dezvoltarea  vizibilă a regiunilor. Este nevoie de menținerea activității Asociațiilor de Dezvoltare Intracomunitare și de Microregiuni. Față de anul trecu s-a majorat cotizația cu cel puțin 50%. La ADI-ul cu hocheiul s-a și dublat cotizația. Este nevoie de colaborare între zonele județului, ca investițiile să se realizeze. Vor fi sume mai mari la programele de finanțare, pentru proiecte, care vizează sportul, tinerii, familiile, cultele. Are încredere, că se vor putea sprijini  inițiativele civile, ca de exemplu fanfara, care a furnizat programul festiv la începutul acestei ședinței. Astfel au fost majorate sumele pentru programele proprii.  Trebuie avut grijă, ca Strategia județului în toate domeniile să fie respectată. La partea de venituri județul este pe post de așteptare. A avut discuții cu domnul Vasile Dâncu, ministrul Dezvoltarii si Administratiei, care va face în viitorul apropiat o vizită în județ. Are încredere, că din Programul Național de Dezvoltare Locală se vor mai aloca bani pentru județul Harghita. De obicei în cursul anului mai sunt alocați și bani Guvernamentali. Anul trecut era o diferență enormă între realizările județelor și a localităților. Unii au ieșit foarte bine, alții nicicum. În acest an cu toții sunt în impas și Guvernul trebuie să-și modifice formula de calcul aplicată. Are încredere, că se vor lansa și proiectele Europene. S-a planificat semnarea contractului cu privire la reabilitarea drumului spre Ciucul de sus cu ocazia acestei ședințe. Din păcate nu a venit societatea, care a câștigat licitația, dar speră, că proiectele vor fi finalizate în timp, și se va putea depune proiectul pentru fonduri Europene, având ca obiectiv acest drum prin comuna Sândominic, până la Municipiul Gheorgheni. Va mai fi un drum de legătură între localitățile Ciucului de sus până în zona Gheorgheni, care se va putea folosi inclusiv de turiști, oferind o oportunitate întreprinzătorilor locali. În acest buget strâmt este cuprins și comuna Cârța, cu lucrările de reabilitare a Băii Madicsa. La Programul privind reabilitarea băilor locale din județ au fost cuprinse trei băi locale din județul Harghita. Este vorba despre Stațiunea Balneară din orașul Borsec, Baia Sóskut de lângă orașul Cristuru Secuiesc, și Băile Madicsa de pe lângă comuna Cârța. În cadrul Programului Mica electricitate este cuprins suma de 500 milioane de lei, care este destinat comunei Cârța, având în vedere această lucrare. Ca și la alte lucrări, această sumă este numai jumătate din cele necesare, trebuie găsite sursele pentru restul. Este nevoie de cooperarea comunităților civile, a composesoratului local cu autoritățile locale pentru această realizare. Din partea Consiliului Județean Harghita vor fi achiziționate materialele necesare, dar munca efectivă trebuie asigurată de locuitorii comunei. În mare astfel arată bugetul Consiliului Județean Harghita.

 

Domnul consilier județean  Salamon Zoltán salută participanții la ședință, și mulțumește pentru invitație gazdelor. Fracțiunea Partidului Civic Maghiar a decis, că se va abține de la vot în cazul proiectului de hotărâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2016 și estimările pe anii 2017-2019. Nu înseamnă, că resping totul în acest act, și că nu sunt de acord cu anumite puncte. Dar au semnalat și înainte de ședință, că materialele au sosit prea aerisite, prea în ultimul moment. Și acum cinci minute au mai fost efectuate modificări. De aceea, Fracțiunea Partidului Civic Maghiar a decis că cea mai responsabilă decizie în acest caz este abținerea de la vot.

 

Domnul consilier județean Thamó Csaba amintește, că a venit din Municipiul Odorheiu Secuiesc, dar consideră important sprijinirea și acestei regiuni. În zona Odorheiului sprijinul Consiliului Județean pare mai accentuată, pentru că sunt mult mai multe sate mici independente. Spune cu regret, că pentru investiții din anul 2016, Municipiul Odorheiu Secuiesc nu a primit nici un ban. Fiind consilier din partea acelei localități, nu este de acord cu această decizie. Motivul se regăsește în neînțelegerile existente în cadrul formațiunii UDMR, la problemele apărute cu persoana domnului primar, Bunta Levente. Speră, că se vor rezolva neînțelegerile în viitorul apropiat, și domnul președinte îl va putea convinge, să colaboreze cu Consiliul județean. De ce să tragă locuitorii orașului ponoasele acestui conflict. Cu privire la Amendamentul de fond depus la proiectul de hotărâre cu bugetul, este prea greu să fie gestionată responsabil de către dânsul. Efectiv nu era timp de studiu pentru a parcurge. Presupune că mulți cunosc problemele cuprinse în acest act, dar pentru dânsul transparența acestuia este sub semnul întrebării. Știe, înțelege că au fost greutăți, că mulți au lucrat mult pentru a întocmi, și să fie pus pe Ordinea de zi, dar în acest buget nu vede sprijinirea investițiilor, nici a drumurilor județene din zona Odorheiului, și crede, că ar fi trebuit măcar în parte să fie cuprinse câteva lucrări, care vizează aceea zonă, și acest lucru nu poate accepta.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter studiind repartizarea banilor pentru drumuri, a constatat, că a rămas afară Drumul județean 127, care a fost reabilitat pe porțiuni, și are o porțiune de trei Km, care sunt foarte deteriorate. Sunt locuri, unde numai pe o bandă se poate circula. Este atât de uzată, că practic nu se mai poate circula. Din județul Neamț nu se mai poate trece în județul Harghita, deși cândva și circulație de autobuze a fost pe această rută. Ar fi bine, ca în viitor să se refacă de tot acel drum, pentru că deja s-a depășit starea, în care mai poate fi reabilitat.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér este recunoscător celor din comuna Cârța, pentru ajutorul oferit cu ocazia Campionatului de hochei, când Patinoarul din Municipiul Gheorgheni avea probleme și s-au oferit să dea loc unor evenimente. Colaborarea este foarte bună și când este vorba despre sport, mai ales cu privire la hocheiul de gheață, pe care amândouă regiuni îl promovează. Nu crede că este rivalizare între ei, dorește atingerea de performanțe celor două zone.

 

Domnul consilier județean Danguly Ervin adaugă la tema hocheiului din Municipiul Gheorgheni, că este foarte recunoscător celor din comuna Cârța. Se întâlnesc de multe ori cu ocazia meciurilor, la care și dânsul participă. A fost de mai multe ori la Patinoarul din comuna Cârța, și a constatat, că acolo este exemplară educația acestui sport. Mai mulți antrenori se ocupă de copii și este convins, că niciunde în România nu se pregătește o rezervă națională de tineret la acest nivel, ca în comuna Cârța. Nici în Ungaria nu a văzut o pregătire așa de intensă a unei echipe de juniori. Și copii dânsului joacă hochei și este recunoscător pentru asigurarea antrenamentului la Cârța  în perioada, când Patinoarul din Municipiul Gheorgheni era în renovare.  Atrage atenția colegilor din consiliu, că Patinoarul din Municipiul Gheorgheni ar trebui să funcționeze prin aceeași metode, ca și cel din comuna Cârța, ca să poată fi susținută și întreținută. Este în formare o Academie de hochei în Municipiul Gheorgheni și are nevoie de sprijin. Se știe, că cei mai mulți jucători în lotul național de hochei din România provin din zona Ciucului și Gheorgheniului. În altă ordine de idei, felicită fanfara, care a susținut momentul festiv la început. Aproape în fiecare localitate s-au înființat formațiuni de fanfară în județ. Dar nivelul de calitate  prezentat este mult superioară față de restul formațiunilor existente.

 

Domnul consilier județean Ion Proca este plăcut satisfăcut de calitatea muzicii oferite de fanfara din localitate. Fracțiunea dânsului este solidar alocării sumelor cuprinse în buget pentru zona Ciucului de sus. Dar este mulțumit și cu alocările destinate secțiunii, de care răspunde, asistenței sociale, și pentru cele două Spitale locale. Sunt cuprinse sume, care din punct de vedere al președintelui comisiei sociale sunt acceptabile. De asemenea, mulțumește pentru că a fost inclus în calcul și solicitarea dânsului cu privire la Programele culturale, suma alocată este aproape cum a dorit. Înțelege că acest buget este una de austeritate și crede, că ce s-a putut, s-a făcut din partea inițiatorilor.

 

Domnul consiler județean Szentes Antal  are o propunere la cele menționate de domnul președinte, că în viitorul apropiat va începe pregătirea proiectului pentru drumul județean 125. Atrage atenția domnului primar, să fie atenți încă din faza de proiectare, și unde sunt poduri, trotuare, eventual piste de biciclete, să fie cuprinse în proiect. Ceea ce privește bugetul, este de părere, că sunt bani puțini, și niciodată nu se poate face nimic la perfecțiune. Sursele și resursele sunt limitate, și deși nu poate fi 100% satisfăcut de acest buget, consideră, că este un document foarte bine întocmit, foarte bine argumentat. Sfătuiește colegii să sprijine bugetul prin vot. În cursul nopții multe idei și păreri au fost propuse, și se poate vedea, că totuși se pot realiza foarte multe și cu bani puține. Au putut fi cuprinse lucrări importante și din zona Ciucului, ca drumul spre Ciba, sau spre Băile Harghita. Au fost delimitate sume și pentru Spitalul Județean de Urgență. Este recunoscător colegilor din fracțiune pentru  cooperare și înțelegere, era exemplară, și s-au ridicat după multe ore de discuție cu prietenie și bună înțelegere, fiind cu toții mulțumiți. Cu privire la hocheiul de gheață, este de părere, că în zona Ciucului de sus funcționează o formă mică de autonomie, care este exemplară. Luând în considerare cei 5 ani trecuți, când erau momente în care Patinoarul din comuna Cârța era pe cale să se închidă, și azi, când din comuna Ciceu, până la orașul Bălan, toate autoritățile locale contribuie la funcționarea acestuia, mai ales, că și autoritatea județeană a recunoscut importanța unei astfel de colaborări, este foarte recunoscător tuturor părților implicate, care participă la acest proces, și totodată și specialiștilor, care au coordonat lucrările necesare în cursul anilor. Felicită colegii, care au lucrat zi și noapte, ca acest document să ajungă în această formă în fața Consiliului județean pentru aprobare și închide discursul cu speranța, că se va putea pune în practică acest buget în cursul anului.

                             

Domnul preşedinte Borboly Csaba răspunde la două întrebări. Cu privire la drumul spre Valea Rece, trebuie să discute cu domnul vicepreședinte Incze Csongor. În anul trecut nu a fost atât de dezafectată. Dacă chiar este cum spune domnul consilier, trebuie să se facă ceva. Regula este, că numai în cazul în care este stricat în proporție de 40%, se va putea include în mod excepțional. Între timp se listează un raport statistic, care va dovedi domnului consilier juețean Sebestyén Csaba, că zona Ciucului a ieșit la locul trei între zonele județului la repartizarea sumelor din buget. În acest context, domnului consilier județean Thamó Csaba oferă un târg. Are din 2012 o viță de vie în comun cu fratele lui, în care cultivă trei soiuri de vin alb, și unul roșu. Oferă oricui câte o sticlă de vin din cele 4 cultivate, dacă dovedește, că în acest mandat, din anul 2012 nu Municipiul Odorheiu Secuiesc este câștigător la banii alocați ca sprijin din partea Consiliului Județean Harghita. Să fie scoase banii Europeni, cele alocate subunităților, școlilor speciale și banii repartizați pe unitati administrativ teritoriale a sumelor defalcate din TVA,  și în rest se poate face un calcul la sumele oferite în acești ani. Deci este vorba despre banii proprii al Consiliului Județean Harghita, din care cei mai mulți s-au dus în Municipiul Odorheiu Secuiesc.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune parcurgerea bugetului pe articole. În total este vorba despre 333 milioane lei, în jur de 100 milioane de dolari.  Prezintă conținutul Amendamentului de fond, după care se va lua după articole. Materialul a fost comunicat alaltăieri seară. Deci erau 48 de ore pentru a putea parcurge de către toți consilierii județeni. Față de ce s-a comunicat, vor fi câteva propuneri, care sunt cuprinse în Amendamentul de fond pregătit azi dimineață. La subunitățile, unde la Programe, unde au fost diminuări, vor fi puse sumele înapoi. Este foarte important funcționarea bună a ADI-urilor și a Microregiunilor, din acești bani se organizează și târgurile locale foarte importante. Dar s-a pus înapoi și suma de 141.000 lei necesară pentru funcționarea Camerei Agricole. Pentru Sportclub inițial nu s-au găsit bani, dar diminuând alte capitole din buget, s-a reușit touși. adunarea sumei de 100.000 lei necesari pentru sprijinirea sportului. Explică, de unde s-au adunat acești bani. S-a diminiat la un Program de urmărire a investițiilor cu 50.000 lei, la amenajarea Galeriei de artă proprie, unde se va achiziționa numai o parte din aparatul necesar destinat primirii vizitatorilor, nu va fi schimbat nici microbuzul de deplasare destinat transportului președintelui Consiliului Județean Harghita, rămâne cel folosit până acum. Se va aloca suma de 1.650.000 lei necesari funcționării Spitalului Județean de Urgență. Programul de Mică electricitate se va diminua cu 1.000.000 lei. Inițial erau 1.500.000 lei pe acest capitol, și restul de 500.000 lei se alocă comunei Cârța pentru lucrările de la Băile Madicsa. Mai târziu explică ce va fi mai departe cu acest program. La drumuri, va fi diminuat suma destinată drumului spre Valea Rece pentru că sunt mai puțini bani Guvernamentali, decât s-au solicitat. Vor mai fi puși bani pentru drumul spre Ciba, spre valea Uzului, și spre satele Cobătești și Firtușu. Se diminuează banii destinați pentru creșterea eficienței în administrația publică locală. La subunități s-a diminuat suma pentru cheltuielile de funcționare la nivelul anului 2014. La unități subordonate se sprijină în continuare activitățile și programele specifice. La investiții, au rămas alocate sumele necesare continuării lucrărilor de reabilitare înepute, și vor fi începute câteva lucrări noi. De exemplu reabilitarea alunecării de teren spre satul Iacobeni, la comuna Sântimbru, spre stațiunea Büdös, numai partea aceea va fi reabilitată, care deja este începută, și pentru această lucrare se mai așteaptă alocări de sume din PNDL. Se vor continua lucrările spre comuna Păuleni Ciuc, numai proiectele să fie corectate conform solicitărilor. Va fi finalizat lucrarea de reabilitare de la podul din comuna Ciceu. Continuarea porțiunii de drum dinspre Șoimușu Mic spre orașul Cristuru Secuiesc trebuie finalizată. Sunt bani destinați remedierii efectelor inundațiilor pentru comuna Leliceni. Se va continua reabilitarea drumului spre satul Atia, se va lărgi la 6 m. Sunt două drumuri la comuna Remetea, la care se va lucra. Este vorba despre drumurile spre Depozitul de Deșeuri. La capitolul lucrărilor noi, va fi onorat o datorie de 5 ani la satul Fitod cu privire la reabilitarea unui pod, se vor începe lucrările la drumul spre Ciba, vor fi reabilitate două podețe la comuna Tulgheș, la satul Valea Rece se va amenaja un  perete de sprijin. În zona Odorheiului vor fi reabilitate două porțiuni de drumuri.  Una este de la comuna Merești până la bifurcația din comuna Mărtiniș, drumul 131A. Celălalt este drumul spre satul Crișeni. Mai sunt planificate și alte reabilitări mai mici, la care nu se renunță, pentru care se mai speră, că în cursul anului vor mai fi posibile alocări de sume. Programul pentru gestionarea deșeurilor va lua 49.000.000 lei din bugetul instituției în acest an. O parte din acești bani vor fi obținuți prin credite, și are încredere, că din banii generați prin acest proiecte se vor recupera restul sumelor necesare pentru drumuri. Județul Covasna a luat credit în sumă de 130.000.000 lei numai pentru reabilitarea drumurilor, și este aproape jumătate la mărime, ca județul Harghita, care în acest  mandat are numai 25.000.000 lei credit, la care este stabilit concret metaoda de restituire. În cursul primăverii propune să fie contractate și alte credite pentru începerea proiectării unor lucrări mai mici, ca în timp să poată fi începute lucrările efective, la jumătatea anului, dacă nu o să fie contestații. La investițiile unităților subordonate s-a pus numai ce era absolut necesar. Se vor achiziționa autoturisme noi numai la subunitățile noi înființate, sau la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Valoarea totală a autoturismelor noi achiziționate este în jur de 31.000 lei și vor fi echipate cu sistem de urmărire GPS, ca în orice moment să poată fi controlat unde este. La Salvamont va fi finanțat forarea unui puț, deoarece nu este sursă de apa la Mădăraș Harghita. La sănătate vor fi dezvoltate în continuare cele două spitale ale Consiliului județean. La Spitalul Județean de Urgență va fi reabilitat în totalitate secția de ginecologie cu colaborarea medicilor de acolo. Vor fi achiziționate câteva echipamente, prin care să crească calitatea serviciilor medicale. Se vor continua construcțiile locuințelor de serviciu pentru medici. La Protecția Copilului la mai multe centre s-au făcurt evaluări. În mare parte s-a putut face față solicitărilor. Speră, că pe parcursul anului Guvernul se decide asupra alocării celor 10%, care s-au pus acolo  din banii proprii, și atunci va fi un venit binevenit. Pregătirea pentru proiectele de toate feluri se reflectă pe o listă destul de lungă. Modificări mai însemnate nu sunt la programele proprii, doar atât, că s-au crescut sumele alocate la ele. Mare diferență nu este. Se poate vedea, că anul trecut s-a pus o sumă la început de an, apoi la sfârșitul anului încă o sumă, iar acum se dă toată suma la începutul anului.

 

Domnul consilier județean Thamó Csaba se referă la lipsurile constatate de dânsul în acest buget. Nu vede sume alocate în interesul învățământului, și mai ales a educației profesionale. Nu vede continuarea, dezvoltarea acțiunilor prin  brendul ”Székely termék”.  Prin aceste acțiuni au fost create locuri de muncă. Ceea ce privește partea socială, nu vede măsuri inițiate în vederea stopării tendinței de sărăcire a  populației. Cee a ce privește educația profesională, atrage atenția, că foarte multe școli, grădinițe au fost închise din  cauza numărului mic de copii. Aceste clădir devin nefolosite și se deteriorează. Câteodată nici gospodarul nu procedează corect. Speră, că se va porni în direcția, că și pentru mai puțini copii se va permite funcționarea acestor școli. Crede, că merită să se gândească asupra exploatării acestor clădiri. Mulți tineri pleacă prin străinătăți după terminarea cursurilor și fără o pregătire de specialitate devine sclavul angajatorului. Având o profesie solicitată, vor câștiga mai mult în timp mai redus și poate să se întoarcă acasă mai repede. Nu vede în acest buget grija Consiliului județean pentru această categorie a populației.       

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că nu a dezvoltat așa de amănunțit toate capitolele din structura bugetului. Dar atrage atenția domnului Thamó Csaba, că s-a  înființat Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita în luna decembrie 2015, care acum este și bugetat. Niciodată nu a fost atât de preocupat Consiliul Județean Harghita de problema tineretului, și pentru posibilitățile de angajare a acestora acasă. Din aceste considerente s-a creat și noua subunitate, care să se ocupe și de formarea profesională. Din banii primiți pentru reaprtizare cea mai mare parte s-a dus pe educația profesională, unde s-a solicitat astfel. De exemplu înființarea fermei de studiu de pe lângă Liceul agricol din comuna Dănești din zona Ciucului de sus. Astfel, și în anul trecut s-au alocat bani acolo, și în acest an. În activitatea Microregiunilor este un capitol separat destinat învățământului profesional, la care se alocă regulat sume importante. Un alt exemplu, la Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Harghita s-au alocat sume pentru burse, concursuri și evenimente în cadrul învățământului profesional. Deci este orientat atenția asupra acestui domeniu. La   Asociația de Dezvoltare Intracomunitară de Dezvoltare Rurală s-au alocat sume pentru amenajarea fermelor model de studiu și în acest an. Dar sunt sprijinite și clasele cu profil turistic. Anul trecut a fost o reușită aceea parte a programului de tineret, care s-a referit la învățământul profesional. Dânsul a participat la prezentarea proiectului Liceului ”Kós Károly”, unde a constatat, că au achiziționat echipamente și lucruri foarte frumoase cu sprijinul Consiliului județean. Dar toate subunitățile Consiliului județean au o parte din activitate destinat tinerilor. Deci, poate să spună, că și în acest an o bună parte a bugetului Consiliului județean este destinat tinerilor, și problemelor lor.  Până a permis legea, au fost epuizate toate pistele posibile, care ar avea efectul ținerii acasă pe tinerii absolvenți, sau întreprinzători. Poate mai sunt și alte căi, încă negândite, dar este convins, că Consiliul județean face tot posibilul pentru favorizarea învățământului profesional peste tot în județul Harghita. 

       

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de Fond al proiectului de hotarâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2016 și estimările pe anii 2017-2019.

Rezultatul votului: 26 Da, 4 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba anunță discuția pe articole a bugetului, și înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, precizează, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art.1 din proiectul de hotărâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2016 și estimările pe anii 2017-2019.

Rezultatul votului: 26 Da, 4 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art.2 din proiectul de hotărâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2016 și estimările pe anii 2017-2019.

Rezultatul votului: 26 Da, 4 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art.3 din proiectul de hotărâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2016 și estimările pe anii 2017-2019.

Rezultatul votului: 26 Da, 4 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art.4 din proiectul de hotărâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2016 și estimările pe anii 2017-2019.

Rezultatul votului: 26 Da, 4 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art.5 din proiectul de hotărâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2016 și estimările pe anii 2017-2019.

Rezultatul votului: 26 Da, 4 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art.6 din proiectul de hotărâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2016 și estimările pe anii 2017-2019.

Rezultatul votului: 26 Da, 4 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art.7 din proiectul de hotărâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2016 și estimările pe anii 2017-2019.

Rezultatul votului: 26 Da, 4 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art.8 din proiectul de hotărâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2016 și estimările pe anii 2017-2019.

Rezultatul votului: 26 Da, 4 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art.9 din proiectul de hotărâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2016 și estimările pe anii 2017-2019.

Rezultatul votului: 26 Da, 4 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art.10 din proiectul de hotărâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2016 și estimările pe anii 2017-2019.

Rezultatul votului: 26 Da, 4 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art.11 din proiectul de hotărâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2016 și estimările pe anii 2017-2019.

Rezultatul votului: 26 Da, 4 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art.12 din proiectul de hotărâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2016 și estimările pe anii 2017-2019.

Rezultatul votului: 26 Da, 4 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea întregului proiect de hotărâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2016 și estimarile pe anii 2017-2019 -  varianta reformulată și distribuită.

Rezultatul votului: 26 Da, 4 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi darea în administrarea Consiliului local al comunei Zetea a cotei părţi de 69,29 % din totalul de linie electrică, realizat în cadrul investiţiei „Electrificare Șicasău, zona Rovát Pataka, comuna Zetea”, județul Harghita.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi darea în administrarea Consiliului local al comunei Zetea a cotei părţi de 69,29 % din totalul de linie electrică, realizat în cadrul investiţiei „Electrificare Șicasău, zona Rovát Pataka, comuna Zetea”, județul Harghita.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind darea în concesiune a unui spațiu medical pentru laboratorul medical S. C. Prodia S. R. L.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind darea în concesiune a unui spațiu medical pentru laboratorul medical S. C. Prodia S. R. L.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii de pe Ordine a de zi a proiectului de hotărâre cu privire la Fundația de Tineret

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind nivelului taxelor speciale pe anul 2016 pentru prestarea serviciului de pază de către Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de Interes Judeţean al Consiliului Judeţean Harghita la instituţiile publice finanţate de Consiliul Judeţean Harghita.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectul de hotărâre privind nivelului taxelor speciale pe anul 2016 pentru prestarea serviciului de pază de către Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de Interes Judeţean al Consiliului Judeţean Harghita la instituţiile publice finanţate de Consiliul Judeţean Harghita.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind desființarea Agenției de Management Energetic, unitate subordonată Consiliului Județean Harghita și aprobarea unor măsuri organizatorice în această privință.

 

Amendamentul de Fond al proiectului de hotărâre privind desființarea Agenției de Management Energetic, unitate subordonată Consiliului Județean Harghita și aprobarea unor măsuri organizatorice în această privință.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba informează, că de la această unitate nu vor fi preluați automat colegii, vor da examen pentru a fi angajați la Agenția de Dezvoltare a Județului Harghita. Despre acest aspect este vorba în Amendamentul de Fond.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de Fond al proiectului de hotărâre privind desființarea Agenției de Management Energetic, unitate subordonată Consiliului Județean Harghita și aprobarea unor măsuri organizatorice în această privință – varianta corectată, retrimisă.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind desființarea Agenției de Management Energetic, unitate subordonată Consiliului Județean Harghita și aprobarea unor măsuri organizatorice în această privință – varianta reformulată.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind transmiterea în folosinţa gratuită a autoturismului HR 02 JUD, aflat în proprietatea privată a judeţului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita – Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás pe o perioadă de 5 ani.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că va fi dat în folosință gratuită pe o perioadă de 5 ani un autoturism folosit la Asociația de Dezvoltare Intercomuniatră Munții Harghita – Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind transmiterea în folosinţa gratuită a autoturismului HR 02 JUD, aflat în proprietatea privată a judeţului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita – Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás pe o perioadă de 5 ani.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea nr. 322/2015 a Consiliului Județean Harghita, privind înființarea ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statutul de funcții și Organigrama acesteia.

 

Amendamentul de Fond al proiectului de hotărâre privind modificarea Anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea nr. 322/2015 a Consiliului Județean Harghita, privind înființarea ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statutul de funcții și Organigrama acesteia.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că va fi preluat în această structură și o jumătate de post de jurist, și mai sunt câteva modificări la Statul de funcții, și anumite posturi vor fi modificate. Despre aceasta este vorba în Amendamentul de fond.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Amendamentul de Fond al proiectului de hotărâre privind modificarea Anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea nr. 322/2015 a Consiliului Județean Harghita, privind înființarea ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statutul de funcții și Organigrama acesteia.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind modificarea Anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea nr. 322/2015 a Consiliului Județean Harghita, privind înființarea ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statutul de funcții și Organigrama acesteia – varianta reformulată.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind modificarea Anexelor nr. 1 şi 2 la Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita.

 

Amendament de Fond al proiectului de hotărâre privind modificarea Anexelor nr. 1 şi 2 la Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba explică, că din cauza modificărilor la Agenția de Management Energetic, sunt modificări și în Statul de funcții propriu al instituției. De aceea este și un Amendament de fond lângă proiectul de hotărâre.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Amendamentului de Fond al proiectului de hotarâre privind modificarea Anexelor nr. 1 şi 2 la Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind modificarea Anexelor nr. 1 şi 2 la Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita – varianta reformulată.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Hotărârii nr. 96/2008 privind asocierea Județului Harghita, prin Consiliul Județean Harghita cu unitățile administrativ teritoriale, situate în bazinul hidrografic al râului ”Olt” din județul Harghita în vederea înființării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „HARGITA VíZ”.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea şi completarea Hotărârii nr. 96/2008 privind asocierea Județului Harghita, prin Consiliul Județean Harghita cu unitățile administrativ teritoriale, situate în bazinul hidrografic al râului ”Olt” din județul Harghita în vederea înființării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „HARGITA VíZ” – varianta reformulată.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Contractului – cadru –model - care va fi încheiat între Judeţul Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita şi unităţile administrativ teritoriale din judeţul Harghita prin consiliile locale care participă la finanţarea costului anual pentru o persoană cu handicap instituţionalizată, care provine din unitatea administrativ - teritorială respectivă şi se află în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba anunță, că s-a corectat conform cotei de inflație alocația plătită de către primării pentru persoanele în cauză. Astfel suma de plată pe o persoană este de 196,00 lei pentru o lună.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea Contractului – cadru –model - care va fi încheiat între Judeţul Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita şi unităţile administrativ teritoriale din judeţul Harghita prin consiliile locale care participă la finanţarea costului anual pentru o persoană cu handicap instituţionalizată, care provine din unitatea administrativ - teritorială respectivă şi se află în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita – varianta reformulată.

 Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Convenţiei cadru – model - care va fi încheiată între Judeţul Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita şi unităţile administrativ teritoriale din judeţul Harghita prin consiliile locale care participă la finanţarea costului anual pentru un copil/tânăr instituţionalizat sau aflat la asistent maternal profesionist, care provine din unitatea administrativ - teritorială respectivă şi se află în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba informează, că la acest capitol se plătește 141,00  lei pentru un copil pe o lună.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea Convenţiei cadru – model - care va fi încheiată între Judeţul Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita şi unităţile administrativ teritoriale din judeţul Harghita prin consiliile locale care participă la finanţarea costului anual pentru un copil/tânăr instituţionalizat sau aflat la asistent maternal profesionist, care provine din unitatea administrativ - teritorială respectivă şi se află în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita – varianta reformulată.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind solicitarea predării și primirea în folosință temporară de către Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita pe o perioadă de 6 luni, cu titlu gratuit, a terenului Iazului de decantare în suprafață de 129.914,82 mp ocupat de depozitul de deșeu menajer al orașului Vlăhița, județul Harghita, identificat prin C.F. nr. 51229 a localității Vlăhița, aflat în proprietatea Composesoratului „Lövéte Közbirtokosság”, în cadrul căreia se află pe o suprafață de 51.513 mp halda formată din nisip de turnătorie, identificată prin coordonate cadastrale aflată în proprietatea S.C. Metalurgica Vlăhița S.A., județul Harghita, în vederea ecologizării depozitului neconform de deșeuri al orașului Vlăhița.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind solicitarea predării și primirea în folosință temporară de către Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita pe o perioadă de 6 luni, cu titlu gratuit, a terenului Iazului de decantare în suprafață de 129.914,82 mp ocupat de depozitul de deșeu menajer al orașului Vlăhița, județul Harghita, identificat prin C.F. nr. 51229 a localității Vlăhița, aflat în proprietatea Composesoratului „Lövéte Közbirtokosság”, în cadrul căreia se află pe o suprafață de 51.513 mp halda formată din nisip de turnătorie, identificată prin coordonate cadastrale aflată în proprietatea S.C. Metalurgica Vlăhița S.A., județul Harghita, în vederea ecologizării depozitului neconform de deșeuri al orașului Vlăhița. – varianta retrimisă

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcţii al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Harghita aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Harghita nr. 201/2014.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind modificarea statului de funcţii al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Harghita aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Harghita nr. 201/2014 – varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba anunță, că trebuie să plece să dea un interviu pentru radioul Târgu Mureș. Cum a anunțat, predă conducerea ședinței în continuare domnului vicepreședinte Barti Tihamér.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind Hotărârea nr. 141/2013 a Consiliului Județean Harghita privind aprobarea constituirii județului Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, ca parte civilă, în procesul penal referitor la unele plăți efectuate în dauna patrimoniului județului Harghita.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér supune la vot proiectul de hotărâre privind Hotărârea nr. 141/2013 a Consiliului Județean Harghita privind aprobarea constituirii județului Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, ca parte civilă, în procesul penal referitor la unele plăți efectuate în dauna patrimoniului județului Harghita.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 386/2012 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Spitalului de Psihiatrie Tulgheș.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 386/2012 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Spitalului de Psihiatrie Tulgheș.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  furnizarea unui serviciu public în vederea asigurării folosirii limbii materne

 

Domnul consilier județean Sorbán Attila spune, că fracțiunea Partidului Popular Maghiar din Transilvania este inițiatorul acestei proiect de hotărâre. Raportul de specialitate fiind nefavorabilă, retrage acest proiect de hotărâre, și clarifică situația  până la următoarea ședință.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér supune la vot aprobarea scoaterii acestui punct de pe Ordinea de zi.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind solicitarea, predarea și primirea în folosință temporară de către Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita pe o perioadă de 6 luni, cu titlu gratuit, a terenului cu suprafață de 12.507 mp., ocupat de depozitul de deșeuri menajere al orașului Băile Tușnad, împreună cu suprafețele adiacente, identificat prin coordonate cadastrale, în vederea ecologizării acestora de la proprietarul terenului Asociația Composesorat Tușnad, în cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita”.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér supune la vot proiectul de hotărâre privind solicitarea, predarea și primirea în folosință temporară de către Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita pe o perioadă de 6 luni, cu titlu gratuit, a terenului cu suprafață de 12.507 mp., ocupat de depozitul de deșeuri menajere al orașului Băile Tușnad, împreună cu suprafețele adiacente, identificat prin coordonate cadastrale, în vederea ecologizării acestora de la proprietarul terenului Asociația Composesorat Tușnad, în cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita”.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 5/2016 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20% din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2016 şi estimările pe anii 2017-2019, cu completările și modificările ulterioare

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér explică, că nu a fost pregătit cum trebuie acest proiect de hotărâre, mai este nevoie de documente. Mai exact, nu este fundamentată această solicitare, nu este înregistrat la Consiliul Județean Harghita. Pe de altă parte, se știe cine va renunța la sume, pentru a fi alocate comunei Dârjiu, dar nu au depus actele nici acele primării. De aceea, propune să fie scos de pe Ordinea de zi.

 

Domnul consilier județean Sebestyén Csaba repetă ceea ce a spus și în ședința anterioară. Poate ceea ce a solicitat comuna Dârjiu nu poate fi sprijinit. Dar roagă pe domnul secretar și echipa de spercialiști juriști, în care de altfel are încredere, să nu aștepte trei săptămâni, fără să anunțe conducerea comunei, că nu poate fi onorat solicitarea depusă. Măsurătorile la terenuri merg foarte greu, este o muncă foarte serioasă, și costisitoare, pentru care se caută surse bugetare. Ar fi foarte important sprijinirea acestei lucrări. Dar în trei săptămâni primăria din comuna Dârjiu ar fi putut să solicite sprijin pentru altceva, dacă ar fi știut, că nu va fi acceptat cu prima solicitare.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér adaugă, că nu este o problemă a banilor în această cauză.  Comunele Dealu, Merești, Tușnad, și orașul Borsec a renunțat la sume, ca să fie alocat comunei Dârjiu. Au și semnalat prin corespondență acest lucru. Dar există o procedură, care trebuie respectată. Peste tot trebuie să fie votat într-o hotărâre a Consiliului local o astfel de intenție. Apoi trebuie depuse copiile acestor hotărâri la Consiliul Județean Harghita. Această procedură necesită timp.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului respinge acuzațiile, conform cărora ar depinde de aparatul juriștilor o astfel de decizie multiplă. Acest proiect de hotărâre a fost depus la Cancelarie în ziua de ieri, de aceea se și află la capitolul Diverse. Până să ajungă în fața secretarului și a juriștilor, trebuia să se uite și inițiatorii, dacă se încadrează în posibilitățile legale stabilite în Legea 273/2006, pivind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare și Legea 215/ 2001 a administratiei publice locale. În ziua de ieri, în ultimul moment nu s-a mai putut face nimic, trebuia scris raportul de specialitate, conform documentației depuse.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér supune la vot aprobarea scoaterii acestui punct de pe Ordinea de zi.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării de către județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, a unui împrumut în valoare de 20.000.000,00 lei din disponibilitățile contului curent general al Trezoreriei Statului pentru acoperirea golului temporar de casă.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér amintește, că la început domnul președinte a explicat importanța contractării unei credit. În anul trecut de aceea nu au fost probleme, pentru că peste 30 milioane de lei au venit din anul anterior. A rezultat un buget mai mare cu 40 milioane lei.  Aceasta înseamnă 70 milioane lei în minus în acest an. Cele 70 milioane lei s-au cheltuit de tot pentru investiții. Chiar s-a făcut și o datorie, pentru că s-a muncit mai mult decât cei 70 milioane lei. De aceea, pentru a avea din ce porni noile investiții, se va contracta un credit de  20 milioane lei, pentru acoperirea golului de casă temporar.

 

Domnul Bicăjanu Vasile, director economic  spune, că Ministerul Finanțelor Publice poate acorda împrumuturi cu privire la acoperrirea golului de casă temporar.  Consiliul Județean Harghita a avut la sfârșitul anului un excedent de 3.120.000 lei. Cele 3 milioane s-au folosit la dezvoltare, și au rămas doar restul de 120.000 lei pentru golul de casă. Golul de casă înseamnă, că este de primit din București rambursări de sume, dar nu se știe când vor veni. Ca să nu rămâne instituția în incapacitate de plată la plata facturilor, care deja la data ședinței însumează 17 milioane lei, și care, dacă depășesc 90 de zile, atrag după sine blocarea conturilor instituției și oprirea investițiilor. De aceea se solicită golul de casă, care trebuie returnat Ministerului Finanțelor până la încheierea exercițiului bugetar, mai exact, 31 decembrie 2016. Este un fel de linie de credit. Cum vin banii din cererile de rambursare, se și dă înapoi acest credit.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării de către județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, a unui împrumut în valoare de 20.000.000,00 lei din disponibilitățile contului curent general al Trezoreriei Statului pentru acoperirea golului temporar de casă.

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de proces verbal al ședinței extraordinare a Consiliului Județean Harghita din data de 09 octombrie 2015.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér supune la vot aprobarea proiectului de proces verbal al ședinței extraordinare a Consiliului Județean Harghita din data de 09 octombrie 2015.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de proces verbal al ședinței extraordinare a Consiliului Județean Harghita din data de 25 noiembrie 2015.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér supune la vot aprobarea proiectului de proces verbal al ședinței extraordinare a Consiliului Județean Harghita din data de 25 noiembrie 2015.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul consilier județean Thamó Csaba prezintă Raportul de activitate a Autorității Teritoriale de Ordine Publică

 

Consideră, că au avut în anul trecut reușite. Cea mai mare realizare este, că s-a putut purta  dialog, s-a realizat o comunicare între Consiliile locale, Poliția, Primăriile și sfera civilă. Aceasta este cel mai important rezultat. Cu sprijinul comunităților s-au inițiat câteva mișcări populare în urma cărora au apărut forțe locale, care pe bază de voluntariat, pot avea activități în interesul menținerii ordinii publice în mai multe localități. Sunt un fel de Pază civilă. Crede, că trebuie continuat acest demers, pentru că sunt mai multe localități, în care pe lângă organele de poliție, mai este nevoie și de pază civilă, ca să fie menținut ordinea publică între comunitatea locală. Va lucra la dezvoltarea acestei activități. Se gândește, că de exemplu, echipele voluntare de pompieri din localități ar putea îndeplini această sarcină la nevoie, și ca civili, ar putea media conflictele apărute, împreună cu organele abilitate în domeniu, care de multe ori nu ajung în timp la fața locului. Ceea ce privește jumătatea de an, care vine, propune să fie pus în practică acestă idee. Singurul loc, unde nu s-a ajuns la rezultate, este comuna Casin. Motivul stagnării pe de  o parte este ajungerea în instanțe a unor conflicte. Acolo nu se mai poate interveni. Pe altă parte, între Poliție și Primărie nu există deloc comunicare, sau colaborare. Anunță că Municipiul Odorheiu Secuiesc dispune de cele mai multe asociații civile, care se ocupă cu ordinea publică. În restul orașelor nu sunt astfel de echipe. Dar în Odorhei a întâmpinat greutăți cu ocazia discuțiilor cu domnul primar, care nu a sprijinit activitatea ATOP-ului.  Nu renunță, va încerca să colaboreze în continuare. Acolo este un conflict, care nu s-a putut rezolva. Persoanele civile vin să spună ce probleme au, cazul a fost și mediatizat destul.  Este un consilier local cu numele Gálfy Árpád, care este foarte respectat în mediul lui în urma opunerii unor grupuri, care pun în pericol siguranța civililor. Deja cazul a ajuns în instanță și mulți, dintre acei oameni, care pericliteau siguranța fizică și materială a cetățenilor au fot și condamnați de atunci. Este foarte important, ca dintre aleșii oamenilor să se găsească oameni cu caracter, care să însușească problemele celor, care l-au votat.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér amintește domnului consilier județean, că metodele și reușitele echipei de Pază Civilă din Muinicipiul Gheorgheni sunt molipsitoare și de invidiat. Așa că, deja și în județul Bihor se organizează echipa de Paza Civilă în localități. Este o inițiativă foarte bună, cu rezultate multiple. Deja se organizează și la Zetea. Este nevoie, ca oamenii să fie în siguranță. Se organizează pe bază de voluntariat, și se desfășoară o activitate importantă. ATOP-ul ar trebui să medieze între acestea și Poliția locală, să aibă o relație bună, ca să poată colabora la nevoie.  

 

Domnul consilier județean Becze István nu regăsește acțiuni concrete în acest raport. Poate nu sunt probleme cu polițiile locale. Doar la comuna Casin sunt probleme ? La Odorhei nu sunt probleme ? ATOP-ul a intervenit ? Și în ce măsură ? Poate civilii nu știu de existența ATOP-ului ? Că poate să apeleze la această autoritate ?

 

 Domnul consilier județean Ambrus Sándor consideră, că acest raport de patru pagini conține numai generalități. Concret, motivul, pentru care a fost înființat, și ar trebui să funcționeze, respectiv preluarea problemelor sferei civile și să transmită  autorităților, care le pot rezolva. Persoanele civile știu că pot depune în formă de adresă, sau pot adresa și verbal ATOP-ului ? Concret nu reiese din acest raport activitatea prin care de exemplu problemele semnalate au fost discutate cu Poiliția locală sau județeană din Municipiul Odorheiu Secuiesc și să fi fost luate măsuri liniștitoare în cauză. Poate nu sunt toți primarii dispuși să colaboreze îndeajuns, dar totuși, sarcina, pe care acest aparat a primit spre rezolvare nu este dusă la bun sfârșit. Din acest act nu reiese nici o activitate concretă. Dânsul nu poate sprijini acest raport, și propune  consilierilor județeni, să nu accepte în această formă.

 

Domnul consilier județean Thamó Csaba răspunde domnului Becze István, că din punct de vedere technic, ședințele ATOP s-au desfășurat în prezența primarului localităților respective, a poliției locale, dacă existau civili interesați, și reprezentanții poliției județene. La întrebarea, că unde mai sunt probleme, răspunde, că peste tot, problemele  aduse în discuție de domnii primari s-au rezolvat, mai puțin cel de la comuna Casin. Acolo, unde invitații au venit, peste tot, problemele concrete s-au discutat și s-au rezolvat. Nu erau probleme puse de primari, care să nu fie rezolvate prin aceste discuții Au fost ținute astfel de ședințe pe Valea Homorodului, cu primarii de acolo, la Ciucul de jos, unde și viceprimarul din Muinicipiul Miercurea Ciuc a fost invitat. Dar raportul nu conține aspecte așa de concrete. Și problemele din Ciucul de jos  au fost rezolvate în sensul că Poliția a instalat camerele de supraveghere, care pot fi urmărite, și să reacționeze imediat și în timp când sunt probleme. Consideră, că este o înaintare în problema siguranței publice acest demers. Ceea ce privește situația de la Municipiul Odorheiu Secuiesc, dânsul a fost foarte preocupat de problemă. De mai multe ori au fost inițiate discuții și nu deodată s-a ocupat și de cazuri concrete. Obiecțiunile persoanelor civile au fost transmise organelor de Poliție. De exemplu, Poliția a fost înștiințată, că într-o bătaie de noapte degeaba a fost în apropiere autoturismul patrulei de Poliție, care a și trecut prin fața locului, lângă bătăuși, și nu s-a oprit. A solicitat explicații persoanelor prezente la ședință din  Partea Poliției și a cerut explicații cu privire la neimplicarea autorității abilitate în acest conflict. Într-un alt caz, când într-un bar din Municipiul Odorheiu Secuiesc un bărbat a făcut scandal, a fost băgat în autoturismul Poliției, dart nu a putut fi reținut, a ieșit și a plecat, cu toate că au fost de față mai mulți polițiști. A solicitat în acest caz explicații de la organele de Poliție, prin presă a fost și mediatizat  acest caz. Șeful de post al Poliției locale a răspuns, că încă este sub cercetare acest caz, și persoanele răspunzătoare vor însuși consecințele. Astfel, să nu crede nimeni, că nu s-a ocupat de probleme concrete.  În acest domeniu de activitate sunt foarte multe cazuri concrete, de care sunt interesați oamenii, și sunt vizați direct de măsurile luate. Probleme sunt peste tot în județ, dar Municipiul Odorheiu Secuiesc este o prezență accentuată. Orice sesizare adresată ATOP-ului este imediat transmisă mai departe organelor de specialitate. Mai vine cu un exemplu concret, pentru că colegii au menționat lipsa  cazurilor concrete. Pe lângă o pădure între comuna Lueta și orașul Vlăhița a fost un caz de viol. Conducerea Composesoratului din aceea zonă a solicitat dânsului să urmărească acest caz. S-a descoperit, că organele Poliției au întocmit dosarul penal, care a ajuns la Tribunal, și făptuitorul va fi judecat. Deci nu se poate spune, că ATOP-ul nu se ocupă de problemele, pentru care a fost înființat. Este o muncă cu multe deplasări, discuții, care favorizează rezolvarea problemelor populației. De altfel, aparatul ATOP-ului are 14 membri. Este mebru comandantul Poliției județene, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, comandantul Jandarmeriei, consilieri județeni, și multe alte persoane. Asigură colegii, că toate problemele apărute de competența acestui autorități sunt puse pe ordinea de zi.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér adaugă, că precum se vede, sunt rezerve din partea Consiliului județean față de activitatea ATOP-ului, de rezultatele obținute.  Consideră, că trebuie acordat o mare atenție probelemelor populației civile. Acest aparat are menirea de a preveni abuzul organelor abilitate în soluționarea problemelor, sau cu puterea acordată de lege. Solicită, ca și în viitor să fie urmărite foarte serios toate cazurile ivite. S-a luat cunoștință de acest raport, dar nu va fi supus  votului de consiliu.

 

Domnul consilier județean Sebestyén Csaba spune, că personalul ATOP-ului nu are atribuții de autoritate. De aceea, rezervele ar trebui orientate spre acei membri al  acestei autorități, care au la rândul lor astfel de obiective în sarcina de serviciu. În alte ordine de idei, menționează, că este din zona Odorheiului, și frecventează mai rar zona Ciucului de sus. Cu privire la comuna Cârța are totuși amintiri plăcute. Era o vreme, când Asociația Gospodarilor Maghiari din România avea relații foarte bune cu Ministerul Agriculturii. Relațiile și acum sunt bune, dar cândva erau și mai bune. Era acolo un Secretar de stat cu numele Pásztori András. Se trăgea dintr-un sat înfrățit cu comuna Cârța. A exprimat de mai multe ori dorința de a vizita comuna Cârța. Într-o vară au reușit să vină și oprindu-se în centru au fost întâmpinați de un grup de bărbați, care veneau de la un eveniment și cântau în cor Imnul Secuiesc. Erau  reprezentanții unei localități înfrățite din Ungaria, care au venit în vizită la Cârța. Recunoscând pe domnul secretar de stat au început să discute. Domnul Pásztori András a întrebat când au venit. Au zis, că de o săptămână. A mai întrebat când pleacă, și au răspuns, că imediat, ce se termină cei 50 l de vin, pe care au adus din Ungaria. La întrebarea, că ce cantitate au consumat până acum, au răspuns, că încă nici nu au început vinul, pentru că de o săptămână numai pălincă beau. Din aceste considerente, poate că și fracțiunea PCM iese mai bine, dacă în loc de vinul oferit de domnul președinte, face pariu pentru pălincă de Cârța. Lăsând glumele la o parte, cu ocazia acestor ședințe deplasate, speră că localnicii prezenți observă intenția de a sprijini și dezvolta localitățile, de a ajuta oamenii, din partea tuturor fracțiunilor existente în Consiliul județean.                      

 

Domnul consilier județean Becze István revine pentru un gând la probelma ATOP-ului. Vrea să fie asigurat, că Municipiul Odorheiu Secuiesc nu va fi un fel de Vest Sălbatic al județului Harghita. Speră, că situația se va normaliza. Dacă nu, o să vină  secuii din estul județului pentru schimb de experiență, pentru că aici este liniște și pace. Totodată mulțumește pentru invitația domnilor Jére Elemér și Gábor Tibor. De fapt aici începe anul pentru Consiliul Județean Harghita, pentru că aici s-a votat bugetul. Poate din exterior pare, că s-a aprobat într-un timp record bugetul instituției, dar în prealabil s-a depus un efort și o muncă foarte istovitoare, și în ședința fracțiunii de ieri au fost foarte multe contradicții. Că a trecut prin vot relativ repede, nu înseamnă, că nu există și partea de răspundere din partea tuturor consilierilor față de deciziile privind dezvoltările, funcționarea subunităților, și derularea proiectelor Europene. Cu toate că s-au diminuat multe capitole, este convins, că acest buget deschide foarte multe oportunități. Dorește un an bun tuturor, și celor din comuna Cârța.

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului atrage atenția consilierilor județeni, că Legea 393/2004 privind Statutul alesilor locali prevede depunerea Declarației de interese personale pentru acest an până la 1 februarie anul curent, în cazul, când au intervenit modificări semnificative față de anul precedent. Conform metodelor practicate de Agenția Națională de Integritate prin modificări semnificative se subînțelege aproape orice modificare față de anul anterior. De aceea, propune, ca toți consilierii județeni să depună încăodată această situație. Dacă este nevoie de consiliere juridică în această temă, este dispus oricând să ofere.

 

Domnul consilier județean Thamó Csaba transmite domnului consilier Becze István, că  Municipiul Odorheiu Sercuiesc este o localitate urbană, și nu demult a fost bătut chiar redactorul șef al publicației locale. Acțiunea a fost în întregime filamtă, și postată pe site-ul ”Székelyhon”.  Este normal, că multe astfel de întâmplări ajung în presă. Dar ATOP-ul nu se ocupă de probleme operative. Poate face mediere între autoritățile locale și polițienești, dar nu are nici o altfel de autoritate. Pentru asigurarea ordinii publice au mai fost organizate mitinguri din partea populației, și se pare, că va mai fi organizat de sfera civilă, care reprezintă o forță considerabilă. Atitudinea civică funcționează, și atrage atenția autorităților, că ceva nu merge cum trebuie. Organele abilitate trebuie să se autosesizeze în aceste cazuri, și să acționeze mai responsabil.             

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér spune, că această zonă este foarte bine reprezentată în Consiliul județean, având ca consilier județean pe domnii Jére Elemér, Szentes Antal, Miklós Géza. Roagă pe careva, să țină discursul de închidere a ședinței.

 

Domnul consilier județean Jére Elemér este mulțumit de faptul, că s-a ținut prima ședință a Consiliului Județean Harghita în comuna Cârța, și mulțumește colegilor, că au venit aproape cu toții, și că au sprijinit prin vot lucrările planificate în comună. Mulțumește și fanfarei pentru momentul cultural oferit la începutul ședinței și speră, că Consiliul județean va sprijini activitatea lor și în viitor. Revenind la patinoarul din comună, este o zicală, pe care o va reda. S-a tot întrebat de ce s-a construit patinoar și în Municipiul Gheorgheni, și în comuna Cârța. S-a răspuns, că Gheorgheniul a dat mai mulți jucători pentru lotul național, iar comuna Cârța a dat un politician. Dorește sănătate tuturor și satisfacții în muncă.   

  

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér mulțumește pentru participare la Ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 28 ianuarie 2015 cu număr de înregistrare  nr.  2343 / 05.02.2015 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc, la   14 martie 2016