Consiliul Judeţean Harghita
duminică, 28 aprilie 2024 16:13:47
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 22 martie 2016

ROMÂNIA

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 22 martie  2016

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 22 martie 2016

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. Crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1.

BORBOLY CSABA

UDMR

2.

AMBRUS SÁNDOR

UDMR

3.

ANDRÁS ATTILA

UDMR

4.

BARTI TIHAMÉR

UDMR

5.

BECZE ISTVÁN

UDMR

6.

BEGE KÁROLY

UDMR

7.

BENDE SÁNDOR

UDMR

8.

BENYOVSZKI LAJOS

UDMR

9.

BÍRÓ BARNA BOTOND

UDMR

10.

BURUS-SIKLÓDI BOTOND

UDMR

11.

CSILLAG PÉTER

MPP - PCM

12.

DAJKA TÜNDE

UDMR

13.

DANGULY ERVIN

EMNP - PPMT

14.

FERENCZ-SALAMON ALPÁR

UDMR

15.

INCZE CSONGOR

UDMR

16.

JÉRE ELEMÉR

UDMR

17.

KOZMA ISTVÁN FLORIN

UDMR

18.

MARCU RĂDUCU IOAN

PSD

19.

MIKLOS GHEZA

UDMR

20.

OROSZ-PÁL LEVENTE

EMNP - PPMT

21.

POP ADRIAN

PNL

22.

PROCA ION

PNL

23.

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

24.

SALAMON ZOLTÁN

MPP - PCM

25.

SÁNDOR BARNA

UDMR

26.

SEBESTYÉN CSABA-ISTVÁN

MPP - PCM

27.

SORBÁN ATTILA

EMNP - PPMT

28.

SZENTES ANTAL

UDMR

29.

THAMÓ CSABA

MPP - PCM

30.

TÓÁSÓ LÁSZLÓ

UDMR

31.

VÁNYOLÓS ISTVÁN ALBERT

UDMR

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  198 / 2016, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba deschide şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita în Căminul Cultural din comuna Plăieșii de Jos, și salută pe toți cei prezenți. Salută și conducătorii comunei, în special pe domnul primar András Zoltán, pe domnul viceprimar Bodó Imre, pe domnul András Ignácz, directorul școlii, care este și scriitorul a multor publicații de intreres general cu privire la tradiții, ciuperci, plante medicinale, etc. Chiar și astăzi era trecut în agenda personală a dânsului o întâlnire între scriitor-cititor cu ocazia apariției unei noi publicații a domnului András Ignácz. Salută pe domnul secretar Burista Zsolt Lajos. Salută consilierii locali, care alcătuiesc o echipă foarte competentă, care este dispus să coopereze oricând bine, pe domnii Fülöp Attila, Gál Lajos, István Sándor, Llászló András, Medgyaszai Gábor, Nagy Imre Zsolt și Vancea Nicolae. Salută în special și pe domnul subprefect Petres Sándor, care a fost cândva membru în consiliul județean. Dacă în cursul ședinței va dori să facă observații, va primi cuvântul. Domnul consilier județean Thamó Csaba  a avut o inițiativă foarte bună, semnalând, că relația între Poliția locală și populația din comună este problematică. Poliția locală ar trebui să deservească comunitatea unde funcționează și este bine, ca tot în această zi se desfășoară și ședința ATOP în comuna Plăieșii de Jos. Deși ATOP-ul nu dă ordine, nu sancționează, dar poate să intervină, dacă sunt probleme de comunicare. Se poate considera abuz în serviciu dacă un polițist local amenință, sau interoghează pe nedrept un consilier local cu privire la activitatea acestuia în consiliul local. Consilierii locali și județeni nu au imunitate, ca Parlamentarii. Interpelările efectuate de consilierii locali cu ocazia ședințelor, dacă nu contravine legislației, nu pot fi obiectul unei interogări al autorităților. Dacă sunt cazuri în comuna Plăieșii de Jos, când consilierii locali sunt trași la răspundere pentru părerile exprimate la ședința Consiliului local de către polițiștii din localitate, acestea trebuie sesizate și investigate de către Poliția Județeană. Din aceste considerente era binevenită organizarea ședinței ATOP în comuna Plăieșii de Jos. Se bucură, că este numai un consilier județean absent, înseamnă, că sunt cu toții inteteresați de problemele acestei zone și sprijină activitatea domnului Becze István, consilierul județean ales din această regiune.        

 

Domnul András Zoltán, primarul comunei Plăieșii de Jos este mulțumit, că poate fi gazda ședinței ordinarea a Consiliului Județean Harghita. Salută pe toți cei prezenți, și consideră, că este un avantaj acest eveniment în sensul, că se apropie sfârșitul unei mandat de patru, respectiv opt ani de mandat, în care era simțitor sprijinul Consiliului județean în procesele de dezvoltare locală. Proiectele de dezvoltare, evenimentele organizate, inițiativele locale de toate felurile au fost în majoritate sprijinite de autoritățile județene, ccea ce este un mare ajutor pentru o localitate mică. Au fost  nenumărate probleme administrative, juridice la care soluțiile au fost găsite în colaborare. Erau cazuri, când unele proiecte câștigate au fost la un pas de a se renunța la ele, și Consiliul județean a oferit sprijinul necesar, ca această comună mică să prospere. Speră, că și în viitor se vor păstra aceste relațiile bune cu autoritățile județene și astăzi, în comuna Plăieșii de Jos, să fie luate decizii bune de către consiliul județean.

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului salută pe cei prezenţi, și declară că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Din cei 31 de membrii în funcție, din care 30 de consilieri judeţeni, este un consilier județean absent, Bíró Barna Botond, și  nu se cunoaște motivul absenței. Consiliul județean este legal întrunit cu 30 de membrii prezenți la ședință, respectiv 29 consilieri județeni și președintele Consiliului Județean Harghita. Ședința este statutară.

 

Domnul consilier județean Becze István consideră, că în acest moment centrul  județului se află în această comună. În aceste vremuri neliniștite, când la marile centre europene se petrec acțiuni teroriste, se pot vedea avantajele unei localități mici, retrase, periferice. Aici este liniște, pace, oamenii își pot vedea de treabă, și pot oferi astfel de momente de liniște și vizitatorilor. Este bine să trăiești într-un astfel de mediu, și este bine, că județul a putut oferi sprijin pentru menținerea și dezvoltarea acestuia. O parte din aceste dezvoltări au putut fi constatate de către consilierii județeni.  Consideră, că tinerii numai atunci rămân acasă, dacă sunt îndeplinite condițiile optime de dezvoltare. De aceea, și în viitor trebuie avut în vedere acest aspect, și apelează la bunăvoința dovedită până acum a colegilor din consiliu.  

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba anunță, că vor fi în total 29 puncte pe Ordinea de zi.  Propune aprobarea punerii pe Ordinea de zi a următoarelor proiecte de hotărâri pentru pozițiile 28 și 29:

 

1.      Proiect de hotărâre pentru aprobarea componenţei Comisiei de selecţie şi a Comisiei de soluţionare a contestaţiilor privind: Programul general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2016, Programul special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și tradiționale pe anul 2016 și Programul special de finanţare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita, pe anul 2016;

 

2.      Proiect de hotărâre privind aprobarea planului anual de formare profesională pentru anul 2016 pentru aparatul propriu a Consiliului Județean Harghita;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot Ordinea de zi  modificată.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  anunță, că vor fi readuse câteva proiecte de hotărâri, care se referă la proiecte de dezvoltare, care sunt finalizate, dar din cauza diferenței de curs valutar mai necesită corecturi la decontare. Din acest motiv este necesar suplimentarea costurilor cu 50-60 de euro, și trebuie supus votului  consiliului. Va menționa la fiecare punct, că este vorba despre un proiect european, care trebuie decontat și închis.

Vor fi readuse pentru votul consiliului și Programele de finanțare votate cu ocazia ședinței anterioare din motivul, că termenul de depunere a proiectelor în acte era stabilit pentru ora 12, și dânsul, cu ocazia ședinței a menționat ora 13. S-a corectat termenul de depunere uniform pentru ora 13,00, conform înregistrării sonore din ședința anterioară, ca să nu poată fi obiectat.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

      

Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului realizat al proiectului internațional SEEMIG, finanţat din cadrul Programului de Cooperare Transnațională Sud Estul Europei- varianta retrimisă

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind bugetul realizat al proiectului internațional SEEMIG, finanţat din cadrul Programului de Cooperare Transnațională Sud Estul Europei- varianta retrimisă;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea „Programului de protecție a monumentelor istorice de pe teritoriul județului Harghita” pe anul 2016- varianta corectată, retrimisă

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  anunță, că s-a făcut o modificare la inițiativa domnului vicepreședinte Incze Csongor, conform căreia s-a dublat suma alocată pentru acest program. Se pot depune proiecte pentru protecția monumentelor.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea „Programului de protecție a monumentelor istorice de pe teritoriul județului Harghita” pe anul 2016- varianta corectată, retrimisă;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 27/2016 privind aprobarea „Programului anual de sprijinire a activităţilor destinate familiilor din judeţul Harghita” pe anul 2016, al Consiliului Judeţean Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 27/2016 privind aprobarea „Programului anual de sprijinire a activităţilor destinate familiilor din judeţul Harghita” pe anul 2016, al Consiliului Judeţean Harghita;

 

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării Programului „Academia” al Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2016

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  spune, că în partea de nord a județului se derulează acest program sub denumirea de ”Academia Harghiteană”, iar în restul județului cu denumirea ”Székelyföldi Akadémia„. Feedbackul este foarte bun la acest program. Mai multe localități s-au prezentat să participe la acest program, care se derulează ca parte a Academiei Ținutului Secuiesc.

   

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării Programului „Academia” al Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2016;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării „Programului Consiliului Județean Harghita pentru Ziua Națională a Tineretului în județul Harghita pe anul 2016”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării „Programului Consiliului Județean Harghita pentru Ziua Națională a Tineretului în județul Harghita pe anul 2016”;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării programului Promovarea valorilor familiale şi culturale pe anul 2016, al Consiliului Judeţean Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării programului Promovarea valorilor familiale şi culturale pe anul 2016, al Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind bugetul de venit și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2016

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  spune, că vor fi câteva modificări în bugetul de venituri și cheltuieli. Este vorba despre suma disponibilă, la care a renunțat comuna Dealu, și care va fi redistribuit în scopul sprijinirii achizițiionării unui utilaj la Colegiul Tehnic "Bányai János" din Municipiul Odorheiu Secuiesc. Fiind o sumă destul de mare, ca compensație consiliul județean s-a oferit să sprijine reabilitarea drumurilor comunale, dacăva primi votul consiliului. Nu era dinainte stabilită o înțelegere în acest sens, dar consideră, că este necesar întoarcerea serviciului la un gest frumos din partea comunei Dealu. Cu acei 70.000 de lei, reabilitarea drumurilor județene s-ar prescurta cu numai câteva metri, care nu este o modificare semnificativă. Se bucură, că în județ s-a creat această atmosferă de solidaritate, în care, dacă cineva are nevoie de ajutor, cu toții sunt solidari, pentru că nu se știe niciodată când îi va fi întors un serviciu. Numai astfel era posibil remedierea problemei Colegiului Tehnic "Bányai János" din Municipiul Odorheiu Secuiesc și reabilitarea drumurilor comunei Dealu.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba,  înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, precizează, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Art. 1 din proiectul de hotărâre privind bugetul de venit și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2016

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Art. 2 din proiectul de hotărâre privind bugetul de venit și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2016

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Art. 3 din proiectul de hotărâre privind bugetul de venit și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2016

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea întregului proiect de hotărâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2016

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării ,, Programului de sprijinire a culturii şi vieţii sociale a romilor” pe anul 2016, în judeţul Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării ,, Programului de sprijinire a culturii şi vieţii sociale a romilor” pe anul 2016, în judeţul Harghita

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii  Consiliului Județean Harghita nr. 30/2014 privind aprobarea organigramei și a statului de funcții ale Școlii Profesionale Speciale Szent Anna Miercurea Ciuc-varianta retrimisă

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii  Consiliului Județean Harghita nr. 30/2014 privind aprobarea organigramei și a statului de funcții ale Școlii Profesionale Speciale Szent Anna Miercurea Ciuc-varianta retrimisă

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Anexei nr. 1 al Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 155/2012 privind aprobarea concesionării bunurilor din domeniul public al Judeţului Harghita aparţinând sistemului de alimentare cu apă şi canalizare din Băile Homorod de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Hargita Víz”-varianta retrimisă

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  menționează, că este nevoie de acestă concesionare a rețelei de apă, ca locuitorii din Băile Homorod să beneficieze de apă potabilă curată. Din acest motiv este nevoie de un prestator profesionist.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Anexei nr. 1 al Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 155/2012 privind aprobarea concesionării bunurilor din domeniul public al Judeţului Harghita aparţinând sistemului de alimentare cu apă şi canalizare din Băile Homorod de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Hargita Víz”-varianta retrimisă

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 386/2012 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Spitalului de Psihiatrie Tulgheș- varianta retrimisă

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 386/2012 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Spitalului de Psihiatrie Tulgheș- varianta retrimisă

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiectului de hotărâre privind  modificarea Hotărârii nr. 46/2016 privind aprobarea „Programului general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale pe anul 2016”, al Consiliului Judeţean Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind  modificarea Hotărârii nr. 46/2016 privind aprobarea „Programului general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale pe anul 2016”, al Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 5/2016 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20% din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2016 şi estimările pe anii 2017-2019, cu completările și modificările ulterioare

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 5/2016 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20% din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2016 şi estimările pe anii 2017-2019, cu completările și modificările ulterioare

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  aprobarea bugetului realizat al proiectului internaţional ENGAGE din cadrul Programului INTERREG IVC

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind  aprobarea bugetului realizat al proiectului internaţional ENGAGE din cadrul Programului INTERREG IVC

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  aprobarea bugetului realizat al proiectului internațional CCIC - Provocări Complexe, Orașe Inovatoare - finanţat din cadrul programului INTERREG IV C

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind  aprobarea bugetului realizat al proiectului internațional CCIC - Provocări Complexe, Orașe Inovatoare - finanţat din cadrul programului INTERREG IV C

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  aprobarea bugetului realizat al proiectului internațional ”CLEAR” (Cultural values and Leisure Environments Accessible Roundly – for All) din cadrul Programului de Cooperare Transnațională Sud Estul Europei

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind  aprobarea bugetului realizat al proiectului internațional ”CLEAR” (Cultural values and Leisure Environments Accessible Roundly – for All) din cadrul Programului de Cooperare Transnațională Sud Estul Europei

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului realizat al proiectului cu titlul ”Conferința Tineret în Harghita 2020” din cadrul Programului ”Tineret în Acțiune”, Acțiunea ”Susținere pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului”, Sub-acțiunea 5.1. ”Întăriri ale tinerilor și responsabililor cu politicile de tineret”, Runda 1: 01/02/2012, având numărul de referință RO-51-E4-2012-R1

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului realizat al proiectului cu titlul ”Conferința Tineret în Harghita 2020” din cadrul Programului ”Tineret în Acțiune”, Acțiunea ”Susținere pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului”, Sub-acțiunea 5.1. ”Întăriri ale tinerilor și responsabililor cu politicile de tineret”, Runda 1: 01/02/2012, având numărul de referință RO-51-E4-2012-R1

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea continuării participării Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita la derularea în cadrul Programului RO10 ,,Copii şi tineri aflaţi în situaţii de risc şi iniţiative locale şi regionale pentru reducerea inegalităţilor naţionale şi pentru promovarea incluziunii sociale”, a proiectului ,,Tineri pentru viitor – angajare asistată” şi asigurarea costurilor necesare pentru desfăşurarea la acelaşi nivel a activităţilor proiectului, pe întreagă perioadă de sustenabilitate-varianta retrimisă

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  spune, că s-a prelungit termenul proiectului cu șase luni.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea continuării participării Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita la derularea în cadrul Programului RO10 ,,Copii şi tineri aflaţi în situaţii de risc şi iniţiative locale şi regionale pentru reducerea inegalităţilor naţionale şi pentru promovarea incluziunii sociale”, a proiectului ,,Tineri pentru viitor – angajare asistată” şi asigurarea costurilor necesare pentru desfăşurarea la acelaşi nivel a activităţilor proiectului, pe întreagă perioadă de sustenabilitate-varianta retrimisă

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 121/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, organigramei şi statului de funcţii ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  explică, că trebuie schimbat încadrarea postului de contabil pus în concurs la această instituție. Nu s-a găsit unul cu studii medii, și trebuie modificat nivelul postului.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 121/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, organigramei şi statului de funcţii ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 160/2004 privind organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, cu modificările şi completările ulterioare-varianta retrimisă și completată

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 160/2004 privind organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, cu modificările şi completările ulterioare-varianta retrimisă și completată

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr.29/2016 privind aprobarea ,,Programului anual de finanţare a activităţilor de tineret din judeţul Harghita”, pe anul 2016, al Consiliului Judeţean Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr.29/2016 privind aprobarea ,,Programului anual de finanţare a activităţilor de tineret din judeţul Harghita”, pe anul 2016, al Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 38/2016 privind aprobarea Programului anual de colaborare a Consiliului Judeţean Harghita cu asociaţiile şi fundaţiile cu activitate de turism din judeţul Harghita, pe anul 2016

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 38/2016 privind aprobarea Programului anual de colaborare a Consiliului Judeţean Harghita cu asociaţiile şi fundaţiile cu activitate de turism din judeţul Harghita, pe anul 2016

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  anunță, că Cancelaria distribuie un Proiect de hotărâre, care nu va fi supus votului în această formă, se va mai modifica. Conducerea a considerat necesar consultarea consiliului județean, și acordarea unui vot consultativ în problema reabilitării Spitalului Județean de Urgență. Deocamdată problema tot se amână, este anevoioasă. Conform raportului de specialitate, lucrările  nu pot continua astfel. Trebuie reluat procedura de licitație publică. Este și o decizie politică, dar la sfârșit de mandat totuși trebuie adoptat o poziție oficială. De aceea se apelează la votul consultativ, care nu va avea efecte juridice, dar va ajuta conducerea în luarea deciziei.

    

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 28/2016 privind aprobarea „Programului anual de sprijinire a sportului din judeţul Harghita” pe anul 2016, al Consiliului Judeţean Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 28/2016 privind aprobarea „Programului anual de sprijinire a sportului din judeţul Harghita” pe anul 2016, al Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  modificarea Hotărârii nr. 25/2016 privind aprobarea Programului special de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita pe anul 2016

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind  modificarea Hotărârii nr. 25/2016 privind aprobarea Programului special de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita pe anul 2016

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 23/2016 privind aprobarea „Programului special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și tradiționale pe anul 2016”, în judeţul Harghita al Consiliului Judeţean Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 23/2016 privind aprobarea „Programului special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și tradiționale pe anul 2016”, în judeţul Harghita al Consiliului Judeţean Harghita;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 24/2016 privind aprobarea „Programului anual de sprijin al asociaţiilor pompierilor voluntari din judeţul Harghita” pe anul 2016 al Consiliului Judeţean Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 24/2016 privind aprobarea „Programului anual de sprijin al asociaţiilor pompierilor voluntari din judeţul Harghita” pe anul 2016 al Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii nr. 322/2015 cu modificările și completările ulterioare a Consiliului Județului Harghita privind înființarea „Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv „Hargita Megye Fejlesztési Ugynoksege” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statului de funcții și a Organigramei acesteia-modoficată

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii nr. 322/2015 cu modificările și completările ulterioare a Consiliului Județului Harghita privind înființarea „Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv „Hargita Megye Fejlesztési Ugynoksege” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statului de funcții și a Organigramei acesteia-modoficată

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea componenţei Comisiei de selecţie şi a Comisiei de soluţionare a contestaţiilor privind: Programul general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2016, Programul special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și tradiționale pe anul 2016 și Programul special de finanţare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita, pe anul 2016

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea componenţei Comisiei de selecţie şi a Comisiei de soluţionare a contestaţiilor privind: Programul general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2016, Programul special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și tradiționale pe anul 2016 și Programul special de finanţare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita, pe anul 2016

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  menționează, că domnul consilier județean Ferencz salamon Alpár nu va participa la numărarea voturilor, pentru că este numit într-una dintre comisii. Dar având încă trei membri, Comisia de validare poate  să lucreze.

 

Doamna Zonda Erika relatează despre nominalizările cu  privire la componența Comisiilor de selecție. Spune, că din partea Consiliului Județean Harghita sunt  nominalizați Kiss Zoltán și Zonda Erika, iar ca specialiști în domeniu, s-au propus Kiss Portik Irén, Ferencz Salamon Alpár și Mezei Ildikó în Comisia de selecție a Programului general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale. În Comisia de selecție a Programului general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, ale comunității românești din județul Harghita s-au propus Bicăjanu Vasile și Kiss Zoltán  din partea  Consiliului Județean Harghita, iar ca specialiști, domnii Proca Ion, Glodeanu Cristinel și Bijec Eugen. În Comisia de selecție a Programului special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și tradiționale s-au propus din partea Consiliului Județean Harghita Kiss Zoltán și Zonda Erika, iar ca specialiști în domeniu, Kiss Portik Irén, Tóásó László și  Rácz Árpád. În Comisia de soluționare a contestațiilor Programului general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale sunt nominalizați aceeași trei persoane, respectiv Vágássy Alpár, Kozma Mária și Márton Árpád.

 

Votul secret privind numirea Comisiei de selecție a Programului general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, pe anul 2016 astfel :

 

 

Nr. Crt

Numele candidatului

Numărul consilierilor prezenţi la vot

Numărul voturilor valabil exprimate

Numărul voturilor obţinute de candidaţi (DA)

Numărul voturilor împotrivă (NU)

Numărul voturilor anulate

1.        

Zonda Erika

 

27

27

27

0

0

2.        

Kiss Zoltán

 

27

27

26

1

0

3.        

Kis Portik Irén

 

27

27

26

1

0

4.        

Ferencz Salamon Alpár

 

27

27

27

0

0

5.        

Mezey Ildikó

 

27

27

26

1

0

 

Votul secret privind numirea Comisiei de selecție a Programului general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, ale comunității românești din județul Harghita, pe anul 2016 astfel :

 

Nr. Crt

Numele candidatului

Numărul consilierilor prezenţi la vot

Numărul voturilor valabil exprimate

Numărul voturilor obţinute de candidaţi (DA)

Numărul voturilor împotrivă (NU)

Numărul voturilor anulate

1.        

Bicăjanu Vasile

30

30

29

1

0

2.        

Kiss Zoltán

30

30

30

0

0

3.        

Proca Ion

30

30

29

1

0

4.        

Glodeanu Crtistinel

30

30

29

1

0

5.        

Bijec Eugen

30

30

28

2

0

 

Votul secret privind numirea Comisiei de selecție a Programului special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și tradiționale, pe anul 2016  după cum urmează:

 

Nr. Crt

Numele candidatului

Numărul consilierilor prezenţi la vot

Numărul voturilor valabil exprimate

Numărul voturilor obţinute de candidaţi (DA)

Numărul voturilor împotrivă (NU)

Numărul voturilor anulate

1.        

Zonda Erika

30

30

30

0

0

2.        

Kiss Zoltán

30

30

30

0

0

3.        

Kis Portik Irén

30

30

30

0

0

4.        

Tóásó László

30

30

29

1

0

5.        

Rácz Árpád

30

30

28

2

0

 

Votul secret privind numirea Comisiei de soluționare a contestațiilor Programului general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2016, și Programului special de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale ale comunităților românești din județul Harghita pe anul 2016, după cum urmează:

 

Nr. Crt

Numele candidatului

Numărul consilierilor prezenţi la vot

Numărul voturilor valabil exprimate

Numărul voturilor obţinute de candidaţi (DA)

Numărul voturilor împotrivă (NU)

Numărul voturilor anulate

1.        

Vágássy Alpár

30

30

30

0

0

2.        

Kozma Mária

30

30

30

0

0

3.        

Márton Árpád

30

30

30

0

0

 

Se trece la ultimul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea planului anual de formare profesională pentru anul 2016 pentru aparatul propriu a Consiliului Județean Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea planului anual de formare profesională pentru anul 2016 pentru aparatul propriu a Consiliului Județean Harghita

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba se folosește de timpul, în care se derulează procedura de vot secret pentru persoanele menționate și aduce în discuție problema Spitalului Județean de Urgență. În documentația distribuită se poate citi raportul de specialitate, conform căreia se propune reluarea procesului de achiziții publice a lucrărilor. Un lucru este cert, până la sfârșitul anului trebuie să fie pus la punct blocul operator al spitalului. Altfel vor fi probleme grave la obținerea autorizațiilor de funcționare. Problema este asemănătoare, ca la drumul județean DJ 132, unde a fost luat o decizie bună, și în urma acelei decizii deja drumul este inaugurat și dat în folosință.  Erau câteva probleme cu indicatoarele, dar alte probleme nu sunt deocamdată.    

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér spune, că acum un an și jumătate, când a preluat sarcina coordonării lucrărilor de reabilitare a Spitalului Județean de Urgență, lucrările erau sistate de câțiva ani și era o situație de stagnare. De atunci a fost dat spre folosință Secția de Reanimare, care este un pas major, și în urma căruia lucrurile s-au pus în mișcare. Totodată s-a început și procedura de achiziție publică pentru sistemul de ventilație a spitalului. Acestea erau punctele de cotitură a investiției la acest obiectiv. Dar încă sunt foarte multe de făcut. De câteva luni există o corespondență activă cu executantul lucrărilor, în interesul livrării aparatelor necesare sistemului de ventilație, și din cauze neștiute, amână livrarea acestora. Din cauza divergențelor apărute cu ocazia corespondențelor, prin care i s-a solicitat respectarea obligațiilor asumate conform contractului semnat, executantul se eschivează de această obligație. Specialiștii juriști au propus rezilierea contractului cu acest executant, arătându-i obligațiile, care nu au fost respectate. Cumva ar trebui continuat această lucrare. Trebuie constatate pagubele materiale, care s-au decurs din nerespectarea obligațiilor contractuale și recuperate acestea. Executantul, care a licictat lucrarea ar trebui să finalizeze lucrările asumate, și se pare, că nu vrea. Întrebarea este, dacă trebuie, sau nu reziliat acest contract. De aceea s-a propus punerea în discuție a problemei în această ședință.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba consideră, că toți au avut timp să citească materialul distribuit în această temă. Părțile mai importante au fost și subliniate. Dacă nu sunt obiecții, roagă consilierii județeni să acorde un vot consultativ pentru aprobarea rezilierii contractului și demarării unei noi proceduri de achiziție publică.   

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba ar dori, ca lucrările de reabilitare la spital să fie reîncepute în timpul mandatului acestui consiliu. Este foarte important funcționarea Spitalului județean pentru tot județul. Au fost achiziționate aparate medicale, cu ajutorul cărora se pot face operații foarte complexe. Astfel mulți bolnavi pot rezolva aici problemele de sănătate, nu mai trebuie să se deplaseze la Târgu Mureș, sau la Brașov. De aceea trebuie continuat lucrul la acest bloc operator super performant. S-a putut citi din ziare, că o societate a încercat să șantajeze Consiliul Județean Harghita cu privire la o eventuală blocare a efectuării analizelor medicale de laborator. Nu este o cale bună, să fie constrâns instituția să accepte condiții de contract nefavorabile. Va fi pus în discuție cu ocazia ședinței ordinare din aprilie amenajarea unei laboratoare de analize medicale proprie în incinta Spitalului Județean de Urgență din considerente economice.

 

Domnul András Zoltán, primarul comunei Plăieșii de Jos face o retrospectivă a celor patru ani, din punct de vedere a realțiilor cu  Consiliul Județean Harghita, care țin de mai mult timp, decât perioada acestui mandat, încă din anul 2003. Este o perioadă benefică, fructuoasă. Sunt realizări comune, ca reabilitarea instalațiilor de, termoficare la școala din Altiz. Mai mult ar detalia întâmplările din ultimii patru ani. Prin Programul ”CLACĂ” s-a reușit mobilizarea unei număr foarte mare de oameni. Școala din satul Iacobeni era pe pragul desființării, când prin acest program s-a reușit finanțarea reabilitării, și în acest moment funcționează ca grădiniță, și are Autorizație de funcționare.  Este o realizare comună majoră, care a meritat efortul. O altă realizare majoră este instalarea sistemului de termoficare în Școala din satul Iacobeni. Este recunoscător pentru sprijinul Consiliului Județean Harghita în acești ani. Dorește, ca aceste relații bune să fie păstrate și în viitor, și pentru cei, care acceptă un nou mandat, reușită la alegeri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba relatează despre o deplasare la Budapesta în data de 16 martie 2016, unde s-a întâlnit cu reprezentanții fundației, care funcționează lângă Banca Națională a Ungariei și sprijină învățământul profesional în domeniul agriculturii.

 

Domnul consilier județean Thamó Csaba  este recunoscător pentru primirea ospitalieră. Ca președintele ATOP-ului a purtat discuții deja cu domnul primar despre problemele apărute în relația cu Poliția locală.  Speră, că discuțiile sunt un pas înainte în această problemă, care trebuie rezolvată. Ședința anterioară a Consiliului Județean Harghita s-a desfășurat în celălalt colț al județului, în satul Eliseni. Este foarte departe de aici. Diferența între  cele două localități este, că acolo nu circulă curse de autobuze. Venind spre comuna Casin a constatat, că în această zonă circulă autobuze. Dacă vrea cineva să ajungă în municipiul Miercurea Ciuc din Șoimușu Mic, mai întâi trebuie să ajungă cumva în orașul Cristuru Secuiesc, unde să urce pe tren, sau pe alte autobuze, care merg spre Municipiul Odorheiu Secuiesc, de unde se pot veni în reședința județului. A mai pus această problemă cu ocazia ședințelor anterioare, și consideră, că trebuie găsite soluțiile necesare remedierii acestor deficiențe. Ar trebui anunțat licitație publică și convins o societate de transport, să accepte prestarea unei astfel de serviciu, de care oamenii au mare nevoie.   

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba răspunde, că a fost dat anunț cu privire la licitație publică. Dânsul a făcut campanie de publicitate și pe site-ul Facebook, în interesul  localnicilor din aceea regiune. Consiliul Județean Harghita nu are societate de trensport. Trebuie convins cumva o societate de transport să se prezinte. Era o situație mai prielnică, când a fost anunțat tot pachetul, pentru toate drumurile, dar a fost făcut anunț și ulterior, la care nu s-a prezentat nimeni. Pe plan local ar trebui efectuate sondaje de către reprezentanții comunei cu privire la numărul călătorilor preconizați pentru anumite rute și în funcție de rezultate trebuie convins o societate de transport, că merită să se prezinte la licitația publică.

 

Domnul consilier județean Becze István relatează despre problema cu laptele din comuna Casin. În cursul zilei de sâmbătă în Casa de Cultură din comuna Casin s-au adunat mai mult de 200 de gospodari și s-au înțeles asupra înființării unei centru de recoltare a laptelui și comercializat printr-o asociație. Din mai multe cauze s-a blocat acest demers. Intenția ar fi, ca laptele să fie prelucrat local. În această inițiativă speră, că vor fi sprijiniți de autoritățile locale și județene, dar și de Asociația de Dezvoltare Rurală. Se așteaptă și la sprijin profesional, nu numai material. S-a dovedit, că în regiunea Cristuru Secuiesc, dar și în comuna Frumoasa funcționează bine Centrele de colectare a laptelui înființate. Pentru multe familii aceasta este singura sursă de venit, de aceea dânsul consideră, că în momentul de față acesta este cea mai mare problemă a comunei. S-a format un grup de inițiativă din cinci persoane, este înscris și Asociația, prin care se va desfășura activitatea. Problema va ajunge în scurt timp și la forurile județene.

 

Domnul consilier județean András Attila prezintă o problemă, care nu este numai a orașului Vlăhița. Problema asigurării neadecvate a laptelui și a cornului pentru școlari în această localitate a căpătat proporții îngrijorătoare. Nici după implicarea autorităților nu s-au remediat probelemele. Ar trebui întreprinse măsuri, pentru că mulți copii beneficiază numai de această formă de hrană în prima parte a zilei.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba a mai propus și cu alte ocazii, ca profesorii, învățătorii, sau  educatoarele să depună plângeri, când constată nereguli. Din păcate, legea nu este bună, și permite prestarea acestui serviciu la orce distanță în țară. Înseamnă, că cel, care aduce de la 200 de KM cornul și laptele, în două săptămâni odată efectuează un transport, ceea ce este o aberație, care nu crede, că mai există undeva. Dar măsurile impuse au venit din București, după ce mai multe județe au urmat exemplul județului Harghita, și au semnat contract cu societățile locale. Deoarece banii pentru acest serviciu vin din fonduri Europene, gestionarea acestei probleme a fost luat din competența județelor. Mai nou s-a procedat la licitarea acestui serviciu separat pentru fiecare localitate, și separat pentru lapte, separat pentru corn. Astfel, în mai mult din jumătatea județului au fost semnate contracte cu societăți locale de încredere. Unde sunt prestatori din afara județului, acolo sunt și problemele. Problema este, că plângerile nu vin în forma și modul de prezentare, cum a procedat doamna Kerekes de la Vlăhița. I-a comunicat dânsei, ca să trimită și mostrele la autoritățile competente. Fără mostre nu se acceptă plângerea. Este stabilit, că se poate întrerupe contractul în cazul prezentării a două mostre nepotrivite și procesul verbal aferent acestora. Transmite cadrelor din educație, să se autosesizeze în aceste abateri. Întreabă, dacă se poate întrerupe contractul în cazul prezentării și al doilea proces verbal. Timp de 30 de zile nu va fi asigurat laptele și cornul în școli. Directorii nu prea sunt de acord cu această intervenție, pentru că mulți elevi au numai această sursă de hrană în timpul programului școlar. Propune, ca pentru perioada, cât se sistează furnizarea acestui serviciu, să fie inițiat o acțiune de clacă. Nu sunt prea mulți copii absolut nevoiași într-o clasă. Pentru această perioadă se poate aduna atât, cât trebuie și din donații. Transmite profesorilior, că poate să depună liniștit reclamațiile, unde este cazul, că în această perioadă de trecere se va găsi o metodă de intermediere.

 

Domnul consilier Sebestyén Csaba amintește, că în timpul celor opt ani trecuți a îndeplinit multiple funcții de reprezentare în dieferite consilii locale, județene. Nici nu poate număra la câte ședințe de consiliu a participat în acești ani, și câte interpelări a avut. Dar dintre toate, aceasta va fi cea mai grea interpelare. Dă citire unui act, prin care exprimă demisia dânsului din fracțiunea și din formațiunea politică a Partidului Civic Maghiar, și astfel renunță și la statutul de consilier județean în Consiliul Județean Harghita din motive personale. Totodată, a depus candidatura pentru alegerile viitoare, ca consilier județean din partea Uniunii Democrate a Magharilor din România. Solicită înțelegerea colegilor din Partidul Civic Maghiar, cu care este și în momentul de față în relații bune, dar dat fiind împrejurările, în care este președintele gospodarilor maghiari din România, care are 12 filiale în țară. A fost inițiat o discuție cu cei trei partide maghiare din România în a căror programe se regăsesc acțiunile de cooptare a câți mai mulți gospodari în asociații, ca deciziile și pregătirea acestora, care privesc agricultorii și dezvoltarea rurală să ajungă în timp la cei vizați. S-a dovedit, că cea mai bună ofertă a fost a celor de la UDMR.  Dânsul este convins, că poate să dezvolte acest domeniu mai eficient, dacă este susținut de această formațiune politică. De fapt la cele 12 filiale județene majoritatea participanților face parte din formațiunea UDMR. Se poate spune, că numai dânsul a făcut parte din altă formațiune politică în Asociația Gospodarilor Maghiari din România. Crede că trebuie să se alăture și dânsul majorității, ca să poată reprezenta în măsura așteptărilor. Gospodarii au nevoie și de reprezentare politică nu numai  profesională,  ceea ce în situația actuală numai UDMR-ul poate asigura.

            Mâine dimineață dânsul se va deplasa în București, unde va participa la un miting organizat de Asociația Gospodarilor din România, unde dânsul este vicepreședinte. Gospodarii au foarte multe probleme, care nu suferă amânare.

            Anunță colegii, că documentația pentru candidatura dânsului în cadrul formațiunii UDMR a fost depusă la 15 martie.  Salută pe domnnul președinte, toți colegii din consiliu, și mulțumește pentru colaborare în cursul anilor.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter nu poartă resentimente față de domnul Sebestyén Csaba. Îi înțelege perfect motivația și interesul. UDMR-ul este o formațiune mai mare, face parte din Parlament, îl poate ajuta mult mai bine în promovarea probelemelor gospodarilor. Partidul Civic Maghiar va susține prin programul propriu  în continuare gospodarii și problemele lor. Dorește satisfacții în muncă fostului coleg de partid.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba consideră, că relațiile bune se vor consolida și mai mult astfel între UDMR și PCM. Speră, că se va regăsi domnul Sebestyén Csaba în componența noului consiliu județean.

 

Domnul consilier județean Ambrus Sándor, din partea Comisiei de validare semnalează, că toate persoanele desemnate au primit voturile necesare pentru a fi numiți în posturile semnalate.

 

 

Domnul András Zoltán, primarul comunei Plăieșii de Jos felicită pe domnul Sebestyén Csaba în rândul membrilor UDMR. Menționează, că pe plan local, în consiliul local niciodată nu au făcut politică cu ocazia ședințelor. Mereu s-au concentrat pe problemele comunei. Păreri contradictorii erau, dar numai cu caracter constructiv, și fără culoare politică. Din partea reprezentanților cultelor din localitate transmite mulțumiri pentru sprijinul acordat cu ocazia reabilitării locașurilor de cult.

Este recunoscător pentru ajutorul acordat comunei până acum, și speră, că și în viitor va fi un partener de nădejde Consiliul Județean Harghita. Revenind la problema laptelui mai adaugă, că acest bazin cu cele cinci sate gestionează 35.000 ha de pământ. Se poate considera, că este cea mai modestă localitate a județului din punct de vedere al aspectului financiar. Este de părere, că cel mai mare ajutor pentru gospodarii din localitate ar fi posibilitatea desfacerii produselor proprii. Dânsul nu este adeptul globalizării și a promovării intereselor Uniunii Europene din motivul dezavantajării posibilităților autohtone față de interesele străine. O consecință directă este și problema actuală. Nu se dorește achiziționarea laptelui produs de fermierii locali, deși se poate spune, că vacile cresc pe niște pășuni pline cu plante medicinale sănătoase. În afara de sigla BIO, care este foarte scumpă, laptele produs aici are toate avantajele față de cele comercializate prin magazine. Dar nu numai lapetele este bun, sunt și alte produse, mierea de exemplu. Roagă reprezentanții județului, ca în viitor să ofere fermierilor din comună consultanță și sprijin în accesarea proiectelor care i-ar ajuta. Este planificat construcția unui centru de prelucrare a produselor locale, și apelează la bunăvoința consiliului județean când va fi nevoie de sprijin.      

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba se gândește deja la achiziționarea Fabricii de lactate din Miercurea Ciuc, după achiziționarea reușită a fabricii din orașul Cristuru Secuiesc de către locuitorii din zonă, în cazul în care ar deveni primarul Municipiului Miercurea Ciuc. Ar fi un proiect major important și ar soluționa problemele fermierilor din zonă.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la Ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 22 martie 2016 cu număr de înregistrare  nr. 6159 / 24.03.2016 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc, la   01 iunie 2016