Úzvölgye
csütörtök, 2024. április 25., 04:01:12

Sajtószemle

2020

Március 04: Sajtócikk: Borboly „óvna attól minden túlbuzgó politikust”, hogy Úzvölgyét saját céljaira használja fel. A cikk ezen a linken olvasható. (Forrás: Transindex.ro)


2019

November 13: Sajtócikk: Szakmai konferencia a hadisírgondozásról. A cikk ezen a linken olvasható. (Forrás: honvedelem.hu)


November 08: Sajtócikk: Úzvölgyi katonatemető - Elkezdődött az első per. A cikk ezen a linken olvasható. (Forrás: 3szek.ro)


Július 31: Összegzett sajtócikkek. A cikkek ezen a linken olvashatóak. 


Július 27: Az Úz-völgyi katonai temető története. A cikkrészlet ezen a linken olvasható. (Forrás: Magyar hadisírgondozás facebook csoport)


Július 19: Sajtócikk: Úzvölgyi temető: nagy a titkolózás a román parcella dokumentációja körül. A cikk ezen a linken olvasható. (Forrás: maszol.ro)


Július 17: Sajtócikk: Így vette át a szélsőjobboldal a székelyföldi románok irányítását. A cikk ezen a linken olvasható. (Forrás: maszol.ro)


Július 12: B1 TV Büntetése. A büntetés ezen a linken olvasható. (Forrás: cna.ro)


Július 10: Bárth János: Úz-völgyi magyarok (Kecskemét, 2004.). A cikk ezen a linken olvasható. (Forrás: library.hungaricana.hu)


Június 26: Sajtócikk: Úzvölgye: a konfliktus anatómiája. A cikk ezen a linken olvasható. (Forrás: transylvanianow.com)


Június 25: Sajtócikk: Elégtételt várnak a gyalázatért. A cikk ezen a linken olvasható. (Forrás: Kadadai Magyarság 25. száma)


Június 25: Sajtócikk: A kulturális minisztérium "művészi" jóváhagyása alapból semmis. A cikk ezen a linken olvasható. (Forrás: neuerweg.ro)


Június 25: Átirat a Bákói törvényszéknek az építkezési engedélyek megtámadására. Az átirat ezen a linken olvasható.


Június 24: Feljelentés a Csíkszeredai Bíróság meletti ügyészségnél. A feljelentés ezen a linken olvasható.


Június 24: Átirat a Bákói törvényszékhez a Dormánfalvi 29/2019-es tanácshatározat ellen. Az átirat ezen a linken olvasható.


Június 13: Kivonat az Úzvölgyi temető történelméből. A kivonat ezen a linken olvasható.


Június 10: Daniel Ghiță véleménye az uzvölgyi eseményekről. A cikk ezen a linken olvasható. (Forrás: glasul.info)


Június 06: Kapcsolódó dokumentumok az uzvölgyi eseményekről. A dokumentumok olvashatóak ezen a linken illetve ezen a linken.


Minden elakadt, minden folytatni kell

Múlt csütörtökön még egyértelműen biztató előjelek voltak az úzvölgyi honvédtemető és megyehatár visszarendezését illetően, de a román keresztek zsákokkal való letakarása, majd a román provokátorok kicsinyes kezelése tönkretette az eddigi munkát – véli Jakab Kevend, a temető ügyét nyilvánosságra hozó civil szervezet elnöke. Azóta a határvita menetében is minden megállt – közölte Borboly Csaba megyeelnök.

https://hargitanepe.eu/minden-elakadt-mindent-folytatni-kell/

 

Provokációspirál az úzvölgyi temetőben – rendőrségi eljárás indult a román keresztek letakarása kapcsán – egy román EP-képviselőjelölt állítja: megverték – Székelyhon

 

Úzvölgyi katonatemető: Kelemen Hunor szerint a megoldása elsősorban Bukarest kezében van

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az úzvölgyi katonatemető kapcsán vasárnap úgy nyilatkozott: nem olyan naiv, hogy véletlennek tartsa a történteket.

https://kronika.ro/erdelyi-hirek/uzvolgyi-katonatemeto-kelemen-hunor-szerint-a-megoldasa-elsosorban-bukarest-kezeben-van

 

Acsarkodás a katonacsontok fölött

A megannyi történelmi sérelemmel és jelenkori nézeteltéréssel terhelt román–magyar viszonyrendszer tudatában borítékolható volt, hogy az úzvölgyi katonai temető körül kirobbant botrány nem csitul el magától, és előbb-utóbb elszabadulnak az indulatok.

https://kronika.ro/velemeny/acsarkodas-a-katonacsontok-folott

 

Nem szabad tovább tűrni!

https://www.hirmondo.ro/kozerdeku/nem-szabad-tovabb-turni/

 

Zavartalanul folyik a temetőfoglalás

https://www.3szek.ro/load/cikk/122743/zavartalanul-folyik-a-temetofoglalas-uz-volgye

 

Úz-völgyi kései sirató

https://www.3szek.ro/load/cikk/122661/uz-volgyi-kesei-sirato

 

Tűrhetetlen kegyeletsértés – KrónikaSzékelyhon

 

Hol a határ – Hargita Népe

 

A minden határt túllépő temetőgyalázás – Krónika

 

Már a temetőinket is ellopják – Hargita Népe

 

Három szinten lépnének fel az úzvölgyi temető ügyében - Transindex

 

Temetőfoglalás: nemzetközi visszhangra is szükség van – Maszol

 

FRISSÍTVE - Román katonai kereszteket avatnak Hargita megye legjelentősebb világháborús sírkertjében – Maszol

 

Borboly Csaba: a törvény mindenkire vonatkozik – Három szinten kell lépni az úzvölgyi temető meggyalázása ellen – Erdély.ma

 

Közös fellépés az úzvölgyi haditemető ügyében (Borboly Csaba kéri a dormánfalvi határozat megállítását Bákó Megye Tanácsától) – Nemzeti.net