Úzvölgye
csütörtök, 2024. április 25., 05:15:25
Úzvölgye

Úzvölgye nevű település Csíkszentmárton szerves része, az ottani lakók mind egyházilag mind pedig közigazgatásilag Csíkszentmárton községhez tartoznak és nem a Bakó megyei Dormánfalvához (Darmanesti), habár ezt igazolja az 1968-ban életbe lépett 2 számú törvény is.

A település Csíkszentmárton községtõl 34 km-re terül el. A tábor területe 27.700 négyzetméteren fekszik és 9 épület tartozik hozzá, amelyeket 1942-ben a Magyar Honvédség építtetett, majd háború után kerültek a Román állam tulajdonába ezek az épületek, a területet ugyancsak a Honvédség vásárolta volt meg.

Az épületek az 135/2001 Kormányhatározat 49 mellékletének 11 pontjában Csíkszentmárton Község közvagyonába is bekerültek, illetve az állami közvagyonba is nyilvántartásba lettek véve.


Idén több ezren zarándokoltaj el augusztus 26-án, hétfőn Úzvölgyébe, hogy a hagyományoknak megfelelően, de az idén történt erőszakos temetőfoglalásra adandó válaszként is részt vegyen a szovjet betörés 75. évfordulóján tartott megemlékezésen. A rendezvény szónokai a kitartás, a bátorság jeleként értékelték azt, hogy ilyen sokan eljöttek imádkozni.

Nekünk is dolgunk van, feladatunk: összefogással, együttműködéssel el kell érni, hogy ez a temető nyerje vissza az eredeti formáját, és el kell érjük azt, hogy azok a jogsérelmek, azok a határcsonkítások, amelyek az elmúlt évtizedekben történtek, azokat a jog erejével állítsuk helyre.

 

Borboly Csaba megyeitanács-elnök beszéde:

https://www.borbolycsaba.ro/az-uzvolgyi-megemlekezesen-elhangzott-beszedem/

 

Böjte Csaba ferences szerzetes elmélkedése:

 

 

A Székely TV összeállítása:

 

FOTÓALBUM:

SAJTÓMEGJENÉS:

https://hargitanepe.eu/biznunk-kell-a-holnapban/

https://szekelyhon.ro/aktualis/bekes-egyuttelesre-szolitott-bojte-csaba-az-uzvolgyi-megemlekezesen

https://www.maszol.ro/index.php/nagykep/179-tisztelges-szekelyfoldon-a-h-sok-el-tt-kepeken-mutatjuk-a-25-uzvolgyi-megemlekezest/

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/bojte-csaba-uzvolgyeben-hidat-kell-epiteni-a-kobol-amivel-megdobtak

https://mandiner.hu/cikk/20190826-okumenikus-istentiszteletet-tartottak-az-uzvolgyi-csata-75-evfordulojan

https://www.3szek.ro/load/cikk/125866/ezrek-imadkoztak-az-igazsag-gyozelmeert-uzvolgyi-megemlekezes

Hírek és újdonságok