Úzvölgye
péntek, 2024. április 19., 02:06:57

Százéves fotográfiákon Úz-völgye hétköznapjai

Márton Áron-emlékéremmel tüntette ki Hargita Megye Tanácsa Lezsák Sándort, a magyar Országgyűlés alelnökét

(0 Szavazat)64 megjelenítés

Megyeháza Galériát követően az „Úz-völgye I. világháborús katonai fényképeken” című fotótörténeti kiállítás Csíkszentmártonban látogatható. 

Molnár Attila fotótörténeti kiállításán több mint százéves fotográfiákon tekinthetjük meg Úz-völgye I. világháborús hétköznapjait a csíkszentmártoni Sportközpontban. A tárlatot november 8-án, pénteken nyitották meg. 

Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere rövid történelmi áttekintő t tartott. Mint mondta, az I. világháborúban sok katona foglalkozott fényképészettel: a kiállított anyag a 16. besztercebányai gyalogezredben szolgáló zászlós, majd századosként leszerelő  Mesko Tibor, egykori honvéd munkája. A kiállított anyag a tábori élet érdekes keresztmetszetét mutatja be.

Molnár Attila szerint, az egykori fotógráfus a haditörténések megörökítése és a haditudósítás mellett készíthette ezen alkotásokat. A fotógráfiák tulajdonosa az alkotások felbukkanásáról is beszélt. Mint mondta, ezek a képek kultúrtörténeti szempontból nagy értéket képviselnek, amelyeket nem szabad hagyni elveszni.

 

Lezsák Sándort, a magyar Országgyűlés alelnökét az eseményen Hargita Megye Tanácsa Márton Áron-emlékéremmel tüntette ki, elismerve költői, pedagógusi és politikusi munkáját (a laudáció teljes szövege itt olvasható).

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke méltatásában kiemelte, az egész Kárpát-medencei magyarság számára példát mutat a rendszerváltás egyik meghatározó főszereplőjének életútja.

Lezsák Sándor úgy véli, a kiállított képeket is mozgósítani kell. Szerinte ugyanis a hozzátartozók felkutatásával a múltat is dolgoztatni kell. „A múlt nincs magától” idézte Illyés Gyulát, majd közölte: a múltért minden nemzedéknek meg kell dolgoznia, és azoknak kell  feldolgozniuk, akiknek közük van hozzá.

 

A kiállítás a Székelyföldi Akadémia, Hargita Megye Tanácsa, Csíkszentmárton község önkormányzata és a Hargita Megyéért Egyesület együttműködése révén jött létre.

Az eseményről készült még több fotó alább tekinthető meg:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/2427295333984502

 

Csíkszereda, 2019. november 8.