Úzvölgye
péntek, 2024. június 14., 15:44:14

Kamikaze módjára követi el a sorozatos törvénytelenségeket Dormánfalva polgármestere

Az úzvölgyi incidens megakadályozására kérik a kormányt

(0 Szavazat)34 megjelenítés

„A dormánfalvi polgármester legújabb törvénytelensége a június 6-i megemlékezés engedélyezése” – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke június 5-i, csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet Korodi Attila parlamenti képviselővel és Tánczos Barna szenátorral közösen tartott a csíkszeredai megyeházán. A tanácselnök beszámolt arrül, hogy Toma Constantintól, Dormánfalva polgármesterétől meghívót kapott a június 6-i eseményükre (amelyet a hősök napján tartanának az úzvölgyi temetőben), de ma átiratban válaszoltak neki felsorolva a törvénytelenségeit és figyelmeztetve arra, hogy súlyosan túllépte hatáskörét.

„A nyilvános gyülekezésről szóló törvény világosan kimondja, hogy mindenki csak a saját területére adhat ki engedélyt, és számos intézmény kimondta, legutóbb Bákó Megye Prefektusi Hivatala, hogy Úzvölgye Hargita megyéhez, Csíkszentmárton községhez tartozik” – mutatott rá Borboly Csaba részletezve, mely törvényeket szegte meg a dormánfalvi vezetőség: az 1968/2-es törvény értelmében Úzvölgye Hargita megyéhez, Csíkszentmárton községhez tartozik; a 2010/299-es kormányhatározat szerint az úzvölgyi temető Csíkszentmárton közvagyonának része; a megemlékezés szervezője megsértette a nyilvános gyülekezések szervezésére és lebonyolítására vonatkozó 1991/60-as törvény 6–11-es cikkelyét; a 123-as megyei út Hargita megyei szakasza a 41 km-es pozícióig tart, a temető pedig a 38-as km-nél található; ráadásul Hargita Megye Tanácsa jelenleg karbantartási munkálatokat végez ezen a szakaszon, és erre az időszakra megtilthatja a gyűlekezéseket. „A polgármesternek tehát mindezek értelmében nincs hatásköre semmilyen engedély kibocsátására szomszédos közigazgatási egység területére” – jelentette ki Borboly Csaba. Hangsúlyozta, hogy nincs olyan állami intézmény, amely a dormánfalviaknak adott volna igazat, amióta kipattant az úzvölgyi botrány, „az égvilágon minden törvénytelenül zajlott” a moldvai város vezetősége részéről.

Borboly Csaba azt is elmondta, hogy a sajtótájékoztató előtti órákban elkísérte Semjén Zsoltot, Magyarország miniszterelnök-helyettesét az úzvölgyi  temetőbe Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi, illetve Gergely András csíkszentmártoni polgármesterrel együtt. A tanácselnök a június 6-án 16 órától szervezett eseményre (Élőlánc a hősök nyugalmáért – https://www.facebook.com/events/468373893931531/) meghívta Hargita Megye Tanácsa testületének tagjait, valamint a csíki polgármestereket és alpolgármestereket is. „Hiszek abban, hogy lesz ráció és erő a dormánfalvi polgármester ámokfutásának megállítására, aki olyan sorozatos törvényszegést követett el, ami kamikazeakcióval ér fel. Ezt csakis a törvény erejével lehet megállítani” – mondta Borboly Csaba.

Korodi Attila beszámolt az RMDSZ egy nappal korábbi találkozójáról Klaus Johannis államfővel, ahol kihasználták az alkalmat, és beszámoltak az úzvölgyi temető kapcsán kialakult helyzetről, a román intézmények által is megerősített törvénytelenségről. Kifejtették azon álláspontjukat, hogy amíg nem rendeződik ez az ügy jogilag korrekt módon – és ebben egyedül a védelmi minisztérium tud lépni a Magyarországgal való és a kétoldalú egyezmények mentén, illetve a hadisírokra vonatkozó törvény szellemében –, addig elfogadhatatlan bármiféle olyan akció a temetőben, amely csak feszültségkeltésre alkalmas. „Ha a román védelmi minisztérium a saját archívumában talál a második világháborúban elesett román hősökről adatokat, akkor tisztességgel, betartva a szabályokat alakítsanak ki ennek megfelelő megemlékezőhelyet, nincs ezzel gond, de amit Dormánfalva művelt, az gyalázás, elfogadhatatlan” – fejtette ki a parlamenti képviselő. Arról is beszélt, hogy aznap reggel a képviselőházban tett politikai nyilatkozatában, akárcsak Tánczos Barna a szenátusban, felkérte a kormányt, hogy figyelembe véve a kormányzati intézmények törvénytelenséget megállapító dokumentumait tegyenek meg mindent azért, hogy június 6-án az úzvölgyi temetőnél ne legyen olyan esemény, amely csak a feszültséget kelti. „A józan ész kell hogy diktáljon, és amíg a törvényességet nem állítják helyre, addig a kormányzatnak hatalmas felelőssége van, mert ez nem önkormányzati feladat” – jelentette ki Korodi Attila.

Tánczos Barna szenátor arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt két hónapban a székely-magyar közösség békés tiltakozásának adott hangot Úzvölgye kapcsán, miközben a dormánfalvi polgármester, illetve az általa vezetett hivatal törvénytelenséget törvénytelenségre halmozott. „Ezt fogjuk tenni holnap is (június 6-án – szerk. megj.): békés tiltakozáson fogunk részt venni mindannyian Úzvölgyében, mert számunkra elfogadhatatlan, hogy a törvénytelenségekre rámutattunk már két hónapja, de még  egyetlen állami intézmény sem foganatosított konkrét intézkedéseket. Ez idő alatt több olyan dokumentum született, amely bizonyítja, hogy Dormánfalva polgármesteri hivatala az első perctől kezdve törvénytelenül jár el, és a polgármester e törvénytelenségekre hétről hétre rátesz még egy lapáttal, például azzal, hogy ő maga szervezi a június 6-i megemlékezést, amellyel számos törvényt sért” – mondta a szenátor. Hangsúlyozta: csütörtökön Úzvölgyében a Hargita és Kovászna megyei magyar közösség békésen, élőlánccal akadályozza meg, hogy avatás vagy szentelés történjen, mert ennek nem szabad megtörténnie a helyzet tisztázásáig. Beszámolt a szenátusi interpellációjáról, amelyben azt kérte a miniszterelnöktől, hogy listázza a kormányzati intézmények azon intézkedéseit, amelyeket azóta tettek, hogy az RMDSZ felhívta a figyelmüket a dormánfalvi hivatal törvénytelenségeire, és nevesítse azokat a személyeket, akiket vétkesnek találtak, valamint az ellenük alkalmazott szankciókat. Tánczos Barna Carmen Dan belügyminiszterhez is személyesen fordult közölve vele, hogy június 6. „magas rizikófaktorú nap”, mivel az úzvölgyi temető előtti térre két különböző csoport jelentett be rendezvényt. A szenátor kérte a belügyi tárca vezetőjét, hogy hozzon meg minden olyan intézkedést, amellyel a közrendet és a békét szavatolni tudják. Carmen Dan biztosította a székelyföldi politikust arról, hogy tudomásuk van szélsőséges csoportok részvételi szándékáról a dormánfalviak által szervezett eseményen, és megtesznek mindent az incidens megakadályozására. „Biztos vagyok abban, hogy a magyar közösség tagjai nem fognak incidenst provokálni, békés tiltakozásra készülünk” – szögezte le a szenátor.

Tánczos Barna azt is hangsúlyozta, hogy kizárólag a román és a magyar védelmi minisztérium rendezheti az úzvölgyi temető ügyét, csakis a két kormány közti megállapodás alapján: csak ezek közös bizottsága döntheti el, hol helyezkedjen el egye külön román katonáknak kialakított parcella, amennyiben a román állam ezt igényli.

 

Csíkszereda, 2019. június 5.