Úzvölgye
péntek, 2024. június 14., 14:57:12

Gyorsítani kell a Hargita–Bákó-határvita rendezését

A bákói prefektus felszólította a dormánfalviakat a határozatuk visszavonására

(0 Szavazat)36 megjelenítés

Borboly Csaba arra „biztatja” Andrei Jean-Adriant, Hargita megye prefektusát, hogy gyorsítsa fel a két megye határvitájának rendezését. Hargita Megye Tanácsának elnöke ezzel arra az átiratra reagált, amelyet Bákó Megye Prefektusi Hivatalától kapott június 4-én, válaszként korábbi levelére (mellékelve), és amelyben a bákói kormánymegbízott arról értesíti, hogy ugyanaznap felszólította a dormánfalvi önkormányzatot az úzvölgyi temető közvagyonba vételére vonatkozó március 29-i határozatának visszavonására. A Bákó megyei prefektus hivatkozik a kormány 2010-es rendeletére, amelyben az úzvölgyi temető Csíkszentmárton közvagyonának részeként szerepel.

A kormánymegbízott arról is értesítette Hargita Megye Tanácsát, hogy elkezdték a procedúrát annak a közös bizottságnak a felállításáról, amelynek feladata a Hargita és Bákó megye közti határ „véglegesítése”.

A megyei tanács elnöke hangsúlyozta, hogy az RMDSZ fellépése, Kelemen Hunor szövetségi elnök és a Hargita megyei szenátorok és képviselők kemény kiállása, az összefogás is kellett ahhoz, hogy a román kormány intézményei sorra rámutassanak a dormánfalviak törvénytelenségére. Ugyanakkor köszönetét fejezi ki a civileknek a kiállásért, illetve mindazoknak, akik vállalták a kemény, szívós munkát civil szervezeti képviselőként, lelkészként, vállalkozóként.

A Bákó megyei prefektus átirata nyomán eggyel nőtt azoknak a dokumentumoknak a száma, amelyeket kormányzati intézmények bocsátottak ki, megállapítva a dormánfalvi önkormányzat úzvölgyi katonai temetőben végzett építkezésének törvénytelenségét. Korábban a művelődési minisztérium, a védelmi tárca és a Bákó megyei építkezési felügyelőség is illegálisnak minősítette a dormánfalvi önkormányzat úzvölgyi építkezését, majd a Bákó megyei kataszteri hivatal szintén a törvénytelenség kiigazítására szólította fel a moldvai város vezetőségét. Ráadásul a munkálatok közbeszerzése sincs rendben.

„Most, hogy láthatja, hogy a Bákó megyei kollégája szerint is Hargita megyéhez tartozik Úzvölgye, felkérem Andrei Jean-Adrian prefektus urat, hogy tartsa a lépést, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a határvita rendeződjék – jelentette ki Borboly Csaba. – Mint korábban is hangsúlyoztam, ugyanaz a törvény kell hogy érvényes legyen Bákó megyében is, mint Hargita megyében, a román állam hatóságai nem engedhetik meg maguknak, hogy kettős mércét alkalmazzanak” – tette hozzá a székelyföldi elöljáró.

Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere jó hírnek nevezte, hogy a Bákó megyei prefektus is látta: „az igazság nem a dormánfalvi önkormányzat oldalán van”. A polgármester úgy nyilatkozott, hogy a moldvai város vezetői „túllihegték” a témát, és talán már bánják ezt. „Sok pluszmunkát adtak nekünk a temetőfoglalással, de remélem, ez a döntés közelebb visz minket a megoldáshoz” – válaszolta kérdésünkre Gergely András.

Az úzvölgyi ügyről bővebb információ található a http://uz.hargitamegye.ro honlapon.

 

Csíkszereda, 2019. június 4.