Úzvölgye
szerda, 2024. május 15., 14:25:51

Borboly Csaba: A törvény mindenkire vonatkozik

Három szinten kell lépni az úzvölgyi temető meggyalázása ellen

(0 Szavazat)10 megjelenítés

Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor társaságában látogatta meg az úzvölgyi katonai temetőt Gergely András, a temetőt évek óta gondozó Csíkszentmárton polgármestere és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az elmúlt munkaszüneti napokban Dormánfalva önkormányzata telekkönyveztette a katonai temetőt és sírhantokat, síremlékeket állított az I. világháborúban elhunyt magyar katonák sírjára - ez indokolta a munkaszüneti napon tett látogatást.

- Ez egy I. Világháborús temető, ahol különösen a 39-es kassai hadosztálynak a katonái vannak eltemetve, vannak német katonák is, és itt vannak a 10-es miskolci hadosztály elhunyt hősei is. A temető dokumentálva van, minden itt eltemetett katona neve felkerült a temető kerítésén levő márványtáblára. Később, néhány éve a II. Világháborús hősök emlékére épült a temető közepén levő emlékmű - ismertette a temető történetét Gergely András. A csíkszentmártoni polgármester azt is elmondta, hogy a temetőt mindig a csíkszentmártoniak gondozták, az önkormányzat évek óta bevette tulajdonába. Ugyanakkor fontosnak tartotta tisztázni, hogy a világháborúkban elhunyt román katonákat nem ebbe a temetőbe temették el, ezért is indokolatlan a "csendes térfoglalás" Dormánfalva részéről.

A temetőben friss, befejezetlen munkálatok nyomai láthatók: a dormánfalvi önkormányzat sírhatokat készített, betonkereszteket állított a miskolciak sírjaira, műemléket a temető bejárata közelébe.

- A Genfi-egyezmény szabályozza egész Európa területén az emlékhelyek, a hadi temetők gondozását. Hogyha a törvény betűje is és a keresztény kötelezettség is azt írja elő, hogy nekünk főhajtással kell tisztelegni, nem pedig váratlan és ellenséges lépésekkel, akkor azt gondolom, hogy a következő időben legalább három szinten kell nekünk lépéseket tennünk. Ezek a lépésep elő is vannak készítve és jogi háttérrel rendelkeznek: helyi, tehát megyeközi, országos és nemzetközi szinten fel kell lépni.- mondta Winkler Gyula, EP-képviselő.

- Korodi Attila képviselőtársammal fogunk ez ellen szót emelni. De a nemzetközi visszhangra is nagy szükség van, hiszen minden ország ismeri ezeket az írott és íratlan szabályokat - emelte ki Tánczos Barna szenátor .

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elismeréssel szólt a csíkszentmártoniak és Gergely András évek óta végzett önzetlen munkájáról, hiszen gondozzák, rendezik a temetőt, márványtáblákat állítottak, hogy méltó emléke legyen az elhunytaknak. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy az elmúlt pár munkaszüneti napban a dormánfalvi önkormányzat telekkönyveztette a temető területét.

- Remélem, hogy ebben az országban a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak. Ezért is kértem minden iratot a szomszédos megye vezetőségétől, lássuk, milyen dokumentumokkal sikerült nekik ezt a gyors telekkönyvezést megoldani - tette hozzá Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke ugyanakkor arra kért mindenkit, ne engedjünk az uszításnak, ne hagyjuk, hogy provokátorok indulatokat gerjesszenek, etnikai feszültséget szítsanak. Az úzvölgyi temető ügyében is a törvények mentén kell keresni a megoldást helyi, országos és európai szinteken - nyomatékosította a megyeelnök.

A temető területét már 2007-ben Csíkszentmárton község közvagyonába foglalták, ez 2010-ben jelent meg Románia Hivatalos Közlönyében (az erről szóló dokumentum megtekinthető itt: https://drive.google.com/open?id=1HLjxtpBYqIdl7X07mXvEIP48KqlQDgPm). Ennek ellenére egy hónappal ezelőtt a dormánfalvi tanács elkezdte a területnek a saját közvagyonába foglalását, amelynek első lépése a helyi tanács vonatkozó határozata, közben pedig emlékművet emelt az elesett katonáknak az úzvölgyi temetőben. (A megyei tanács honlapján külön oldal foglalkozik a vitatott megyehatárszakaszokkal, és a Bákó megyéről szóló résznél található Úzvölgye ügye: https://hargitamegye.ro/litigii/bako-megye/uzvolgye.html)

 Erről készült videónkat megtekinthetik az alábbi linken:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/434950210384058/

Csíkszereda, 2019. május 1.