Úzvölgye
csütörtök, 2024. május 16., 16:06:49

Az Úz-völgyi katonai temető helyzetének rendezését kéri a Székelyföldi Önkormányzati Tanács

(0 Szavazat)21 megjelenítés

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat rendszeresen megjelenő angol nyelvű hírlevelet indított annak érdekében, hogy felhívja a nemzetközi közvélemény figyelmét a székelyföldi, erdélyi magyarság által elszenvedett diszkriminációra és különböző jogtiprásokra. A hírlevél célja az, hogy rendszeresen tudósítsuk a romániai és magyarországi nagykövetségek munkatársait, a különféle emberjogi szervezeteket, valamint külföldi politikai pártok képviselőit azokról a visszaélésekről és jogtiprásokról, melyeket az erdélyi magyarsággal szemben követnek el.

Ahogy legutóbbi hírleveleinkben beszámoltunk róla, Dormánfalva helyi önkormányzata kételyes körülmények között, nemrégiben eltulajdonította a szomszédos Hargita megyében fekvő magyar katonatemetőt. Az ügy tovább bonyolódott, magyar személyeket hallgatott ki a rendőrség, miközben a temetőben illegálisan építkező, jogtalanul eljáró dormánfalvi önkormányzatot továbbra sem vonták felelősségre.

Öt magyar embert hallgattak ki a múlt héten, köztük Csíkszentmárton alpolgármesterét is. Ennek következtében szolidaritási akcióra került sor május 25-én, ahol jelen volt több száz székelyföldi ember, valamint a Székelyföldi Önkormányzati Tanács több tucat tagja, és vezetősége is.

A Tanács Csíkszentmártonon hozott döntése értelmében jövő héttől minden nap rendkívüli tanácsülést tartanak különböző Hargita, Kovászna és Maros megyei önkormányzatok az Úzvölgyében azt üzenve, hogy nem fogadják el a kettős mércét.

„Mind Európának, mind pedig Romániának teljes jogú állampolgárai vagyunk, mi erdélyi magyarok, és nem fogadjuk el, hogy bennünket másodrangúnak tekintsenek a saját szülőföldünkön. Az úzvölgyi haditemető ügyének rendezése, a jogsértő magatartás befejezése és a bűnösök megbírságolása jogos követelésünk, amiből nem engedünk” – fogalmazott Antal Árpád, a Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnöke.

A választás utáni héten, kedden elsőként a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tart szimbolikus rendkívüli tanácsülést az Úzvölgyében.