Oktatás

Diákok ingyenes szállítására vonatkozó javaslatok

Javaslatok az egyetem előtti oktatásban résztvevő diákok  ingyenes szállítására vonatkozóan

 

Hargita Megye Tanácsa módosító javaslatai a Megyei Tanácsok Országos Szövetségének

Hargita Megye Tanácsa módosító javaslatai, amelyeket a Megyei Tanácsok Országos Szövetségének tett az 1/2011-es számú Oktatási törvényt módosító  226/2020-as számú törvény alkalmazhatóságának érdekében az egyetem előtti oktatásban résztvevő diákok  ingyenes szállítására vonatkozóan, megtekinthetőek itt.

 

Hargita Megye Tanácsa módosító javaslatai a Pénzügyi Minisztériumnak

Hargita Megye Tanácsa módosító javaslatai, amelyeket a Pénzügyi Minisztériumnak tett az 1/2011-es számú Oktatási törvényt módosító  226/2020-as számú törvény alkalmazhatóságának érdekében az egyetem előtti oktatásban résztvevő diákok  ingyenes szállítására vonatkozóan, megtekinthetőek itt.

 

Hargita Megye Tanácsa módosító javaslatai a Megyei Tanácsok Országos Szövetségének

Hargita Megye Tanácsa módosító javaslatai, amelyeket a Megyei Tanácsok Országos Szövetségének tett az 1/2011-es számú Oktatási törvényt módosító  226/2020-as számú törvény alkalmazhatóságának érdekében az egyetem előtti oktatásban résztvevő diákok  ingyenes szállítására vonatkozóan, megtekinthetőek itt.

 

Hargita Megye Tanácsa levele a megyei tanácsoknak

Hargita Megye Tanácsa levele a megyei tanácsoknak, arra vonatkozóan, hogy közöljék milyen intézkedéseket hoztak a diákok ingyenes szállításának biztosítása, és elszámolása érdekében, megtekinthető itt.


Hargita Megye Tanácsának intézkedései az offline oktatás újraindítása érdekében 2020. szeptember 15. és 2021. február 8. között:

 

2020. október 28.: Levelet küldtünk Monica Cristina Anisie tanügyminiszternek és Nelu Tătaru egészségügyi miniszternek, javasoltuk az említett minisztériumok által kiadott 5487/1494/2020-as számú közös rendeletet módosítását. Kértük, hogy azon piros zónás helységekben, ahol az oktatási intézményekben nincs olyan gyermek, akinek a családjában SARS-CoV-2 fertőzést észleltek, az 1-es (zöld) forgatókönyv szerint működjenek.

2020. november 26.: A 2020. november 9–től kezdődő helyszíni/a fizikai jelenléten alapuló oktatás felfüggesztését követően, Hargita Megye Tanácsa és Hargita megye 64 településének vezetői megfogalmazták és aláírták álláspontjukat annak érdekében, hogy a járványügyi helyzet figyelembe vételével kezdődjék újra az oktatás, minden szinten, óvodától a nyolcadik osztályig, a helyi sürgősségi bizottságok hozhassanak döntést az oktatási intézmények működésére vonatkozóan.

Levelet küldtünk a Megyei Vészhelyzeti Bizottságnak, amelyben kértük a 40/2020-as számú határozat módosítását arra vonatkozóan, hogy a járványügyi helyzet figyelembe vételével, a zöld településeken újrakezdjék a helyszíni oktatást az óvodától a nyolcadik osztályig.

2020. november 27.: Levelet küldtünk Monica Cristina Anisie tanügyminiszternek, amelyben kértük a fizikai jelenléten alapuló oktatás felfüggesztését szabályozó 5972/2020-as számú rendelet módosítását/kiegészítését arra vonatkozóan, hogy a járványügyi helyzet figyelembe vételével, a zöld településeken újrakezdjék a helyszíni oktatást az óvodától a nyolcadik osztályig, a helyi sürgősségi bizottságok hozhassanak döntést az oktatási intézmények működésére vonatkozóan.

Válaszlevél érkezett az Oktatási Minisztériumtól, amelyben arról tájékoztatnak, hogy a rendelet legközelebbi módosításánál/kiegészítésénél figyelembe veszik javaslatainkat.

2020. december 16.: Az online oktatás hátrányait szem előtt tartva, levelet küldtünk Románia Kormányának, az Országos Vészhelyzet Bizottságnak, az Oktatási és Kutatási Minisztériumnak, amelyben kértük a fizikai jelenléten alapuló oktatás felfüggesztésének meghosszabbítását szabályozó 57/2020-as számú kormányhatározat módosítását/kiegészítését arra vonatkozóan, hogy a zöld településeken kezdjék újra a helyszíni/fizikai jelenléten alapuló oktatást az óvodától a nyolcadik osztályig, a helyi sürgősségi bizottságok hozhassanak döntést az oktatási intézmények működésére vonatkozóan.

2020. december 30.: Válaszlevelet kaptunk Románia Kormányától, amelyben arról tájékoztatnak, hogy átküldték az Oktatási és Kutatási Minisztériumnak az 57/2020-as számú kormányhatározat módosítására/kiegészítésére vonatkozó javaslatunkat.

2021. január. 6.: Levelet küldtünk a Megyei Vészhelyzeti Bizottságnak, amelyben kértük, hogy 2021. január 11-től kezdődően a zöld településeken az óvodától a posztliceális oktatásig engedélyezzék a fizikai jelenléten alapuló oktatást.

Levelet küldtünk Sorin Mihai Cîmpeanu tanügyminiszternek és Vlad Vasile Voiculescu egészségügyi miniszternek, arra kértük, hogy 2021. január 11-től kezdődően a zöld településeken az óvodától a posztliceális oktatásig engedélyezzék a fizikai jelenléten alapuló oktatást.

2021. január 13. Válaszlevelet kaptunk a Belügyminisztérium keretében működő Vészhelyzeti Hivataltól a fizikai jelenléten alapuló oktatás felfüggesztésének meghosszabbítását szabályozó 57/2020-as számú kormányhatározat módosítására/kiegészítésére elküldött törvénymódosító javaslatunkra, amelyben arról tájékoztattak, hogy a fizikai jelenléten alapuló oktatás újraindítása, a járványügyi helyzet figyelembevételével és a Megyei Vészhelyzet Bizottság döntése alapján fog történi.

2021. január 20.: Levelet küldtünk Sorin Mihai Cîmpeanu tanügyminiszternek, amelyben azt kértük, engedélyezzék, hogy az online oktatásból kimaradó diákok és azok a diákok, akiket az első félévben nem tudnak lezárni, kiscsoportokban részt vehessenek a tanintézményekben, fizikai jelenléten alapuló felzárkóztató órákon.

2021. január 25. Válaszlevelet kaptunk az Egészségügyi Minisztériumtól, arra vonatkozóan, hogy kértük, hogy január 11-től a zöld településeken induljon újra a fizikai jelenléten alapuló oktatás.

A válaszlevélében az egészségügyi minisztérium tájékoztat, hogy: Az 55/2020-as törvény kiegészítésében megjelent, hogy a járványügyi helyzet figyelembe vételével, január 11 és február 8 között,  az Egészségügyi Minisztérium az Országos Vészhelyzeti Bizottság határozata és az oktatási minisztériumi rendelettel felfüggeszthető a fizikai jelenléten alapuló oktatás és folytatják az online oktatást és figyelembe véve a járványügyi helyzetet a kormány, a második félévtől kezdődően  klasszikus oktatási formaként folytatná az oktatást az iskolákba.   

2021. január 29. Válaszlevelet kaptunk az Oktatási és Kutatási Minisztériumtól arra vonatkozóan, hogy kértük, hogy január 11-től a zöld településeken induljon újra a fizikai jelenléten alapuló oktatás. A válaszlevélben az oktatási és kutatási minisztérium arról tájékoztat, hogy a járványügyi helyzet figyelembe vételével 2021. február 8-tól az oktatási intézményekben elkezdik a diákok fizikai jelenléten alapuló oktatását.

2021. február 8. Levelet küldtünk Sorin Mihai Cîmpeanu tanügyi miniszternek arra kértük, hogy módosítsák az iskolák járványügyi besorolását, amely alapján az oktatási egységek követni fogják az 1.-es (zöld)  forgatókönyvet   1/1000 lakosról 1,5/1000 lakósra.

 


HMT álláspontja az online oktatásra vonatkozóan és célkitűzések a digitális oktatás bevezetését illetően

Bevezető

A koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott intézkedések több tekintetben átalakították a környezetünkhöz való viszonyulást. Az oktatásban a megszorítások a digitális eszközök használatát helyezték előtérbe.

Hargita Megye Tanácsa prioritásként kezeli az oktatást, és fontosnak tartja a digitális eszközök használatának támogatását az oktatás során.

Ugyanakkor, a jelenlegi helyzetnek, amely kizárólagosan az online térbe szorítja az oktatást, hosszú távon több negatív hozama van, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Hargita Megye Tanácsának álláspontja, hogy az online oktatás jelenlegi formájában, tekintettel arra, hogy sem a romániai oktatási rendszer, sem a diákok és szüleik nincsenek felkészülve az online oktatásra való átállásra, szorgalmazza, hogy a tanítás visszakerüljön mihamarabb az iskolaépületekbe.

Továbbá, Hargita Megye Tanácsa szükségesnek tartja az oktatás digitális eszközökkel való támogatását, amelynek megvalósulása hosszú távon kell megtörténjen, szakemberek bevonásával, kidolgozott tervre alapozva.

 

Jelentés:

Az alábbi összefoglaló célja, hogy rávilágítson a jelenleg alkalmazott online oktatás hátrányaira, illetve felvázolja Hargita Megye Tanácsának elképzeléseit és a már megtett lépéseket a digitális oktatással támogatott oktatás irányában.

HMT álláspontja az online oktatásra vonatkozóan

 

Dokumentumtár:

Az alábbi linkeken összegyűjtésre kerültek a digitális oktatást illetően, Hargita Megye Tanácsa által indítványozott, illetve a témával kapcsolatos dokumentumok. A lista frissül.

Álláspont oktatás ujraindításáért, megtekinthető a követktező linkeken magyarul és románul.

Az együttműködési egyezmény az Apáczai Csere János Pedagógusok Házával megtekinthető ezen a linken.

Az elvi határozat az Apáczai Csere János Pedagógusok Házával történő együttmőködési egyezmény elfogadására megtekinthető ezen a linken.

A Központi Fejlesztési Régiónak küldött javaslatok megtekinthetőek ezen a linken.

A digitális oktatás munkacsoport létrejöttének elnöki rendelete megtekinthető ezen a linken.

A törvénymódosító átirat a Hargita Megyei Sürgősségi Bizottsághoz megtekinthető ezen a linken.

A törvénymódosító átirat a Tanügyminisztériumhoz megtekinthető ezen a linken.

Az elvi határozat a Digitális oktatás cselekvési terv frissítését illetően megtekinthető ezen a linken.

 

Kapcsolódó linkek:

https://digitalisjoletprogram.hu/hu/hirek/perspektivak-hatarainkon-belul-es-tul-online-kerekasztal-beszelgetes-a-digitalis-oktatas-lehetosegeirol-es-kihivasairol

http://hargitamegye.ro/hirek/az-oktatas-az-eu-atfogobb-tarsadalmi-gazdasagi-utemtervenek-kritikus-eleme.html

http://hargitamegye.ro/hirek/szemleletvaltas-a-fiatal-generacio-oktatasa-es-alkalmazasa-erdekeben.html

https://www.borbolycsaba.ro/sulitv/

http://hargitamegye.ro/upload/public/oktatas/Suport_pentru_Evaluare_clasa_VIII_P1.pdf

http://hargitamegye.ro/upload/public/oktatas/Suport_pentru_Evaluare_clasa_VIII_P2.pdf

http://hargitamegyeert.ro/hu/munkafuzet-a-viii-osztalyosoknak-a-kiserettsegire-valo-felkeszuleshez/

https://www.borbolycsaba.ro/digitalis-oktatasi-rendszer-az-erettsegire-valo-felkeszuleshez-2/

 


 

Munkafüzet az Országos Értékelésre való felkészüléshez VIII. osztály:

1. rész megtekinthető ezen a linken

 

2. rész megtekinthető ezen a linken

 

Kapcsolódó sajtohírek:

https://hargitamegye.ro/hirek/felkeltettek-az-orszagos-felmero-es-vizsgaztato-kozpont-figyelmet-a-viii-osztalyosoknak-keszult-felkeszito-fuzetek.html

https://hargitamegye.ro/hirek/megjelent-a-felkeszito-fuzet-masodik-resze-a-viii-osztalyosoknak.html

https://hargitamegye.ro/hirek/digitalis-oktatasi-rendszerrel-segiti-az-erettsegire-valo-felkeszulest-hargita-megye-tanacsa.html

https://hargitamegye.ro/hirek/digitalis-oktatas-bevezetese-a-hargita-megyei-iskolakba.html

https://hargitamegye.ro/hirek/munkafuzet-a-viii-osztalyosoknak-a-kiserettsegire-valo-felkeszuleshez.html

https://hargitamegye.ro/hirek/borboly-csaba-az-oktatas-modszeret-tartalmat-osszhangba-kell-hozni-a-valtozo-gazdasagi-igenyekkel.html

https://hargitamegye.ro/hirek/a-jo-szakember-kepzese-alappillere-a-jo-megelhetesnek-es-az-itthon-maradas-zaloga-is.html

https://hargitamegye.ro/hirek/a-kovetkezo-eu-s-koltsegvetesi-idoszak-a-szekelyfoldi-fiatalok-szamara-is-meghatarozo-lesz.html

https://hargitamegye.ro/hirek/navracsics-tibor-a-helyi-es-regionalis-ertekek-az-europai-uniot-erositik.html

https://hargitamegye.ro/hirek/az-integralt-steam-oktatasi-modszert-honositanak-meg-hargita-megyeben.html

 
 
Archivum
Készülnek a megyei tanács diák elnökének megválasztására

 

A Légy a megye vezetője egy napra! program keretében megbeszélést tartottak a csíki térség öt középiskolájának diákjaival, valamint az őket vezető tanárokkal január 25-én, szerdán a csíkszeredai megyeházán. Becze István megyei tanácsos ismertette Hargita Megye Tanácsa tevékenységét, kiemelve, hogy a bemutatottak inspirációul szolgálhatnak a kampány programjának összeállításakor. Jelen volt még Izsák-Székely Lóránt tanfelügyelő, valamint Zonda Erika, a megyei tanács Programok és vidékfejlesztés igazgatóságának vezetője.
Becze István beszélt a kampány legfontosabb tudnivalóiról, hasznos tanácsokkal látta el a jelen levő diákokat a sikeres kampányolással kapcsolatban.
Izsák-Székely Lóránt tanfelügyelő üdvözölte a diákok részvételi szándékát, és arra biztatta őket, hogy a versenyben inkább a közös munkára koncentráljanak, hiszen a választások megnyerése sokszor igen kevésen múlik. Végül a programban részt vevő fiatalok kérdéseket tettek fel a verseny további mozzanatairól. A szervezők részéről elhangzott, hogy következő mozzanatként Hargita Megye Tanácsa látogatást szervez a nyertes diákoknak a megyeházán, hogy bejárják az intézmény irodáit, és megismerjék az ott zajló tevékenységet.
Hargita Megye Tanácsa fontosnak tartja, hogy a megyei vezetési feladatok átláthatóak legyenek mindenki számára, ezért egyedülálló lehetőséget kínál fel a megye középiskolás diákjainak: alkalmuk lesz egy napra átvenni a megye vezetését. Ez azért fontos, hogy a megye fiataljai már diákkorukban megtapasztalják a megye vezetésével járó feladatok jelentőségét és nehézségeit. A program egy másik fontos célja a megye fiataljait arra buzdítani, hogy aktívan vegyenek részt a megye társadalmi életében.
A Légy a megye vezetője egy napra! program arra törekszik, hogy kicsiben modellezze a megyeitanács-elnöki székig vezető utat, játékos jelleggel. A programban részt vevő diákok kipróbálhatják, hogyan zajlik le egy kampány, egy választás, illetve hogyan valósul meg egy jó ötlet a tanácshatározaton át a gyakorlatba ültetésig.
A program további részében a megye többi térségében is találkoznak megyei tanácsosok a részt vevő diákokkal, hogy elmondják politikában szerzett tapasztalataikat. Jelenleg a verseny iskolai szintű szakasza zajlik, és iskolánként egy-egy nyertes vesz részt a jelöltállításban, amelyre február 14-ig kerül sor. A verseny következő szakaszaként összesen öt jelölt vesz részt a kampányban, amely február 14. és március 9. között zajlik.
 
XIII. Pedagógusok Fóruma, 2011. november 18–20.
 
Csík Terület Ifjúsági Tanácsa szervezésében immár XIII. alkalommal kerül sor a jól ismert Pedagógusok fóruma elnevezésű programra 2011. november 18–20. között. Az idei őszi esemény társszervezője a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum.
 
Már a múlt évi őszi fórum alkalmával megpróbáltunk eleget tenni annak az igénynek, hogy a szórványban is megrendezzük a programot. Így a tavaly őszi fórum helyszínéül Besztercét választottuk, bővítve a program földrajzi kereteit, hogy ezáltal is minél szélesebb körben tudjuk segíteni a nevelői-oktatói munkát. Egy másik fontos tényező, melynek hatására közeledni kívánunk a szórványtelepülésekhez, Hargita Megye Tanácsa – mint a program fő támogatója és társszervezője – szórványprogramjának célkitűzései. Mint tudjuk, az intézmény az erdélyi magyar szórványközösségek megmaradása és fejlődése iránt sajátos felelősséggel viseltet. Ennek érdekében intézményesített kapcsolatokat kíván kialakítani a szórványmegyék magyar közösségeivel. A szórványban és a Székelyföldön tevékenykedő pedagógusok és tanintézetek jelentik az egyik legtermékenyebb táptalajt a tömbmagyarság és a szórványtelepülések közötti viszony felvirágoztatására, hiszen ők azok, akik a jövő nemzedékét nevelik, alakítják, munkájuk révén erősíthetik identitás- és magyarságtudatukat.
Az idei őszi pedafórumot szintén a szórványban, pontosabban Kolozs megyében, Tordán, a Sun Garden Hotelben szervezzük meg.
A XIII. fórum témája az önismeret és a konfliktuskezelés. Az előadásokat és a csoportfoglalkozásokat magas rangú, a témában ismert és elismert szakemberek tartják majd, mint Szekszárdi Júlia, a Veszprémi Egyetem Pszichológia-Pedagógia Fakultásának neves oktatója, konfliktuskezelési tréner, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem vendégelőadója, valamint Zörgő Éva, aki szintén a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen adjunktusként neveléslélektant, logopédiát és módszertant ad elő.
A helyek száma korlátozott, összesen 55 fő, ebből 40 személy a csíki régióból, 15 pedig a szórványvidékről. A jelentkezők a jelentkezési sorrend alapján vehetnek majd részt a programon. A részvételi díj 30 lej, amit majd a helyszínen lehet kifizetni. A jelentkezési lap letölthető a www.cstit.ro, valamint a www.oktatas.hargitahalo.ro honlapokról, a kitöltött űrlapokat pedig a pedaforum@yahoo.com e-mail címenű vagy a 0266-371266-os faxszámon várjuk legkésőbb november 14-ig.
A továbbiakban felmerülő kérdéseikre Mihály Emőke, a fórum főszervezője ad választ a 0743-682279-es telefonszámon.
A fórum tizenharmadszorra Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség, valamint a Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság támogatásával jött létre.
 
Megyeháza-látogatás diákoknak
 
Hargita Megye Tanácsa tavaly indította el a családeszmény, a családban való gondolkodás terjesztését célzó Családprogramját, melynek kiemelt célja a nagycsaládok népszerűsítése Hargita megyében, a székelyföldi társadalom elöregedésének megállítása, valamint a családok és gyermekek életszínvonalának növelését segítő környezet kialakítása.
 
E program részeként megyeháza-látogatást szerveznek diákoknak, hogy az általános és középiskolások megismerhessék a „Fehér Háznak” is becézett csíkszeredai közigazgatási palotát a benne működő közintézményekkel együtt.
 
Az első két látogatásra április 12-én, illetve 14-én került sor. A megyei tanács munkatársai előbb a csíkszeredai József Attila Általános Iskola második osztályos tanulóit, majd az ugyancsak a megyeszékhelyen működő Joannes Kájoni Közgazdasági Iskolaközpont közigazgatási technikus szakán tanuló tizenegyedikeseit fogadták. A látogatókat Borboly Csaba tanácselnök vendégül látta irodájában. Megmutatta a forródrótos telefonkészüléket, amellyel közvetlenül felhívhatja az államelnököt, a diákok kipróbálhatták íróasztalának székét, és kitekinthettek a Szabadság térre az iroda erkélyéről.
 
– A hozzánk látogató tanulók megismerhetik közelebbről a közigazgatási munkát, betekintést nyerhetnek a köztisztviselők munkájába, és fogalmat alkothatnak a közintézmények működéséről. Mindennek szerepe lehet abban, hogy felnőttként, tanulmányaik elvégzése után ezt a pályát válasszák, vagy ha nem is, a látogatáson szerzett ismereteik hozzájárulhatnak ahhoz, hogy tájékozott állampolgárokká váljanak – nyilatkozta a program kapcsán Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki a másodikosokat elkísérő pedagógusnak megyezászlót adott át, azaz a kék-arany színű székely lobogót.
 
A vendégek ellátogattak több irodába, fogadta őket Ferencz Salamon Alpár főtanfelügyelő is. A megyeházán a diákok számos kérdésre választ kaphattak: milyen kapcsolat van a megyei tanács és a helyi tanácsok között, hogyan foglalkoznak a beadott kérelmekkel, hol tartják Hargita Megye Tanácsa üléseit, hol végzi a munkáját a tanácselnök, mi a szerepe a megyei tanácsnak a bukaresti és brüsszeli kapcsolatokban, illetve mit tehet az intézmény az épített és természeti környezetért. A tanulók megtekintették az üléstermet is (más néven márványterem), ahol a tanácsosi testület szokott dönteni a tanácshatározatok elfogadásáról. A másodikosok kipróbálhatták az elektronikus szavazógépet, megtapasztalva, milyen megnyomni az „Igen”, a „Nem” vagy a „Tartózkodik” gombot, míg a tizenegyedikesek éppen egy rendkívüli tanácsülés ideje alatt érkeztek a terembe, és annak munkálatait követhették figyelemmel néhány percig. Az épület óvóhelyének meglátogatása is szerepel a programban, így a tanulók megtekinthették az illető helyiségeket, illetve az ott található, katasztrófa esetén használatos eszközöket.
 
Ezenkívül az épületben működő tévéstúdióban mindkét csoport tagjainak lehetőségük nyílt megtapasztalni, milyen kamera előtt ülni és bemondani. Súgógép híján a vállalkozó kedvűek a kamera lencséje alá tartott A4-es lapról olvasták fel a Hargita Magazin egyik hírének felvezető szövegét.
 
Előzetes bejelentkezés nyomán a megyéből további osztályok érkezhetnek a csíkszeredai „Fehér Házba”, hogy bepillantást nyerjenek a közigazgatási munkába.
 
 
 
Gyergyószéki Fiatal Pedagógusok Fóruma
 
December 11-én Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács szervezésében szervezték meg a Gyergyószéki Fiatal Pedagóguok Fórumát.
A fórum célja: alkalmat teremteni a környék fiatal pedagógusai számára, hogy egymással megismerkedjenek, összebarátkozzanak, a pedagógusok munkájához támpontokat nyújtani az oktatás gyakorlati szintjén jelentkező problémák kifejtése és értelmezése által, az oktatási módszerek pozitívumainak és korlátainak megvitatása, szakmai tapasztalatok megosztása, annak érdekében, hogy a fórumon elhangzottakat, látottakat hasznosíthassák a résztvevők a tanórákon és a mindennapi életben.
A rendezvénynek összesen 32 résztvevője volt.
A megnyitón Magyari Vencel, Hargita Megye tanácsának küldötte és Czikó László lelkész köszöntötte a jelenlevőket. A felszólalók örömüket és elégedettségüket fejezték ki, hangsúlyozva a pedagógusok összetartásának fontosságát.
A megnyitót rendkívüli interaktív és szórakoztató csapatépítés követte, András Gabriella előadó vezetésével, amelyen mindenki felszabadultan ismerkedhetett.
Ezt követően különböző témakörökben hallgathattak előadásokat a résztvevők. Ugyanakkor a program keretében létrejöttek különböző workshop-ok is, amelyek az elmélettől a gyakorlati kivitelezéshez vezető út feltárását tűzték ki célul.
A délelőtti órákban két előadás közül választhattak az érdeklődők.
Az Ünnepek ötlettáráról szóló bemutatón tapasztalatokat szerezhettek, hogy miként kell gyorsan és könnyedén szebbé tennünk az ünnepeinket, az év bármelyik szakában. A gazdag ötleteket Kolumbán Boglárka és Nap Katalin mutatta be. Az adventre hangolódva meghitt hangulatban folytatódott a műhelymunka, lehetőséget teremtve a pedagógusoknak a feltöltődésre.
A második lehetőség Az életszerepek és erőforrások című előadás volt, Rekeczki Katalin és András Gabriella bemutatásában. Az érdekes téma igencsak felcsigázta az oktatók érdeklődését, hiszen sokukat fenyegeti a „kiégés” veszélye.
A napot üdítő csapatépítéssel zárta Rekeczki Katalin, amit egy Hogyan tovább? Megbeszélés és értékelés követett. A megbeszélés során elfogadták azt a javaslatot miszerint minden hónapban egyszer találkoznak és feltöltő kúrát alkalmaznak pszichológus jelenlétében, ahol személyiségfejlesztő és problémamegoldó tevékenységeken vesznek részt.
A főszervezők, Kolumbán Tünde és Boglárka pozitívan értékelték a rendezvényt.
A pedagógusok elégedettségüket fejezték ki, és mindenki feltöltődve távozott az újbóli találkozás reményében.
 
 
Véget ért a X. Fiatal Pedagógusok Fóruma Marosfőn
 
Véget ért a X. Fiatal Pedagógusok Fóruma Marosfőn, amely számos újdonságot hozott.
Immár az 5. éve működő rendezvényen ez alkalommal is vettek részt pedagógusok a szorványból, Beszterce megyéből.
A megyei rendezvény megnyitóján 16.04.2010. Szabó Kázmér a Csík Terület Ifjúsági Tanácsának elnöke köszöntötte a jelenlevő pedagógusokat, majd Zonda Erika igazgatónő a Hargita Megyei Tanács részéről a pedagógusok felelőségéről beszélt mint a tudásalapú társadalom megalapozóiról.
Hargita Megye Ifjúsági Igazgatóság vezetője, Csedő Zsófia a táborok adta lehetőségeket ismertette és a készülő törvényről beszélt, amely az iskolaidő alatt tenné lehetővé az erdei iskola program, non-formális oktatás formájában való megszervezését. A pénteki nap folyamán a Psziho- Peda Központ munkatársa, Kedves Enikő kompetencia és készségfejlesztés témában tartott előadást.
A fórum keretén belül igyekszünk lehetőséget biztosítani pedagógusoknak, hogy I.- es fokozati dolgozataikat bemutassák. Ez alkalommal Szabó Imola tanítónő és Ferencz Lilla magyarszakos tanárnő ismertette dolgozatát.
A rendezvény második napján a csoporttevékenységeké volt a főszerep, ahol Boldizsár Ágoston, Lőrincz Csilla, Csonta László, valamint Tankó Zsuzsi és Kopacz Erika mozgalmas és érdekes tevékenységeiken vehettek részt a jelenlévők.
Ágoston Imola családrajz elemzés témában tartott előadást.
A Csikszereda-i Boszorka bábcsoport előadásában Csipike, a gonosz törpe című bábjátékot tekinthettük meg, és Bakó Klára vezetésével bábokat is készíthettünk, majd népi gyermekjátékokat tanultak a résztvevők, végül a nap táncházzal zárult.
Vasárnap, a fórum harmadik napján Porsche Éva tanfelügyelőnő, Mérésértékelés témában tartott előadást, ahol a mérés-értékelés összehasonlításán túl, méréseszközök bemutatására került sor, valamint értékelési filozófiákkal és értékelési típusokkal ismerkedhettek meg a pedagógusok.
A fórum zárópontjaként Ferencz S. Alpár főtanfelügyelő, Újdonságok és lehetőségek a tanügyben címmel tartott előadást, majd ezt követte egy rövid beszámoló a csoporttevékenységekről.
 
Csíki fiatal pedagógusok fóruma

Ötven csíki és három Beszterce megyei fiatal pedagógus vett részt Homoródfürdőn a IX. csíki fiatal pedagógusok fórumán november 13-14. között.
A Csík Terület Ifjúsági Tanácsa, Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége által közösen szervezett fórum fő témái ezúttal a környezetvédelem és a szabadidős tevékenységek voltak.
A rendezvény megnyitóján Szabó Kázmér, Csík Terület Ifjúsági Tanácsának elnöke, Csedő Zsófia, a Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság és Ferencz S. Alpár, a József Attila Általános Iskola igazgatója sikeresnek értékelte a 2006 óta félévente megszervezett fórumot. Igény van a pedagógusok részéről a találkozásra, az ismerkedésre, a kötetlen beszélgetésekre, az információszerzésre, valamint a munkájuk során felmerülő kérdések, problémák megvitatására. Ezt az igényt bizonyítják a résztvevők visszajelzései, valamint a folyamatos túljelentkezés is. A fórum sikerességét jelzi az is, hogy a csíki példán felbuzdulva 2008 óta már Székelyudvarhelyen is megszervezik az udvarhelyszéki fiatal pedagógusok fórumát, illetve hasonló fórumot terveznek még erre az évre Gyergyószéken is. Ugyanakkor Hargita Megye Tanácsának Összetartozunk elnevezésű, közösségépítő szórvány programjának eredményeként Beszterce megyei fiatal pedagógusok is részt vettek a hétvégi fórumon, akik szintén szeretnék megszervezni a szórványban oktató fiatal pedagógusok fórumát.
Borboly Csaba, Hargita megyei tanácselnök szombat délelőtti előadásában többek között ismertette a megyei tanács szórványprogramját, majd a székelyföldi és szórvány iskolák közti csere osztály-kapcsolatok kialakításának lehetőségére hívta fel a résztvevők figyelmét, ugyanis - mint elmondta - erős Székelyföld csak a szórványban élő magyarokkal együttműködve valósulhat meg. A tanácselnök előadásában kitért a megyei tanács Barangoljunk Székelyföldön természetjárásra ösztönző projektjére. Szerinte úgy a diákok, mint a pedagógusok számára fontos, hogy szervezzenek olyan programokat, amelyek a szabadban zajlanak, és amelyek révén megismerhetik Székelyföld természeti kincseit. A diákok betonfalak közül való kiszabadítására, kihelyezett tanórák szervezésére ösztönözte előadásában a pedagógusokat Ferencz S. Alpár is.  Veres Emőke-Gabriella, a Joannes Kájoni Közgazdasági Iskolaközpont vezetője szerint – mint az a szombati előadásában elhangzott - az iskola, mint oktatási intézmény szocializációs funkcióját a szabadidős tevékenységeken keresztül tudja betölteni, mint amilyenek a táborok és a kirándulások. Lászlófy Pál István, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke szombat délelőtti előadásában a pedagógusok tevékenységének etikai vonatkozásait taglalta.
A természet értékeiről, a természetjárásról, környezetvédelemről szólt Lukács Andrea és Bálint Lídia, a Nagy István Művészeti Líceum tanítónőinek péntek délutáni előadása is, akik az erdei iskolákat mutatták be. Környezetvédelmi témakörben vezetett csoporttevékenységet Miklós Júlia a Zöld Székelyföld Egyesülettől, aki az egyesület és a József Attila Általános Iskola által közösen indított, Hangyasuli elnevezésű játékos környezetvédelmi foglalkozásokból nyújtott ízelítőt. A csoporttevékenységek párhuzamosan zajlottak, a résztvevők a Talentum Alapítvány segítségével mézeskalács-díszítést és más kézműves foglalkozásokat tanultak, illetve Kis Bence és Cseh Enikő, az alapítvány munkatársai egy rendhagyó történelemóra mintáját mutatták be. Andrew Hockley oktatási szaktanácsadó az angol nyelvoktatáshoz adott gyakorlati tanácsokat, módszertani betekintést az érdeklődő pedagógusoknak.
A fórum végén a résztvevők ismerősökként búcsúztak el egymástól, köszönhetően Péter Annamária és Fazakas Gabriella, Csík Terület Ifjúsági Tanácsa munkatársai által vezetett péntek délutáni csapatépítő tevékenységnek, a péntek esti táncháznak, az Izsák-Székely Lóránt testneveléstanár és iskolaigazgató által tartott reggeli tornának, valamint a szombati csoporttevékenységeknek. Ezek a programpontok egyaránt alkalmat teremtettek a résztvevők közti ismerkedésre, kapcsolatok kialakítására, valamint a mindennapi tevékenységük során felmerülő problémáik megbeszélésére és tapasztalataik cseréjére is.

 Udvarhelyszéki Fiatal Pedagógusok Fóruma

Forrásközelben címmel tartotta II. rendezvényét az Udvarhelyszéki Fiatal Pedagógusok Fóruma. Az első alkalommal tavaly decemberben megrendezett találkozót a Hargita Megyei Pszichopedagógiai Központ munkatársai (L[rincz Csilla, Kacsó Kati, László Laura, Szalay Zsuzsanna és Varga Andrea) hívták életre, hogy alkalmat teremtsenek a fiatal pedagógusoknak az oktatás és nevelés folyamatában felmerülő problémáik megvitatására, szakmai tapasztalataik megosztására. A hiánypótlónak számító rendezvény II. „kiadása” a homoródfürdői Hatos villában került megrendezésre, melynek témái az előző fórum résztvevőinek visszajelzései alapján lettek kiválasztva.  

Így a két nap alatt betekintést lehetett nyerni a tanulási technikákba, az álmokkal való kapcsolatunkba, a drogok világába, illetve csapatépítő játékok, gyakorlatok segítették a jobb ismerkedést. A szervezők úgy állították össze a programot, hogy a workshopok révén bővülhessenek a résztvevők ismeretei, gazdagodjon módszertani eszköztáruk, ugyanakkor nyíljon lehetőségük szakmai önismeretük gazdagítására is.
A rendezvény megszervezését a Hargita Megye Tanácsa és a Communitas Alapítvány anyagi támogatása tette lehetővé, társszervezőként segítette a rendezvényt az Udvarhelyszék Jövőjéért Egyesület, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, valamint a Hargita Megyei Tanfelügyelőség. Többnyire Székelyudvarhely tanintézményeiből jelentkeztek, de volt néhány vidéki pedagógus is a résztvevők közt. Az 58 tanügyi dolgozón kívül az eseményre a Hargita Megye Tanács elnöke, Borboly Csaba, a  Hargita Megye Tanács alelnöke, Sófalvi László, a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Háza igazgatója és egyben a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének főtitkára, Burus-Siklódi Botond, a  tanfelügyelőség részéről, Dáné Szilárd, az Udvarhelyszék Jövőéért Egyesület elnöke, Benedek Árpád Csaba is ellátogatott.Új volt az előző rendezvényhez képest, hogy most a szakmai programot szabadidős program egészítette ki: péntek este koncerten vehettek részt a jelenlevők, a szombat reggeli ébredést pedig a rendhagyó testnevelés óra színesítette.
A „Forrásközelben” résztvevői visszajelzései arról „árulkodnak”, hogy a rendezvénynek sikerült elérnie célját: a fiatal pedagógusok egyértelműen pozitív benyomásokkal tértek haza. Sikerült e hétvége alatt „merítkezniük” a szakma berkeiben, feltöltődniük, felfedezniük saját rejtett belső erőforrásaikat, ez pedig segítséget jelent nekik abban, hogy majd a nehezebb vagy szürkébb hétköznapok akadályait könnyebben le tudják küzdeni. A záráskor azt is (ismét) nyilvánvalóvá tették, hogy e rendezvény szükséges és fontos, a szervezőket pedig az eddigi sikerek arra „kötelezik”, hogy a „Hogyan tovább?”-on gondolkodjanak, amihez az általuk megfogalmazott javaslatok jó támpontot nyújtanak.

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, június»
hkscpsv
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774