Jancsó Benedek történelmi emlékverseny archív

Jancsó Benedek

történelmi emlékverseny kiírása

a 2017/2018 tanévre

A verseny meghirdetője: Jancsó Alapítvány (Magyarország)

Kovászna, Hargita és Maros Megye Tanácsa

Űrlap

Felhívás

 

A verseny célja: A verseny küldetése, hogy Erdély tanuló ifjúsága számára lehetőséget biztosítson a magyar történelem nagy egyéniségeinek, az általuk létrehozott szellemi értékek bemutatására és korszerű feldolgozására. A verseny meghatározó céljának tekinti a nemzeti identitástudat elmélyítésének segítését. A verseny ebben a tanévben Kovászna, Hargita és Maros megye magyar nyelvű iskolái felé kerül meghirdetésre.

A verseny témája: I. (Hunyadi) Mátyás király

A jelentkezés és a részvétel feltételei: A versenyre 3 fős csapatok jelentkezését várjuk mindhárom megye magyar nyelvű iskoláiból. Iskolánként egy csapat jelentkezhet, a csapatokban részt vehetnek 7. és 8. osztályos tanulók egyaránt. Minden résztvevő csapat mellé felkészítő tanár megnevezését kérjük.

A verseny menete: A verseny két fordulóban zajlik.

Az első fordulóban szabadon választott formában és témában kell feldolgozni egy, Mátyás királyhoz köthető történelmi eseményt, vagy legendát. A feldolgozott témát dokumentumfilm, pp prezentáció, vagy írásbeli formában (max. 20Mb és 10 perc időtartam, illetve max. 20 oldal terjedelemben) lehet eljuttatni 2018. február 28-ig a Jancsó Alapítványhoz. A pályázati anyagot tartalmazó filet fel kell tölteni egy nyilvános fájlmegosztóra és a hivatkozását/elérési útvonalát az info@jancsoalapitvany.hu e-mail címre kell megküldeni. A pályázati anyagnak tartalmaznia kell a felhasznált források megjelölését.

A beküldött versenyfeladatokat szakmai zsűri bírálja el. Az elbírálásnál fontos szempont a feldolgozások egyéni, szellemes megközelítése.

A második fordulóban (döntőben) a beküldött pályamunkák elbírálása utáni legjobb 10 csapat vesz részt. A szóbeli verseny helyszíne:

Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron terem (Kovászna megye, Sepsiszentgyörgy, Gábor Áron utca 14.), ideje: 2018. május 5. 9.00 óra. A döntőben a csapatoknak a verseny kiírását képező témakörökből összeállított tesztfeladatokat és egyéb feladatokat kell megoldani, melyről részletes ismertetést adunk a Jancsó Alapítvány honlapján, ahol közöljük a témához ajánlott irodalom megnevezését is.

A versennyel kapcsolatos valamennyi információ folyamatában a Jancsó Alapítvány honlapján tekinthető meg.

A verseny legjobb három csapata és felkészítő tanárai egyhetes magyarországi vendéglátásban részesülnek, a döntő többi résztvevői könyvjutalmat kapnak. A zsűri döntése alapján a döntőbe nem került csapatokat is díjazzuk kiemelkedő pályamunka alapján.

 

A verseny döntőjének témakörei:

1. Hunyadi Mátyás kora és családja

2. Mátyás hatalomra jutása és körülményei

3. Mátyás külpolitikája, hadjáratai és hadserege

4. Mátyás király bel-és pénzügypolitikája

5. Mátyás és a reneszánsz (építészet, könyvtár, iskola, költészet, képzőművészet), történelmi emlékhelyek

6. Történetek (Legendák) Mátyás korából

 

A versenyre történő jelentkezés: A versenyre 2017. december 22-ig lehet jelentkezni a jelentkezési űrlap kitöltésével, amit le lehet

letölteni a www.jancsoalapitvany.hu-ról is, majd azt az info@jancsoalapitvany.hu e-mail címre kell elküldeni.

 

2017. november 20. Jancsó Alapítvány, Kovászna, Hargita és Maros Megye Tanácsa

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, június»
hkscpsv
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774