Relaţii Internationale

Relaţii Internationale

Activităţile Compartimentului de Relaţii Internaţionale din cadrul Serviciului Management al Consiliului Judeţean Harghita includ menţinerea contactului cu organizaţii, adunări şi asociaţii de nivel european, instituţiile Uniunii Europene, reprezentanţii judeţelor înfrăţite, în vederea iniţierii şi implementării proiectelor şi programelor internaţionale comune. În acelaşi timp, în vederea promovării valorilor judeţului Harghita, compartimentul asigură reprezentare eficientă în cadrul expoziţiilor internaţionale, mass-media, evenimente culturale şi prin newsletter internaţional. Compartimentul are de asemenea atribuţii privind implementarea deplasărilor în străinătate şi primirea delegaţiilor oficiale.
Compartimentul coordonează două programe multianuale:
Programul Eurodyssée
Prin programul Eurodyssée, al Adunării Regiunilor Europene, Consiliul Judeţean Harghita colaborează în mod permanent cu 33 de regiuni membre din 12 ţări europene, în vederea sprijinirii schimbului de experienţă şi a dezvoltării profesionale a tinerilor din judeţul Harghita. Programul oferă tinerilor între 18-30 de ani posibilitatea dobândirii de experienţă profesională şi efectuării schimbului de experienţă în diferite domenii de specialitate în regiunile partenere din Europa printr-un stagiu de pregătire profesională de 3-7 luni. De asemenea, contribuie şi la îmbunătăţirea cunoştinţelor de limbi străine.
 
În anul 2008, programul a oferit această posibilitate pentru 3 tineri din judeţul Harghita în domeniul administraţiei publice şi turismului în Germania, Portugalia şi Spania. De asemenea, la sfârşitul anului 2008/începutul anului 2009 o tânără din Spania şi-a terminat practica profesională în judeţul Harghita, predând limba spaniolă în cadrul Centrului Educaţional „Soros” din Miercurea Ciuc şi Consiliul Judeţean Harghita.
 
Programul de dezvoltare şi sprijinire al relaţiilor de înfrăţire al judeţului Harghita
Prin intermediul acestui program al Consiliului Judeţean Harghita, este sprijinită iniţierea, dezvoltarea şi susţinerea cooperării cu unităţile administrative din străinătate, participarea şi reprezentarea judeţului Harghita în cadrul conferinţelor, seminariilor, consfătuirilor profesionale şi expoziţiilor internaţionale organizate de către judeţele înfrăţite, în vederea realizării schimburilor de experienţă profesională, dezvoltarea cooperării în domeniul turismului, culturii, economiei etc., în baza principiului reciprocităţii şi a promovării valorii judeţului peste hotare.
Sub auspiciile cooperării cu judeţele înfrăţite, au fost iniţiate şi dezvoltate mai multe proiecte de succes în colaborare cu Direcţia de Dezvoltare şi Direcţia de Programe şi Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita. Acestea sunt următoarele: Proiectul Inextex, care se bazează pe schimb inovativ al cunoştinţelor, experienţelor şi metodelor bazate pe moştenirea culturală a textilelor. Acesta a fost iniţiat în parteneriat cu Adunarea Generală a Autoguvernării Judeţului Somogy din Ungaria şi cu alţi parteneri din străinătate, fiind finanţat prin programul Leonardo da Vinci. De asemenea, un proiect internaţional de succes a fost Programul FolkDanceNet (2008-2009) implementat în colaborare cu Adunarea Generală a Autoguvernării Judeţului Jász-Nagykun-Szolnok din Ungaria. Acest program a fost iniţiat în 2008, în Anul European al Dialogului Intercultural, în vederea creării posibilităţii de cooperare între autorităţile locale, societatea civilă şi asociaţii de dans popular din 15 ţări participante, în vederea promovării reciproce a valorilor culturale şi tradiţionale, respectiv a sprijinirii, promovării şi păstrării patrimoniului cultural. (www.folkdancenet.eu)
 
Un alt rezultat de succes al cooperării cu judeţele înfrăţite este programul de evaluare a sănătăţii populaţiei şi de analiză profilactică, efectuat în colaborare cu Adunarea Generală a Autoguvernării Judeţului Jász-Nagykun-Szolnok şi Adunarea Generală a Autoguvernării Judeţului Bács-Kiskun din Ungaria. Prin participarea grupurilor de medici şi asistenţi din cele două judeţe din Ungaria, s-au derulat până acum programe de analiză profilactică în comunele Dealu, Plăieşii de Jos, Ciumani şi Vărşag.
 
Prin relaţiile de înfrăţire a judeţului Harghita, am avut ocazia să promovăm valorile culturale, tradiţionale şi ofertele turistice în cadrul expoziţiilor internaţionale organizate în judeţele Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar şi în oraşul Eger.
 
În anul 2008 Consiliul Judeţean Harghita a iniţiat un program în vederea promovării şi valorificării produselor tradiţionale secuieşti în ţară şi în străinătate. Iniţial aceste produse au fost promovate prin prezentări, participări la expoziţii şi târguri organizate în Ungaria. Consiliul județean a purtat negocieri cu lanţul de hipermarketuri Cora, fiind organizată în luna martie la Budapesta o prezentare de produse cu degustare, eveniment în cadrul căruia produsele tradiţionale din Harghita au avut succes, devenind posibilă continuarea demersurilor. Astfel a avut loc evenimentul „Săptămâni Secuieşti” în Hipermarketul Cora în perioada 7-22 mai 2010, organizat în colaborare cu Consiliul Judeţean Harghita. În cadrul acestui eveniment locuitorii din Ungaria au avut posibilitatea de a cumpăra produse tradiţionale în Hipermarketurile Cora din Szolnok, Szeged, Miskolc, Debrecen şi Budapesta. Au fost transportate trei camioane cu produse tradiţionale, printre care caşcaval, maioneză, miere, apă minerală, napolitane, suc de afine, suc de mere şi produse de ceramică.
 
În anul 2009 am încheiat contracte de colaborare internaţionale cu încă două unităţi administrative din străinătate, Regiunea Autonomă Valle D’Aosta din Italia şi Adunarea Generală a Autoguvernării Judeţului Hajdú-Bihar din Ungaria, având în vedere importanţa cooperării cu acestea şi posibilitatea iniţierii, respectiv implementării unor proiecte comune şi de succes pe viitor. Cele mai importante domenii de colaborare cu Regiunea Autonomă Valle D’Aosta sunt în domeniul managementului energetic, administraţiei publice şi turismului.
 
Iniţierea şi dezvoltarea programului de reprezentare a judeţului Harghita la Bruxelles, Belgia, are ca obiectiv menţinerea cooperării cu instituţiile Uniunii Europene, realizarea/participarea la consfătuiri profesionale cu reprezentanţii acestora în vederea evaluării şi negocierii posibilităţilor de dezvoltare, investiţie şi finanţare directă din partea instituţiilor europene în beneficiul judeţului Harghita.
 
Aparţine activităţii de relaţii internaţionale a Consiliului Judeţean Harghita şi consilierea autorităţilor şi consiliilor locale în domeniul activităţilor externe ale acestora. De asemenea, colaborează cu direcţii şi servicii de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean Harghita în vederea coordonării relaţiilor internaţionale a instituţiilor subordonate.
 
Din anul trecut intermediem cooperarea comunităţilor maghiare din diasporă cu autorităţi locale din străinătate, acesta făcând parte din programul de sprijinire a acestor comunităţi din România. De asemenea, colaborăm cu Direcţia de Programe şi Dezvoltare Rurală în vederea promovării peste hotare şi implementării cât mai eficiente a programului sus menţionat.
 
Toate activităţile, iniţiativele şi programele mai sus menţionate au în vedere obiectivele concrete prin care Consiliul Judeţean Harghita urmează să obţină cât mai multe oportunităţi de participare în proiecte internaţionale, în vederea implementării de programe comune de succes în beneficiul locuitorilor judeţului Harghita, pentru a atrage investiţii străine şi de a obţine cât mai multe finanţări directe din partea instituţiilor Uniunii Europene. De asemenea, activitatea Compartimentului de Relaţii Internaţionale se bazează pe acele principii prin care, în numele reciprocităţii internaţionale, continuă şi eficientizează programele mai sus menţionate, prin atribuţiile sale contribuie la strategia de dezvoltare, implementează o promovare optimă a valorilor locale şi asigură reprezentarea eficientă a intereselor judeţului pe plan extern.
 
Relaţiile de înfrăţire, statutul de membru în organizaţii de nivel european, cooperarea internaţională bazată pe elaborarea şi implementarea proiectelor, respectiv reprezentarea intereselor comune în conformitate cu principiile Uniunii Europene întăresc rolul judeţului Harghita pe plan extern, contribuie la dezvoltarea judeţului şi sprijină solidaritatea, relaţiile economice şi nu în ultimul rând cele de prietenie.
 
 
 

 

Nr Denumire Adresa Pagina web Observaţii
  UNGARIA      
1 Adunarea Generală a Autoguvernării Judeţului Bács-Kiskun Deák Ferenc tér 3
6000 Kecskemét
Ungaria
http://www.bacs-kiskun.hu Înfrăţire
19/1994
2 Adunarea Generală a Autoguvernării Judeţului Békés Derkovits sor 2
5601 Békéscsaba
Ungaria
http://www.bekesmegye.hu Înfrăţire
54/1996
3 Adunarea Generală a Autoguvernării Judeţului Borsod-Abaúj-Zemplén Városháza tér 1
3525 Miskolc
Ungaria
http://www.baz.hu Acord de colaborare
1997
4 Adunarea Generală a Autoguvernării Judeţului Hajdú-Bihar Piac u. 54, Pf. 72
4002 Debrecen
Ungaria
http://www.hbmo.hu Înfrăţire
268/2009
5 Adunarea Generală a Autoguvernării Judeţului Jász-Nagykun-Szolnok Kossuth Lajos u 2
5000 Szolnok
Ungaria
http://www.jnszm.hu Înfrăţire
3/2002
6 Adunarea Generală a Autoguvernării Judeţului Pest Városháza u. 7
V. kerület
1052 Budapest
Ungaria
http://www.pestmegye.hu Înfrăţire
65/1997
7 Adunarea Generală a Autoguvernării Judeţului Somogy Csokonai u. 3
7400 Kaposvár
Ungaria
http://www.som-onkorm.hu Înfrăţire
6/1993
8 Adunarea Generală a Autoguvernării Judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg Hősök tere 5
4400 Nyíregyháza
Ungaria
http://www.szszbmo.hu Înfrăţire
112/2003
9 Adunarea Generală a Autoguvernării Judeţului Zala Kosztolányi u.10
8900 Zalaegerszeg
Ungaria
http://www.zalamegye.hu Înfrăţire
6/1993
  ITALIA      
10 Provincia di Campobasso Via Roma 47
86100 Campobasso
Italia
http://www.provincia.
campobasso.it
Înfrăţire
135/2003
11 Regione Autonoma Valle d’Aosta 1, Piazza Deffeyes
11100 Aosta
Italia
http://www.regione.vda.it Înfrăţire
86/2009
  POLONIA      
12 Starostwo Powiatowe w Tarnowie Ul. Narutowicza 38
33-100 Tarnow,
Polonia
http://www.powiat.tarnow.pl Înfrăţire
20/2004
  R.P.CHINA      
13 Ningxia Hui Autonomous Region 106 Fenghuang Bei Jie
Yinchuan, Ningxia
P.R. China
http://www.china.org.cn/
english/features/43597.htm

http://en.wikipedia.org/
wiki/Ningxia
Acord de colaborare
2005
 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«mai, 2024»
lmmjvsd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774