Zsigmond Adél Hargita megyei képzőművész részt vett a CreArt projekt keretében, Kristiansandban megrendezett rezidens művészek programjában

(0 Szavazat)35 megjelenítés

Újabb Hargita megyei képzőművész vett részt a nemzetközi képzőművészeti CreArt projektben. Ezúttal Zsigmond Adél volt azon négy, a CreArt hálózatot alkotó városok képzőművészeinek egyike Tiago Verdade (Aveiro), Elena Finat Sáez (Valladolid) és Daniele Lasalandra (Genova) mellett, akik két hónapig alkottak a rezidens művészeknek szóló program keretében Kristiansandban, Norvégiában, az Ekserserhuset központban október 5–november 27. között.

A norvégiai partnerszervezet finanszírozta a képzőművészek utazási költségeit Kristiansandba és heti 3 étkezést (ebédet) biztosított. Ugyanakkor ingyenes volt a stúdió használata és a szállás. Ezen felül a résztvevő havi 600 euró fizetésben részesült.
A kiválasztott művészek két hónapon keresztül alkottak, majd a program végeztével nyilvánosan bemutatták műveiket.

A CreArt projekt tíz partnerországának (Spanyolország, Románia, Olaszország, Hollandia, Litvánia, Csehország, Portugália, Ausztria, Norvégia és Horvátország) tizenhárom intézménye vállalta, hogy elősegíti a képzőművészet mobilitását, közelebb hozza a helyi trendeket a globális körforgáshoz, és az alkotás szakmai folyamatait szélesebb körben ismertetve motiválja a fiatalokat a folyamatok követésére. A projekt további célja ugyanakkor a jó gyakorlat tapasztalatcseréje a képzőművészet terén, a hálózatépítés, a művészetimenedzsment-programok gyakorlatba ültetése és az Európát átfogó partnerségek kialakítása a köz- és magánszféra között.

A CreArt projekt kapcsolódhat más programokhoz. A Hargita megyei művészet ismertségének terjedése külföldi kapcsolatok kiépülését vonja maga után, ami hosszú távon a kreatív gazdaság fejlődéséhez is hozzájárul.

A projekt eddig lehetőséget nyújtott Hargita megye 8 képzőművésze számára, hogy részt vegyenek a projekt keretében megrendezett tevékenységekben.

2013-ban Márton Ildikó és Veres Imola jelen voltak az első európai vándorkiállítás, a  More Real Than The Real harmadik állomásán: Valladolidban (Spanyolország),  Lecceben (Olaszország) és Aradon (Románia), ugyanakkor Gidó Szende Melinda részt vehetett neves világhírű művészekkel az Antonio Lopez által vezetett műhelymunkán, Valladolidban (Spanyolország).

2014-ben Berze Imre képzőművész lehetőséget kapott a Genovában (Olaszország) megrendezett, Luca Vitone vezette műhelymunkában való részvételre, Veres Imola képzőművészt kiválasztották és részt vett a Linzben (Ausztriában) megszervezett rezidens művészek programban. Továbbá Bartis Elemér Mártont kiválasztották a Delftben (Hollandia) megrendezett rezidens művészprogramban való részvételre, valamint Kovács Kinga részt vehetett a Kristiansandban (Norvégia) szervezett rezidens művészek programban.

A White Noise, Black Words második nemzetközi vándorkiállításon, melynek egyik állomásának Vilnius (Litvánia) és Zágráb (Horvátország) mellett Hargita megye adott helyet, megyénk egy képzőművésze, Fülöp József vett részt a kiválasztott munkáival.

A 2015-ös Én és a város nemzetközi vándorkiállításon való részvételre, melynek idén Pardubice (Csehország), Linz (Ausztria) és Genova (Olaszország) ad helyet, Lucas Cuturi nemzetközi kurátor megyénkből Iochom Zsolt fotós alkotásait választotta ki.

Csíkszereda, 2015. december 7.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774