Zöldségtermesztők szövetsége, zöldségfeldolgozó – ez lehetne a következő lépés Keresztúr térségben

Juhé - Birkatartó Fesztivál Nagygalambfalván

(0 Szavazat)53 megjelenítés

Remek családi programként negyedik alkalommal tartottak Juhé - Birkatartó fesztivált Nagygalambalván szeptember 2-án, szombaton a község polgármesteri hivatalának szervezésében helyi juhtartók hozzájárulásával. A résztvevőknek tartalmas kikapcsolódásban volt részük a debreceni egyetem rektorhelyettesének, Jávor Andrásnak a juhtartásról szóló előadásának köszönhetően, valamint finomabbnál-finomabb étkeket kóstolhattak  meg, állataikat bemutató helyi gazdákkal beszélgethettek és üzletelhettek. 

A programra ellátogatott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki felhívta a gazdák figyelmet a szakmai előadásokra, hiszen nem mindegy, hogy az állattartáshoz szükséges támogatásokról hiteles forrásból kapnak-e újabb információkat, vagy sem. Továbbá a község polgármesterével, Gyerkó Leventével folytatott beszélgetést arról, hogy Küküllő-menti zöldségfeldolgozóra lenne szükség, hogy a helyi zöldségtermesztők egész évben értékesíteni tudják termékeiket. Ehhez azonban összefogásra van szükség, ami reméli meg is lesz – fejtette ki a megyei tanács elnöke.

Ezzel kapcsolatosan Gyerkó Levente elmondta, örömet jelent számára, hogy a piacra ellátogatva nagygalambfalvi zöldségeket is vásárolhat, hiszen két helyi család is foglalkozik nagyobb mennyiségű zöldségtermesztéssel és értékesítéssel. Mivel keresztúr térségben is egyre többen kezdenek ezzel foglalkozni többször is felmerült az ötlet, hogy hozzanak létre zöldségtermesztő szövetséget, azonban mindig elmaradt, mivel eddig nem akadt olyan személy, aki a tevékenységet, a termelőket vezetőként összefogja. Hozzátette, gondok vannak a juhtermékek értékesítése terén is, mivel a helyiek nem tudják eladni a gyapjut, a bárány ára is csak minimálisat növekedett. Továbbá kifejtette, a községben található öt esztenán minden évben tapasztalnak vadkárokat, ezért a polgármester is csatlakozott azokhoz, akik aláírták a petíciót, amellyel a megyei tanács elnöke a nép ügyvédjéhez fordul nagyvadak ügyében.

A fesztiválon készült felvétel elérhető a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1369446419769404/.

 

Csíkszereda, 2017. szeptember 2. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774