Zajlanak a Szent Anna-tó vízminőségének javítását előkészítő tevékenységek

A helyszínen tájékozódtak a megyei tanácsosok

(0 Szavazat)52 megjelenítés

Elkezdték a Csomád-Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulással szerződést kötött kutatók a Szent Anna-tó vízminőségének javítását célzó munkálatok előkészítését. A tevékenységekről Hargita Megye Tanácsának képviselői egy vízminőségi próbavétellel egybekötött terepmunka alkalmával a helyszínen tájékozódtak csütörtökön, 2020. november 12-én.

Az utóbbi években felgyorsult a tó vízminőségének romlása, ezért a szakemberek szerint sürgős beavatkozásra van szükség, hogy a folyamat ne legyen visszafordíthatatlan.

Hargita Megye Tanácsa a Csomád-Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás tagjaként, szakemberek bevonásával vesz részt ebben a munkában.

– Egy sor fontos tevékenység zajlik a tó védelmének érdekében, kutató biológusok és csapataik dolgoznak a vízminőség felmérésén, a haltalanítási munkálatok előkészítésén, és egy meteorológiai állomás felszerelését is tervezzük. Ez egy közös munka a lázárfalvi közbirtokossággal és különböző természetvédelmi szakmai szervezetekkel. Olyan fenntartható fejlesztések valósíthatóak itt meg, amelyek a vendéglátás támpontjai lehetnek, de ehhez fontos a tó vízminőségének megőrzése, a ökológiai egyensúly fenntartása. A térség és a megye együtt kell dolgozzon annak érdekében, hogy ezt az egyedi, különleges értékünket meg tudjuk őrizni, és tovább tudjuk adni gyermekeinknek, unokáinknak – nyilatkozta az ügy kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki korábban egy blogbejegyzésben is tájékoztatott (itt és itt).

Mint hozzátette, az új megyei tanács is egyetértésben kell végezze a munkát a Szent Anna-tó ügyében.

Jelenleg két tanulmány elkészítése van leszerződve, amelyek ez év végére fejeződnek be. Az egyik a vízminőségre vonatkozó adatokat összegzi és értékeli ki, ez Dr. Máthé István kutató biológus és egyetemi docens vezetésével történik. A másik tanulmányban a halak eltávolításának módszertanát dolgozzák ki, amelynek felelőse Imecs István halbiológus. Továbbá egy meteorológiai állomás közbeszerzése is folyamatban van, amelyen belül megtörtént a szakmai egyeztetés a kutatókkal, a pontos igények felmérése, a mérőműszerek pontos paramétereinek a meghatározása, továbbá most zajlik a piackutatás és az árajánlatok kérése.

A helyszíni terepmunkával egybekötött bemutató során a kutatók ismertették a tevékenységeiket. Dr. Máthé István és kollégái a helyszínen bemutatták a mintavétel folyamatát, a mérőműszerek egész arzenálját felsorakoztatva.

– Előtanulmányokat, méréseket végzünk a tónál, vizsgáljuk az algapopuláció összetételét, mérjük a víz sótartalmát, savasságát, illetve mintákat veszünk további laboratóriumi vizsgálatokhoz. Egy élő tóról beszélünk, amelyben dinamikus változások figyelhetőek meg – ismertette dr. Máthé István, kutató és egyetemi docens. Az általa vezetett munka eredményeként az elmúlt évek során felgyűlt adatok alapján készül el a tó vízminőségére vonatkozó hiánypotló összegző tanulmány, amely kiindulópontként szolgál majd a jövőbeni beavatkozásokhoz.

A tervezett beavatkozások közül az egyik legfontosabb a tóban megjelent és elszaporodott invazív halfaj, az ezüstkárász populációjának csökkentése. Ennek módszertanát Imecs István halbiológus dolgozza ki, és jövő évtől kezdődhetnek el a konkrét munkálatok a Lázárfalvi Közbirtokosság és Pro Szent Anna Egyesület közreműködésével.

– Az utóbbi években megjelent és mára már túlzott mértékben elszaporodott az ezüstkárász a tóban, amely kiszorítja az őshonos fajokat. Fontos lenne csökkenteni a populáció méretét, mivel egy olyan halfajról beszélünk, amely a legrosszabb körülmények között is megél. Célunk, hogy egy alacsonyabb szinten tartsuk a kárászpopulációt – hangsúlyozta Imecs István halbiológus. A szakember a helyszínen be is mutatta azt a varsának nevezett hagyományos halászati eszközt, amellyel a halak eltávolítása biztonságos körülmények között megvalósítható.

Amint a bemutató során kiderült, a tó érzékeny ökológiai egyensúlyának fenntartása érdekében nagyon fontos a megfelelő módszerek alkalmazása, a módszertanok körültekintő kidolgozása, hiszen világszinten nincsen ehhez hasonló példa, amiből ki lehetne indulni.

Dósa Elek Levente, a Pro Szent Anna Egyesület vezetője elmondta, Közép–Kelet Európának egyetlen krátertava a Szent Anna-tó, ehhez hasonló természeti látványosság nincs a közelben. Ezért fontos, hogy a turisták tisztelettel, alázattal legyenek a természet iránt és felelősen viselkedjenek látogatásaik során.

Csíkszereda, 2020. november. 13.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774