Youth&SPA projekt eredményeinek ismertetésére az Európai Régiók Hete keretében, Brüsszelben

(0 Szavazat)5 megjelenítés

Az Európai Régiók Hete keretében, Brüsszelben került sor október 7-9. között az Erasmus+ KA3 program által finanszírozott Youth&SPA projekt eredményeinek ismertetésére. A projekt a vidéki fürdővárosok fiataljai és a döntéshozók közötti párbeszédet hívatott elősegíteni. Először egyedülálló megközelítést mutattak be: az egyes partnervárosokban folytatott, nemzedékek közötti vitákat a jövőről és az ott élő fiatalok lehetőségeiről a turizmus, a helyi termelés, a vállalkozói készség stb. révén.

Ezt követően Kepli József, Hévíz alpolgármestere ismertette a fiatalok érdekeinek hatékony képviseleti lehetőségét a döntéshozatal minden szintjén, a helyi közösségektől kezdve a nemzeti és az EU szintjén egyaránt. A demokrácia működik, így a fiatalok képviselete hatékonyan megszervezhető és a döntéshozatalba irányítható, az iskolai és települési kezdeményezések által.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke egy régiós szintű jó gyakorlatot osztott meg a hallgatósággal, annak érdekében, hogy a fiatalok hangja hallható legyen és megfelelő körülményeket teremtsenek számukra jövőjük megalapozásához a vidéki településen. Amikor az elnöki tisztségét elnyerte, ilyen jellegű kezdeményezések szinte nem is léteztek, mára viszont ismertek jó gyakorlatok ezen a területen.  

A bemutatókat követően négy témában folytatódtak a tanácskozások. Minden partner felelt egy adott témakör koordinálásáért. Ezek a következők voltak: fiatalok érdeklődésének felkeltése a döntéshozatali folyamatok iránt / közösségépítő tevékenységek fejlesztése / migrációs folyamatok csökkentése / ifjúsági tanács működtetése. A kiscsoportos beszélgetéseket követően a főbb eredmények kerültek terítékre.

A fiatalok döntéshozatali folyamatok iránti érdeklődése fokozásáért a következő kihívásokra van szükség: 1) a fiatalok érdeklődése és a döntéshozóktól kapott eredmények közötti eltérések, 2) ez csalódást eredményez a döntéshozatali folyamatokat illetően, de 3) mindkét fél részéről tapasztalható az ismeretek és motiváció hiánya.

A közösségépítő tevékenységek fejlesztése érdekében a következő lépések javasoltak: 1) minőségi lehetőségek kialakítása és jobb életszínvonal biztosítása, 2) a fiatalok identitásának erősítése. A fiatalok elvándorlásának megfékezése érdekében többek között biztosítani kell 1) felsőoktatási és speciális oktatási lehetőségeket a vidéki térségben, 2) a tehetséges fiatalokat szükséges felkarolni és támogatni, 3) a munkalehetőségeket színesíteni kell. Végül pedig egy eredményesen működő ifjúsági tanács létrehozásához a fiatalok és döntéshozók elkötelezettségén kívül szükséges a megfelelő adminisztratív struktúra és a pénzügyi háttér.  


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774