XII. Resicabányai Magyar Napok oroszhegyi néptáncosokkal

(0 Szavazat)27 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programja jóvoltából, az oroszhegyi Urusos Néptáncegyüttes a Krassó-Szörény megyei Resicabányai Magyar Napokon vendégszerepel szeptember 22-én, szombaton.

A Hargita Megyei Művészeti Népiskola jóvoltából szeptember 22-én, 17 órától a resicabányai zeneiskola termében lép fel az oroszhegyi néptánccsoport, ízelítőt adva gazdag népzenei és néptánc kincsünkből: bonchidai, vajdaszentiványi és örkői cigánytáncokat mutatnak be. Közben népmesét mond Jére Csanád (A mennyországi ember) és Bálint Melánia (Kolontos Palkó). Az Urusos Néptáncegyüttes  öt éve működik négy korcsoportban (6-18 éves korosztály) 140 gyerekkel. Nevét az Oroszhegyi Nyúlád mezején található Urusos-kútról kapta, melyet Szent László kútjaként is emlegetnek a helybéliek. Céljuk elsősorban a néptánc megszerettetése a gyerekekkel, közösségépítés, a népi hagyományok megélése, majd különböző koreográfiák bemutatása, eleget téve a különböző helyi, környékbeli, külföldi meghívásoknak. Az együttes haladó csoportját láthatják a Krassó-Szörény megyeiek. A fellépést követően este a Magyar Házban közös nótázással és kötetlen beszélgetéssel folytatódik a program.

Hargita Megye Tanácsa 2009 nyarán azzal a céllal kezdeményezte az Összetartozunk közösségépítő programot, hogy a szórványban élő magyarság megmaradását és fejlődését támogassa. Beszterce-Naszód és Temes megye, valamint Aranyosszék után 2014 januárjában Krassó-Szörény megyével is partnerséget alakított ki Hargita Megye Tanácsa az Összetartozunk programja keretében. Az összetartozás, az identitástudat megerősítése Székelyföldön is fontos, de leginkább olyan vidékeken van szükség rá, ahol a magyarság szórványban él.

A tőlünk mintegy 500 kilométerre található megyében számos magyar jellegű nevezetesség található: gőzmozdonymúzeum, nosztalgiavasút, Herkulesfürdő, Széchenyi-út a Duna mentén, Sissi királyné emlékműve és a Resicai Vízművek.

Az Összetartozunk közösségépítő szórványprogram egyik célja segíteni a szórványban élő magyarságot népi hagyományai megőrzésében, felkutatásában, felelevenítésében, és ezáltal a nemzeti identitása megőrzésében és megerősítésében.

Csíkszereda, 2018. szeptember 19.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774