Vonzóvá kell tenni a szakma ismeretét a fiatalok számára

Természeti kincsekben gazdag térségünk nemzedékeknek biztosít jövőt

(0 Szavazat)49 megjelenítés

A duális képzés beindítását szorgalmazza Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskolában. Ebben kell együtt gondolkodjanak az érintett felek, mondta a megyeelnök május 9-én a Venczel József Szakközépiskolában, ahol sajtótájékoztató keretében adták át és mutatták be a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium támogatásával az iskolának érkezett modern gépeket és védőfelszereléseket. 

A magyar kormány részéről Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár vett részt az átadáson, aki elmondta, a támogatások folyósításának ez a harmadik állomása, korábban magyar nyelvű erdészeti és kertészeti tankönyveket hoztak az iskolának. A cél az, hogy minél jobb minőségű képzést kapjanak az itteni fiatalok, tette hozzá az államtitkár. Az együttműködés Böjte Csaba ferences rendi szerzetesen keresztül kezdődött, számolt be Ugron, azzal az elképzeléssel, hogy szakmát adjanak a fiatalok kezébe. Erdészképzést csak a csíkszeredai Venczel József iskolában találtak. Ez alkalommal modern gépeket és védőfelszereléseket adnak át, és továbbra is keresik az együttműködési lehetőségeket.

Bálint Gabriella iskolaigazgató elmondta, jelenleg hat erdészeti osztály működik, 99-en tanulnak líceumi osztályban, 15-en szakmunkás képzőben és 15-en posztliceális képzésben részesülnek, akiknek három erdész tanítja a szakmát. Az iskola vezetője a diákok és a pedagógusok nevében is megköszönte a támogatást.

Ma, az Európa Nap alkalmával is terítékre kerül a biodiverzitás kérdése, hiszen Európa számára is fontos, kezdte beszédét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Térségünk természeti kincsekben gazdag, mondta, amire különös figyelmet kell fordítani, hiszen olyan érték, amely nemzedékeknek tud jövőt biztosítani. És ahhoz, hogy generációkat tudjon szolgálni, megfelelő szaktudásra, ehhez pedig minőségi szakoktatásra van szükség. Mindannyiuk számára kihívás, hogy vonzóvá tegyék a szakmát a fiatalok számára, akikre még nagyobb figyelmet fordítanak idén, az Ifjúság Évében, ugyanis a napokban zajlik az Ifjúság Hete rendezvénysorozat, ahol a kulturális és szórakoztató programok mellett pályaorientációs tevékenységek is zajlanak, számolt be Borboly Csaba. A megyeelnök egy másik kihívásként a duális képzés beindításáról beszélt a Venczel József Szakközépiskolában, ehhez az érintettek – politikum, tanintézet, szakmai szervezetek – együttgondolkodására van szükség. Az erdei iskola program fontosságát is hangsúlyozta Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki beszéde végén a természet szeretetének és megszerettetésének jelentőségéről szólt. Úgy fogalmazott, akik ragaszkodnak a természethez, nagyobb eséllyel lesznek közösségi emberek.

Az iskola és a támogatók közötti kapcsolatfelvételt András Zoltán, Kászon község polgármestere is segítette, aki az átadáson azt mondta, az egyetlen, amit az embertől soha nem tudnak elvenni, az a tudása, éppen ezért ezt kell gyarapítani, majd természeti kincseink megőrzésének fontosságáról beszélt.

A támogatásként kapott tárgyakat jelképesen a diákok vették át.

Csíkszereda, 2018. május 9.


[ Ifjúsági hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774