Vita a veszélyes medvékre vonatkozó beavatkozási kvóta körül

Borboly Csaba: a témakörben sok a városi legenda, emberi életekkel is játszanak.

(0 Szavazat)51 megjelenítés

A veszélyes medvékre vonatkozó beavatkozási kvóta körül vita alakult ki miután Grațiela Gavrilescu, környezetvédelmi minisztert feljelentették ennek kapcsán a korrupcióellenes ügyészségen (DNA). A Környezet- és Állatvédő Egyesület (FPAM) vádja szerint a miniszter a rendelettel megszegi a 2004/205-ös nemzetközi egyezményt, amely a medvék és farkasok oltalmát szavatolja.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint folyamatosan az emberek életével játszanak Bukarestben, hiszen amíg a rendeletről vitáznak addig megfeledkeznek az ember áldozatokról és a veszélyes medvék által okozott hatalmas károkról. Amint a megyeelnök ismertette, ma Csíkmadaras határában újabb medvetámadás történt, egy tehenet pusztítva el a mezőn.

– Nagy felelőssége van a vadász társadalomnak egyaránt, hiszen a rendelet kibocsátását követően egy beavatkozási engedélyt sem kérvényeztek – emelte ki a megyeelnök, aki levélben ismételten felszólítja a vadásztársulatok vezetőit és a polgármestereket, hogy mielőbb állítsák össze a szükséges dokumentációt és kérjék a veszélyes egyedek esetében a beavatkozást. A híresztelésekkel ellentétben a rendelet nem csak áttelepítésre hanem kilövésre is vonatkozik.

A rendelet megjelenésével párhuzamosan a nép ügyvédjéhez is elküldték szeptember 5-én azt a petíciót, amelyben kérik a közbenjárását.

A túlszaporodott medvék okozta vadkárok és medvetámadások körül számos vita kialakult. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint több tévhit is kialakult a probléma mentén.

A közvélemény szerint a megnövekedett vadkárok és támadások gyakorisága a túlzott erdőkitermelésnek köszönhető. Ezt a tévhitet is cáfolja többek között a megyeelnök:

https://www.borbolycsaba.ro/blog/varosi-legendak-beklyojaban/#nyolcas

Csíkszereda, 2017. szeptember 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774