Visszaosztásból támogatná a megyei tanács a zarándokút kialakítását

Mária út konferencia Csíksomlyón

(1 Szavazat)26 megjelenítés

A Mária-útvonalak teljes kiépítését célzó projekt részeként épülő száz kilométeres zarándokút kialakítását visszaosztásból támogatná a megyei tanács – jelentette be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke október 13-án, pénteken a csíksomlyói Jakab Antal Házban tartott VII. Mária út konferencián. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az érintett önkormányzatok tegyenek le igénylést, fogalmazott a megyeelnök. 

Hozzátette, mint ismeretes száz kilométeres zarándokút kialakítását tervezik, hogy jövőre a csíksomlyói búcsúra érkező zarándokoknak lehetőségük legyen gyalogosan, biciklivel vagy lóval megtenni az utolsó kilométereket. Korábban a megyei tanács felhívást intézett az önkormányzatok felé ezzel kapcsolatosan, mivel elsőként Siklód, Etéd, Farkaslaka, Oroszhegy, Zetelaka, Máréfalva, Kápolnás, Szentegyháza, Csíksomlyó önkormányzata tett le szándéknyilatkozatot, így az említett száz kilométer ezeken a településeken fog áthaladni. A projektben a megyei tanácsnak összefogó szerepe van, valamint anyagilag is támogatja a megvalósítást.

A vasárnapig tartó Zarándoklat, mint a testi-lelki megújulás eszköze mottóval szervezett konferencián a megyei tanács elnöke arról is beszélt, hogy az intézmény jövő évi egyháztámogatási programja keretében nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a zarándokhelyek kialakításának támogatására. Javasolta, azon plébániák, amelyek közelében van olyan iskola, vagy más épület, amelyet nem használnak pályázat útján átalakíthatnák zarándokok fogadására alkalmas helynek, amely akár plusz bevétel is lehet az egyháznak, és a zarándokok számára is élményt jelentene. Továbbá elmondta, figyelembe véve a Mária út tervezése során tapasztalt összefogást és erőfeszítéseket a megyei tanácsnak továbbra is komoly szerepet kell vállalnia a projektben az érintett települések polgármestereivel közösen. Kifejtette, Hargita megyében a vallási turizmusnak komoly alapja van, például a csíksomlyói kegytemplom, vagy a számos más műemléktemplom, amely a térségben található.

A Mária út (Via Mariae) egy nemzetközi zarándokút, amely összekapcsolja több európai ország Mária-kegyhelyeit, keresztet rajzolva Közép-Európa térképén, közepén a csíksomlyói ferences templommal. A zarándokút Hargita megyei részéről szóló korábbi közleményeink elérhetők itt: http://hargitamegye.ro/hirek/a-maria-ut-lehet-kozep-europa-el-caminoja.html, és itt: http://www.hargitamegye.ro/hirek/tedd-meg-gyalog-az-utolso-szaz-kilometert-a-csiksomlyoi-bucsura.html.

Csíkszereda, 2017. október 14.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774