Vigyük jó hírét az erdei iskolának!

A gyermekekkel meg kell szerettetni a természetet

(0 Szavazat)39 megjelenítés

Erdei iskola nyílt Homoródfürdőn, a hatos villában a Hargita Megye Tanácsának alárendelt Vámszer Géza Művészeti Népiskola által szervezett családi nap alkalmával, szombaton, október 19-én. Az október elején iskolás csoportoknak meghirdetett egynapos erdei iskolás programra rekordidő alatt beteltek a helyek. Az idei évben tíz ötvenfős iskolás csoport részesül az erdei iskolai programban a megye különböző pontjairól, Lövététől Karcfalváig.

A Zöld Székelyföld Egyesület foglalkozásvezetői, illetve a Népiskola tanárai gondoskodnak arról, hogy a gyerekek megízlelhessék és megszeressék a természeti nevelés ezen formáját.

A szombat déli megnyitón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Sándor Árpád, a Népiskola vezetője és Csonta László, a Zöld Székelyföld Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket, jelen volt Lapohos Annamária biológia szakos tanfelügyelő is. A tanácselnök gratulált a Népiskola csapatának, továbbá köszönetet mondott a megyei tanács erdei iskolás munkacsoportjának és a Zöld Székelyföld Egyesületnek. Kijelentette: az a céljuk, hogy az általános iskolás gyermekek közül mindenki legalább egyszer részt vegyen erdei iskolában. Ez az első Népiskola által indított ilyen oktatási központ, de a megyei tanácsnak még van néhány felújításra váró villája, amely szintén megfelelne ilyen célra. Ugyanakkor az elöljáró szerint nem csak a megyei tanács támogathatja az erdei iskolákat, a közbirtokosságoknak és a helyi tanácsoknak is megvan a lehetőségük erre.

– A gyermekek egyéniségének fejlődésében jelentős szereppel bír majd ez az oktatási központ, mert a természettel való békés együttélésre nevel, és kimozdítja az érintetteket a számítógép, a televízió elől. Kérem, vigyék jó hírét ennek a központnak, a megyét meg kell töltenünk erdei iskolával. Nem kell mindent a megyei tanácsnak végeznie, közbirtokosság és helyi tanács is végezheti – fejtette ki Borboly Csaba.

A családi napra változatos programmal várták az érdeklődőket, közös tematikus kiránduláson, kincskeresésen, kézműves foglalkozáson, kreatív játékokon vehettek részt.

A homoródfürdői hatos villa idén került a Népiskola ügykezelésébe, és nem pusztán szálláshelyként szeretnék működtetni: táborokat szerveznek, és tevékenységüket a Magyarországon már oly népszerű erdei iskolai programmal bővítették. A Zöld Székelyföld Egyesület segítségével sikerült szemléletes oktatási eszközöket összeállítani és termet berendezni a villában az iskolának.

Hargita Megye Tanácsa kiemelt fontosságúnak tartja a környezeti nevelést, erdei iskolák működésének beindítását, függetlenül attól, hogy Romániában még nincs egy országosan elfogadott törvényi keret erre vonatkozóan. Ezért a megyei tanács a Vámszer Géza Művészeti Népiskola keretében indította útjára erdei iskolai programját a különböző iskolákkal, erre nyitott pedagógusokkal, civilekkel karöltve. Az év elején egy kérdőív kitöltésére kérték fel a megyében dolgozó pedagógusokat ebben a témában, 53 érintett személy töltötte ki a 15 kérdésből álló kérdőívet és mutatott komoly érdeklődést az együttműködésre és közös gondolkodásra az erdei iskola ügyében. Szakmai megbeszéléseket is tartottak, melyek nyomán a Zöld Székelyföld Egyesület vállalkozott az idei év stratégiájának kialakítására, illetve a pontos erdei iskolai fogalomkör meghatározására. Májusban a Népiskola bonyolította le A legzöldebb iskola elnevezésű vetélkedőt Hargita megyei iskolákban, amelyre tíz érdekes kisfilm érkezett be a pályázóktól.

Mi az erdei iskola?

Az erdei iskolai programok a tanulók aktív megismerő tevékenységére, együttműködésére épít, vagyis a gyerekeknek ki kell lépniük az iskolai szerepből. Az erdei iskolában a gyermek együtt dolgozik, tanul, tevékenykedik társaival és más résztvevőkkel. Az ismereteket nem közlik vele, hanem magának kell felfedeznie, a megfelelő eszközök, módszerek felhasználásával információkat gyűjtenie, azokat feldolgoznia, értékelnie.

 

Csíkszereda, 2019. október 19.


[ Családi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774