Vigyázzanak a medvékkel és jelentsék a károkat!

(0 Szavazat)15 megjelenítés

– Bár időnk és energiánk nagy részét most a koronavírus terjedésének megfékezésére fordítjuk, nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy áprilisban már aktívak a térségünkben a barnamedvék, elsősorban a bocsos egyedek jelenthetnek veszélyt az itt élőkre. Éppen ezért, kérek mindenkit, legyen óvatos és azonnal jelentse, ha medvét lát vagy kárt észlel – hívja fel a figyelmet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 

Hadnagy Lehel, a SZILOS Vadásztársaság elnöke, a tájgazdálkodási munkacsoport tagja felhívta a figyelmet, hogy a bocsos medvék várhatóan április közepétől indulnak el. - Arra érdemes odafigyelni, hogy semmiféle állati maradványt ne dobjanak ki, peremvidéken ne hagyjanak kutyaeledelt sem az udvaron, mert a medvéknek rendkívül jó a szaglása, és messziről megérzik az élelmet - bejönnek érte akár a portára is – hívja fel a figyelmet a szakember.
- Minden vadkárt jelenteni kell a polgármesteri hivatalnál, hogy készüljön el a kárfelmérés. A hivatal csak ezt követően tudja jelezni a terület ügykezelését végző vadásztársulásnak, hogy kérje a problémás egyed kiemelését – nyilatkozta Borboly Csaba, hozzátéve, hogy az elmúlt években hasznos eszköznek bizonyultak a medvebiztos konténerek és a villanypásztorok is, ezek beszerzését érdemes folytatni minél több helyen.
Hargita megye egész Európában egyedi biokulturális régió: kiemelkedően gazdag természeti tőkével rendelkezik, nagyon sok máshol ritka, védett fajjal. Természeti értékeink fenntartásához, a velük való okos, hosszú távú gazdálkodás előmozdításához, szükség volt egy olyan intézményi egységre, amely ötvözi a már jól megalapozott klasszikus szakterületek tudását és bölcsességét. Ennek érdekében Hargita Megye Tanácsa tavaly az országban elsőként hozott létre tájgazdálkodási munkacsoportot Demeter László biológus vezetésével. A munkacsoport missziója azóta is az intézmények és szakterületek közötti együttműködés elősegítése a Hargita megyei biokulturális tőke megőrzése és fejlesztése érdekében.
A megyei tanács a medvetámadások ügyében tett eddigi lépéseiről itt olvashatnak: http://vadkarok.hargitamegye.ro/ vagy a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/ tájékozódhatnak.

Csíkszereda, 2020. április 2.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774