Vidéki térségeket és vállalkozásokat támogató határozatok születtek

Bögözben tartotta soros havi ülését Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)77 megjelenítés

A térségfejlesztésre és a vidéki turizmusra irányuló pályázatra is igent mondtak Hargita Megye Tanácsa döntéshozó testületének tagjai a Bögöz községben tartott soros havi ülésen, április 25-én, hétfőn. A helyi kultúrotthonban szavaztak egyebek mellett a megyei tanács idei évi tagdíjainak befizetéséről a közösségi fejlesztési és kistérségi társulásokba: a vidékfejlesztésibe (310 867 lej), az alcsíkiakba (10 000 lej a közösségi fejlesztési társulásnak, 77 000 lej a kistérségi társulásnak), illetve a Kelemen–Görgénybe (69 340 lej).

Becze István tanácsos elmondta, az alcsíki kistérségi együttműködés példaértékű, akár katasztrófavédelemről, akár vidékfejlesztési vagy más tevékenységről van szó, rengeteg programot szerveznek a térség közösségei érdekében. A tanácsosok rábólintottak, hogy Hargita Megye Tanácsa részt vegyen a RuralGrowth európai uniós pályázatban, amely a vidéki turizmusban érdekelt vállalkozások versenyképességének növelését célozza, ami munkahelyek teremtését is jelenti. Az Interreg programban megvalósuló pályázatban Hargita megye társul a magyarországi (projektvezető) Nagykanizsával, a hollandiai Drenthe tartománnyal, a finnországi Savonlinna Business Services Ltd-vel, az olaszországi Delta 2000 konzorciummal, a spanyolországi Medina del Campóval és az egyesült királyságbeli Newcastle-i Egyetemmel. A 122 095 euró értékű pályázatban Hargita Megye Tanácsa önrésze két százalék, a lebonyolítás ideje 54 hónap.

Elfogadták Hargita Megye Tanácsa tagságát a Harghita Business Center Közösségi Fejlesztési Társulásban, amelyet az azonos nevű székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorház működtetésére hoztak létre. A létesítmény Hargita Megye Tanácsa európai uniós pályázatából épült meg.

Megszavazták az iskolai tantárgyversenyek támogatásáról szóló határozatot is, 75 000 lejt különítve el erre a célra, valamint 20 ezer lejt az Ezer Székely Leány Napja rendezvényre. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak orvosi felszerelések és sürgősségi esetek kommunikációs eszközeinek beszerzésére 505 050 lejt irányoztak elő.

A kihelyezett tanácsülés elején a helyi iskolások kulturális műsort adtak elő, majd Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Méltatta az elmúlt négy év partnerségét Bögöz községgel, valamint a helyi összefogást.

– Bögöz község jó példa lehet a megye többi településének. Látszik az eredménye annak, hogy az emberek itt összedolgoznak, a nyolc falu sikeresen együttműködik. Az egyházak példaértékű munkát végeznek, a vállalkozók is segítik a közösséget, és az oktatás is erős, sok-sok értékes embert tud kinevelni. A kicsit is értékelték, így nagy eredmények születtek – mondta a megyeelnök.

Ezt követően helyi személyiségeket tüntettek ki Hargita Megye Tanácsa díjaival. Márton Áron-emlékéremmel tüntették ki Jakab Lajos katolikus plébánost, Fosztó József református lelkészt és Zongor Irma iskolaigazgatót, Önzetlenség Díjjal pedig a Bögözi Önkéntes Tűzoltóságot, valamint Sala Attila, Hegyi Imre és Dobai János helyi vállalkozót. (A laudációk elérhetők itt: http://hargitamegye.ro/kituntetesek/dijazottak/2016-dijazottjai.html)

Az ülés előtt a megyei tanács tagjai Farkas Mózes polgármester kalauzolásával ellátogattak a 15-ös, felújítandó muzsnai községi útra, a felújítás alatt álló agyagfalvi iskolához, valamint az épülő décsfalvi református templomhoz.

Borboly Csaba a tanácsülést követően élő videóval jelentkezett a Facebookon, a felvétel megtekinthető a https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/1175991139086650/ linken.

Csíkszereda, 2016. április 25.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774