Vesszőkosárfonó és cirokseprűkötő tanfolyam indul Csíkszeredában

Romák szakoktatását támogató projektet mutattak be

(0 Szavazat)83 megjelenítés

A Hargita megyei romák kézműves mesterségeinek megőrzése című projektről tartott sajtótájékoztatót a Gelem Gelem Harghita Egyesület április 20-án, hétfőn a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában. A projektet az egyesület Hargita Megye Tanácsával, Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzatával, a Csíkszeredai Thalia Alapítvánnyal, valamint a Szakoktatási és Szakképzési Egyesülettel együtt kivitelezi. Célja a hagyományos roma kézműves mesterségek népszerűsítése és a kézművesek által életük során összegyűjtött tudás átadása a fiatal roma és nem roma generációknak, valamint a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése az Európai Gazdasági Térségben.

A sajtótájékoztatón Ioni Gheiza, a Gelem Gelem Harghita Egyesület elnöke elmondta, a projekt fő tevékenysége kézműves tanfolyamok szervezéséből áll, ahol a fiatalok elsajátíthatják elméletben és gyakorlatban is a vesszőkosárfonást, illetve a vessző- és cirokseprűkötést, erről hivatalos oklevelet is kapnak majd, amivel érvényesülni tudnak a piacon. A kézműves mesterségek bemutatását tervezik, táncbemutatót, továbbá a foglalkozások és bemutatók fontos pillanatait megörökítő fényképekből kiállítást is szerveznek, amellyel népszerűsítik a roma kultúra gazdagságát 20 Hargita megyei helységben.

A projekt célkitűzése kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke összefoglalta, hogy az általa vezetett intézmény nagy hangsúlyt fektet a továbbiakban is a szakképzési rendszer fejlesztésére, a szakoktatás megreformálására, a gyakorlati képzés fejlesztésére, hogy a frissen kikerült szakembereknek reális esélyük legyen a tanult szakmából megélni.

–  Hargita Megye Tanácsánál ezen folyamat segítésére törekszünk a csíkszeredai Sapientiával való együttműködések révén, illetve a szakoktatás újítása és fejlesztése a célja a Duna Régió Szakképzési Klaszternek, amelynek alapító tagja a megyei tanács is. Emellett alintézményünk, a Hargita Megyei Művészeti Népiskola romák számára szervez zenetanfolyamot, amelyen a régi, hagyományos hangszereken tanulnak meg játszani a fiatalok. Sok lehetőség van, amit ki kell használni, a 2014–20-as időszakban az EU a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fektet a romák inklúziójára, Hargita Megye Tanácsa romastratégiájában kiemelt hangsúlyt fog fektetni az oktatásra, munkaerő-piaci elhelyezkedésre, lakáshelyzetre és egészségügyre. Fontos a korai iskolaelhagyások megakadályozása, arra kell törekedni, hogy minél több roma nemzetiségű fiatal járjon oktatási intézménybe, tanuljon, integrálódjon. Konkrét problémák megoldásán dolgozunk, ha egyelőre csak a projektben érintett 30 gyerek tanul is szakmát, az már példát mutat a társainak –  emelte ki a megyeelnök.

A képzések május 25-től kezdődnek, 30 fiatalt képeznek ki a Hargita megyei falvakból. A projekt összértéke 209 974,42 lej, amelyből a vissza nem térítendő pénzügyi támogatás összege 188 976,98 lej.

 

Csíkszereda, 2015. április 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774