Védett lakóotthont terveznek Hargita megyében

Rendkívüli ülést tartott Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)25 megjelenítés

A családon belüli erőszak áldozatainak ideiglenes elhelyezésére épül védett lakóotthon Hargita megyében egy európai uniós pályázat keretében, szavazta meg Hargita Megye Tanácsa a projektben való részvételt a csíkszeredai megyeházán megtartott rendkívüli ülésén március 22-én. Az országos pályázatban a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság vesz részt.

. Az országos pályázatban a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság vesz részt. Továbbá elfogadta Hargita Megye Tanácsa a közigazgatási egységeknek a személyi jövedelemadóból és az áruforgalmi adóból visszaosztott 17,5%-os kvótát, ez a határozattervezet indokolta a március 22-i tanácsülés rendkívüliségét, ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Ennek kapcsán a megyeelnök kifejtette, köszönet illeti az RMDSZ szenátorait és képviselőit, hiszen az ő lobbijuk eredménye, hogy az összegek lényegesen megnövekedtek az első változathoz képest.

A megyeelnök egy sajnálatos esetről is beszámolt, mégpedig, hogy Ülke fele beszakadt a 34-es községi út, ezért a buszjárat útvonalát ideiglenesen el kell téríteni.

Módosult a megyei tanács ideiglenes beruházási listája, fogadta el a módosítást a döntéshozó testület, erre a Székely termék védjegy meghosszabbítása miatt volt szükség, illetve a szociális és gyerekvédelmi vezérigazgatóság pályázata miatt. A vezérigazgatóság részéről Elekes Zoltán vezérigazgató beszámolt arról, hogy sajnos Hargita megyében is sokkal válnak a családi erőszak áldozatává, és indokolt egy védett lakóotthon létrehozása, ahol ideiglenesen el tudják helyezni a bántalmazott személyeket. Az európai uniós finanszírozású országos projekt négyéves lefutású, a pályázat három éven át biztosítja a lakóotthon finanszírozását is.

Szomorú hírrel kezdődött a tanácsülés, Borboly Csaba beszámolt a testületnek a március 22-i kőrispataki medvetámadásról. Az erről készült felvétel megtekinthető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/watch/?v=2226733340919885

A tanácsülés ideje alatt Kolumbán Dávid megyei tanácsost értesítették a tragikus hírről, miszerint a 35 éves áldozat a mentőben elhunyt. A tanácsülés résztvevői egy perc csenddel adóztak az elhunyt családapa emlékének.

Borboly Csaba kérte Elekes Zoltánt, hogy a vezérigazgatóság nézzen utána a gyerekeknek, akiket az áldozat anya nélkül nevelt, illetve elmondta, a megyei tanács szintjén is megvizsgálják, hogy hogyan tudják segíteni az áldozat családját.

A megyeelnök felhívta a figyelmet arra, hogy idén még veszélyesebb lesz a helyzet a medvetámadásokat tekintve, mint a korábbi években, és ez egy valós veszély, amelyre sem országos, sem európai szinten nem figyelnek oda. Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke kihangsúlyozta: nem azt akarják, hogy kipusztítsanak egy védett fajt, hanem, hogy szabályozzák azt a populációszámot, aminek életteret tudnak biztosítani. A megyei tanácsosok egyetértettek abban, hogy tarthatatlan a helyzet, és fel kell lépni az emberi élet védelme érdekében.

Csíkszereda, 2019. március 22.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774