Vásárok a sóvidéki együttműködés jegyében

(0 Szavazat)35 megjelenítés

A helyi termelők, kézművesek augusztusban két vásáron mutathatták be és értékesíthették saját termékeiket annak az együttműködési pályázatnak köszönhetően, amelyet a Sóvidék–Hegyalja Helyi Akciócsoport és a Balavásár–Sóvárad–Kis-Küküllő Leader-csoport bonyolít le. A két egymás utáni hétvégén megrendezett vásáron, amellett, hogy bemutatkoztak és árusíthatták termékeiket, a két megye térségeinek termelői megismerkedhettek egymással, lefektetve ezzel akár más jövőbeli együttműködés alapjait is.

Az augusztus 1–2-án megrendezett vásáron, Erdőszentgyörgyön a Sóvidék–Hegyalja-térségből 10 termelő és kézműves vett részt, a partner térségből 20 résztvevő. Ezt követte a következő hétvégén, augusztus 8–9-én az árcsói vásáron való részvétel, amelyet fazekasvásárral kötöttek egybe, itt a Sóvidék–Hegyalja-térségből 20, a partner térségből 10 résztvevő volt. Az előbbi környék kézművesei, helyi termelői között vannak fazekasmesterek, bőrdíszművesek, hagyományos népviseleteket, valamint szőttest, varrottast, csipkét készítők, méhészek, biozöldség- és biogyümölcs-feldolgozók, pálinka- és bortermelők, akik saját, helyi alapanyagból állítják elő termékeiket.

Az árusok és a látogatók-vásárlók pozitív visszajelzései mind azt bizonyítják, hogy szükség van ilyenfajta együttműködésekre. A hagyományok megőrzésének elengedhetetlen része a még létező kézművesség felleltározása és ennek értékbe helyezése, megjelenítése, ugyanakkor a termelők új piacokon való részvételével lehetőség nyílik a helyi termékek iránti kereslet bővítésére.

A közös munka eredményeként, a két Leader-akciócsoport munkája révén a későbbiekben közös kiadvány jelenik meg, amelyben a térségek helyi termelői és kézművesei mutatkoznak be termékeikkel, ami a kistérségi együttműködés egy másik hasznos, jó példája lesz.

Csíkszereda, 2015. augusztus 17.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774