Vasárnap zajlik az első Szakrális Maraton a Keresztény Értékekért, a Békéért!

Egészséges életmód: mozgás és lelki feltöltődés

(0 Szavazat)43 megjelenítés

Augusztus 14-én, vasárnap zajlik a Szakrális Maraton a Keresztény Értékekért, a Békékért! csíksomlyói civil kezdeményezés. A kerékpárosok és szaladók több útvonalon haladnak Hargita, Kovászna, Maros, Brassó és Szatmár megyében. A rendezvény célja az egészséges életmód népszerűsítése, amelyhez a sport mellett a kiegyensúlyozott lelki életre is szükség van, hangzott el a csíkszeredai megyeházán szerdán, augusztus 10-én megtartott sajtótájékoztatón.

Az első szakrális maratont a szervezők és a partnerek ismertették: Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület és a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás munkatársa, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, P. Urbán Erik OFM, a Csíksomlyói Kegytemplom igazgatója, Csonta László, a Zöld SzékelyFöld Egyesület elnöke, Karikás Gábor, a csíkszeredai Siculus Alpin Klub Egyesület képviselője, Orbán József a kerékpárosok képviseletében, illetve Kovács Judit, aki Novák Eduárd csíkszeredai paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározót, a megmozdulás egyik fővédnökét képviselte.

Molnár Sándor elmondta, a megmozdulás a politikum, az egyház és a civilszervezetek összefogásával valósul meg. Borboly Csaba úgy fogalmazott: a figyelemfelkeltő akció célja a lakosság kimozdítása és a turisták idevonzása. Felhívja a figyelmet az egészséges életmódra, amelyre gyermekeinket is nevelnünk kell, illetve a mozgás lehetőségeire térségünk szép tájain, fejtette ki a megyeelnök. Mint beszámolt, dolgoznak Hargita megye gazdaságfejlesztő stratégiáján, amelynek kiemelt része a bicikliutak kiépítése és a különböző mozgásformák lehetőségeinek megteremtése. Hargita Megye Tanácsának elnöke a lelki élet, a nyugalom, az önmagunkra és az egymásra figyelés fontosságáról is beszélt. Ebben jelentős szerepet játszanak az egyházak, ezért a megyei tanács számos területen együtt dolgozik az egyházakkal, illetve támogatja programjaikat.

Borboly Csaba kitért a februárban Brüsszelben a Régiók Bizottságának benyújtott jelentésére, amelyben hangsúlyozta, hogy nagyobb figyelmet kell szentelni a keresztény kultúrájú Európa alapvető értékeinek előmozdítására, és fel kell hívni a fiatalok figyelmét arra, kik vagyunk, és melyek Európa alapvető értékei. Mint mondta, ennek része a szakrális maraton is, amelynek egy szakaszán ő is részt vesz, hogy feltöltődve folytathassa munkáját európai szinten is.

P. Urbán Erik OFM úgy fogalmazott: a maraton hozzájárul a teremtett világ megőrzéséhez, illetve az érkezési helyek a kultúra, a hit őrzői, nemzeti hovatartozásunk megerősítői.

Csonta László hangsúlyozta, hogy a rendezvényen a részvétel a fontos, nem pedig a teljesítmény. Korhatártól függetlenül várnak bárkit az útvonalak bármekkora szakaszának teljesítésére.

Karikás Gábor azt mondta, arra kell törekedni, hogy nyugodt tempóban mindenki tegye meg azt a távot, amit teljesíteni képes, a szervezők pedig minden résztvevőre vigyáznak az útvonalakon. Biciklisként mindenkinek ajánlja a sisak viselését, illetve hangsúlyozta, hogy lesznek az útvonalakon frissítő pontok, így a résztvevőknek vízről, élelmiszerről nem kell gondoskodniuk.

A vasárnapi maraton a mozgásról, a békéről és az emberi kapcsolatokról szól, mondta Orbán József.

Kovács Judit a Tusnád Cycling csapat és Novák Eduárd tevékenységét ismertette, amely az egész városra kihat, és egészséges életmódra buzdítja a lakosságot.

A rendezvényen a katolikusok mellett protestánsok és román anyanyelvűek is részt vesznek. A leghosszabb útvonal Sepsiszentgyörgy–Csíksomlyó, ezt vannak, akik két nap alatt teszik meg. A résztvevők minden pontból egy kereszttel és áldással indulnak el. Molnár Sándor kiemelte, hogy egyetlen útvonal, a Kézdivásárhely–Perkő augusztus 20-án zajlik. A vasárnapi rendezvény szentmisével zárul a Csíksomlyói Kegytemplomban.

Az útvonalak és további információk a rendezvényről az alábbi linken találhatók: http://szakralismaraton.ro/hu/fooldal/

Csíkszereda, 2016. augusztus 10.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774