Várni kell még a vadászati törvény módosítására

Késik a nem vadászható fajok által okozott személyi sérülések kártérítéséről szóló szabályzat

(0 Szavazat)12 megjelenítés

Mintegy féléves vitát zárt le a képviselőház novemberben, amikor elfogadta az RMDSZ javaslatait is beépítő kormányrendeletet, a kártérítésre vonatkozó valamennyi újítás RMDSZ-javaslat volt. A törvény kihirdetése viszont még várat magára.
Klaus Iohannis államelnök december 17-én, hétfőn a Román Alkotmánybírósághoz fordult a vadászati és vadvédelmi törvénnyel kapcsolatosan, kifogásokat fogalmazva meg annak elfogadási eljárására vonatkozóan, ugyanakkor néhány tartalmi részt is kifogásolt.

A kormány a 105/2017-es sürgősségi kormányrendelettel kívánta módosítani a vadászati és vadvédelmi törvényt (407/2006), ami egyrészt a téli juh legeltetést tiltaná be mezőgazdasági és természetvédelmi meggondolásból – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a törvénymódosítás kapcsán. A megyeelnök külön értékelte az RMDSZ parlamenti frakcióinak támogatását, személyesen Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő közbenjárását. Az ügy előrehaladásának jót tett Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter augusztus 11-én Tusnádfürdőn és a Szent Anna-tónál tett látogatása, ahova Korodi Attila parlamenti képviselő és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke meghívására érkezett, személyesen tájékozódva a térségi helyzetről.

Ugyanakkor a Iohannis által kifogásolt törvény a vadászati tilalom alatt álló vadak (pl. a medve) által okozott személyi sérülések során keletkezett károk kárpótlási módozatát is szabályozza.

- Sajnálatos, hogy ismét abba a helyzetbe kerültünk, hogy bizonyos procedurális okok miatt továbbra is várnunk kell arra a törvényre, amelynek révén a személyi sérülést szenvedő károsultak kártérítést kaphatnának. Helyi szinten igyekszünk mindent megtenni a nagyragadozók és ember közötti konfliktusmenedzsment érdekében, de ahhoz, hogy ez eredményes lehessen kulcsfontosságú a károk megtérítése – véli Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A megyei tanács a medvetámadások ügyében tett eddigi lépéseiről itt olvashatnak: http://vadkarok.hargitamegye.ro/ vagy a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/ tájékozódhatnak.

Csíkszereda, 2018. december 18.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774