Várják a helyi vállalkozókat megyei utak tervezésére

Jó tervek nélkül soha nem lesznek jó útjaink

(0 Szavazat)57 megjelenítés

Tizennégy utat terveztetne idén Hargita Megye Tanácsa. Erre az évre nagyobb árral írják ki a közbeszerzést a tervezésre, hívják fel a helyi vállalkozók figyelmét.
A megyei tanács beruházási vezérigazgatósága az év elején végzett egy felmérést. Összesítették a korábbi dossziék adatait, a közbeszerzésekre beküldött árakat, és ebből számoltak egy átlagárat, ami nagyobb a korábbiaknál, számoltak be az igazgatóság munkatársai. 

Az előző években nem jelentkeztek a megyei tanács kiírásaira a helyi vállalkozók, érdektelenséget tapasztaltak részükről, illetve hogy az alacsony árakat kifogásolták. Erre volt megoldás a korábbi árak összesítése, amelynek alapján számoltak egy valós átlagárat a korábbi alacsony árakhoz képest, amelyekből kivitelezhetetlen volt a tervezés. Korábban, egy meg nem alapozott döntés alapján, 5 ezer lejes becsült árral írta ki a tervezést a megyei tanács, ez az összeg most 11 789,56 lej áfa nélküli értékre emelkedett (https://drive.google.com/file/d/0B3DH_aG2Ui1USnlDT0dYc3RmajQ/view ). Az összesítés jó megoldásnak bizonyult, a módszert a megyei tanács munkatársai ajánlják más önkormányzatoknak is.

A következő években terveztetnék a DJ123-as jelzésű megyei út Csíkszentsimon-Csíkszentmárton-Csinód-Úz-völgye-Bákó megye határa közötti útszakaszt, a DJ127B jelzésű megyei út Hidegség-Balánbánya közötti szakaszát, ezeket a tartalékalapból az árvízkárok helyreállítására kiutalt összegekből finanszírozzák. Saját költségvetésből tervezik a DJ123F jelzésű megyei út Csiba-Olt-híd-Csicsó szakaszt, a 126-os megyei úton a Vasláb-Gyergyóújfalu-Gyergyócsomafalva-Gyergyóalfalu-Szárhegy közötti szakaszt, a 127-es megyei úton a Ditró-Cengellér-Hágótő-Récefalva-Tölgyes közötti szakaszt, a 133-as megyei úton a Maros megye határa-Székelyderzs-Kányád-Jásfalva-Ége-Székelydálya-Városfalva-Homoródszentpéter-Homorószentpál közötti szakaszt, a 134-es megyei úton a Maros megye határa-Újlak-Maros megye határa közötti szakaszt, a 134A jelzésű megyei úton a Románandrásfalva-Kissolymos-Székelykeresztúr közötti szakaszt, a 136B jelzésű út Gagy-Kismedesér-Firtosláz-Énlaka-Firtosmartonos-Pálpataka közötti szakaszt, a 138A jelzésű megyei úton a 13A jelzésű országút és a Hargitafürdő közötti szakaszt, és a 153D jelzésű megyei úton Gyergyóremete-Martonka-Gyergyóvárhegy-Salamás közötti szakaszát. 

– Barti Tihamér illetékes alelnök első mandátumától kezdve dolgozik azon, hogy minél több támogatást tudjunk lehívni a Regionális Operatív Programból (POR). Ez azért nagyon fontos, hisz ebben a programban a munkálatok 98%-t lehet megpályázni, ha utólérjük a többi megyét, akik már benyújtották a pályázatokat. Ezúton is kérek mindenkit a megyéből, hogy segítség az alelnök tevékenységét – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeelnök.

A megyei tanács várja a helyi cégek jelentkezését a 126-os jelzésű megyei út tervezésére Gyergyóújfalu és Vasláb között. Az összesítés alapján a megyei tanács munkatársai 11 789,56 lej áfa nélküli átlagárat számoltak ki a tervezésre kilométerenként. Borboly Csaba úgy nyilatkozott: ezúttal közvitára bocsátja a tervezésre vonatkozó becsült árat, ugyanis még hátra van a tanácshatározattal való elfogadása, így addig várják a hozzászólásokat, javaslatokat. 

Amikor saját közvetlen felügyelete alá vette a megyei utakat Borboly Csaba, akkor derült ki, hogy nincs egyetlen jól kidolgozott terv sem, amely alapján lehetne utat, hidat építeni a megyében. Ezért lett kiemelten fontos feladata a megyei tanácsnak a tervek elkészítése, hisz jó terv nélkül nem lehet építeni – fejtette ki a megyeelnök. Hozzátette: a cél az, hogy minél előbb álljon rendelkezésre a 100 millió lej elköltésére használható terv, mert egyelőre csak az van, ami a nyár óta elkészült. A 123E jelzésű pálfalvi utat újra kell tervezni, a 136A jelzésű, Kőrispatak-Maros megye közötti útszakasz, a fitódi híd, a 132-es jelzésű megyei úton a beszakadás, a 127A jelzésű megyei úton a hidak és a 135-ös jelzésű megyei út Kobátfalva-Firtosmartonos közötti szakaszának tervei jelenleg vita, illetve átvétel alatt állnak. Továbbá komoly átdolgozást igényelnek például a 132A jelzésű megyei út Almás és Homoródszentmárton közötti szakasza, vagy a Küküllőkeményfalva-Homoródszentmárton közötti útszakasz tervei.

Borboly Csaba hangsúlyozta: jó tervek nélkül soha nem lesznek jó útjaink. Szeretnék a távoli helyszínekről érkező, komolytalan cégeket kizárni. Azokat, akik áron alul ajánlanak munkát és internetes műholdfelvétel alapján terveznek, ugyanis ennek az eredménye, hogy utána kínlódnak a megyei tanács szakemberei és elégedetlen a lakosság.

A megyeelnök azt is hozzátette: minden tervet lakossági konzultációra bocsátanak, ahogy tették a 123E jelzésű pálfalvi útnál is, és ezúton is köszöni az építő jellegű közreműködést.

Idén tehát nagyobb árral hirdetik meg az utak tervezését, és várják a Hargita megyei tervezők jelentkezését. 
 
Csíkszereda, 2017. január 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774