Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel találkozott Borboly Csaba

Szorosabb együttműködést szeretnének

(0 Szavazat)28 megjelenítés

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel tartott megbeszélést Budapesten, május 17-én, kedden. A találkozó során a következő témakörökben kerestek szorosabb együttműködési lehetőségeket: szakképzés,  Székelyföld forrás-felhasználási kapacitásának bővítése, székely termékek népszerűsítése Magyarországon, magyarországi befektetők vonzása Székelyföldre, szorosabb együttműködés a két ország között innováció és start-up vállalkozások területén, önerő-alap működtetése kisvállalkozások számára EU-pályázatokhoz. A megbeszélésen részt vett Kovászna megye képviseletében Henning László alelnök.

– A szakképzés színvonalát növelni kell, a vállalkozások elvárásaihoz hozzá kell illeszteni, újra vonzóvá kell tenni a szaktudást a fiatalok és szüleik körében. Kiemelt fontosságú a Hargita megyei fiatalok szakmai képzettségének európai színvonalra emelése, figyelemmel kísérem a Magyarországon zajló átalakulásokat a szakképzés területén, és úgy vélem, ebbe a folyamatba érdemes lenne bekapcsolni a székelyföldi magyar nyelvű szakképzést is. Ennek érdekében tavaly kezdeményeztük a Duna Régió Szakképzési Klaszter megalakítását a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal közösen, ennek keretében célszerűnek tartjuk a magyarországi és romániai magyar nyelvű szakképzés néhány területének összehasonlítását és egy olyan módszer kidolgozását, amely eredményeként a székelyföldi diákok tudásszintje növelhető. Hasonlóan fontos a vállalkozói képzés a szakiskolákban, a klaszter keretében ez is megoldható lenne – osztotta meg a megyeelnök a véleményét szakképzés témában.

Továbbá egyeztettek Székelyföld forrásfelhasználási kapacitásának bővítéséről is. A megyeelnök szerint a székelyföldi önkormányzatok és vállalkozások nagyobb összegű Eu-s forrást tudnának hatékonyan felhasználni, mint amennyit az elmúlt időszakban, egy garanciaalap sokat segíthetne ezen a helyzeten. Szó esett arról is, hogy szorosabb kellene legyen az együttműködés Magyarországgal az innováció és a start-up vállalkozások területén, mivel Székelyföld innovációs potenciálja egyike a legkevésbé kiaknázott területeknek, a fejlődés érdekében nemrég egy EU-s finanszírozású  projekt keretében megépítettek egy korszerű inkubátorházat Székelyudvarhelyen, beindítását pedig a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal segítségével tervezik.  Továbbá a beszélgetés témái közt szerepelt a székely termékek népszerűsítése magyarországi rendezvényeken, magyar befektetők vonzása Székelyföldre, valamint önerő-alap működtetése magyar bankon keresztül EU-pályázatokhoz  kisvállalkozások számára.

A megyeelnök néhány héttel korábban Budapesten a II. Székely Fesztiválon találkozott a nemzetgazdasági miniszterrel, itt tett említést a Kárpát-medencei szakképzés területén EU-s források bevonásával megteremthető együttműködési lehetőségekről Varga Mihály miniszternek, illetve néhány gazdaságfejlesztési témakörről is egyeztettek. A kedden tartott megbeszélés ennek volt a folytatása, mindkét esemény célja a Hargita megyei értékek és érdekek képviselete belföldi és nemzetközi szinten, a térség minél szélesebb körben való népszerűsítése és gazdasági fejlesztése.

Csíkszereda, 2016. május 17.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774