Válság a tejgazdaságban – a tejtermelés volumenének csökkentését szeretnék

Válasszuk a helyi termelők által készített termékeket!

(0 Szavazat)26 megjelenítés

Az Európai Unió Régiók Bizottsága (RéB) Természeti Erőforrások Szakbizottságának (NAT) június 27-i ülésén bemutattak egy tanulmányt, amely szerint a tejgazdaságban bekövetkező válságra a tejtermelés volumenének csökkentése lehetne a válasz. A tanulmány szerint e szabályozás gyors és pozitív hatással lenne a termelők jövedelmére. Mivel a tejgazdaságban súlyos és tartós válság tapasztalható, az Unió mezőgazdasági minisztereinek intézkedniük kell annak érdekében, hogy irányíthassák a tejgazdaságot és biztosítsák a tejpiac fennmaradását Európában. A helyi és regionális vezetők elkötelezettek a tejpiac megmentése iránt, hogy megmaradjanak az általa biztosított munkahelyek. Megvizsgálják a bemutatott tanulmány gyakorlatba ültetésének lehetőségét, mert a tejpiacot jelenleg egyensúlyhiány jellemzi.

A tanulmány a következőket tartalmazza: a tejtermelés volumenének szabályozása gyors és pozitív hatással lenne a tej árára, ezen következtetés alapján felvetődik az a kérdés, hogy elegendő-e csupán Európában csökkenteni a tejtermelés volumenét ahhoz, hogy módosuljanak az árak a tejpiacon. Továbbá a tejtermelés mennyiségének ideiglenes szabályozása pozitívan befolyásolná az összes termelő bevételét Európában, egy éven át 6 százalékos csökkentés eredményeként 14,6 százalékkal növekedne a tej ára, és 38 százalékkal a termelők bruttó nyeresége. Minderről bővebben a Régiók Bizottsága oldalán, a következő linken http://cor.europa.eu/en/news/Pages/Dairy-crisis-temporary-cap-on-production-is-essential.aspx olvashatnak.

A szakbizottság ülésén elhangzottak kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a RéB tagja szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a Hargita megyei termelők megélhetése és támogatása érdekében vásároljunk helyi termékeket, és ne holland, dán vagy konstancai tejtermékeket vegyünk le a polcról bevásárláskor.

– Azzal, hogy a helyi termelők tejtermékeit választjuk, segítjük a kis tejfeldolgozók fennmaradását, hiszen amint a Régiók Bizottsága is jelentette, nagy válság következik a tejpiacon. Amikor helyi termelőktől vásárolunk, közben élményt kapunk, megismerhetjük az előállított termék történetét, így sokkal jobb étvággyal fogyaszthatjuk el az élelmiszereket. A vidéki életet vonzóvá kell tennünk a fiatalok számára, hogy minél többen hazaköltözzenek, mindezt csak a megélhetési lehetőségek megteremtésével érhetjük el. Célunk, hogy a termelés mellett a feldolgozás és az értékesítés is helyiek által történjen – osztotta meg gondolatait Borboly Csaba.

A megyeelnök RéB-ben kifejtett tevékenységéről bővebb információt találnak a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2016. június 30.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774