V. Székely Fesztivál Budapesten

Egységesen mutatkozik be Székelyföld

(0 Szavazat)18 megjelenítés

Idén május 10-12. között tartják a Székely Fesztivált a budapesti Millenáris Rendezvényközpontban. A Székely Összefogás Alapítvány szervezésében megtartott V. Székely Fesztivál célját és programját sajtótájékoztatón ismertették május 6-án a Millenáris szemináriumtermében, ahol Hargita Megye Tanácsa részéről jelen volt Bíró Barna Botond alelnök, Kovászna Megye Tanácsát pedig Grüman Róbert alelnök képviselte.

Nekünk, székelyeknek megtisztelő Budapestre hazajönni, és úgy részt venni a rendezvényen, hogy ízelítőt nyújthatunk abból, hogy kik vagyunk, hogyan élünk és milyen értékeket teremtünk. Idén ingyenes a rendezvény, és reméljük, hogy minél több látogatót vonz, akik kedvet kapnak ahhoz, hogy ellátogassanak hozzánk, nálunk töltsék el a szabadságukat, Székelyföldön tervezzék a nyaralásukat” – mondta Bíró Barna Botond.

„Az elmúlt hétvégén Brüsszelben is betekinthetést nyerhettek az érdeklődők Hargita megye látványosságaiba és turisztikai kínálatába, illetve bemutattuk a Visit Harghita telefonos applikációt, amely mindezeket összesíti. Maros megyében is készül hasonló alkalmazás, illetve Háromszéken már elérhető, így közösen hangsúlyosabban tudjuk népszerűsíteni a székelyföldi kínálatot. Meg kell ragadnunk minden alkalmat, amikor Székelyföldet egységesen meg tudjuk jeleníteni, be tudjuk mutatni” – tette hozzá Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

A Székely Fesztivál idei díszvendége Udvarhelyszék, fellépnek „Székelyföld kulturális kiskövetei”, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, az Udvarhely Néptáncműhely, amely idén harmadik alkalommal a házigazdája az Erdélyi Táncháztalálkozónak, a székelyszenterzsébeti Cickom néptáncegyüttes, illetve vasárnap premierként a Székely Fesztiválon mutatják be a Székelyföldi Legendárium Varázspatkó című legújabb rajzfilmjét. 

Székelyföldet mindenki a szívében hordozza

A székelyföldi megyék több éve közösen gondolkodnak és terveznek, megtalálva azokat a kiemelt alkalmakat, amikor egységes régióként jelenítjük meg Székelyföldet. Ilyen kiemelt alkalom a bukaresti és budapesti turisztikai vásár és természetesen közös Székelyföld stand van az ötödik alkalommal megszervezett Székely Fesztiválon is" – emelte ki Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, aki megköszönte a budapesti szervezőknek a lehetőséget a térség promoválására.

„Rendkívül fontos ez az együttműködés, hiszen a Kárpát-medencében Székelyföld az a régió, amelyet mindenki a szívében hordoz, pozitív érzelmeket hoz a felszínre. Nekünk az a célunk, hogy minden Kárpát-medencei magyar ember legalább egyszer ellátogasson hozzánk, hisz meggyőződésünk, hogy aki megízlelte a székelyföldi vendégszeretet, az legközelebb is visszatér hozzánk” – hangsúlyozta Grüman Róbert, beszámolva arról, hogy Háromszékről idén is – a turisztikai bemutató és kínálat mellett – értékes kulturális programokat visznek Budapestre, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és a Kovászna Megyei Művelődési Központ támogatásával. Fellép a Százlábú Néptáncegyüttes, Erőss Jutka és a Harai Banda, Borbáth Szilveszter vargyasi népdalénekes, aki a Fölszállott a Páva 2018-as versenyén, a Döntők Döntőjében az énekes szólisták és énekegyüttesek kategória fődíját nyerte el. Továbbá interaktív népi foglalkozást is kipróbálhatnak a látogatók, Gedő Katalin kézműves, az árkosi mézeskalács képviselője jóvoltából. A népi mesterségekről szóló kiállítás mellett vetítésre kerül három 20 perces rövidfilm is a fafaragásról, kovácsmesterségről és a zsindelymetszésről.

Csíkszereda-Sepsiszentgyörgy, 2019. május 6.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774