Üzemanyag nyerhető az eddig értéktelennek minősített hulladékból

A magyar szabadalmazott találmányt Hargita megyeiek is megtekintették

(0 Szavazat)64 megjelenítés

A győri ipari parkban mutatták be április 4-én a Színflex Kft. telephelyén azt az új technológiát, amely többnyire műanyag hulladékot használ fel, és hőbontási technológia segítségével a fosszilis szénhidrogénekből nyert műanyagokat visszaalakítja dízelmotorok üzemeltetésére alkalmas olajjá. A kísérleti üzemben a technológia bemutatásán egy Hargita megyei delegáció is részt vett: Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Zólya László, a Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer projektmenedzsere, Eigel Tibor, a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke és Darvas-Kozma József csíkszeredai esperes.

A szabadalmazott magyar találmányt, annak működését és végtermékeit Kiss Antal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa, Galambos József, a Színflex Kft. képviselője és Sárközi Imre, a World Technical Solution Kft. ügyvezetője, a technológia kidolgozója mutatták be.

Újrahasznosításra alkalmatlan műanyag hulladékból hőbontásos eljárással nagy tisztaságú olajat állítanak elő. Mindez zárt rendszerben történik, tehát a környezetre egyáltalán nem káros. Az ipari léptékű berendezés éves kapacitása 2000–2500 tonna hulladék.

– A technológia egyedisége abban áll, hogy a hőbontással tárolható – folyékony és gáz halmazállapotú – energiahordozókat állít elő. Alkalmazásával a jelenleg értéktelennek minősített, végleges lerakásra szánt háztartási hulladékból értékes, a piacon eladható energiahordozók – hő, villany, üzemanyag – nyerhetők – fejtette ki Zólya László.

– A Hargita megye integrált hulladékgazdálkodási rendszere projekt utolsó lépéseként lezártuk a régi szemétgödröket, és rátértünk a szelektív hulladékgyűjtésre – mondta Borboly Csaba. – Az újrahasznosítást illetően érdeklődünk a jó ötletek iránt, keressük a Kárpát-medencei jó projekteket. A bemutatott új technológia a hulladék szennyezett, eddig újrahasznosításra alkalmatlannak vélt részét alakítja át. Az autonómia megvalósításánál az is fontos, hogy legyen saját energiaforrásunk. Hargita Megye Tanácsa támogatja a technológia Hargita megyébe telepítésének ötletét, aminek az lenne az előnye, hogy alkalmazásával nagymértékben csökkenthető lenne a jelenleg végleges lerakásra szánt háztartási hulladék mennyisége.

Darvas-Kozma József úgy fogalmazott: támogatja a tiszta Hargita megye, a munkahelyteremtés lehetőségét.

Győr, 2016. április 4.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774