Útjára indították a Hargita megyei kora gyermekkori programot

Modell programot ismertettek a fejlődő gyermekekért szervezett konferencián

(0 Szavazat)24 megjelenítés

A Prosperitas Vitae Egyesület a korai fejlesztés népszerűsítését és állami elfogadását tűzte ki célul. Február 8-9. között immár második alkalommal szerveztek konferenciát a fejlődő gyermekekért Csíkszeredában.
Pénteken a Pedagógusok Házában Sógor Enikő, a Prosperitas Vitae Egyesület elnöke ismertette a Hargita megyei kora gyermekkori programot, amely a hónap végén indul el az asszisztensek képzésével.

Ez egy modell program, amely az alternatív kora gyermekkori szűrési hálózat kialakítását tűzte ki célul Hargita megyében. A program a fejlődési rendelleneségek korai felismerésére törekszik, a lényege, hogy a családorvosok és a közösségi asszisztensek védőnői feladatkörének ellátását szakmai tudással, eszközzel, és hosszú távon akár bérkiegészítéssel is támogatni tudják.

A köszöntő beszédek sorát Tóth László, Magyarország csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke folytatta. A megyeelnök beszédében méltatta az egyesület tevékenységét:

– A Prosperitas Vitae Egyesület által vállalt tevékenységre nagy szükség van. Ha nézzük az országban zajló folyamatokat, azt látjuk nagyon magunkra vagyunk hagyva. Egyre felkészületlenebb politikusok kerülnek magas rangú vezető tisztségekbe. Sokuknak nincs szakmai tudása, nem hallgatnak semmilyen tanácsra, nem végeznek semmilyen hatás tanulmányt, és nem tudják elképzelni az országban milyen nagy bajok vannak. Addig növelték a szociális ellátó rendszerben az egy főre eső standard költségeit, hogy ma nem is tudják finanszírozni, és most a megyei tanácsokra hárítanák ennek terhét, finanszírozási források nélkül. Nem veszik észre, hogy el lehet költeni egy gyerekre X összeget, de ezzel nem oldják meg a problémát, mert ez később még növekedni fog. Demográfiailag ez az ország csökken és a gazdasági erő csökkenni fog. Ilyen szempontból az alulról jövő kezdeményezések az egyedüli megoldások. Ez a kezdeményezés lentről jött, azt gondolom mindannyiunknak oda kell állnunk – hangsúlyozta Borboly Csaba.

A megyeelnök megítélése szerint azért vagyunk jó helyzetben a bukaresti rossz vezetés ellenére, mert van Budapest, és van Orbán Viktor kormánya, aki most benyúlt ennek a témakörnek is a hóna alá, ezért köszönet a mai konferencia fővédnökének Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárnak. Ugyanakkor köszönet jár az RMDSZ parlamentereinek és szenátorainak, akik a sokszor rossz kormányintézkedéseket próbálják tompítani és azokon javítani.

– A kitartó munkához kell biztassuk mindenkit, aki ebben részt vesz és ösztönözzük. A megyei kórházunk vezetőségének is köszönöm a munkát. Amióta vezetőségváltás történt ennek a témakörnek is a gondviselői. Bízom benne ez ki fog teljesedni. Annál is inkább, mert csatlakozunk a magyar kormány kezdeményezéséhez, a gyerekek évéhez. Ugyanakkor a lelki egészségügy központok ügyét is fogjuk vinni. Bízom benne a minisztérium nemzeti egészségügyi programjában is sikerül majd érvényt szerezni ennek a programnak a létjogosultságára – fűzte hozzá a megyeitanács-elnök.

A pénteki szakmai előadások után szombaton két helyszínen párhuzamosan zajlottak az előadások az orvosok és az asszisztensek számára.

A Prosperitas Vitae Egyesület tevékenysége követhető a honlapon (http://korai.ro/) és a közösségi oldalon (https://www.facebook.com/prosperitasvitae/).

Csíkszereda, 2019. február 9.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774