Útépítés Remetén és Csicsóban, járda Gyergyóalfaluban

Segítség Oroszhegy községnek

(0 Szavazat)43 megjelenítés

Elkezdődhet a 153D megyei út – amely Remetét köti össze a megyei hulladéklerakóállomással – építése, amely rossz tervezés miatt az elmúlt évben nem történhetett meg. Ennek hossza 3,5 kilométer, a munkálatok értéke 9.855.665,973 lej – többek között erről is szavazott március 26-án, a csíkszeredai Megyeházán tartott rendes havi ülésén Hargita Megye Tanácsa.

Egy másik út felújítási munkálatainak elkezdéséről is döntött a testület: ez a Csiba és Csicsó Oltfalunak nevezett része közötti szakasz, a 123F út, melynek hossza 1, kilométer, a munkálatok értéke 5.506.218,67 lej.

Intézményben élő felnőtt mozgássérültek és gyerekek ellátására vonatkozóan szerződésmodellt fogadtak el amelyet a helyi önkormányzatokkal fog kötni Hargita Megye Tanácsa.

A testület pozitív döntést hozott a gyergyóalfalvi megyei út melletti járda építésére vonatkozóan is, amennyiben a közbeszerzésen jelentkezik kivitelező, kezdődhetnek a munkálatok.

Hargita Megye Tanácsa határozatot hozott az Ülke és Fancsal között beszakadt út megépítésével kapcsolatosan is. Mint ismeretes, a talajviszonyok miatt elcsúszott és beszakadt az út, emiatt veszélyessé vált rajta a közlekedés.

  • Már a múlt héten is napirenden volt ez az út. Akkor azért hoztunk határozatot, hogy a buszjáratot átszervezzék, mert ez az út nem biztonságos, más irányba terelték az autóbuszt. Az út javítása 600.000 lejbe kerül, Hargita Megye Tanácsa most a tartalékalapból 30.000 lejt különít el a tanulmányok készítésére, és valószínű, hogy később még vissza fognak térni erre a kérdésre – magyarázta Bíró Barna Botond alelnök.

Az ülésen elfogadták azt a határozatot is, amely alapján Örményországba látogat egy bizottság testvérmegyei kapcsolat kialakítása céljával.

  • Gyergyószentmiklós mintájára elindítottuk Lori tartománnyal a testvérmegyei kapcsolat kialakítását, az erdélyi örmény közösség küldöttségével szeretnék végigjárni a tartományt – fejtette ki Barti Tihamér alelnök.

A különfélék napirendi pont keretében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszámolt arról, hogy meglátogatta a kőrispataki medveáldozat családját, és gyűjtés elindítítását kezdeményezi az árván maradt gyermekek és az áldozat édesanyja megsegítése érdekében.

  • Közösségi összefogásra van szükség. Felhívással fordulunk mindenkihez, vállalkozókhoz, Önökhöz, segítsük a medvetámadás két – 9 és 12 éves -áldozatát. Nagyon ügyes, okos lányok, joguk van az emberhez méltó élethez, ahhoz, hogy normális körülmények között élhessenek, tanulhassanak, nőjenek fel. – támasztotta alá a felhívást Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Adományokat a Hargita Megyéért Egyesület számlájára lehet utalni: RO79BRDE210SV06542542100 BRD - Groupe Société Générale, Csíkszeredai kirendeltség.

Ugyancsak a különfélék keretében a testület elvi beleegyezését adta arra, hogy a (114-es Sürgősségi Kormányrendelet értelmében) megnövekedett minimálbér következtében az építkezésben – önkormányzatokkal és Hargita Megye Tanácsával szerződésben levő – vállalkozók által megszabott órabért egységesen 17,9 lejben határozzák meg.

A tanácsülés végén ismertették Hargita Megye Tanácsának idei költségvetését. Ennek tervezett bevétele 243.516.016 lej, amihez hozzáadódik az 53.000.000 lej értékű saját költségvetése.

  • A csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház célirányosan 30 millió lejt kap fejlesztésre, ezért külön köszönet szenátorainknak és képvielőinknek, mindazon RMDSZ-es honatyáinknak, akkik lelkükön viselik, hogy regionális klinikává alakítsuk a kórházat. Jó úton járunk ebben az ügyben, idén is sok fejlesztést tervezünk az intézményben, valamint a gyergyószentmiklósi és a szentegyházi egészségügyi intézményekben.

Április 8-án várhatóan újabb testületi ülés lesz, amelyen a megyei költségvetést fogják megvitatni és megszavazni.    

Csíkszereda, 2019. március 26.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774