Utak felújítását, tűzoltók felszerelését és sípályák kiépítését támogatja Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)24 megjelenítés

Újabb 4,5 millió lejt osztott vissza települések beruházásainak támogatására Hargita Megye Tanácsa októberi ülésén.  

Csíkban a Felcsík kistérség integrált beruházásaira osztottak vissza jelentős összeget.

Összesen egymillió lejt hagyott jóvá a megyei tanács testülete a Felcsík kistérség integrált beruházására: 460 ezer lejt Csíkszentdomokos községnek540 ezer lejt Madarasnak. Az integrált beruházás révén többek között a felcsíki települések úthálózatai, az önkéntes tűzoltók járműparkjai, valamint a közintézmények épületei újulnak meg. 

Csíkmadaras 160 ezer lejt gázhálózatának kiépítésébe fektethet

Csíkszenttamásnak ezúttal 15 ezer lejt hagytak jóvá a gázhalózat kiépítéséhez szükséges topográfiai tanulmány elkészítésére.

Ugyanerre Csíkkarcfalva 90 ezer lejt kapott a mostani tanácsülésen. 29 ezer lejt új hangszerek beszerzésére költhetnek a helyi fúvószenekar számára.

A korábbi visszaosztásokról szóló közleményeink itt és itt olvashatóak.

Csíkpálfalva a delnei önkéntesek tűzoltó szertárának felújítására 30 ezer lejt költhet. A Csíkcsomortánba, a jelenlegi népfürdő helyére tervezett szabadidő központ megvalósítására a megyei testület 120 ezer lejt hagyott jóvá. Úszómedence, gyeppálya, öltözők, zuhanyzók és kiszolgáló helyiségek kapnak helyet a majdani központban. Pálfalva csíkszeredai bejáratánál sportpályát épít a község: a megyei tanács 150 ezer lejjel támogatja a beruházást ezúttal. A pálya mellett öltözők, illemhelyiségek és kereskedelmi egységek számára kialakított felületek is helyet kapnak. Emellett, 18 ezer lejből hangszerekkel látják el a pálfalvi művelődési házat.

Csíkrákoson a Cserei Mihály középiskola sportpályáját tennék rendbe 15 ezer lejből, 30 ezer lejből pedig tűzifa tároló helyiséget építenének

Kászonaltízen új játszótér épül a központban, a testület által jóváhagyott 60 ezer lejből. A kászonimpéri Bornemisza-kápolna előtti tér rendezésére 23 ezer lejt szavaztak meg. A térkialakítás egyik finanszirozója a Bornemisza bárói család utódja. A tér közepén kapna helyet a Bornemiszák egyik ősének mellszobra.

Csíkszentsimonban fúvós hangszereket vásárolnak a kulturális központ és az ifjúsági zenekar számára, ezt a megyei tanács 80 ezer lejjel támogatta.

Csíkszentimrén és Csíkszentmihályon az utcákat teszik rendbe. Erre a célra 150 ezer, illetve 175 ezer lejt hagytak jóvá. 

Tusnádfürdőn új rendeltetést kap a polgármesteri hivatal régi épülete. Az épületben az önkéntes tűzoltók számára szertár, mentőállomás, családorvosi és más egészségügyi rendelők kapnak majd helyet. A tervek elkészítésére 80 ezer lejt igényelt a város.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a megyei tanács és a települések között létező szoros együttműködés eredménye, hogy a visszaosztásból származó összegeket hatékonyan tudják leosztani. Minden településen támogatják a nagyobb beruházásokat, amelyek a későbbiekben hozzájárulnak a gazdaság élénkítéséhez és a közösség életminőségének javításához.

 

Udvarhelyszékre, a Madarasi Hargita sípályarendszerének kiépítésére, valamint több út fejlesztésére folyósít támogatást a megyei tanács.

Kápolnásfalu számára a megyei tanács 100 ezer lejről döntött, amely egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez szükséges a Madarasi Hargitán. A későbbi beruházással a sípályák könnyebb megközelítését, és azok kapacitásának növelését szeretnék elérni. Ezzel a Hargita-hegységet fejlesztik .

Oroszhegy a DC34-es községi útÜlke és Székelyszenttamás közötti szakaszának újjáépítésére 500 ezer lejt kap. Az év eleji hóolvadás és esőzés jelentősen megrongálta az említett szakaszt. A beruházásnak köszönhetően a két érintett település újra be tud kapcsolódni a község és a város életébe.

Homoródalmás 132-es megyei út, az Almási-barlang felé vezető út javítási munkálataira igényelt 100 ezer lejt. 

- A Madarasi-Hargita turisztikai célpontként prioritás számunkra és azon vagyunk, hogy segítsük az önkormányzatok munkáját, hogy ez még jobban kiépülhessen – fogalmazott Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának térségi alelnöke. Megítélése szerint az utak esetében sürgősségi helyzet állt fenn és mindkét esetben ígéret volt év elején a polgármestereknek, hogyha nem érkezik kormánytámogatás, akkor önerőből segítik ki őket. 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a megyei tanács és a települések között létező szoros együttműködés eredménye, hogy a visszaosztásból származó összegeket hatékonyan tudják leosztani. Minden településen támogatják a nagyobb beruházásokat, amelyek a későbbiekben hozzájárulnak a gazdaság élénkítéséhez és a közösség életminőségének javításához.

Gyergyó-térség több önkéntestűzoltó egyesülete részesült támogatásban.

Hargita megyében található az ország legtöbb önkéntes tűzoltó egyesülete. Minden község rendelkezik saját tűzoltó alakulattal: tagjaik nagyban hozzájárulnak a megye közbiztonságának megteremtéséhez: sok esetben az önkéntesek a hivatásos tűzoltók előtt kiérnek a helyszínre, biztosítva és előkészítve a terepet számukra. Hargita Megye Tanácsa ezért kiemelten támogatja ezen egyesületeket.

Gyergyóalfalu csaknem 15 ezer lejt igényelt az önkéntesek felszerelésének beszerzésére - további 70 ezer lejt pedig a község közvilágításának modernizálására. A község folytatná a helyi utak felújítását Alfaluban és Borzonton is, ehhez most 300 ezer lej támogatást nyújtott a megyei tanács.

Gyergyószárhegy egy tartályautót vásárol a helyi tűzoltók számára az igényelt 50 ezer lejből, biztosítva ezzel a tűzesetekhez szükséges vízmennyiség tárolását, szállítását. Az alakulat jelenlegi járműveinek kapacitása nem bizonyult elegendőnek a tűzeseteknél, ezért egy 9 ezer literes tartályautót vásárolnának. A község további 45 ezer lejt kapott árvízmegelőzési munkálatokra.

Gyergyócsomafalva tűzoltóalakulatának megfelelő védőfelszerelést biztosíthat - ehhez a megyei tanács 14,6 ezer lejjel járult hozzá. 75 ezer lejből a község központjában keletkezett árvízkárokat javítanák ki, és mederszabályozásra is sor kerül. További 200 ezer lejt a DC61-es községi út felújítására költenek - az útszakaszt még 2008-ban aszfaltozták le.

Gyergyóújfalu 25 új tűzcsapot telepítene: ehhez 45 ezer lejjel járult hozzá a megyei testület. A tűzcsapok a községhez tartozó három településen biztosítanák a vízellátást.

Egyenként 15 ezer lejjel támogatja a megyei tanács GyergyóremeteDitró, és Vasláb községeket, hogy felszerelést vásároljanak az önkéntes tűzoltó alakulatok számára. 

Gyergyótölgyes az iskolabuszok javítására 20 ezer lejt költhet.

Gyergyószentmiklós összesen 645 ezer lej támogatást kap: 180 ezer lejt a sportbázis bővítésére, 300 ezer lejt a Csodavilág napköziotthon bővítési munkálataira, 45 ezer lejt pedig hangszervásárlásra a Salamon Ernő Gimnázium zenekara számára. A „Vaskertes“ iskola udvara 20 ezer lejből újul meg. További 100 ezer lejből a város 52 kövezett utcájában fognak karbantartási munkálatokat végezni.

 

 Csíkszereda, 2019. november 2.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774