Újszékely község fejlesztéséért dolgoznak

Épül az óvoda, és elindul a vízszolgáltatás is Székelyszenterzsébeten

(0 Szavazat)205 megjelenítés

Újszékely községbe látogatott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke május 30-án. Székelyszenterzsébeten több beruházást megtekintett, illetve a jövőbeni tervekről is egyeztetett. A tanácselnök meglátogatta az épülő óvodát, amelyre a településen tartott tanácsülésen utalt ki forrásokat a megyei tanács. Az óvodások nagyon örültek a beruházásnak, hiszen most kis helyiségben vannak, a későbbiekben pedig egy világos, tágas óvoda várja majd őket.

A napokon belül elinduló vízszolgáltatásról is egyeztettek, amely régi elvárása a falunak, hiszen a kutakból fogy el az ivóvíz. – Örülök, hogy ezt a régi problémát napokon belül sikerül megoldani, hiszen Szenterzsébeten és a megye minden településén nagyon fontos az életminőséghez szükséges feltételek megteremtése. Ugyanakkor arról is beszélgettünk, hogy  a csatornázás, a szennyvíz elvezetése is jó irányba halad, szinte kész van a beruházás, nyárra várható a befejezése – emelte ki Borboly Csaba.

A többi, folyamatban lévő beruházásról is egyeztettek, amelyek érintik a református egyházközséget, az iskolát, de útjavítások is történtek a településen. Ugyanakkor a jövőbeli tervekről is szó esett, úgy mint ravatalozó építése, illetve felmerült az igény a faluközösség részéről a templom és a temető fele vezető út leaszfaltozására.

 

Újszékelyen elindult az ivóvízszolgáltatás

Egy újszékelyi lakosnál próbálták ki a frissen kiépített ívóvízhálózatot, ahol a kút már évek óta üres. – A megye udvarhelyszéki részén óriási a vízhiány, ezért a víz bevezetése nagy fontossággal bír, éppen ezért örülök, hogy tegnaptól kezdve Újszékelyen van ivóvíz, a lakosok szerződést köthetnek a szolgáltató céggel. Jó látni az örömet, hogy van víz a házban, és ezután a csatornahálózat beüzemelésén dolgozunk. Az országos útügytől kell beszerezni a megfelelő engedélyeket, hogy a nyár folyamán a kiépült csatornahálózatot is használni tudják a lakosok – emelte ki Borboly Csaba. 

Az eseményről készült kisfilmet itt tekinthetik meg.

Ugyancsak Újszékelyen meglátogatták a kántori lakot, amely az unitárius közösség hitéleti, illetve ifjúsági tevékenységét hivatott szolgálni. Jakab Zsolt tiszteletes, megyeitanácsos-jelölt fogadta a megyei tanács küldöttségét, akivel a jövőbeli tervekről, további teendőkről egyeztettek.

 

Alsóboldogfalván megújult óvoda várja a kicsiket

Alsóboldogfalván a megyei tanács segítségével Újszékely Község Polgármesteri Hivatala felújította az óvodát, ahol a gyerekek egy kis műsorral várták a látogatókat.

– Nagyon fontos, hogy a város környéki óvodák kapjanak nagyobb odafigyelést, hisz el kell érnünk, hogy a falvainkon jól felszerelt, felújított óvodákból és iskolákból a gyerekeket ne kelljen a szülők elvigyék. Ezért fontos kihangsúlyozni, hogy a feltételek a vidéki óvodákban legalább annyira jók, és legalább annyira felkészült pedagógusok oktatnak, tanítnak, nevelnek, mint a városokban. Mi megtettük a magunkét, a sor a szülőkön van, hogy a gyerekeiket hagyják a faluban, a községben, hiszen természetes körülmények között, otthoni környezetben valószínűleg a társadalmi életbe való beilleszkedésük, illetve a baráti kötelékek kialakulása is könnyebb, és a gyerekeiknek csak előnyük származik abból, ha a szülőfalujukban járnak óvodába, iskolába – biztatta a szülőket Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsa Kaláka programjának oktatási intézmények felújítását célzó megvalósításairól az alábbi linken láthatnak beszámolót. (http://kalaka.hargitamegye.ro/terkep/)

 

Csíkszereda, 2016. május 30.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774