Újraépítik a hidakat a 132-es megyei úton

Novemberig befejezik az európai uniós támogatású beruházást

(0 Szavazat)74 megjelenítés

Három év szünet után ismét teljes gőzzel végzik a felújítási munkálatokat a Szentegyháza–Lövéte–Homoródalmás–Oklánd–megyehatár közti, 132-es jelzésű megyei úton. A kilenc hídból jelenleg hatnak az újraépítésén dolgoznak, és novemberig a teljes projektet be kell fejezni, az összes híd felújítását, a még hátralévő több mint 4 kilométeres szakasz aszfaltozását, valamint el kell készülni a padkák, korlátok kialakításával, a forgalombiztonsági táblák felszerelésével.

Az európai uniós finanszírozású beruházás jelenlegi helyzetéről tartott sajtótájékoztatót június 8-án, hétfőn a Lövéte központjában lévő hídnál Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér, az intézmény alelnöke, Lázár Zoltán polgármester, valamint Zsombori László beruházási vezérigazgató. Borboly Csaba méltatta munkatársai munkáját, mint fogalmazott, a lényeg, hogy a késedelem ellenére fel tudják használni az uniós pénzt. Barti Tihamér alelnök a lakosság megértését kérte a közlekedési nehézségek miatt, Lázár Zoltán polgármester ugyanakkor azt mondta, hogy ez a megértés megvan a helybéliekben, pozitívan viszonyulnak a munkálatok miatt kialakult helyzethez. 360 gyermek naponta itt jár iskolába, és gond nélkül megoldották, hogy akadálytalanul, idejében célba jussanak. A községvezető azt is elmondta, hogy a három lövétei hídból jelenleg kettőn dolgoznak, a harmadik bontását később kezdik.

Borboly Csaba hozzátette: közel három évig tartott a kényszerszünet, amit perek követtek, az ügy tisztázása, majd végül újrakezdhették a munkálatokat.

– Nagyon fontosnak tartom a munkálatok folytatását, hisz majdnem 15 millió eurós támogatásról van szó, amit szerencsére mind fel tudunk használni. Sajnos több körülmény játszott közbe a perek mellett, például az, hogy a korábbi tervező cég megszűnt, felszámolták, nem volt jogutódja. Örömmel hallgattam a polgármester úr beszámolóját, hogy a lakosság együttműködik. Abban bízom, hogy az év végére be tudjuk fejezni, és ez a nagyon szép munkálat az itt élő emberek életminőségén javít. A közlekedésben új lehetőséget jelent, hiszen jó minőségű út köti majd össze Szentegyházát és a három községet Brassó megyével, ami lendíthet a térség gazdaságán, és így a helybéli fiatalok több esélyt kapnak az itthon boldogulásra. Erre a beruházásra mindenképp szükség volt, nagyon nehezen tudtuk újraindítani, de köszönjük mindenkinek a megértését, megyünk előre – fogalmazott a megyeelnök.

A felújítandó út hossza 26,6 kilométer, a projekt összértéke közel 65 millió lej. Mint ismeretes, a korszerűsítés objektív okok miatt elhúzódott: felszámolták a munkálatokra 2009-ben szerződést kötő konzorcium cégeit, ezért nem lehetett folytatni a kivitelezést, és szerződést kellett bontani. Erre 2012-ben került sor, Hargita Megye Tanácsa pedig a projekt folytatása érdekében felleltározta az elmaradt munkálatokat, és megkezdte a közbeszerzési eljárást az új munkálati szerződés megkötésére. A 2012 és 2013. május közti időszakban a folyamatos óvások miatt a többszörösen is elindított közbeszerzési procedúráknak nem volt eredményük. Mivel két év eltelt anélkül, hogy nem végeztek munkálatokat ezen az útszakaszon, szükség volt a kivitelezési terv aktualizálására. 2014 márciusában a megyei tanács elfogadta a frissített tervet, azt előterjesztette jóváhagyásra a finanszírozónak, és 2014 májusában a minisztérium rábólintott az új tervre.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy június elsejétől nem közlekedhetnek a 3,5 tonnánál nagyobb teherbírású autók a 132-es út Szentegyháza és Homoródújfalu közti szakaszán az elkezdődött munkálatok miatt. A korlátozás körülbelül november végéig marad érvényben, amíg az útszakaszon zajlik a felújítás. Június 3-tól, szintén korszerűsítés miatt, lezárják az utat Szentegyháza és Lövéte között, a munkálatok körülbelül három hónapot tartanak. Ez idő alatt Lövétéről Csíkszeredába Szelterszen keresztül, Kirulyfürdőt érintve lehet eljutni, míg Udvarhelyre Oklándon keresztül, illetve a 132A jelzésű megyei úton, a Homoródalmás–Homoródszentmárton-útvonalon.

 

Csíkszereda, 2015. június 8.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774