Újra teljes egészében körbejárhatóvá vált a tó

A Gyilkos-tó legyen mindannyiunk ügye!

(0 Szavazat)27 megjelenítés

– Fokozottan oda akarunk figyelni a Gyilkostó üdülőtelep fejlesztését célzó beruházásokra, azok finanszírozására, ezért Hargita Megye Tanácsa kezdeményezi a Gyilkostó Közösségi Fejlesztési Társulás létrehozását Gyergyószentmiklós város önkormányzatával közösen – jelentette ki Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke a szeptember 7-én tartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vett még Leopold Anna és Görgicze Emőke a Naturland Alapítvány részéről, Angi Zoltán, az Ökoalpin Turisztikai Egyesület elnöke, valamint Nagy Attila a Viridis Kft.-től. Az alelnök elmondta, hogy a fejlesztés érdekében már egyeztettek civilszervezetekkel, és a továbbiakban szeretnének minél több személyt, szervezetet bevonni ebbe.

– Mindenkit, magánszemélyt, szervezetet egyaránt arra bátorítunk, keressenek meg ötleteikkel, hogy minél biztosabb legyen e természeti kincs megőrzése. A Gyilkos-tó legyen mindannyiunk ügye! – mondta Barti Tihamér.

A sajtótájékoztatót abból az alkalomból tartották, hogy újra teljes egészében körbejárhatóvá vált a Gyilkos-tó, miután átadták a felújított hidat a Cohárd-patak beömlésénél. Leopold Anna szerrint a Gyilkos-tó úgyével foglalkozni kell, mivel annak idején, 2001-ben, amikor épült ez a híd, még a tó tükre látszott ezen a helyen.

– Fontos, hogy gyermekeinket környzettudatosságra neveljük – fogalmazott.

Nagy Attila elmondta, örvend, hogy Hargita Megye Tanácsa felkarolta ezt az ügyet, látszik, hogy konkrét lépések történnek e téren.

A projektre a megyei tanács turisztikai pályázatán 7930 lej támogatást nyertek. A tó körüli tanösvény – amelyet a Naturland Alapítvány alakított ki – betongyűrűkön nyugvó pallója 2001-ben készült. Ma a tó körül lezárt sétálóút csak turistaútvonal. A 15 év alatt a hidat az idő vasfoga nem kímélte, így járhatatlanná vált, szinte lehetetlenné téve a Gyilkos-tó körüli teljes sétát. A projektet kivitelezők célja az volt, hogy felújítsák a húszméteres hosszúságú, 1,2 méter széles hidat, amely lehetővé teszi a teljes útszakasz bejárását. Most már babakocsival is át lehet kelni rajta.

A projekt célcsoportját a Gyilkos-tóhoz látogató turisták képezik, amelyek száma évente 200 000 főre tehető. A területen máig rengeteg olyan növény és állat található meg, amely számos turistát vonz. 

Csíkszereda, 2016. szeptember 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774