Újra erős és biztonságos hídon közlekednek a csíkszentimreiek

Megünnepelték a felújítást

(0 Szavazat)46 megjelenítés

Villámcsődülettel, köszöntő beszédekkel, tűzijátékkal és a reményt jelképező virágok folyóba dobásával ünnepelték meg Csíkszentimrén a falu bedecsi és oltelvi részét összekötő híd felújításának befejezését. A beruházás összköltsége közel 300 ezer lej, amelyből 149 ezer lejt a helyi önkormányzat biztosított, 110 ezer lejjel járult hozzá a megyei tanács, és 42 ezer lejt adományozott a helyi közbirtokosság. 

Az ünnepségen Kencse Előd polgármester felidézte az 1900-as éveket, ugyanis abból az időből származik a legkorábbi adat a két falurészt összekötő híd elődjéről, korábban vashíd volt a helyszínen, de a II. világháború idején felrobbantották. Azokban az években még két ága volt az Oltnak, a helyiek fahidak segítségével közlekedtek, miután leszabályozták a folyó vizét 1980-ban felhasználva a régi vashíd hídfő köveit megépítették a jelenlegi hidat, amelyet a 36 év alatt több alkalommal is fel kellett újítani, mesélte a polgármester. A régi szerkezet fából volt, és folyamatos karbantartást igényelt, most viszont sikerült egy jobb minőségű, betonozott, aszfaltozott hidat építeni.

- A 36 év meglátszott a hídon, sokszor úgy éreztem, hogy haldoklik, de ez már a múlté, hiszen a hidunk újjászületett, ismét erős és biztonságos, amikor átmegyünk rajta hétköznaponkét, fel sem tűnik nekünk a fontossága, pedig összeköti, közelebb hozza egymáshoz a családokat, ismerősöket. Mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy sikerült felújítani, mert minőségi munka eredménye. Ez a híd a miénk, vigyázzunk rá – szólította meg Kencse Előd az egybegyűlteket. Az elöljáró a támogatók mellett megköszönte a kivitelezők munkáját is, hiszen ahhoz, hogy az álomból valóság legyen szükség volt György Béla tervező, a kivitelező Kovászna megyei Zöld Út Kft., és az ATU Professing Kft. részéről  Bogdán Róbert műszaki ellenőr tevékenységére is. 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is gratulált az elvégzett munkához, mondván, ha van olyan tervező, építő és mérnök felügyelő, akik nem azt nézik, hogy mit miért nem lehet, akkor  helyi összefogással bármit megvalósíthatnak.

- Azt gondolom, hogy ebben a hídban benne kellett volna legyen Románia kormányának a pénze is, ha mi azt szeretnénk, akkor továbbra is dolgozhatunk egymagunkban abból amink van, de úgy vélem, hogy jó lenne minél többet ide hozni azokból a forrásokból, amelyek fölött Bukarestben rendelkeznek. December 11-én ismét lehetőséget kapunk erre, ezért bízom benne, hogy az alcsíki települések is segítenek abban, hogy folytathassuk a munkát. Kívánom, hogy tartsák meg leleményességüket és összetartásukat, találják meg mindig a megoldást, és kérjék a megyei tanács segítségét, mert csapatban mindig eredményesebb – fogalmazott a megyeelnök, aki figyelemmel követte a híd felújítását, Kencse Előd kérésére a helyszínre látogatott szeptemberben.

A rendezvényen részt vett Korodi Attila parlamenti képviselő, aki kifejtette:

- Szép amikor az Oltot hidakkal díszítve tesszük sokkal közvetlenebbé, és nem egy településeinket elszigetelő folyóként tekintünk rá, hanem azt látjuk benne, hogy életet ad a közösségnek. A hídnak szerepe van a termés szállításában, a gyorsabb közlekedésben, azonban szellemi értéke is van, amit az is bizonyít, hogy sokan összegyűltek, hogy megünnepeljék a felújítás befejezését. Az a fontos, hogy minél több hidat, kapcsolatot hozzunk létre falurészeink, településeink között

Az eseményt egy helyi fiatal moderálta, Holló Piroska, aki a következő szavakkal köszöntötte a résztvevőket: nemcsak a múltbeli események helye a mi otthonunk, hanem a jövőé is, az a hely ahol a hitünk, a munkánk, a küzdelmeink és az ünnepeink által válunk azzá, amik vagyunk, ma itt az Olt hídon a jól végzett munkát ünnepeljük. A hídavató ünnepséget Székely Szende szavalata és tűzijáték zárta, majd mindazok akik virággal érkeztek a reményt jelképező virágaikat a folyóba dobták, annak reményében, hogy még sok álmuk megvalósulhat, ha bíznak és hisznek. Az ünnepségről felvétel is készült.

Csíkszereda, 2016. november 4.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774