Újabb mérföldkőhöz ért a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház

Modern műtéti technikát közvetítettek Csíkszeredából a XXII. Erdélyi Orvosnapokon

(0 Szavazat)18 megjelenítés

Laparoszkópos lágyéksérvműtétet végeztek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban szombaton, november 10-én. A beavatkozást élőben közvetítették szakmai  workshop keretén belül.

A műtét kapcsán Dr. Lökös Bana Csaba, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház osztályvezető sebész főorvosa kifejtette, noha korábban már végeztek laparoszkópos lágyéksérvműtéeket a megyei sürgősségi kórházban, eddig keveset. Az élőben közvetített művi beavatkozás pedig továbbképzőként szolgált a konferencián résztvevő orvosoknak, hiszen ezalatt minden, a műtéttel kapcsolatos technikai és gyakorlati lépésre kitértek, ismertették a műtét lebonyolításának folyamatát és megbeszélték tapasztalataikat a jelenlévő székelyudvarhelyi kollégákkal. 

– A laparoszkópos lágyéksérv műtét előnyei közé tartozik a jelentősen enyhébb fájdalom az operáció után, ugyanakkor ez az eljárás mindössze három egy centiméter hosszúságú vágást igényel a hason, míg a klasszikus műtéti beavatkozás 10-15 centiméter hosszúságút – magyarázta a főorvos.

Továbbá az is elmondta, az új megközelítést igénylő laparoszkópos művi beavatkozáshoz szükséges technikai felszereltséggel  az idéntől már rendelkezik a megyei sürgősségi kórház Hargita Megye Tanácsának támogatásának köszönhetően.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is jelen volt az élő laparoszkópos workshopon és elmondta, büszke arra, hogy olyan műszerek beszerzését tudták támogatni, melynek köszönhetően két hónapról mindössze három napra csökken a műtét utáni felépülési időszak.

A megyeelnök elmondta, folytatják a megyei sürgősségi kórház megerősítését és mérhetetlenül büszkék az orvosi munkaközösségre, illetve a kórház teljes tevékenységére.

– Nagy dolognak tartom, hogy ezen a konferencián legelső alakommal nálunk került sor egy műtéti technika élő bemutatására a kollégák és a nagyközönség számára, hisz ez egy mérföldkő a kórház életében – emelte ki Konrád Judit kórházigazgató, és hozzátette, ezáltal a csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház is azon klinkai kórházak sorába lépett, ahol ezt a fajta beavatkozást végzik.

Csíkszereda, 2018. november 10..


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774