Újabb inkubátorházak épülnek Hargita megyében

(0 Szavazat)35 megjelenítés

Jóváhagyta Hargita Megye Tanácsa a Csíkszeredába és Székelykeresztúrra elképzelt inkubátorházak módosított megvalósíthatósági tanulmányát a Dánfalván tartott szeptemberi ülésén. Mint ismeretes, Hargita Megye Tanácsa minden városban, a városvezetéssel partnerségben szeretne egy-egy vállalkozói inkubátorházat létrehozni. A Székelyudvarhelyen teljes kapacitással működő Hargita Business Center jó példa arra, hogy mekkora az igény a hasonló intézetekre.

Székelyudvarhelyen egy második, ezúttal ágazati inkubátorház is megépülhet a Regionális Operatív Program támogatása révén. Hogy ösztönözze a fiatalokat újabb vállalkozások alapítására, a megyei tanács a csíki és keresztúri térségekben is hasonló központokat hozna létre. Csíkszeredában a kreatív ágazat mentén támogatnák a vállalkozásokat, az inkubátorház helyszíne pedig a zsögödfürdői borvízforrás melletti terület lenne. Székelykeresztúron a bőrmegmunkálásra és a textiliparra helyeznék a hangsúlyt a Zeyk Domokos Szakközépiskola közelében elképzelt inkubátorházban, ahol jelenleg is zajlik szakemberek képzése.

A megvalósíthatósági tanulmányokat követően a terveket kell elkészíteni, hogy a Regionális Operatív Program következő lehetséges pályázati kiírásán minél előnyösebb helyzetből indulhassanak a projektek.

Kormánytámogatásból újul meg a kórház sürgősségi betegellátó részlege

A tanácsülésen mindemellett jóváhagyták, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház területének egy részét átadja az önkormányzat az Országos Beruházási Társaságnak (Compania Națională de Investiții). Erre azért van szükség, hogy a megyei tanács által fenntartott kórház Sürgősségi Betegellátó Egysége megújuljon -  a mintegy 65 millió lejes beruházást így a kormány finanszírozná. A jelenlegi egység túlnőtte kapacitását, a beruházással pedig a kórház regionális klinikai besorolása is közelebb kerülhet. A munkálatok kivitelezésére előreláthatóan három évre lesz szükség.

Több pénzt szánnak útépítésre

Növelték a 131A jelzésű megyei út - Homoródkeményfalva és Homoródszentmárton közötti szakasz - felújításának költségvetését is. Mivel az előző kivitelezési kiírásra nem jelentkezett egyetlen építőcég sem, a napokban megjelenő közbeszerzés értéke a korábbi több mint 16 millió lej helyett már a 21 millió lejt is meghaladja.

Csíkszereda, 2019. szeptember 16.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774