Újabb 13 székely kapu újul meg Hargita megyében

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyéért Egyesület folytatja értékmentő tevékenységét

(0 Szavazat)85 megjelenítés

A Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyéért Egyesület partnerségének, valamint a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásának köszönhetően 13 székely kapu újítanak fel Hargita megyében. A finanszírozásra a Hargita Megyéért Egyesület pályázott, a projekt lebonyolításának határideje 2018. május 30. Szeptember 25-én a Hargita Megyéért Egyesület szervezésében fórumot tartottak a csíkszeredai megyeházán az ez alkalommal kiválasztott kapuk tulajdonosainak, illetve a restaurátoroknak.

A székely kapuk felújítása azóta zajlik, mióta Hargita Megye Tanács belépett a Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesületbe, ismertette Bálint-Miklóssy Enikő, a Hargita Megyéért Egyesület igazgatója. Mint beszámolt, azóta összesen 82 kaput újítottak fel Hargita megyében.

Ez alkalommal 13 kaput választottak be a kapumentési programba, ezeket személyes jelentkezések, illetve a székely kapuk katasztere alapján válasszák ki.

A mostani támogatással hét Csík térségi – két csíkszentgyörgyi, két bánkfalvi, csíkkozmási, csíkszentmártoni, csíkszentmiklósi -, egy csomafalvi és öt Udvarhely térségi – egy szejkefürdői Orbán Balázs kapuja, felsőboldogfalvi, küküllőkeményfalvi, székelyderzsi és oroszhegyi – székely kaput javítanak ki. Ezek mint a XIX. vagy a XX. század elején épültek, ismertette a kiválasztott kapukat Süveg Éva. Hargita Megye Tanácsa főépítészi hivatalának szakembere hozzátette: a legértékesebb kapukat próbálják átmenteni az utókornak, hiszen tíz év alatt eltűnik a kapuk tíz százaléka.

Bálint-Miklóssy Enikő ismertette a jelenlevőkkel a pályázat lebonyolításának lépéseit, melynek során az egyesület együttműködési szerződést köt a kapu tulajdonosával, illetve szolgáltatói szerződést a restaurátorral.

Az egyesület igazgatója arról a tervről is beszámolt, hogy szeretnék október 13-án megtartani a székely kapuk napját, ezzel is emléket állítva néhai Kovács Piroskának, a Kőlik egyesület elnökének, a „székely kapuk mentőjének”, aki munkásságáért Európa Nostra-díjat kapott. Ez a dátum Pirosba néni halálának napja, illetve október 13-án volt az utolsó Piroska néni által szervezett székely kapuk napja. A jelenlevők üdvözölték a tervet, amely a szakembereknek kínál találkozási lehetőséget, illetve a szakmai intézmények felajánlották partnerségüket a rendezvény megszervezésében. 

A Hargita Megyéért Egyesület tevékenységéről az alábbi linken tájékozódhatnak: http://hargitamegyeert.ro/

Csíkszereda, 2017. szeptember 25.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774