Új tűzoltóruhákat adtak át Ajnádon

(0 Szavazat)43 megjelenítés

Időseket köszöntöttek és a Hargita Megye Tanácsa pályázatán nyert tűzoltóruhákat adtak át a csíkajnádi falunapok alkalmával az elmúlt hét végén. A vasárnapi szentmisét követően a Szent István Szervezet vezetősége a helyi kultúrotthonban köszöntötte a falu 80 éven felüli lakosait, huszonkét idős személyt. Az ünnepség alkalmával átadták az 5. Csíkajnádi Szent István-díjat két nyolcgyermekes édesanyának: özv. Pécsi Annának és Sipos Emmának. Ezt követően az önkéntes tűzoltók újonnan kapott ruháinak az átadása következett, majd a vacsárcsi néptánccsoport előadását tekinthették meg a résztvevők. Hargita Megye Tanácsát Szentes Antal megyei tanácsos képviselte.

Az ajnádi önkéntes tűzoltócsoport régi múltra tekint vissza, a múlt század tízes éveiben alapította Sipos István csendőr törzsőrmester. A még ma is működő tűzoltó vízpuskát is ő hozatta Diósgyőrből. Az  önkéntesek  tűzoltóhorgot  kaptak,  amibe  belevésték  a nevüket, később a házszámok mellett jelezték, hogy a lakosság tűz esetén mivel kell menjen tüzet oltani (vederrel, lapáttal stb.).

A több mint száz éves önkéntestűzoltó-mozgalom tavaly augusztusban megújult, ez év elején megalakult az önkéntestűzoltó-egyesület, amely lehetővé teszi pályázati pénzek  lehívását  és  felhasználását  fejlesztésekre,  programszervezésre. A jelenlegi csapat 11 tagból áll, akik kitartóan minden második vasárnap gyakorlatot tartanak, és most vasárnap délután tűzoltó-bemutatót szerveztek. Idén már éltek a pályázati lehetőségekkel: a megyei tanácsnál megnyert pályázatuk eredménye látható volt, a ruhákat Szentes Antal megyei tanácsos adta át hivatalosan a kultúrházban.

A tűzoltócsoport nevében Szőgyör Domokos alparancsnok mondott köszönetet: „Az ajnádi önkéntestűzoltó-egyesület nevében köszönöm  a  támogatást  és  a bizalmat,  amit  megelőlegeztek  az  önkéntes  tűzoltók számára. Ahhoz,  hogy  elinduljon  a  tűzoltó-egyesület,  a  falu  lakosságának támogatására, lelkes fogadtatására is szükség volt.  A hatékony működés érdekében továbbra  is  szükség  van  az  elfogadásra  és  támogatásra.  Tehát  köszönet  a közösségnek,  valamint  a  kiemelt  támogatóknak,  Hargita  Megye  Tanácsának, Csíkszentmihály Önkormányzatának és a helyi közbirtokosságnak” – mondta Szőgyör.

Csíkszereda, 2015. augusztus 25.


[ Önkéntes tűzoltók ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774