Új munkahelyek létesülnek a Leader programnak köszönhetően

Tevékeny a Sóvidék–Hegyalja Helyi Akciócsoport

(0 Szavazat)60 megjelenítés

Húsz új munkahely létesül a Sóvidék–Hegyalja Helyi Akciócsoport 2007–2013-as pályázatainak köszönhetően – derül ki a szervezet friss beszámolójából. Az elmúlt európai uniós támogatási időszakban 43 leszerződött pályázatuk volt, ebből 13-at már lebonyolítottak.

Főbb tevékenységeik közé tartozik az együttműködési pályázat lebonyolítása, workshop, kézműves tábor, turisztikai képzés, kiállítások és vásárok szervezése, valamint közös kiadványok szerkesztése. A felsorolt rendezvények külön helyszíneken zajlottak a nyár folyamán, a Balavásár–Sóvárad–Kis-Küküllő Leader-csoporttal közös szervezésben.

A 2015 júniusában Balavásáron tartott workshop turisztikai szolgáltatóknak, termelőknek, önkormányzatoknak szólt, és ennek eredményeként összeállítottak egy összegző dokumentumot, amely alapján turisztikai swot analízis, 15 turisztikai csomag, valamint egy adatbázis készült – utóbbi a két térség értékeit, illetve termelőinek és turisztikai szolgáltatóinak az adatait tartalmazza.

A júliusi, Makfalván tartott kézműves táborban a hagyományos mesterségekkel és kézműves termékekkel ismerkedtek a résztvevők, ezek fontosságát tudatosították a fiatalokban. A gyakorlati tudás átadása hat mester segítségével történt: 1 fazekas, 1 fafaragó, 1 csuhé-, 1 szalmafonó, 2 szövő irányította a tevékenységeket. A szintén júliusban, Parajdon megszervezett turisztikai képzés célja a szolgáltatások minőségének javítása volt.

A két Leader-csoport augusztusban kiállítással egybekötött vásárt rendezett Erdőszentgyörgyön és Korondon, továbbá jelenleg turisztikai kalauz és turisztikai programcsomag kiadásán dolgozik. A Sóvidék–Hegyalja-akciócsoport az elmúlt időszakban 14 tájékoztató eseményt szervezett a térségben.

A következő, 2014–2020-as támogatási időszakra a kistérségi tevékenységbe bevonják Szovátát és Máréfalvát, erről még a Sóvidék–Hegyalja-csoport áprilisi közgyűlésén szavaztak. Az említett periódusra vonatkozó stratégia készítésére pályázatot nyújtottak be, amelynek értéke 14 253 lej, és várhatóan október–novemberben kezdik el a megvalósítását.

Borboly Csaba, a Leader-csoport elnöke ezúton is köszöni a Sóvidék–Hegyalja-együttműködésben részt vevő önkormányzatok polgármestereinek munkáját – név szerint Bálint Elemér Imrének (Oroszhegy), Bokor Botondnak (Fenyéd), Bokor Sándornak (Parajd), Katona Mihálynak (Korond), Kovács Lehelnek (Farkaslaka), Nagy Attilának (Zetelaka), Tamás Ernőnek (Székelyvarság) –, nem utolsósorban pedig a munkaszervezetnek, Simófi Erika műszaki felelősnek és Nagy Mónika munkaszervezet-vezetőnek.

– A kistérségi együttműködések nélkül elképzelhetetlen a turisztikai szolgáltatások kínálatának bővítése, színvonalának növelése, tehát összehangolt munkára van szükség. Ez az összehangoltság megvan a Sóvidék–Hegyalja Leader-csoport munkájában, ami optimizmusra ad okot a kistérség fejlődését illetően – nyilatkozta Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2015. szeptember 4.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774