Új munkafelügyelőt keresnek a csicsói Olt-hídhoz

A szakértő nem talált hibát a szerkezet építésében

(0 Szavazat)21 megjelenítés

Az új, befejezés előtt álló csicsói Olt-híd forgalom előtti korlátozott megnyitásának lehetőségéről tartottak munkamegbeszélést a helyszínen szombaton, november 19-én a megbízó Hargita Megye Tanácsa és a kivitelező vállalkozás munkatársa a munkafelügyelővel és a szakértővel. Az október 26-i műszaki jelentésben előirányzottak megvalósítását ellenőrizték. 

A szakértő, Comisu Constantin-Claudiu iași-i egyetemi tanár november 23-ig készíti el jelentését, ám már a helyszínen elmondta megállapításait: az építő rendbe hozta a gyalogoskorlátot és a forgalmi biztonsági korlátot, a járdaszegélyt, az esővízlefolyót, valamint a tágulási rés szigetelését. A híd Csiba felőli felhajtóját rendbe kell tenni, és vissza kell helyezni a Csicsó felőli részen a betongerendákat. A hatból két betongerenda ugyanis eltörött, újra kellett önteni, illetve újra kellett készíteni a törtkő alapozást; a betongerendák vasazata is rendben van, állapította meg a szakértő.

Mivel a jelenlegi munkafelügyelő nem vállalja tovább a csicsói beruházást, a megyei tanácsnak sürgősen ki kell írnia a közbeszerzést egy új szolgáltató leszerződtetésére, erre a jövő héten már esély nyílik. A megyei tanács jogászai szerint nincs jogalapja a felügyeletet ellátó Konzol Kft.-nek nincs jogalapja a szerződésbontásra, hiszen a megbízó eleget tett szerződésben vállalt kötelezettségeinek. A munkálatot jó ideje hátráltatja az, hogy a vállalkozás nem akarja tovább biztosítani a munkafelügyeletet, viszont a törvényes előírások értelmében kötelezően biztosítania kell ezt a szolgáltatást mindaddig, amíg új munkafelügyelő nem kerül, és annak át nem adja a feladatot.

Miután az új felügyelő minőségi és mennyiségi szempontból láttamozza a munkálatokat, aszfaltot öntenének a hídra, hogy tengelysúly- és sebességkorlátozással ideiglenesen megnyissák azt a forgalom előtt, ha az időjárás engedi. Ellenkező esetben egy vékony ballasztréteget terítenének le az aszfalt helyett. A forgalom miatt mindenképp szükség van az aszfalt- vagy a ballasztrétegre, hogy védje a hídon lévő vékony cementréteget, hangzott el. Ha ez megvan, a jövő évre marad a terep- és mederrendezés, a lényeg az lenne, hogy használható legyen a híd a tél beállta előtt.

A beszélgetésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki szerint a legfontosabb az aszfaltréteg leterítése, hogy a forgalom elindulhasson, és a szerkezet is védve legyen. A helyzet megoldása nagyon sürgős, mivel a póthíd télen nem biztonságos, azt el kell bontani.

Csíkszereda, 2016. november 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774