Új módszereket vezetnek be idéntől a hatékonyabb románnyelv-oktatás érdekében

(0 Szavazat)88 megjelenítés

A márciusban megalakult románnyelv-oktatásért felelős munkacsoport ülésén, augusztus 29-én a jelenlevők átbeszélték azokat a lehetőségeket és jó gyakorlatokat, melyeket már az idei tanévtől be lehet vezetni a románnyelv-oktatás hatékonyságának fokozása érdekében.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, számos olyan programot támogatott idén is a megyei önkormányzat pályázatok révén, melyek az érettségi vizsgára való felkészítésre irányultak, illetve a diákok kommunikációs készségeit fejlesztik tematikus és cserediák táborok által. Jó példa erre  a Felcsík Kistérségi Társulás által szervezett cserediák táborok, a résztvevő Konstanca megyei, Cumpăna község diákjai épp a napokban látogattak  a csíkszeredai megyeházára.

A megyeelnök hozzátette, bízik benne, hogy költségvetés kiegészítéskor lehetőség nyílik további ifjúsági programok támogatására is.

– Elsősorban a tanárokat kell meggyőzni arról, hogy több olyan módszert kell alkalmazni, mely beszélgetésre készteti a diákokat – mondta Görbe Péter, megyei főtanfelügyelő.

– Workshopok, konferenciák szervezését javaslom a román tanárok számára, hogy mindnyájan megértsék az anyagleadás új koncepciójának lényegét és helyes alkalmazási módjait – fejtette ki Ferencz-Salamon Alpár, megyei tanácsos és hozzátette, nem vonja kétségbe kollégái rátermettségét, de a diákok és a megye lakossága érdekében szükséges új, hatékonyabb módszereket is bevezetni.

Stîngă Manuela Nicoleta szaktanfelügyelő kifejtette, erre nagyon jó példa a Hargita és Dolj megye között kialakított testvérkapcsolat, hisz a nyelvtanulás egyik leghatékonyabb módja, ha a diákok együtt, egymástól tanulnak a táborokban.

A szaktanfelügyelő elmondta, önkéntes mentorprogramok hoztak létre annak érdekében, hogy a több tapasztalattal rendelkező tanárok átadják szakismereteiket a kevésbé tapasztalt kollégáiknak. Mint elmondta, bár kezdetben csak néhányan jelentkeztek a programra, mára már több mint hetvenen működnek együtt. A szaktanfelügyelő azt is elmondta, a mentorok jelentéseiből hamarosan tanulmány készül a program hatékonyságát illetően.

– Hargita megye mindhárom térségéből egy-egy elméleti líceum diákjai vesznek részt idén cserediák táborokban a Dolj megyei Craiova városban, illetve az ottani tanulók majd az iskola másként hét programjain vesznek részt Hargita megyében – ismertette Stîngă Manuela Nicoleta.

Borboly Csaba elmondta, a bélbori ki nem használt épületekben érdemes lenne oktatási központokat létesíteni, ahol programokat szerveznének a diákoknak, elszállásolásuk pedig családoknál lenne biztosítva.

Simó Ildikó, a keresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója kifejtette, a mostani digitális generációnak olyan online platformot kellene létrehozni, ahol jó gyakorlatok és online nyelv-órák is elérhetőek.

Csíkszereda, 2018. augusztus 30.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774